Test: Kia cee'd sw 1.6 GDi AT – menej je niekedy viac

Ak to s radiacou pákou neviete, pokojne si za dvojspojkovú prevodovku DCT priplaťte. Ak vám však manuálna prevodovka nevadí, radšej nešpekulujte.

05.02.2013 15:37
Kia cee'd sw 1.6 GDi AT Foto:
Rozdiel medzi hmotnosťou základnej verzie a verzie so všetkou príplatkovou výbavou na palube je 124 kg. Dvojspojková automatická prevodovka pridáva ďalších 32 kg. Podľa výbavy sa užitočná hmotnosť pohybuje v rozmedzí 378 – 502 kg.
debata (17)

Kiu cee'd nijak zvlášť predstavovať netreba. Jej druhá generácia sa už nejaký ten mesiac vyhrieva na výslní nižšej strednej triedy a pekne komplikuje život všetkým súperom. Už dávno to však nie je lacné kórejské auto, ktoré sa vtiera akciovými cenami a zvýrazňovaním pomeru ceny a úžitkovej hodnoty. Naopak, za pár posledných rokov narástlo sebavedomie Kórejcov do výšin, v ktorých sa donedávna hýbali skôr renomované európske automobilky. A má aj prečo, v niektorých aspektoch má totiž Kia pred konkurenciou navrch. Kým pri modeloch európskych automobiliek dochádza stále častejšie k fenoménu prílišného šetrenia (na konštrukcii, praktických riešeniach aj materiáloch kabíny), Kórejci toho zdatne využívajú a ponúkajú prekvapujúco poctivé riešenia (extrémne bohatá výbava, náročná a drahá konštrukcia motorov aj podvozkov). Dôkazom je aj testované kombi Kia cee'd sw 1.6 GDi AT. To okrem najvyššej výbavy ponúka aj niekoľko príplatkových prvkov, medzi ktorými nechýba ani prvá kórejská dvojspojková prevodovka. Kia si za ňu pýta 1600 eur, označuje ju skratkou DCT, má šesť stupňov pre jazdu vpred a kombinuje ju výlučne s benzínovým atmosférickým štvorvalcom 1.6 GDi. Má cenu si za ňu priplácať?

Svetlá výška kombi verzie je 140 mm. Foto: Václav Lipavský
Kia cee'd sw 1.6 GDi AT Svetlá výška kombi verzie je 140 mm.

Turbo nie je podmienkou

Prepĺňaný benzínový motor Kia zatiaľ neponúka, až do príchodu verzie GT je tak najsilnejším motorom v ponuke práve testovaný atmosférický štvorvalec 1.6 GDi. Ten technicky vychádza z motora 1.6 CVVT, na rozdiel od neho však dostal priame vstrekovanie paliva a s tým súvisiace úpravy spaľovacích priestorov (kompresný pomer stúpol z 10,5:1 na 11:1). Mechanických a elektronických úprav je samozrejme viac, pre zákazníkov je však dôležité, že hoci motor dosahuje maximum krútiaceho momentu až pri 4850 ot./min., dá sa s ním jazdiť aj v otáčkach hlboko pod dvojtisícovou hranicou. Inak navrhnuté vstrekovanie, vrátane iného časovania ventilov a prepracovaného katalyzátora sa postarali o to, že motor ostáva relatívne úsporný a ekologicky „čistý“ aj pri dlhodobej dynamickej jazde. Agregát 1.6 CVVT bol vybavený pomerne malým katalyzátorom (kvôli jeho čo najrýchlejšiemu nábehu po studenom štarte) a tak ho musela riadiaca jednotka motora neskôr chladiť občasným obohacovaním zmesi. Problematické boli aj jeho výkyvmi tlaku a s tým súvisiace zmeny teploty v sacom kanáli tesne za škrtiacou klapkou. Na stenách potrubia sa zrážali kvapky benzínu, ktoré sa následne strhávali do valcov a spôsobovali výkyvy v emisnom zložení výfukových plynov. Riadiaca jednotka tak často preventívne tlmila reakcie motora na plynový pedál a držala ho v otáčkach napríklad aj počas vytlačenia spojky a radenia vyššieho prevodového stupňa. Treba uznať, že v tejto oblasti urobil motor 1.6 GDi skutočne veľký skok. Z otáčok „padá“ podstatne rýchlejšie a ostáva príjemne úsporný aj pri dynamickej jazde.

