Peugeot 2008 DKR: Lev sa vracia na Dakar. Má novú zbraň

Na budúci rok nasadí Peugeot spolu s Totalom a Red Bullom do najťažšej rely sveta nové želiezko v ohni – brutálny špeciál 2008 DKR so zadným náhonom.

28.04.2014 14:00
debata
V januári budúceho roka nasadí Peugeot na... Foto: Peugeot
Peugeot 2008 DKR V januári budúceho roka nasadí Peugeot na najťažšiu rely sveta Rely Dakar nový špeciál 2008 DKR s pohonom jedinej nápravy.

Za jeho volant sa posadia Carlos Sainz a Cyril Despres. Samozrejme, číslica 2008 v názve dakarského špeciálu je viac-menej orientačná. So sériovým crossoverom nemá absolútne nič spoločné. Za jeho vznikom stojí technické oddelenie športových vozidiel a Peugeot Style Centre.

Zaujímavé je, že Peugeot sa z dôvodu lepšej manévrovateľnosti, nižšej hmotnosti a kompaktných rozmerov rozhodol uprednostniť koncepciu jedinej poháňanej nápravy. Veľké trakčné problémy by z toho však plynúť nemali. Špeciál totiž používa vskutku gigantické 37-palcové kolesá (!), obuté terénnymi pneumatikami Michelin. Celé koleso má priemer neuveriteľných 94 cm.

Unikátne na tomto vozidle sú najmä 37-palcové... Foto: Peugeot
Peugeot 2008 DKR Unikátne na tomto vozidle sú najmä 37-palcové disky kolies. Aj s pneumatikami majú kolesá priemer 94 mm. To by malo zabezpečiť bezproblémovú trakciu aj bez pohonu 4x4.

O motore zatiaľ nepadlo ani slovo. Vyzerá to najskôr tak, že bude umiestnený za prednými sedadlami a na starosť dostane zadnú nápravu. Carlos Sainz, ktorý v tíme Red Bull absolvoval Dakar už sedemkrát, na konto špeciálu povedal: „Filozofia 2008 DKR je radikálna. Nepodobá sa na žiadny iný špeciál s pohonom 4×2. Je kompaktný a obratný. Som presvedčený, že takéto riešenie nám dáva šancu vyhrať.“

Peugeot 2008 DKR
Peugeot 2008 DKR
+4Peugeot 2008 DKR

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Peugeot #Peugeot 2008 #Rely Dakar #Peugeot 2008 DKR
Články podľa značiek