Koniec anarchie: Toto je 10 základných pravidiel pre jazdu na elektrokolobežke

Po cestách smú na elektrokolobežkách jazdiť len 15-roční a starší. Alkohol do 0,5 promile je pre kolobežkárov nad 18 rokov povolený len v obci a na cykloceste.

10.05.2023 06:00
kolobezka Foto:
Jazda vo dvojici je na elektrokolobežke prísne zakázaná.
debata (10)

Okolo elektrických kolobežiek sa v súčasnosti dejú veľké veci. Pred necelým mesiacom sme pripomenuli dôležitú zmenu, ktorá „elektrokolobež­károv“ čaká už v budúcom roku.

Európska únia totiž plánuje situáciu s nedisciplino­vanosťou kolobežkárov riešiť systematicky v tom zmysle, aby sa pri kolíziách, zavinených kolobežkármi dočkala aj druhá strana automaticky finančnej kompenzácie, respektíve, aby jej boli uhradené napríklad náklady na opravu auta, alebo bol finančne kompenzovaný pobyt v nemocnici.

A to by malo riešiť povinné poistenie elektrických kolobežiek. Poistenie bude povinné pre silné kolobežky s maximálnou rýchlosťou nad 25 km/h a na kolobežky s maximálnou rýchlosťou nad 14 km/h, ak ich hmotnosť prekročí 25 kg. Viac sme o tom písali v tomto článku:

pexels-gforce-bike-15648071 1 Čítajte viac Posledná ‘voľná‘ sezóna. Od roku 2024 bude treba na e-kolobežky poistenie a EČV

Nedisciplinovanosť kolobežkárov nie je žiadna fáma. Stačí sa pozrieť na štatistiky. V roku 2022 slovenská polícia zaznamenala 125 nehôd s účasťou elektrickej kolobežky, pričom kolobežkári boli hlavným vinníkom 94 z nich. Inak povedané v troch z každých štyroch nehôd kolobežkárov (cca 75 percent) bol v uplynulom roku na vine práve kolobežkár.

V tomto roku sa situácia s nedisciplino­vanosťou kolobežkáorov opakuje. Od začiatku roka eviduje polícia 20 dopravných nehôd s účasťou elektrickej kolobežky, pričom kolobežkári boli hlavným vinníkom 15 nehôd.

Podobné problémy majú aj Francúzi. „Vieme, že pri pri jednej z každých piatich nehôd elektrických kolobežiek boli na nej dvaja jazdci,“ povedal minister dopravy Clément Beaune pre denník 20 Minutes. „Je dôležité, aby sme dali jasne najavo, že kolobežky nie sú hračkou,“ doplnil.

Aj preto sa Francúzsko chystá zvýšiť minimálny vek na používanie elektrických kolobežiek z 12 na 14 rokov a pripravuje aj radikálne zvýšenie pokút pre dve osoby jazdiace súčasne na e-kolobežke z 35 eur na 135 eur. Občania Paríža sa dokonca pred pár dňami v referende veľkou väčšinou vyjadrili za úplný zákaz zdieľaných kolobežiek na území francúzskeho hlavného mesta.

Tri nehody za tri dni

Počet dopravných nehôd s účasťou kolobežkárov rastie. Upozornila na to aj bratislavská polícia s tým, že osoby na elektrických kolobežkách spôsobili v apríli v troch po sebe idúcich dňoch tri dopravné nehody.

„V dvoch prípadoch išlo o nesprávne vchádzanie kolobežkárov na cestu (v dôsledku čoho došlo k nehode), v jednom prípade šlo o porušenie povinností kolobežkára a jeho jazdu pod vplyvom alkoholu,“ ozrejmila.

Polícia preto na kolobežkárov apeluje, aby boli opatrní a dodržiavali ustanovenia v zákone o cestnej premávke, ktorý stanovuje aj pravidlá pre jazdu na kolobežke s pomocným motorčekom.

Základné pravidlá pre jazdu na elektrickej kolobežke*:

  • Na ceste môžu elektrickú kolobežku viesť len osoby staršie ako 15 rokov. Deti a mládež do 15 rokov môžu jazdiť len na cestičke pre cyklistov, poľnej ceste, lesnej ceste a v obytnej zóne.
  • Na chodníku a cestičke pre cyklistov jazdite po pravej strane. Nesmiete ohroziť a obmedziť chodcov a cyklistov.
  • Na chodníku jazdite maximálne rýchlosťou chôdze.
  • Jazdite jednotlivo za sebou. Teda nie dvaja alebo viacerí kolobežkári vedľa seba.
  • Riadidlá držte oboma rukami. Výnimkou je, ak dávate znamenie o zmene smeru jazdy.
  • Počas jazdy neobsluhujte mobil.
  • Môžete jazdiť na kolobežke iba sami, nesmiete jazdiť dvaja alebo viacerí. Platí to aj pre mamičky s deťmi.
  • Zakázané je viesť zviera a voziť predmety, ktoré by sťažovali vedenie kolobežky alebo ohrozovali iných účastníkov cestnej premávky.
  • Alkohol pri jazde na e-kolobežke mimo obce je zakázaný, v obci a na cestičke pre cyklistov maximálne 0,5 promile.
  • Na kolobežkárov na klasickej kolobežke bez pomocného motorčeka platia pravidlá ako pre chodcov.

*tak, ako ich Polícia SR zverejnila na sociálnej sieti

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #kolobežky #elektrické kolobežky #nehoda kolobežky #pravidlá pre kolobežkárov
Články podľa značiek