Na turistov sa chystajú aj chorvátski policajti. Toto sú nové pokuty v eurách

Pokuty za dopravné priestupky v Chorvátsku vám môžu poriadne nabúrať dovolenkový rozpočet. Pohybujú sa od 30 eur za drobné priestupky až do 3 980 eur, za tie vážne. Chorvátska polícia je počas turistickej sezóny zvlášť aktívna a na kontrolu nasadzuje maximum policajtov aj techniky.

02.06.2023 06:00
debata (28)
Chorvátska polícia bude počas leta v strehu na... Foto: Mariborinfo
Chorvátska dopravná polícia Chorvátska polícia bude počas leta v strehu na všetkých frekventovaných úsekoch. Nechce motoristov strašiť, ale k tým vodičom, ktorí budú porušovať dopravné predpisy, bude nekompromisná.

Dovolenka je na to, aby ste si oddýchli. Preto sa neponáhľajte a ako jej súčasť berte už aj cestu k vytúženým brehom Jadranu. Porušovať predpisy sa v Chorvátsku naozaj neoplatí. Nie je to tak dávno, čo Chorvátsko zvyšovalo postihy za porušovanie dopravných predpisov. Po prechode na euro vydalo aj sadzobník pokút v novej mene. Chorvátska polícia informuje všetkých vodičov, teda aj turistov, že počas letnej sezóny nasadí maximálny možný počet policajtov aj techniky – ako rýchlostných radarov, testerov na alkohol a drogy. Zvlášť na všetkých dôležitých trasách, ktoré vedú z vnútrozemia smerom k moru, ako aj na prístupoch k významným turistickým centrám, pričom najväčšia pozornosť bude venovaná diaľniciam a dôležitým štátnym cestám.

Čo čakajú Chorváti od letnej turistickej sezóny a na čo si dať pozor
Video
Chorvátsko - autom do Chorvátska 2023 Čítajte viac Autom do Chorvátska 2023: Aké sú najvýhodnejšie trasy z Bratislavy, Košíc či Banskej Bystrice?

Hliadky budú všade

Hliadky majú byť dobre viditeľné, takže chorvátskym mužom zákona nepôjde o to, aby na motoristov striehli. Ako uvádza tamojšia polícia, osobitná pozornosť bude venovaná hrubým porušeniam dopravných predpisov, teda vodičom, ktorí spôsobia dopravné nehody s vážnymi následkami alebo sa dopustia priestupkov v takzvanej skupine „štyroch hlavných zabijakov premávky“ – jazdy pod vplyvom alkoholu, jazdy nepovolenou rýchlosťou, jazdy bez použitia bezpečnostných pásov a používania mobilných telefónov za volantom. Naopak, vodičom chcú pomôcť fyzickým riadením dopravy na miestach, kde sa vytvárajú zápchy, napríklad v dopravných uzloch, na vjazdoch do turistických centier či v blízkosti letísk. Ak budete dodržiavať dopravné predpisy, môžete sa vyhnúť komplikáciám aj trestom.

Tento lístok za stieračom je pokuta za nevhodné... Foto: Ľuboš Pilc
Chorvátsko - pokuta za parkovanie Tento lístok za stieračom je pokuta za nevhodné parkovanie v turistickom centra Baška Voda. Nepomohlo ani to, že išlo o drahé Porsche.
Chorvátsko - autom do Chorvátska 2023 Čítajte viac Ako ušetriť desiatky eur na benzíne cestou do Chorvátska? Zo Slovenska vyrazte s poloprázdnou nádržou

Dopravné predpisy sa pritom veľmi nelíšia od tých slovenských. V obci sa jazdí maximálne rýchlosťou 50 km/h, mimo nej rýchlosťou 90 km/h, na rýchlostných cestách je povolený limit 110 km/h a na diaľniciach 130 km/h. Rozdiel je v tom, že denné svetlá sa používajú len od októbra do marca. Ak si ich ale v lete necháte zapnuté, chybu nespravíte. V otázke alkoholu je Chorvátsko dokonca tolerantnejšie ako Slovensko. Povolených je 0,5 promile alkoholu v krvi. Experimentovať sa ale príliš neoplatí. Veď už nad 0,5 promile môžete dostať pokutu od 390 do 660 eur, a ak „nafúkate“ viac, môže to byť aj 2 000 eur. Za jazdu v obci rýchlosťou vyššou o 20 až 30 km/h je pokuta 130 eur, nad 30 km/h je to už ale minimálne 390 eur a ak ste rýchlejší v obci o 50 km/h, môže sa pokuta vyšplhať až k 2 650 eurám.

