Test: Peugeot 301 1.6 VTi – auto pre skutočný svet

K dokonalosti má ďaleko, no zvezenie v ňom je veľmi príjemným návratom do čias, keď bol downsizing len neznámym pojmom.

09.02.2013 13:44
Peugeot 301 1.6 VTi Foto:
V Peugeote 301 dostanete len to, čo naozaj potrebujete. Tu vás automobilka v podstate ani nemá na čom „obtiahnuť“.
debata (10)

Nebudeme chodiť okolo horúcej kaše a rovno napíšeme, že Peugeot 301 je pre dnešný, nehostinný svet takmer ideálnym autom. Nie pre ten, v ktorom nám pomocou piesočných pláží a ideálne rovných ciest automobilky vymývajú mozgy, ale pre ten, ktorý na nás striehne za oknami našich domov. Tam von je to skôr o špinavých cestách, vodou zaliatych dierach, a buďme k sebe úprimní, aj o servisoch, ktoré zdierajú vodičov z kože. Takže namiesto všetkých tých úžasných scenérií a naaranžovaných úsmevov chcete skôr jednoduché a odolné auto, ktoré veľa odvezie, dá sa naň pozerať a bude skutočne spoľahlivé. Testovali sme Peugeot 301 1.6 VTi.

Páči sa nám, že koncern PSA, podobne ako Dacia,... Foto: Václav Lipavský
Peugeot 301 1.6 VTi Páči sa nám, že koncern PSA, podobne ako Dacia, našiel odvahu ignorovať nový druh zákazníka stvoreného vedecko-technickým šialenstvom dnešnej doby – človeka závislom na pravidelnom prísune všemožných technologických „hračiek“. Nenájdete tu žiadnu z nich, len holé plechy, jednoduchý podvozok a šedú plastovú kabínu utesnenú dosť na to, aby na vás počas jazdy nepršalo.

Nič, čo by ste nepotrebovali

Podrobnému popisu Peugeotu 301 sa venovať nebudeme, všetky naše postrehy týkajúce sa tohto sedanu totiž nájdete v článku Jazda: Citroën C-Elysée – funguje aj na slovenských cestách. Ten je síce venovaný sesterskému Citroënu C –Elyseé, no ten sa od Peugeotu 301 takmer v ničom nelíši. Veľmi podobné sú aj rozsahy ich výbav a predajné ceny. Sympatické je, že obidva sedany majú jeden spoločný znak – nenájdete na nich nič zbytočné, žiadny samoúčelný výstrelok módy, ani príplatkové prvky, ktorých primárnym cieľom je ťahať z rozmaznaných zákazníkov peniaze. Na rozdiel od naftového Citroënu však testovaný Peugeot spaľoval benzín. V nasledujúcich riadkoch sa preto budeme venovať skôr jeho motoru a odlišnostiam s ním súvisiacim.

Peugeot 301 je postavený na predĺženej... Foto: Václav Lipavský
Peugeot 301 1.6 VTi Peugeot 301 je postavený na predĺženej platforme PSA označenej číslicou 2. Rovnakú používajú napríklad aj Citroëny C3, DS3, či Peugeot 208.

Krytý značkou VTi

Ak si myslíte, že pod kapotou tohto auta bije rovnaké srdce, ako povedzme v aktuálnom Peugeote 308 1.6 VTi, ste ďaleko od pravdy. Na rozdiel od hatchbacku 308 s motorom radu EP, pracuje v sedane 301 starší agregát známy pod skratkou TU (TU5JP4 Euro 5). Ak by ste sa trochu povŕtali v histórii, narazli by ste naň aj v Xsare, Saxe, či Peugeote 307. Namiesto variabilného zdvihu sacích ventilov použitého v motore 1.6 VTi (EP) je pri 1.6 VTi (TU) množstvo nasávaného vzduchu regulované klasickou škrtiacou klapkou, variabilné ovládanie ventilov navyše ostalo len na strane sania. Ďalším rozdielom je použitie klasického rozvodového remeňa s intervalom výmeny 120 000 km (rozvodové reťaze novších motorov EB sa týchto kilometrov paradoxne zväčša ani nedožijú) a nepriameho vstrekovania.

Ak si myslíte, že s liatinovým benzínovým... Foto: Václav Lipavský
Peugeot 301 1.6 VTi Ak si myslíte, že s liatinovým benzínovým štvorvalcom 1.6 VTi je Peugeot výrazne ľahším autom, ako 301 1.6 HDi, mýlite sa. Naftová verzia je v skutočnosti len o 5 kg ťažšia a používa o 0,5 l motorového oleja viac.

Hoci je liatinový agregát modelu 301 staršou konštrukciou, zreje ako víno. S prechodom na emisnú normu Euro 5 mu výrobca vychytal všetky muchy (vrátane mdlého prejavu v nízkych otáčkach) a medzi benzínovými motormi koncernu PSA dnes patrí k najspoľahlivejším (montuje sa v juhoamerickej Argentíne). O jeho mazanie sa stará 3,5 l motorového oleja (turbodiesel 1.6 HDi používa 3,75 l a benzínový trojvalec 1.2 VTi 3,25 l oleja).

Olejová vaňa aj výfuk je tu dosť na rane.... Foto: Václav Lipavský
Peugeot 301 1.6 VTi Olejová vaňa aj výfuk je tu dosť na rane. Ochranný kryt chýba, dažďová voda strieka rovno na rozpálené koleno výfuku (je to poznať aj podľa jeho korózie).

Škoda nepresnej päťstupňovej manuálnej prevodovky, ktorej prevodová páka síce nekladie takmer žiadny odpor, no už odnova má voľnú kulisu. Práca s ňou občas lezie pekne na nervy, najmä ak pri pomaly každom druhom pokuse neviete zaradiť spiatočku.

