Dekra: Ktoré modely strednej triedy sú spoľahlivé a ktorým je lepšie sa vyhnúť?

Ak sú nové autá cenovo nedostupné, na rad prichádza kúpa ojazdených. Pri starších kusoch je možné uvažovať aj o kúpe z väčšieho segmentu. S nižšou cenou však prichádza aj viac najazdených kilometrov, a preto je spoľahlivosť jedným z kľúčových parametrov.

03.04.2023 06:00
debata (5)
Po najazdení minimálne 100 000 kilometrov Dekra... Foto: Dekra
dekra-report-2013-nestandard2 Po najazdení minimálne 100 000 kilometrov Dekra rozoberie testovacie auto takmer do poslednej skrutky. Odhalí tak prípadné netesnosti, koróziu na neviditeľných miestach, opotrebenie komponentov či únavu materiálov.

Ceny nových automobilov neustále rastú, a tak čoraz viac ľudí zvažuje kúpu auta z druhej ruky. Zároveň sa im otvára možnosť zaobstarať si model strednej triedy, ktorý by bol pre nich za iných okolností pridrahý. Z hľadiska úspory nákladov je ale rovnako dôležité, aby ojazdené auto neprinášalo náklady na opravy, ktoré by túto voľbu premenili na nočnú moru. Preto je dobré mať prehľad, ktoré modely majú perspektívu vydržať slúžiť čo najdlhšie bez drahých návštev servisov.

dekra-report-2013-nestandard2 Čítajte aj Dekra: Toto je 12 najspoľahlivejších áut v testoch na 100-tisíc km. Nemajú chybu

Či je automobil spoľahlivý alebo nie, možno posudzovať z niekoľkých hľadísk, ale najlepšou previerkou je zväčša dlhodobý test. Presne toho sa od roku 2014 drží nemecký Autobild v spolupráci s Dekrou, pričom ich rukami prešlo viac ako 100 vozidiel. Test trvá jeden až tri roky a zaznamenaná je každá porucha a každý nedostatok. Na konci testu je auto kompletne rozmontované a technici odhalia aj skryté poruchy a opotrebenie súčiastok. To všetko je zahrnuté do výslednej známky.

Consumer Reports Čítajte aj Dekra: Toto je 12 najporuchovejších áut v testoch na 100-tisíc km. Pozor na ne

V nasledujúcom zozname sme vybrali päť najspoľahlivejších a päť najporuchovejších modelov strednej a vyššej strednej triedy, ktoré podstúpili spomínaný test a následnú demontáž a hĺbkovú kontrolu.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #spoľahlivosť #DEKRA #stredná trieda #poruchovosť áut #spoľahlivosť áut #poruchovosť #vyššia stredná trieda
Články podľa značiek