Testy v autoškolách prebiehajú od apríla po novom. Nie však pre všetkých

Aj tí, ktorí kurz v autoškole absolvovali do konca marca a čakajú na prvý termín testov, ich už budú musieť absolvovať elektronicky na dopravnom inšpektoráte. Existuje však jedna výnimka.

05.04.2023 06:00
autoškola Foto:
Testy pre získanie vodičského oprávnenia sú už elektronické a neprebiehajú v autoškole.
debata (4)

V súvislosti s novým spôsobom vykonávania teoretickej skúšky ako časti skúšky z odbornej spôsobilosti na vedenie motorových vozidiel, ktorý začal platiť od 1. apríla, sme dostali jednoduchú otázku od čitateľky. Aspoň sme si to spočiatku mysleli.

Čitateľka absolvovala kompletný kurz v autoškole, avšak koncom marca nespravila ešte klasický „papierový“ test. Zatiaľ termín na opravný test nemá a pýtala sa, či test bude prebiehať pôvodným spôsobom, alebo už po novom.

Z nášho pohľadu by bolo logické, ak by opakovaný test absolvovala v rovnakej podobe, v akej robila aj pôvodný. Pri overovaní tejto našej domnienky sme na webe ministerstva vnútra našli informáciu: „Od 1. apríla 2023 sa teoretická skúška ako časť skúšky z odbornej spôsobilosti na vedenie motorových vozidiel vykonáva celkom novým spôsobom – elektronicky skúšobným testom.“ Neoficiálne sme sa na ministerstve spýtali, či sa to vzťahuje aj na vyššie spomínaný prípad. A dostali sme neoficiálnu odpoveď, že áno.

Nezdalo sa nám to, pretože ak niekto absolvoval jeden test podľa pôvodnej metodiky, mal by rovnako absolvovať aj opravný test. A tak sme zavolali Slovenskú komoru výcvikových zariadení autoškôl a tam sme dostali odpoveď, že aj na popísaný prípad sa pravdepodobne vzťahujú nové pravidlá a dotyčná už bude musieť absolvovať elektronický test.

autoškola, doprava, auto Čítajte viac Ceny kurzov v autoškolách ‘vystrelili do nebies‘. Pozrite si ich prehľad

Stále sa nám to nepozdávalo a tak sme začali obvolávať autoškoly. Keď sme v prvých troch dostali zhodne opačnú odpoveď v štýle: „ak dotyčný absolvoval pôvodný test v marci, rovnakou formou bude robiť aj opravný v apríli“, rozhodli sme sa v tom už naozaj spraviť jasno. Opäť sme požiadali, tentokrát už oficiálne, o vyjadrenie Prezídium policajného zboru.

Od jeho hovorkyne Denisy Bárdyovej sme dostali komplexnú odpoveď, v rámci ktorej uviedla: „Podľa § 41f (Prechodné ustanovenie k úpravám účinným od 1. apríla 2023) vyhlášky Ministerstva vnútra Slovenskej republiky č. 480/2022 Z. z., ktorou sa mení a dopĺňa Ministerstva vnútra Slovenskej republiky č. 9/2009 Z. z., ktorou sa vykonáva zákon o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov v znení účinnom od 1.4.2023 v konaní o udelenie vodičského oprávnenia, ktoré sa začalo do 31. marca 2023, sa postupuje podľa tejto vyhlášky v znení účinnom do 31. marca 2023, ak sa dátum vykonania prvej skúšky z odbornej spôsobilosti určil do 31. marca 2023.“

Takže odpoveď je jednoznačná – každý, kto robil teoretickú skúšku (test) v autoškole do 31. marca a neuspel v ňom, bude opravný test robiť pôvodnou formou – teda bude „papierový“ a v autoškole.

Autobazár Čítajte viac Nové registračné poplatky: Príklady, ako nimi bude hýbať eko-koeficient

Iná situácia však nastala pre tých, ktorí celý kurz v autoškole absolvovali do konca marca, no prvý termín vykonania teoretickej skúšky ako časti skúšky z odbornej spôsobilosti na vedenie motorových vozidiel majú až v apríli. „Žiadatelia o udelenie vodičského oprávnenia, ktorí budú mať určený prvý termín teoretickej skúšky po 1. 4. 2023 vykonajú teoretickú skúšku elektronicky podľa predpisov účinných od 1.4.2023,“ dopĺňa Bárdyová. Elektronicky budú „testy“ prirodzene robiť aj všetci tí, ktorí kurz aktuálne ešte robia a budú končiť apríli.

V ďalšej časti článku sa dozviete, ako budú presne elektronické testy prebiehať a nájdete tam aj odkaz na stiahnutie kompletnej zostavy nových testových otázok a správnych odpovedí.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #skúška z odbornej spôsobilosti #nové testy v autoškole #elektronické testy
Články podľa značiek