Test: Seat Ibiza ST 1.6 TDI- najkrajšie malé kombi je zo Španielska

Po hatchbacku Ibiza a kupé SC prichádza španielsky výrobca s verziou kombi. Tentoraz však v úplne inom štýle.

21.10.2010 08:11
Seat Ibiza ST Foto:
Seat Ibiza ST
debata

Dobrý nápad, veď kompaktných kombíkov nižšej triedy je dnes ako šafranu. Aj Seat sa k nim vracia po niekoľkoročnej odmlke, pred útokom na úžitkové rekordy však tentoraz uprednostnil emócie. Preto zmenilo malé kombi prívlastok Vario za oveľa výstižnejší ST (Sport Tourer). My sme si ho vyskúšali v najatraktívnejšom vyhotovení Ibiza ST Sport 1.6 TDI CR.

Zozadu pôsobí vyváženejším dojmom ako základný... Foto: Václav Lipavský
Seat Ibiza ST Zozadu pôsobí vyváženejším dojmom ako základný hatchback.

Dizajn novej Ibizy vyvolal pri jej uvedení rozporné reakcie. Niet sa čo čudovať. Autorom karosérie s agresívnou prednou maskou a ostrými bočnými prelismi je Luca Donckerwolke, bývalý šéfštylista Lamborghini. Ak vám jeho práca nepadla hneď do oka, v prípade kombíku budete určite zhovievavejší. Estéčko je nepochybne najšarmantnejším modelom vo svojej triede. Najmä ak ho porovnáte s emocionálne „vyprahnutou“ Škodou Fabia Combi alebo vyumelkovaným Peugeotom 207 SW.

Rázvor má slušných 2469 mm. Foto: Václav Lipavský
Seat Ibiza ST Rázvor má slušných 2469 mm.

Jej vyvážené a dospelácke proporcie sú výsledkom dĺžky karosérie 4225 mm, čo je najviac v triede. Tretie bočné okno a športovo sklonený zadný stĺpik vyvolajú takmer paralelu s Audi A3 Sportback či väčším Exeom ST. Na vážnosti jej pridávajú aj rozmerné delené zadné svetlá, ktoré hatchbacku veľmi chýbajú. Verziu Sport zušľachťujú 16-palcové hliníkové disky kolies či lakované plastové dielce karosérie.

Testovaná Ibiza mala pneumatiky s rozmermi... Foto: Václav Lipavský
Seat Ibiza ST Testovaná Ibiza mala pneumatiky s rozmermi 215/40 R 17.

Sedadlá na jednotku

Svoje športové gény sa snaží Ibiza ST pripomenúť dizajnom palubnej dosky orientovanej na vodiča, prístrojovým panelom s dvojicou strieborných tubusov a kruhovými prieduchmi ventilácie. Záplavu lacno pôsobiacich plastov však nedokáže utajiť ani dvojfarebným vyhotovením, ani zvláštnou štruktúrou ich povrchu. Aj vnútorné rukoväte dverí akoby pochádzali z nejakého lacnejšieho modelu. Na vytvorení hodnotnejšieho dojmu mohol Seat ešte trochu popracovať.

Interiér sa nelíši od krátkej Ibizy. Foto: Václav Lipavský
Seat Ibiza ST Interiér sa nelíši od krátkej Ibizy.

S priestorom to však nie je zlé. Ibiza ponúka slušné vnútorné pomery. Je to dané aj tým, že na rozdiel od Fabie je postavená už na platforme nového Pola. Čo však získava na mierne väčšom rázvore, stráca na redukovanej výške karosérie. Cítiť to najmä vzadu. Klesajúca línia strechy nedáva spolu s vyššie situovanými sedadlami šancu osobám vyšším ako 180 cm.

Vzadu sa dá celkom slušne cestovať aj na dlhšej... Foto: Václav Lipavský
Seat Ibiza ST Vzadu sa dá celkom slušne cestovať aj na dlhšej ceste.

Naopak, predné športové sedadlá patria k tomu najlepšiemu, čo si možno v tejto triede dopriať. Sú pohodlné a zároveň ponúkajú veľmi dobré držanie v zákrutách. Nájsť si v nich správnu polohu nie je vôbec problém, keďže ich rozsah nastavenia, ako aj rozsah nastavenia volantu je príkladný. To isté platí o takmer bezchybnom rozmiestnení ovládacích prvkov. Škoda len, že ST neponúka multifunkčný volant a že tlačidlo výstražných svetiel sa ocitlo na stredovom tuneli, čo nie je v krízovej situácii práve ideálne. Aj nová audiosústava si vyžaduje pri výbere stanice o dva úkony viac, než pri bežnom systéme s číselnými tlačidlami.

ESP len za príplatok

Napriek dynamickému exteriéru nájdete pod zadným výklopným vekom až 430 litrov na batožinu. Je to síce o 50 menej, ako vo Fabii, ale stále omnoho lepší výsledok ako pri Peugeote 207 SW alebo Renaulte Clio Grandtour.

Základný objem kufra je 430 l.Po sklopení... Foto: Václav Lipavský
Seat Ibiza ST Základný objem kufra je 430 l.Po sklopení deleného operadla vznikne v kufri malý schod.

Kufor je navyše veľmi dobre prístupný, má nízku nakladaciu hranu a súmerné proporcie. Po sklopení zadných sedadiel získate takmer úplne vodorovnú podlahu. Pod ňou zostalo dokonca miesto pre plnohodnotnú rezervu.

