CarVertical: Pozor! Nemecké ‘jazdenky‘ nemusia byť z Nemecka

Ojazdené autá z Nemecka sú veľmi populárne. Ľudia totiž veria, že sú kvalitné a ich kúpou znížia riziká. Lenže môže ísť o trik predajcov. Takmer päť percent takto deklarovaných „jazdeniek“ totiž nemecké cesty ani nevidelo.

15.05.2023 14:00
debata (1)
Naoko kvalitné ojazdené auto z Nemecka môže v... Foto: Mobile.de
Dieselové autá - bazár Naoko kvalitné ojazdené auto z Nemecka môže v skutočnosti pochádzať napríklad z Talianska či dokonca z Rumunska.

Za posledné roky sa Nemecko stalo obľúbenou krajinou na nákup ojazdených áut. Nemecké vozidlá vyhľadávajú najmä obyvatelia východnej Európy. Veria, že autá zo Západu sú zachované a nemajú skryté chyby, keďže nemecké cesty sú kvalitné a Nemci dosť solventní na to, aby svojim autám dopriali poriadny servis. Nemecký Spolkový úrad pre motorové vozidlá KBA informuje, že každoročne sa takto v iných krajinách zaregistrujú približne dva milióny ojazdených vozidiel, ktoré pochádzajú z Nemecka. V niektorých krajinách podiel ojazdených automobilov dovezených z Nemecka presahuje dokonca až 50 % trhu s autami z druhej ruky.

Na nemeckom trhu s ojazdenými autami sa však vyskytol zvláštny paradox. Na overených nemeckých internetových stránkach sa síce nachádzajú milióny inzerátov, ktoré ponúkajú vozidlá na predaj, no niektoré z nich nemecké cesty poriadne ani nevideli. Údaje od carVertical, spoločnosti zaoberajúcej sa históriou vozidiel, naznačujú, že 4,3 % automobilov predávaných v Nemecku nikdy neokúsili cesty v Berlíne, Mníchove alebo Hamburgu vrátane preslávených diaľnic, pretože boli do Nemecka dovezené. Najčastejšie z Talianska (16,6 %), Francúzska (12,7 %), USA (10,6 %), Belgicka (9,1 %) a dokonca z Rumunska (5,1 %).

autobazár, ojazdené auto, doprava, autá Čítajte viac Ojazdených áut dovážame rekordné množstvá. Bohužiaľ, tých starých

Namiesto nemeckého vozidla tak kupujúci riskujú, že kúpia auto, pri ktorom predávajúci zatají nielen chyby, ale aj krajinu pôvodu. Nízka kvalita opráv, vysoký počet najazdených kilometrov a skryté škody patria medzi časté dôvody, prečo predajcovia neprezrádzajú minulosť vozidla a snažia sa ho predať. Keďže krajiny si často nevymieňajú údaje o histórii automobilov, odhaľovanie podvodov súvisiacich s cezhraničnými transakciami je náročné. „Všimli sme si, že ľudia predávajú drahé modely áut v Nemecku. Naše záznamy však naznačujú, že sa tam nikdy nepoužívali,“ vysvetľuje Matas Buzelis, expert spoločnosti carVertical.

A prečo východoeurópskych obchodníkov láka nemecký trh? Buzelis tvrdí, že kvôli nedostatku nových áut môže byť výber luxusných modelov na trhu s ojazdenými vozidlami obmedzený. Niektorí predajcovia práve preto registrujú vozidlá v Nemecku a snažia sa ich predať. Navyše ide o krajinu s veľkým množstvom zákazníkov. Ak sa niekomu nedarí predať auto v Českej republike alebo Rumunsku, skúsi to v inej krajine. Nemecko už dlhé roky priťahuje kupcov automobilov z východnej Európy. Najrozšírenejším mýtom je, že nemeckí vodiči kupujú novšie, luxusnejšie a drahšie autá, pričom prísne dodržiavajú údržbu. Takéto klišé môže zviesť ľudí, aby si kúpili auto bez údajov o jeho minulosti a bez konzultácie s mechanikom.

AAA Auto - autobazár Čítajte viac Autoscout24: Ceny ‘jazdeniek‘ trhajú rekordy v celej EÚ. Najmä tých na batérie

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #ojazdené autá #autobazár #predaj ojazdených áut
Články podľa značiek