Napriek atmosférickému plneniu a maximu... Foto: Václav Lipavský
Kia cee'd sw 1.6 GDi AT Napriek atmosférickému plneniu a maximu krútiaceho momentu až pri 4850 ot./min. sa dá s motorom 1.6 GDi bežne jazdiť aj v nízkych otáčkach.
Obsluhu bohatej elektrickej výbavy zabezpečuje... Foto: Václav Lipavský
Kia cee'd sw 1.6 GDi AT Obsluhu bohatej elektrickej výbavy zabezpečuje akumulátor s kapacitou 60 Ah.

Väčšinu času sme s Kiou strávili v hustej mestskej premávke (kde má prítomnosť prevodovky DCT asi najväčšie opodstatnenie). Podľa jazdného štýlu sa tu spotreba pohybovala v rozmedzí od 7,0 (pri rozumnej, prevažne defenzívnej jazde medzi semaformi) až po 8,9 l/100 km pri vyslovene dynamickom „lietaní“ medzi križovatkami.

Horné uchytenie tlmičovej vzpery je pred... Foto: Václav Lipavský
Kia cee'd sw 1.6 GDi AT Horné uchytenie tlmičovej vzpery je pred nečistotami chránené plastovou stenou. Pri opravách to však pravdepodobne trochu komplikuje robotu.

Ak sme opustili mesto, z Bratislavy do Piešťan (po starej ceste cez Trnavu) sme sa pri priemernej rýchlosti 77 km/h dostali za 5,6 l/100 km. V aute sme síce sedeli len dvaja a premávka nebola hustá, takže sme ani raz nemuseli predchádzať s plynom na podlahe, no vzhľadom na pohotovostnú hmotnosť tesne pod 1,5 t (max. výbava pridáva k pohotovostnej hmotnosti 124 kg + ďalších 32 kg za dvojspojkovú prevodovku DCT) to považujeme za veľmi priaznivú hodnotu.

Vyskúšali sme si aj diaľničný úsek dlhý približne 110 km, ktorý sme rýchlosťou 130 km/h (priemerná rýchlosť 124 km/h) absolvovali za 7,6 l/100 km.

Spodný kryt necháva motor zospodu čiastočne... Foto: Václav Lipavský
Kia cee'd sw 1.6 GDi AT Spodný kryt necháva motor zospodu čiastočne odhalený.

Dobré riešenie pre pohodlných

Odstupňovanie šesťstupňovej dvojspojkovej prevodovky DCT je pomerne „dlhé“, no stále v rozumných medziach. Pri defenzívnej jazde má už pri rýchlosti 50 km/h zaradenú päťku, pričom motor točí 1400 otáčok. Ak mierne pridáte, auto začne bez podradenia pozvoľna zrýchľovať, ak mu však náhle stúpite na krk, DCT so sekundovým zaváhaním podradí z päťky do dvojky a otáčky okamžite vyletia na hranicu 4300.

Za dvojspojkovú prevodovku si Kia účtuje 1600... Foto: Václav Lipavský
Kia cee'd sw 1.6 GDi AT Za dvojspojkovú prevodovku si Kia účtuje 1600 eur, za „plnohodnotný“ šesťstupňový automat s hydrodynamickým meničom (len pre verziu 1.6 CRDi) však len 1200 eur.

Tempo 90 km/h a zaradená šestka znamená 2050 ot/min., pri plnom plyne však prevodovka podradí až do trojky, čím motor vyženie na 4800 otáčok a auto vystrelí dopredu. Obmedzovač pritom zasiahne až pri 6500 ot/min., kedy už máte na rýchlomeri niečo cez 120 km/h. Až vtedy vystrašená prevodovka nakoniec zaradí štvrtý rýchlostný stupeň. Pri diaľničnej rýchlosti 130 km/h točí cee'd sw 1.6 GDi AT rovných 3000 ot./min.

