Seniori, pozor. Brusel chce zaviesť povinné skúšky starších vodičov

Vodiči s vekom nad 70 rokov by mali podľa návrhu Európskej únie potvrdiť opakovane svoje vodičské schopnosti. A to skúškou každých päť rokov.

08.06.2023 06:00
demencia, vodič Foto:
Ak návrh Európskej únie prejde, vo všetkých krajinách spoločenstva budú musieť vodiči, ktorí dosiahli vek 70 rokov, preukazovať skúškou svoje vodičské schopnosti.
debata (102)

Doteraz bol vodičský preukaz takpovediac doživotný. Ak ste ho získali, nemuseli ste už nikdy dokazovať, že viete riadiť auto a že poznáte dopravné predpisy. Povinné bolo nad 65 rokov len potvrdenie od lekára. To sa ale môže čoskoro zmeniť. Európska únia plánuje totiž veľkú reformu vodičských preukazov, ktorá okrem iného počíta s povinnou skúškou vodičskej spôsobilosti pre vodičov nad 70 rokov. Touto a ďalšími novinkami sa má zvýšiť bezpečnosť premávky v celej Európe. Cieľom je znížiť počet usmrtených na cestách. V roku 2022 zomrelo v krajinách únie pri dopravných nehodách 20 600 ľudí.

policajti, kontrola, vodičský Čítajte viac Pozor na staré vodičáky, vydané do apríla 2004. Platia len do konca roka 2023

Povinnosť absolvovať skúšku spôsobilosti viesť motorové vozidlo by mala platiť vo všetkých členských krajinách. Napríklad ľudia nad 70 rokov by mali absolvovať skúšku každých päť rokov. Návrh zákona zatiaľ presne nedefinuje, ako by mohla skúška vyzerať. Za typ a štruktúru testu by mala zodpovedať príslušná členská krajina. Niektoré európske krajiny však okrem zdravotnej prehliadky vyžadujú skúšku spôsobilosti už v súčasnosti. Napríklad vo Švajčiarsku vo veku nad 70 rokov. V Dánsku potrebujete po dovŕšení veku 80 rokov dokonca nový vodičský preukaz.

Ide o peniaze: Ako sa pripraviť na prvý dôchodok
Video
Odpovedá Michaela Putecová, riaditeľka odboru metodiky dôchodkového poistenia Sociálnej poisťovne. / Zdroj: TV Pravda
vodicak Čítajte viac Pozor: Ružové 'vodičáky' končia! Je ich 380 tisíc

Pokiaľ ide o plány EÚ, v súčasnosti existujú dve možnosti, o ktorých sa diskutuje. Buď pravidelné sebahodnotenie, ktoré treba absolvovať každých päť rokov, alebo pravidelná návšteva lekára. Ako presne sa skontroluje spôsobilosť viesť motorové vozidlo, by malo byť ponechané na samotné členské štáty. Na Slovensku musia vodiči starší ako 65 rokov absolvovať zatiaľ len pravidelnú lekársku prehliadku. Platí to od 1. augusta 2022, odkedy je opäť účinná novela zákona o cestnej premávke. Výnimka platila len počas pandémie, keď vodiči, ktorí dovŕšili vek 65 rokov, nemuseli prehliadku absolvovať a tí starší si platnosť predlžovať.

autoškola, doprava, auto Čítajte viac Pozor! Toto sú 3 zásadné zmeny pri získaní 'vodičáku', platiť začnú od januára

Ako vyplýva zo štatistík polície, vlani sa zdravotné problémy podpísali pod 27 dopravných nehôd. Vodiči do 65 rokov ich spôsobili 18 a tí nad 65 celkovo 9. Policajti preto upozorňujú všetkých starších vodičov, aby nepodceňovali lekárske prehliadky, ktoré sú potrebné na to, aby mohli šoférovať. Lekársku prehliadku vykonáva lekár so špecializáciou v odbore všeobecné lekárstvo, ktorý poskytuje všeobecnú ambulantnú zdravotnú starostlivosť pre dospelých.

Čo hovorí o povinných lekárskych prehliadkach vodičov zákon

Pravidelné lekárske prehliadky každých päť rokov a po dosiahnutí veku 65 rokov každé dva roky sú povinné

- pre vodičov, ktorí sú držiteľmi vodičského preukazu Slovenskej republiky a ktorí vedú motorové vozidlo skupiny C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D a DE,

- pre vodičov, ktorí sú držiteľmi vodičského preukazu Slovenskej republiky a ktorí vedú vozidlo s právom prednostnej jazdy, motorové vozidlo využívané na zasielateľstvo a taxislužbu a na poskytovanie poštových služieb.

- ostatní vodiči, ktorí sú držiteľmi vodičského preukazu A, B, B1 Slovenskej republiky a ktorí dovŕšili vek 65 rokov, sú povinní podrobiť sa pravidelným lekárskym prehliadkam každých päť rokov.

- vodiči, ktorí sú držiteľmi vodičských preukazov vydaných pred 19. januárom 2013, sú povinní podrobiť sa pravidelnej lekárskej prehliadke najskôr dva mesiace pred dosiahnutím veku 65 rokov a najneskôr do dvoch mesiacov po dosiahnutí veku 65 rokov a následne každých päť rokov. Títo vodiči sú povinní mať pri vedení motorového vozidla pri sebe doklad o zdravotnej spôsobilosti podľa § 89 ods. 2 nie starší ako päť rokov; na výzvu policajta sú povinní takým dokladom sa preukázať.

© Autorské práva vyhradené

102 debata chyba
Viac na túto tému: #seniori #vodičské preukazy
Články podľa značiek