Volkswagen predstavil okruhový špeciál Golf TCR

Automobilka Volkswagen postavila okruhový Golf TCR s výkonom 243 kW/330 k. Vznikol v spolupráci so športovým oddelením značky Seat.

14.07.2015 09:03
Volkswagen Foto:
S vývojom auta pomáhalo aj športové oddelenie značky Seat . Prvú kompletnú sezónu absolvuje už v budúcom roku.
debata

Koncernová novinka s označením Golf TCR je určená pre okruhový seriál Touringcar Racer International, počas ktorého sa na asfaltových okruhoch stretne s rivalmi ako Ford Focus, Honda Civic, Opel Astra, ale aj sesterským Audi TT. Automobilka VW si od zapojenia do tejto súťaže sľubuje zvýšenie popularity jej mena a ešte výraznejšie pozdvihnutie imidžu jej „ostrých“ modelov označených písmenom R. Aj súťažný špeciál totiž technicky vychádza zo sériového Golfu R, pričom na jej pohon slúži rovnaký benzínový prepĺňaný štvorvalec 2.0 TSI vybavený priamym vstrekovaním. Kým však v sériovej verzii dosahuje max. výkon 221 kW/300 k, inžinieri športového oddelenia z neho po čiastočných úpravách zameraných na zvýšenie odolnosti a životnosti z neho vyžmýkali až 243 kW/330 k. Spolu s tým narástol aj maximálny krútiaci moment na 410 Nm.

Podvozok okruhového špeciálu je o celých 400 mm... Foto: Volkswagen
Volkswagen Podvozok okruhového špeciálu je o celých 400 mm širší, než u sériových Golfov.

Bez pohonu 4Motion

Hoci je sériový VW Golf R vybavený pohonom všetkých kolies, pravidlá seriálu Touringcar Racer International povoľujú pohon len jednej nápravy. Súťažný Golf TCR tak ženie vpred len predná náprava, o radenie prevodových stupňov sa však aj v jeho prípade stará šesťstupňová dvojspojková prevodovka DSG (s patričnými úpravami zohľadňujúcimi vyšší krútiaci moment aj nároky počas pretekov).

Auto je, podľa regulí FIA, vybavené bezpečnostnou klietkou, bezpečnostnou klietkou, samohasiacim zariadením a všetkým potrebným príslušenstvom, pričom jeho celková hmotnosť je na minimálnej povolenej hranici 1230 kg (vrátane kompletne oblečeného vodiča).

Kabína auta zodpovedá predpisom FIA. Foto: Volkswagen
Volkswagen Kabína auta zodpovedá predpisom FIA.

Automobilka VW posilnená aktuálnymi úspechmi v seriály WRC si verí a hneď v prvej kompletnej sezóne (2016) očakáva úspechy. V priebehu tohtoročnej sezóny bude auto nasadzované do vybraných podnikov, kde bude prebiehať jeho kompletné testovanie a dolaďovanie. Partnerský tím Liqui Moly Team Engstler nastúpil do ôsmeho tohtoročného pokračovania seriálu Touringcar Racer International na okruhu Red Bull Ring v Rakúsku (11. – 12. 7. 2015) s dvomi vozidlami.

Okruhový Golf TCR jazdí na diskoch s priemerom... Foto: Volkswagen
Volkswagen Okruhový Golf TCR jazdí na diskoch s priemerom 18 palcov. Predný aj zadný spojler sú z uhlíkových kompozitov.
debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen
Články podľa značiek