Ak jazdíte defenzívne, automat radí na vyšší prevodový stupeň tesne pred dosiahnutím 2000 ot./min. a najvyšší prevodový stupeň (VI.) tam „šupne“ už niekde okolo rýchlosti 75 km/h. Ak sa ponáhľate, moment radenia posunie DCT o niečo vyššie, len výnimočne si však pred zmenou na vyšší stupeň pomôže otáčkami vyššími ako 3000–3300. Neradí zle a jej riadiaci algoritmus akoby naozaj sledoval vaše potreby, na úrovni nemeckej „skrine“ DSG (so suchými spojkami) však logika jej práce zatiaľ nie je.

Cítiť, že sa DCT snaží motor udržiavať v čo najnižších otáčkach. To samozrejme nie je zle, no ak cez plyn náhle kopnete motor 1.6 GDi poriadne do slabín a musí mu pomôcť podradením na nižší stupeň, prevodovka ostane zaskočená a chvíľku sa s novou situáciou vyrovnáva. Riešením je jazda v športovom režime, v ňom si naozaj stráži vyššie otáčky, problém však je, že v nich zotrváva aj v momentoch, keď by už nemusela. Jasné, môžete si pomáhať páčkami na volante a občas do toho pomocou nich prevodovke „kecať“, na čo by ste to však robili? Máte predsa automat, tak nech sa stará.

Týmto dvojspojkovú prevodovku nezhadzujeme, v rámci pravidiel tohto segmentu pracuje rýchlo a hladko, no s jej konečným doladením Kiu ešte nejaká práca predsa len čaká. Pozrite, ak vám to so spojkou a radiacou pákou veľmi nejde, prípadne trváte na „automate“, s prevodovkou DCT chybu neurobíte, ak vám však radenie nevadí, naša rada znie – dvojspojkovú prevodovku v katalógu preskočte a ušetrených 1600 eur investujte inde.

Za xenónové svetlomety si musíte priplatiť 750... Foto: Václav Lipavský
Kia cee'd sw 1.6 GDi AT Za xenónové svetlomety si musíte priplatiť 750 eur, svietia však výborne.

Neplytvajte peniazmi

Ak by bolo na nás, zostali by sme pri štandardných, 16-palcových diskoch s pneumatikami 205/55 R 16. Testovaný exemplár jazdil na príplatkových 17-palcových diskoch a tie mu, pravdupovediac, viac škodili ako pomáhali. Áno, vyzerajú pekne, no už pri mestských rýchlostiach otravujú výrazným valivým hlukom (pripomínajúcim „načaté“ ložiská v nábojoch kolies) a zbytočnými údermi zavesenia do karosérie. Nízky profil pneumatík Nokian WR 225/45 R 17 podľa nás zbytočne rozbíja jemné naladenie pružín a tlmičov, ktoré konštruktéri citlivo prispôsobujú každej motorizácii osobitne. Je naozaj obdivuhodné, s akou precíznosťou sa naučili Kórejci pod dozorom európskych konštruktérov pracovať. Vedeli ste napríklad, že si stačí v katalógu príplatkovej výbavy zaškrtnúť položku „panoramatické strešné okno“ (+ 900 eur) a automaticky dostanete tuhšie pruženie? Sklo na streche totiž presunie ťažisko o čosi vyššie a tvrdšie pruženie sa má postarať o udržanie bočných náklonov v rozumných medziach.

Obloženie stredovej konzoly a volantu čiernym... Foto: Václav Lipavský
Kia cee'd sw 1.6 GDi AT Obloženie stredovej konzoly a volantu čiernym klavírnym lakom vyzerá efektne, neustále je však plné odtlačkov.
Naučiť sa pracovať so všetkými tlačidlami na... Foto: Václav Lipavský
Kia cee'd sw 1.6 GDi AT Naučiť sa pracovať so všetkými tlačidlami na volante chce trochu cviku. Myslíme, že komplikovanosť dnešných volantov je na hranici ergonomickej únosnosti.
Testovaná kia mala namiesto klasického... Foto: Václav Lipavský
Kia cee'd sw 1.6 GDi AT Testovaná kia mala namiesto klasického rýchlomeru TFT displej. Jeho viditeľnosť je aj pri ostrom slnku výborná.
Týmto tlačidlom si volíte, či sa majú po... Foto: Václav Lipavský
Kia cee'd sw 1.6 GDi AT Týmto tlačidlom si volíte, či sa majú po zamknutí auta automaticky sklopiť aj vonkajšie spätné zrkadlá.

