Ako ušetriť desiatky eur za benzín a naftu na dovolenke? Tu je 5 rád

Ceny palív síce už nie sú také extrémne ako počas vlaňajšej dovolenkovej sezóny, ale ušetriť sa dá aj dnes. Stačí dodržať pár pravidiel.

30.05.2023 06:00
debata (3)
Zastávky na čerpacích staniciach bývajú poča... Foto: SITA/AP, Valentina Petrova
auto, benzín, ceny ropy, benzínka, čerpacia stanica, tankovanie Zastávky na čerpacích staniciach bývajú poča dovolenky „bolestivé“. Ušetriť sa však predsa len dá.

Pre mnohých je cesta autom synonymom lacnejšej dovolenky. Určite lacnejšej, ako keby ste sa vybrali s celou rodinou kdesi k moru uprostred sezóny letecky. Náklady za benzín či naftu však vedia i tak poriadne zaťažiť náš rozpočet. Existujú spôsoby ako neminúť za benzín či naftu viac ako treba.

1. Naplánujte si vhodnú trasu

Plánovaním môžete naozaj výrazne ušetriť. Čím je trasa kratšia, alebo plynulejšia, tým menej paliva budete potrebovať. Ak prechádzate cez viacero krajín, je dobré si zistiť, aké sú v nich ceny palív. A tankovať tam, kde je to lacnejšie. Platí tiež pravidlo, že ceny palív na diaľniciach sú najvyššie, takže nemusí byť zlý nápad, natankovať lacnejšie mimo nich. Spojte to s prestávkou. Ak mierite túto sezónu napríklad do Chorvátska, vyhnite sa tankovaniu v Maďarsku, Rakúsku či Slovinsku. Najnižšie ceny palív sú totiž momentálne na Jadrane. A dovolenkovať môžte aj na Slovensku. Menej najazdených kilometrov je najlepším receptom na úsporu paliva.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #spotreba paliva #ekonomická jazda
Články podľa značiek