Dekra: Ktoré kompakty zažiarili a ktoré prepadli v testoch na 100-tisíc km?

Hoci SUV a crossovery sú mimoriadne populárne, autá nižšej strednej triedy stále patria medzi najžiadanejšie segmenty pri kúpe z druhej ruky. A kým niektoré vynikajú spoľahlivosťou, iné sú pre majiteľov postrachom.

27.03.2023 06:00
debata (3)
Po najazdení minimálne 100 000 kilometrov Dekra... Foto: Dekra
dekra-report-2013-nestandard2 Po najazdení minimálne 100 000 kilometrov Dekra rozoberie testovacie auto takmer do poslednej skrutky. Odhalí tak prípadné netesnosti, koróziu na neviditeľných miestach, opotrebenie komponentov či únavu materiálov.

Ceny nových automobilov neustále rastú a to ženie nahor aj ceny ojazdených áut. Z hľadiska úspory nákladov je teda prioritou, aby auto z druhej ruky neprinášalo náklady na opravy, ktoré by počiatočnú úsporu premenili na nočnú moru. Preto je dobré mať prehľad, ktoré modely majú povesť odolných pomocníkov a ktoré sú v servisoch až príliš často.

dekra-report-2013-nestandard2 Čítajte aj Dekra: Toto je 12 najspoľahlivejších áut v testoch na 100-tisíc km. Nemajú chybu

Či je automobil spoľahlivý alebo nie, možno posudzovať z niekoľkých hľadísk, ale najlepšou previerkou je zväčša dlhodobý test. Presne toho sa od roku 2014 drží nemecký Autobild v spolupráci s Dekrou, pričom ich rukami prešlo viac ako 100 vozidiel. Test trvá jeden až tri roky a zaznamenaná je každá porucha a každý nedostatok. Na konci testu je auto kompletne rozmontované a technici odhalia aj skryté poruchy a opotrebenie súčiastok. To všetko je zahrnuté do výslednej známky.

Consumer Reports Čítajte aj Dekra: Toto je 12 najporuchovejších áut v testoch na 100-tisíc km. Pozor na ne

V nasledujúcom zozname sme vybrali päť najspoľahlivejších a päť najporuchovejších modelov nižšej strednej triedy, ktoré podstúpili spomínaný test a následnú demontáž a hĺbkovú kontrolu.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #spoľahlivosť #DEKRA #poruchovosť áut #spoľahlivosť áut #poruchovosť #kompaktná trieda
Články podľa značiek