Pod podlahou ukrýva Ibiza ST plnohodnotnú rezervu. Foto: Václav Lipavský
Seat Ibiza ST Pod podlahou ukrýva Ibiza ST plnohodnotnú rezervu.

Skvelým nápadom je prídavná odkladacia schránka na malé predmety priamo pod plató, ktorá dopĺňa množstvo odkladacích priestorov v interiéri. Je totiž prístupná aj zo zadných sedadiel.

Úroveň bezpečnostného vybavenia s ABS a štvoricou airbagov znižuje ponuka stabilizačného systému výlučne za príplatok. Sčasti to ospravedlňuje fakt, že v cene 370 € získate okrem ESP aj kontrolu tlaku v pneumatikách a hill-holder. Ani komfortným vybavením Ibiza príliš nerozmaznáva. Aj v najdrahších verziách si treba priplatiť napríklad za automatickú klimatizáciu či cúvacie senzory. Preto prekvapuje sériový tempomat, ktorý by mnohí iste radi vymenili za ESP.

Tichý a úsporný

Dieselový 4-valec 1.6 TDI s výkonom 77 kW (105 k) je najdrahšou motorizáciou Ibizy. Na jeho služby si však veľmi rýchlo zvyknete. Je pružný už od 1500 otáčok za minútu, mimoriadne tichý a s rezervou zvláda aj predbiehacie manévre. Pritom s ním nie je problém jazdiť hlboko pod šesť litrov nafty na 100 km. A to aj bez obmedzovania.

S motorom 1.6 TDI CR má auto výbornú dynamiku. Foto: Václav Lipavský
Seat Ibiza ST S motorom 1.6 TDI CR má auto výbornú dynamiku.

Zvyknúť si treba len na dlhé prevody 5-stupňovej prevodovky, ktoré ľahko zradia pri preraďovaní s nedostatočnými otáčkami. Tie potom klesnú do oblasti, kde motor ešte nemá požadovaný záťah. Moderný agregát by si iste zaslúžil o jeden prevodový stupeň viac, aby sa zmenšili ich odstupy. O ekonomickom sprevodovaní svedčí aj fakt, že pri rýchlosti 100 km/h je na otáčkomere necelých 1800 otáčok. K presnosti a ľahkosti radenia však výhrady mať nebudete.

Nápis prezrádza prítomnosť najvýkonnejšieho TDI... Foto: Václav Lipavský
Seat Ibiza ST Nápis prezrádza prítomnosť najvýkonnejšieho TDI v ponuke.

Komfort aj stabilita

Na ceste ťaží Ibiza zo skvelého základu nového Pola. Podarilo sa jej to, čo nie je v tejto triede rozhodne zvykom. Skombinovala vynikajúcu jazdnú stabilitu s veľmi slušnou úrovňou komfortu. Jednoducho, dopraje človeku pôžitok zo športovej jazdy bez ujmy na pohodlí aj na menej kvalitných cestách. Dokonca aj vo verzii Sport so 16-palcovými diskami.

Jednoduchá náprava je priestorovo veľmi skromná. Foto: Václav Lipavský
Seat Ibiza ST Jednoduchá náprava je priestorovo veľmi skromná.

Široký rozchod a pevnejšie stabilizátory eliminujú náklony karosérie na minimum. Odolnosť proti nedotáčavosti je naozaj prekvapujúca. Optimálny účinok posilňovača a priamejšie riadenie dávajú vodičovi správnu spätnú väzbu. Štvorica kotúčových bŕzd nemá s Ibizou najmenšie problémy. Jej podvozok je skrátka rýchlejší ako súčasná ponuka výkonu. A to je dobré.

Ibiza ST je najdlhšie kombi v triede. Foto: Václav Lipavský
Seat Ibiza ST Ibiza ST je najdlhšie kombi v triede.
Výhody Nevýhody
 motor  ovládanie rádia
 spotreba  lacné plasty
 riadenie  miesto na hlavy vzadu
Technické údaje
Model: Seat Ibiza ST 1.6 TDI CR Sport
Počet valcov/ventilov: 4/16 DOHC
Objem motora (cm3): 1598
Výkon (kW/ot.): 77/4400
Krútiaci moment (Nm/ot.): 250/1500
Prevodovka: 5-manuál
Dĺžka/šírka/výška (mm): 4227/1693/1445
Rázvor náprav (mm): 2469
Zákl. objem bat. priestoru/nádrže (l): 430/45
Maximálna rýchlosť (km/h): 188
Akcelerácia 0 – 100 km/h (s): 10,9
Komb. spotreba (l/100 km): 4,2
Cena: 15 050 €
Sériové vybavenie Sport (vybrané prvky):
ABS, 4× airbag, posilňovač riadenia, predné hmlové svetlá s odbočovacou funkciou, centrálne diaľkové otváranie, tempomat, palubný počítač, el. ovládané okná a vyhrievané spätné zrkadlá, manuálna klimatizácia, výšková regulácia predných sedadiel, dvojosová regulácia volantu, športové sedadlá, kožený volant a radiaca páka, rádio s CD (MP3), 16-palcové hliníkové disky, športový podvozok.

Seat Ibiza: Aktuálne ceny, výbava a porovnanie s konkurentmi na Autozor.sk

debata chyba
Články podľa značiek