Ako ušetriť desiatky eur na benzíne cestou do Chorvátska? Zo Slovenska vyrazte s poloprázdnou nádržou

Ceny pohonných hmôt síce už nie sú také extrémne ako počas vlaňajšej turistickej sezóny, no správnym plánovaním tankovania môžete výrazne ušetriť. Cestou k Jadranu totiž prechádzate cez Maďarsko, prípadne cez Rakúsko a Slovinsko. Ceny benzínu, nafty a LPG sa tu výrazne líšia. Tankujte teda len tam, kde je to výhodné.

02.06.2023 06:00
debata (8)
Ceny na čerpacích staniciach v Chorvátsku sú... Foto: Ľuboš Pilc
Chorvátsko - autom do Chorvátska 2023 Ceny na čerpacích staniciach v Chorvátsku sú momentálne zastropované. A to na veľmi lákavej úrovni.

Ceny benzínu a nafty sa priebežne menia. Našťastie, tento rok už nie sú poznačené vojnovými udalosťami na Ukrajine tak výrazne, ako tomu bolo vlani, keď vystrelili k dvom či viac eurám za liter. Cenovky na „čerpačkách“ sa upokojili. To ale neznamená, že cestou k vytúženému Jadranu nemôžte ušetriť. Tankovaniu sa jednoducho nevyhnete. Treba ale tankovať tam, kde je to výhodné, a naopak, vyhnúť sa čerpaniu pohonných hmôt v krajinách a na miestach, kde sú pohonné hmoty najdrahšie. Tento rok je to v podstate jasné. Chorváti majú stále zastropované ceny palív. A sú čarovné. Jednoducho, palivo v Chorvátsku je momentálne najlacnejšie. Liter benzínu stojí na akejkoľvek čerpacej stanici, či už na diaľnici, alebo mimo nej, 1,32 eura a nafta dokonca len 1,24 eura.

Čo čakajú Chorváti od letnej turistickej sezóny a na čo si dať pozor
Video
Zdroj: TV Pravda - Ľuboš Pilc
Chorvátsko - autom do Chorvátska 2023 Čítajte viac Autom do Chorvátska 2023: Aké sú najvýhodnejšie trasy z Bratislavy, Košíc či Banskej Bystrice?

Benzín je teda v porovnaní so Slovenskom či Rakúskom lacnejší približne o 25 centov a v porovnaní s Maďarskom dokonca o viac ako 30 centov. A 10 centov za liter benzín ušetríte aj v porovnaní so Slovinskom. Podobné je to s naftou. Ak teda mierite k Jadranu, platí jednoduché pravidlo – natankujte do nádrže na Slovensku len toľko paliva, aby ste prišli do Chorvátska, kde dotankujete „plnú“. A rozhodne sa vyhnite tankovaniu v Maďarsku, kde je palivo momentálne najdrahšie. Odlišná situácia je len s LPG. To je, naopak, najdrahšie práve v Chorvátsku. Za liter propán-butánu zaplatíte až 92 centov – o vyše 20 centov viac ako na Slovensku a v Rakúsku. Je to tiež o chlp viac ako v Maďarsku.

dubrovnik, Čítajte viac Porovnali ceny chorvátskej zmrzliny. Ak sa tam chystáte na dovolenku, pripravte si peňaženky

Je na zváženie, či sa v Chorvátsku neoplatí radšej natankovať benzín ako LPG, pretože propán-bután je síce lacnejší, ale motor si ho na 100 km vypýta viac. Otázne je, dokedy budú Chorváti udržiavať zastropované ceny palív. Zatiaľ platí nariadenie do 7. júna, ale pochybujeme, že by malo dôjsť k radikálnej zmene cien. Priaznivé ceny na čerpacích staniciach sú totiž súčasťou snahy Chorvátska prilákať čo najviac turistov. Tento rok dokonca očakávajú rekordnú sezónu. Zvyšovať turistom náklady na cestu by bolo kontraproduktívne. Navyše, zastropované ceny znamenajú, že turisti nemusia schádzať z diaľnice a hľadať lokálnu čerpaciu stanicu s nižšími cenami pohonných hmôt. Môžu tankovať priamo na tých diaľničných a nestrácať čas. To je veľmi komfortné.

Ceny PHM na Slovensku

Benzín 95 1,57 €
Nafta 1,42 €
LPG 0,69 €

Ceny PHM v Chorvátsku

Benzín 95 1,32 €
Nafta 1,24 €
LPG 0,92 €
   

Ceny PHM v Maďarsku

Benzín 95 609 HUF (1,64 €)
Nafta 592 HUF (1,60 €)
LPG 339 HUF (0,91)

Ceny PHM v Rakúsku

Benzín 95 1,59 €
Nafta 1,49 €
LPG 0,69

Ceny PHM v Slovinsku

Benzín 95 1,41 €
Nafta 1,45 €
LPG 0,89 €

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #benzín #nafta #pohonné hmoty #autom do Chorvátska #LPG #tankovanie #PHM
Články podľa značiek