Ford zvoláva takmer 1,3 milióna áut. Nejde o maličkosť

Zvolávacie akcie patria k bežnej praxi automobiliek. Táto je však pomerne rozsiahla. Týka sa až 1 280 726 áut, ktorým môže unikať brzdová kvapalina.

22.03.2023 12:00
debata
Brzdové hadičky v modeloch Ford Fusion (Mondeo)... Foto: Ford
Ford - brzdový pedál Brzdové hadičky v modeloch Ford Fusion (Mondeo) a Lincoln MKZ môžu praskať a znefunkčniť brzdový systém.

V USA oznámil Ford zvolávaciu akciu na takmer 1,3 milióna áut. Týka sa modelov Ford Fusion, v Európe známeho ako Mondeo, a Lincolnu MKZ, vyrobených v rokoch 2013 až 2018. Zatiaľ sa servisný zásah vzťahuje na vozidlá predané v USA. Dôvodom sú nevhodné hadice hydraulického rozvodu bŕzd. Na plastových nadstavcoch, ktoré ich spájajú s brzdovými strmeňmi, môžu vnikať trhlinky.

Výsledkom je riziko úniku brzdovej kvapaliny a postupné znefunkčnenie bŕzd. Ford priznal, že vie o jednej havárii, ktorá súvisela s týmto problémom, neuviedol však, či došlo aj k zraneniam. Ostatní vodiči, ktorí sa s poškodeným brzdovým rozvodom stretli, vraj dokázali bezpečne zastaviť, i keď na dlhšej dráhe.

Ford - autonómna technológia Čítajte viac Patent Fordu: Neplatíte splátky za auto? Samo vám utečie a vráti sa k dílerovi

Ford vodičov upozorňuje, že medzi varovné signály patrí zväčšenie zdvihu brzdového pedála a slabnúci účinok bŕzd. Rozsvietiť by sa tiež mala výstražná kontrolka brzdovej kvapaliny. Vyššie riziko sa má týkať majiteľov, ktorí využívajú spomínané modely na nekvalitných cestách. V servise Ford vymení bezplatne staré brzdové hadičky za nové s odolnejšou ochranou.

Zvolávacia akcia sa netýka hybridných verzií spomínaných modelov a exemplárov vyrobených po 19. júni 2017, pretože po tomto dátume používal Ford kvalitnejšie brzdové hadičky z iného materiálu. Nie je to však prvýkrát, čo má Ford tento problém. Už v roku 2020 musel povolať na opravu z rovnakého dôvodu tisíce modelov Ford Edge a Lincoln MKX, vyrobených v období rokov 2015 až 2018. Či zvolávacia akcia zasiahne aj európske Mondeo zatiaľ netušíme.

Ford Puma ST Powershift Čítajte viac Ford Puma ST Powershift: Športovej verzii ubudol objem aj výkon

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ford #zvolávacia akcia #berzdvá sústava
Články podľa značiek