Pokutu zaplatíte len kartou

Pokuty za dopravné priestupky nie je možné platiť v hotovosti. Od 1. júla 2022 sa to dá len bezhotovostne. Ak chce občan zaplatiť pokutu na mieste činu, no nemôže, pretože napríklad pri sebe nemá kartu či dostatok financií na účte, dostane oznámenie o spáchanom priestupku. V tomto prípade sa bude mať za to, že pokuta bola vybratá na mieste spáchania priestupku, a ak ju občan zaplatí do troch dní od doručenia oznámenia, bude sadzba znížená na polovicu. Ak občan nezaplatí pokutu na mieste kartou vedome, môže tak urobiť do ôsmich dní, zľava bude už ale len jedna tretina z vymeranej pokuty. Najčastejším priestupkom je nesprávne parkovanie a parkovanie v spoplatnených zónach bez uhradenia parkovného. V takomto prípade očakávajte pokuty až do výšky 130 eur.

A nezabúdajte, že počas letnej turistickej sezóny, presnejšie od 15. júna do 15. septembra, pôsobia v Chorvátsku už od roku 2008 aj slovenskí policajti. Tí, ktorí slúžia na policajnej stanici v Crikvenici vykonávajú pešie hliadky v mestách Crikvenica, Novi Vinodolski, Opatija, Baška, Malinska a Mošćenička Draga. Okrem toho sú spolu s miestnou políciou prítomní aj na policajných lodiach na ostrovoch Krk, Cres, Rab a Lošinj. Policajti na stanici v Trogire zas vykonávajú hliadky v mestách Trogir, Split, Podgora, Brela, Makarska a Tučepi. Budú tiež vykonávať motohliadky spoločne s chorvátskou dopravnou políciou v celom teritóriu stanice Makarska. Aby sa rýchlejšie dostali k slovenským turistom, budú mať aj tento rok dispozícii služobné vozidlá s označením Polícia.

Dopravné predpisy v Chorvátsku

Rýchlostný limit v obci 50 km/h
Rýchlostný limit mimo obce 90 km/h
Rýchlostný limit na rýchlocestách 110 km/h
Rýchlostný limit na diaľniciach 130 km/h
Povolený alkohol 0,05 % (nad 24 rokov)
Povolený alkohol 0,00 % (do 24 rokov)
Celodenné svietenie nie (áno – od októbra do marca)
Reflexné vesty áno
Detské sedačky áno

Pokuty za dopravné priestupky v Chorvátsku

Priestupok Pokuta
Prekročenie rýchlosti o 10 km/h obec/mimo obce 60 €/60 €
Prekročenie rýchlosti o 20 km/h obec/mimo obce 130 €/60 €
Prekročenie rýchlosti o 30 km/h obec/mimo obce 920 €/390 e
Prekročenie rýchlosti o 50 km/h obec/mimo obce od 2 650 €/1 320 €
Jazda na červenú (STOP) 390 – 920 €
Alkohol do 0,5 g/l 0,0 €
Alkohol nad 0,5 – 1,5 g/l 660 – 1 990 €
Alkohol nad 1,5 g/l 1 320 – 1 990 €
Telefonovanie bez hands free od 60 €
Nezapnuté pásy 60 €
Nesprávne parkovanie od 30 do 130 €

Dopravné nehody v Chorvátsku

Privolanie polície povinné
Polícia 192 (112)
Hasiči 193 (112)
Záchranka 194 (112)
Slovenskí policajti Makarska + 421 908 723 526
Slovenskí policajti Opatia + 421 908 723 525

© Autorské práva vyhradené

28 debata chyba
Viac na túto tému: #pokuty #dopravné priestupky #autom do Chorvátska
Články podľa značiek