Pár postrehov na záver

Z druhej generácie modelu cee'd cítiť, ako veľmi si na ňom dali konštruktéri záležať. Už to nie je len chladne vykalkulované auto, ktoré vás nakoniec v reálnom živote otravuje niekoľkými nedotiahnutými detailmi, ale praktické kombi, ktoré sa vám snaží život skutočne uľahčiť. Ak napríklad naštartujete motor a zaradíte režim „D“, elektrická ručná brzda sa automaticky uvoľní a auto sa s ňou nemusí v počiatočnej fáze rozjazdu preťahovať (prvé Renaulty vybavené elektrickými ručnými brzdami s tým občas mávali problém). Príjemné je aj to, že po zaradení prevodovky do parkovacej polohy „P“ sa automaticky odomkne celé auto.

Zadné viacprvkové zavesenie bude v tomto... Foto: Václav Lipavský
Kia cee'd sw 1.6 GDi AT Zadné viacprvkové zavesenie bude v tomto segmente čoraz zriedkavejšou záležitosťou.
Dobre funguje aj predné zavesenie so spodným... Foto: Václav Lipavský
Kia cee'd sw 1.6 GDi AT Dobre funguje aj predné zavesenie so spodným priečnym ramenom s oddeliteľným čapom. Ak si však zvolíte širšie pneumatiky 225/45 R 17, zhoršia sa akustika aj komfort jazdy.
Aj pri kombi verzii je posledný výfukový tlmič... Foto: Václav Lipavský
Kia cee'd sw 1.6 GDi AT Aj pri kombi verzii je posledný výfukový tlmič umiestnený vpredu pred nápravou (hneď vedľa palivovej nádrže).

Páčilo sa nám aj nastavenie protipreklzového systému, ktorý veľmi pekne zohľadňoval slabšiu trakciu prednej nápravy naloženého auta. Dôležité je to najmä pri kombi verziách. Ak ich naložíte až po strechu, odľahčené predné kolesá majú pri prudkej akcelerácii tendenciu výrazne prekĺznuť, ak im však dá elektronika protipreklzu poriadne po prstoch, môže to byť v určitých situáciách až nebezpečné. Kia si však v podobnej situácii počínala veľmi dobre a namiesto pridusenia motora dopriala hnaným kolesám poriadny preklz. Elektronika zasiahla až pri vyšších rýchlostiach, kedy bolo auto dobre rozbehnuté a prešmykovanie už bolo skôr na škodu. Na výrazne klzkom povrchu si však systém pekne ustrážil potrebnú trakciu a príliš ambiciózne prekĺzavajúce predné koleso brzdila hneď od začiatku.

S čím sme mali problém, bolo príliš horlivé ABS. Možno to však nebolo ani zlým nastavením jednotky ABS, ako skôr veľkými kolesami, ktoré nestíhali sériové tlmiče na viacerých po sebe nasledujúcich nerovnostiach udržať na ceste. Výsledkom bolo len bezmocné drnčanie protiblokovacieho systému namiesto želaného spomaľovania. Tam, kde s tým ostatné testované autá nemajú skoro žiadny problém, sa predné kolesá Kie v náklone (počas dynamického prejazdu zákrutou) nie a nie poriadne oprieť o asfalt a zabrzdiť. Prejazd sme skúšali viackrát za sebou, no stále s rovnakým výsledkom.

Spomenúť musíme aj neschopnosť tempomatu udržať zvolenú rýchlosť. Ak sme si navolili diaľničných 130 km/h, neustále sme cítili, s akými problémami riadiaca jednotka motora pri udržiavaní zvoleného tempa bojuje. Podľa rýchlomera výkyvy rýchlosti nepostrehnete, „cez zadok“ však neustále vnímate, ako auto v pravidelných intervaloch pridáva a následne uberá. Popisovaný problém bol o to intenzívnejší, čím viac sa menil skon vozovky. Že sa to dá urobiť podstatne lepšie, nás pred časom presvedčil napr. aj Peugeot 308 1.6 e-HDi (jeho tempomat fungoval naozaj výborne).

