Dekra: Ktoré malé autá sú spoľahlivé aj po 100-tisíc km a ktoré sa kazia oveľa skôr?

Rozmery nových áut rastú a tradičné segmenty sa postupne začínajú prelínať. Prispieva k tomu aj móda praktických a štýlových SUV a crossoverov. Lenže stále sú tu modely zo segmentu B, ktoré sú ideálnou voľbou do mestskej premávky. Dlhodobou spoľahlivosťou sa však môžu pochváliť len niektoré z nich.

17.04.2023 06:00
debata (11)
Po najazdení minimálne 100 000 kilometrov Dekra... Foto: Dekra
dekra-report-2013-nestandard2 Po najazdení minimálne 100 000 kilometrov Dekra rozoberie testovacie auto takmer do poslednej skrutky. Odhalí tak prípadné netesnosti, koróziu na neviditeľných miestach, opotrebenie komponentov či únavu materiálov.

Malé automobily sú tradičnou súčasťou našich ciest. Obľubujú ich obyvatelia miest a vhodné sú aj pre málopočetné rodiny. Ich výhodou je praktickosť a nízke prevádzkové a servisné náklady. To však platí len pre tie autá, ktoré dokážu slúžiť bez vážnych porúch veľa rokov a pritom najazdiť mnoho kilometrov. Obzvlášť sa to týka ojazdených áut, ktoré majú novému majiteľovi ušetriť finančné prostriedky pri kúpe, no nesmú priniesť starosti v podobe drahých opráv.

dekra-report-2013-nestandard2 Čítajte aj Dekra: Toto je 12 najspoľahlivejších áut v testoch na 100-tisíc km. Nemajú chybu

Či je automobil spoľahlivý alebo nie, možno posudzovať z niekoľkých hľadísk, ale najlepšou previerkou je zväčša dlhodobý test. Presne toho sa od roku 2014 drží nemecký Autobild v spolupráci s Dekrou, pričom ich rukami prešlo viac ako 100 vozidiel. Test trvá jeden až tri roky a zaznamenaná je každá porucha a každý nedostatok. Na konci testu je auto kompletne rozmontované a technici odhalia aj skryté poruchy a opotrebenie súčiastok. To všetko je zahrnuté do výslednej známky.

V nasledujúcom zozname sa nachádzajú modely segmentu B, ktoré podstúpili spomínaný test a následnú demontáž a hĺbkovú kontrolu.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #spoľahlivosť #DEKRA #poruchovosť áut #spoľahlivosť áut #poruchovosť #malé autá #segment B
Články podľa značiek