Alkohol za volantom? Stáť vás to môže až 100 000 eur. Teda ak prežijete

Následky dopravnej nehody s prítomnosťou alkoholu môžu byť desivé. Nielen z pohľadu zdravia, ale aj finančne. „Fórum Pi s rozumom Slovensko“ vyčíslilo, koľko to môže stáť.

24.05.2023 16:00
debata
Alkohol za volantom stál vlani za 1 236... Foto: Polícia SR - Bratislavský kraj
Alkoholtester / Tester / Alkohol za volantom stál vlani za 1 236 dopravnými nehodami.

Alkohol za volantom je u nás, samozrejme, zakázaný. Napriek tomu sú tu stále vodiči, ktorí sadnú do auta opití. Zo štatistík Prezídia Policajného zboru SR (PZ SR) vyplýva, že v minulom roku sa stalo na našich cestách 12 065 dopravných nehôd, pričom až pri 1 236 z nich bola zistená prítomnosť alkoholu u vodiča. Najrizikovejšími vodičmi sú pritom mladí vodiči, ktorí často preceňujú svoje skúsenosti a  zručnosti, často však ani nevedia reálne odhadnúť mieru alkoholu. Pritom už 0,5 promile alkoholu v krvi zvyšuje pravdepodobnosť dopravnej nehody o 100 % oproti normálnemu stavu a pri 0,8 promile je to nárast až o 400 percent.

Vodič si na diaľnici čítal za jazdy faktúry Čítajte viac VIDEO: Policajti neverili vlastným očiam. Vodič si za jazdy čítal faktúry

„Vodiči si často neuvedomujú, že alkohol v pive či vo víne je úplne rovnaký ako alkohol v destilátoch. Na jeho odbúranie je teda nutný istý čas. Rozhodne neplatí, že po vypití veľkého piva si môže človek sadnúť za volant už po polhodinke,“ hovorí Vladimír Radič zo spoločnosti Tester. Následky môžu byť dramatické, a to nielen z pohľadu zdravia, ale aj tie finančné. „Ak motorista jazdí pod vplyvom alkoholu a  spôsobí si škodu na vlastnom aute, poisťovňa mu plnenie zamietne. Ak spôsobí škodu inému, v rámci povinného zmluvného poistenia (PZP) má poisťovňa nárok vymáhať od vinníka časť alebo celé plnenie vyplatené poškodenému,“ vysvetľuje  hovorkyňa Allianz – Slovenskej poisťovne Lucia Strnad Muthová.

Autobusár jazdil ako pirát ciest Čítajte viac VIDEO: Plná čiara, značky? Nezáujem. Takto pirátsky jazdil autobusár

Tam však stále nie sme na konci účtu. Ten môže byť ešte podstatne vyšší. Preto „Fórum Pi s rozumom Slovensko“, vystavilo fiktívny účet za dopravnú nehodu pod vplyvom alkoholu, ktorý sa môže vyšplhať až k astronomickým 100 000 eurám. Na tomto účte za nehodu vodiči nájdu vyčíslené nielen náklady za poškodenie vozidla, no tiež nemajetkovú ujmu vo forme bolestného, nákladov na liečenie či stratu spoločenského uplatnenia a stratu mzdy. Nie je to ďaleko od reality. „V roku 2022 sme z PZP riešili 56 poistných udalostí, pri ktorých bol preukázaný alkohol v krvi motoristu. Škody na živote, zdraví a  majetku presiahli 800-tisíc eur,“ dopĺňa L. Strnad Muthová. Jedna poistná udalosť tak vyšla priemerne na 14 258 eur.

BMW vyletelo z cesty Čítajte viac VIDEO: Vodič BMW na diaľnici D1 zdemoloval všetko - svoje auto, značky aj zvodidlá

„Fórum Pi s rozumom Slovensko“ bude tento fiktívny účet rozdávať na rôznych miestach, aby vodičov odradilo od takýchto rizík. A to najmä cez víkendy, pretože najviac dopravných nehôd sa stane štatisticky v piatok a v nedeľu. „Počas víkendov budú vybrané prevádzky navštevovať naše tímy, ktoré interaktívnou formou návštevníkov podnikov upozornia na rizikové následky šoférovania pod vplyvom alkoholu. Hostia tiež dostanú možnosť otestovať svoju hladinu alkoholu v dychu,“ vysvetľuje Tomáš Huba z občianskeho združenia. Veríme, že aj finančný argument by mohol presvedčiť vodičov, aby zmenili rizikové správanie a  boli zodpovední,“ dopĺňa Muthová.

Pozrite si fiktívny účet za dopravnú nehodu pod vplyvom alkoholu

Účet za dopravnú nehodu pod vplyvom alkoholu Foto: Fórum Pi s rozumom Slovensko
Účet za dopravnú nehodu pod vplyvom alkoholu Účet za dopravnú nehodu pod vplyvom alkoholu

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol za volantom #dopravné nehody
Články podľa značiek