Základný objem kufra je 528 l, nakladacia hrana... Foto: Václav Lipavský
Kia cee'd sw 1.6 GDi AT Základný objem kufra je 528 l, nakladacia hrana má výšku približne 65 cm.
Po zložení zadného sedadla vznikne rovná... Foto: Václav Lipavský
Kia cee'd sw 1.6 GDi AT Po zložení zadného sedadla vznikne rovná podlaha a prepravný priestor sa zväčší na 1642 l.
Praktickým detailom je to, že pri sklápaní a... Foto: Václav Lipavský
Kia cee'd sw 1.6 GDi AT Praktickým detailom je to, že pri sklápaní a opätovnom postavení operadla sa vám do cesty nepletie bezpečnostný pás. Ten má svoje miesto na pevnej časti deleného operadla.
Pod podlahou poteší dojazdová rezerva. Foto: Václav Lipavský
Kia cee'd sw 1.6 GDi AT Pod podlahou poteší dojazdová rezerva.

Nechcite príliš

Testované auto je krásnou ukážkou toho, ako jednoducho sa dá z jemne vyladeného auta urobiť poskakujúci alegorický voz. S veľkými diskami vyzerá cee'd sw naozaj príťažlivo, jeho komfortu však veľa krásy škodí. Ak vám záleží viac na pohodlnom a príjemnom cestovaní ako predvádzaní sa pred susedmi, ostaňte pri štandardnom obutí. Ani takto obutá Kia samozrejme nejazdí zle, je dobré však vedieť, že to vie aj lepšie. Stačí len nevymýšľať a nenavešať na auto všetko, čo medzi príplatkami nájdete.

Cee'd sw 1.6 GDi s manuálnou prevodovkou... Foto: Václav Lipavský
Kia cee'd sw 1.6 GDi AT Cee'd sw 1.6 GDi s manuálnou prevodovkou utiahne brzdený príves s hmotnosťou 1400 kg, s dvojspojkovou automatickou prevodovkou však musíte z hmotnosti prívesu ubrať 100 kg.
Výhody Nevýhody
pružný motor komfort na veľkých diskoch
dobre nastavený protipreklz občas zmätená logika radenia
výbava horlivé ABS na dierach
Technické údaje
Model: Kia cee'd sw 1.6 GDi TX
Počet valcov/ventilov: 4/16
Objem motora (cm3): 1591
Výkon (kW/ot.): 99/6300
Krútiaci moment (Nm/ot.): 164/4850
Prevodovka: 6-DCT
Dĺžka/šírka/výška (mm): 4505/1780/1485
Rázvor náprav (mm): 2650
Objem bat. priestoru/nádrže (l): 528–1642/53
Maximálna rýchlosť (km/h): 192
Akcelerácia 0 – 100 km/h (s): 11,1
Komb. spotreba (l/100 km): 6,3
Cena: 21 190 €
Sériové vybavenie TX (vybrané prvky):
ABS, ESC (stabilizačný systém), HAC (asistent rozjazdu do kopca), VSM (ovládanie stability vozidla), 6 airbagov, zliatinové disky kolies s pneumatikami 205/55 R 16, TPMS (kontrola tlaku v pneumatikách), dojazdové rezervné koleso, predné hmlové svetlomety, zákrutové svetlomety, denné LED svetlomety, zadné LED svetlomety, halogénové svetlomety, elektricky ovládané a sklápateľné vonkajšie spätné zrkadlá, strešné lyžiny, zadné parkovacie senzory, výškovo nastaviteľné sedadlo vodiča aj spolujazdca, vyhrievané predné sedadlá a volant, dvojzónová automatická klimatizácia, elektrické ovládanie všetkých bočných okien, elektrická parkovacia brzda, tempomat, organizér v batožinovom priestore
Autozor: Kia ceed sw – ceny, výbavy a porovnanie s konkurentmi
Kia cee'd sw 1.6 GDi AT
Kia cee'd sw 1.6 GDi AT
+32Kia cee'd sw 1.6 GDi AT
17 debata chyba
Články podľa značiek