Nepoistené a nepojazdné auto možno odhlásite aj zadarmo

Vďaka možnosti odhlásiť zdarma nepoistené nepojazdné auto by z evidencie mohlo zmiznúť až 200 000 "vrakov".

28.04.2023 12:00
nehoda ľudia autá Foto:
Počet áut bez platného PZP sa blíži na Slovensku 590 000. Ak spôsobia nehodu, poškodenému vyplatí škodu garančný fond.
debata

Poslanci za OĽANO Peter Kremský a Radovan Marcinčin predložili do parlamentu návrh novely zákona o povinnom zmluvnom poistení (PZP). Jej hlavným bodom je umožnenie bezplatného vyradenia nepoisteného a nepojazdného auta z evidencie. Odôvodňujú to faktom, že nepoistených je na Slovensku v súčasnosti takmer 590-tisíc áut, z toho sú mnohé sú nepojazdné, môže ísť až o tretinu z uvedeného počtu. Ich počet navyše každoročne rastie, len za rok 2022 sa podľa Slovenskej kancelárie poisťovateľov (SKP) zvýšil o 60 000.

Kremský uviedol, že zákonom by sa mohlo vyradiť z evidencie približne až 200 000 nejaz­diacich, respektíve odstavených áut, pričom ich majitelia by už nemuseli platiť 500-eurový poplatok za ich vyradenie. Novela by mohla motivovať nízkopríjmové skupiny obyvateľstva, ktoré si podľa Kremského často nemôžu dovoliť zaplatiť STK či zmienený poplatok za odhlásenie. Navyše, z dôvodu vlastnenie auta často nemajú nárok na poberanie sociálnych dávok.

Začiatkom budúceho roka do 30. júna 2024 by bola v účinnosti možnosť opraviť údaje o vozidle v poistnej zmluve alebo uzavrieť nové poistenie a zaplatiť ho. Začiatkom júla 2024 by následne polícia dostala zoznam nepoistených vozidiel, ktoré z evidencie vyradí a všetci, ktorí majú nezaplatené poistené a nevyužili možnosť na bezplatné odhlásenie auta, dostanú výzvu na uhradenie poistného.

To by zároveň pomohlo výraznejšie naplniť poistný garančný fond. So zvyšujúcim sa počtom nepoistených áut totiž rastie aj suma, ktorú musia poisťovne z neho pri nehode spôsobenej autom bez platného PZP poškodenému vyplácať. V roku 2022 takto z garančného fondu uhradili škody za osem miliónov eur, tento rok to môže byť až za desať miliónov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #povinné zmluvné poistenie #garančný fond #zákon o PZP
Články podľa značiek