Benzínová (1.6 VTi) aj naftová (1.6 HDi) verzia... Foto: Václav Lipavský
Peugeot 301 1.6 VTi Benzínová (1.6 VTi) aj naftová (1.6 HDi) verzia majú úplne rovnaký akumulátor (60 Ah, 640 A).

K odstupňovaniu však nemáme žiadne výhrady. Po meste (50 km/h) sa dokážete premávať so zaradeným piatym rýchlostným stupňom (1300 ot./min.), pričom na ňom dokážete plynulo zrýchľovať. Podradenie do štvorky znamená zvýšenie otáčok na 1750 ot./min.

V tomto sú Francúzi majstri, naftová aj... Foto: Václav Lipavský
Peugeot 301 1.6 VTi V tomto sú Francúzi majstri, naftová aj benzínová verzia majú rovnaké otáčkomery s červeným poľom začínajúcim na 5000 ot./min.

Pri rýchlosti 90 km/h motor točí akusticky príjemných 2500 otáčok, ak však potrebujete maximum krútiaceho momentu, môžete podradiť až na trojku a aktuálne otáčky tak zvýšiť na 4200 ot./min.

Čarovať s rýchlostnou pákou môžete aj na diaľnici. Tempo 130 km/h znamená buď 3650 ot./min. na päťku, alebo 6200 ot./min. na trojku. Obmedzovač zastaví motor v rozlete až pri hodnote 6400 otáčok.

Denné svetlá tu obsluhujú klasické žiarovky. Foto: Václav Lipavský
Peugeot 301 1.6 VTi Denné svetlá tu obsluhujú klasické žiarovky.

Motor je inak neuveriteľne vitálny a spontánne reaguje na každý pohyb plynového pedála. Jeho letu do vysokých otáčok a následnému pádu na voľnobeh sa žiadny „downsizingový“ prepĺňaný motor súčasnosti nevyrovná (principiálne vlastne ani nemôže). S rastúcimi otáčkami má navyše príjemne naliehavý zvuk, z ktorého cítiť snahu, s akou sa vám chce predviesť. A vďaka nízkej pohotovostnej hmotnosti auta to aj pri každej možnej príležitosti robí. Z benzínovej „tristojednotky“ cítite elán, ochotu a vlastne všetko to, čím nás autá tešili v „predekologickom“ období. Svoj atmosférický motor má aj Dacia, no tento je lepší. Páči sa nám.

Ak sa radi ukazujete, Peugeot vám k najvyššej... Foto: Václav Lipavský
Peugeot 301 1.6 VTi Ak sa radi ukazujete, Peugeot vám k najvyššej výbave za ďalších 200 eur rád ponúkne aj tieto 16-palcové zliatinové disky kolies. Testované auto bolo obuté na pneumatikách Kleber Krisalp HP2 s rozmermi 195/55 R 16.

Žerie menej, ako čakáte

Nedeste sa papierovej spotreby 6,5 l/100 km. Garantujeme vám, že v reálnej premávke bude žrať nakoniec menej, ako väčšina prepĺňaných benzínových trojvalcov. Nedisponuje síce štart-stop systémom, ani inteligentným alternátorom rekuperujúcim brzdnú energiu a pri laboratórnom meraní spotreby si nemá čím pomôcť, no v praxi v plnej nahote ukazuje nezmyselnosť súčasnej metodiky merania kombinovanej spotreby. On sa jej vlastne smeje rovno do očí. Chcete dôkaz?

Bez toho, aby sme si dávali pozor na ekonomiku jazdy, sme za celý pracovný týždeň prejazdili 312 km len po meste. Od jedného semaforu po druhý, z domu do práce a zasa späť, s bezpočtom studených štartov a dynamickým jazdným štýlom zohľadňujúcim hektický pracovný týždeň. A výsledná spotreba? Pri priemernej rýchlosti 33 km/h rovných sedem litrov. Ak sme sa sústredili na plynulú jazdu, dokázali sme sa mestom predierať dokonca za 5,5 l/100 km (merané na úseku dlhom 47 km, pri priemernej rýchlosti 42 km/h). Pri veľmi dynamickej jazde sme sa dostali na 7,5 l/100, vyššie to však nešlo.

Mestský diaľničný obchvat (úsek dlhý 13 km) sme v piatkovej premávke (ø 73 km/h) zvládli za 4,7 l/100 k. Zlé to však nebolo ani na diaľničnom úseku Bratislava-Trnava, ktorý sme priemernou rýchlosťou 107 km/h absolvovali za 5,9 l/100 km. Nie je to najpresnejšie meranie, predsa len by to chcelo rovnaký úsek prejsť aj opačným smerom (sklon, protivietor a pod.), no akú takú predstavu to o ekonomike prevádzky dá. Zrýchlenie na 130 km/h znamenalo spotrebu 7,5 l/100 km (Trnava – Piešťany a späť).

Páčilo sa nám aj to, že napriek absencii moderných riešení urýchľujúcich zohrievanie dnešných motorov na prevádzkovú teplotu (oddelené okruhy pre blok a hlavu, vodou chladené výfukové zvody…) začal pri vonkajšej teplote 3 °C prúdiť z výduchov prvý teplý vzduch už po prvom kilometri jazdy (po celonočnom parkovaní na mraze).

Elektronika ho drží na uzde

Aj na príplatkových 16-palcových diskoch je natoľko komfortný, že sa dá normálne používať aj na rozbitých cestách odľahlých regiónov (ak zostanete pri štandardnom obutí, bude to dokonca ešte lepšie). Príjemné je aj zistenie, že namiesto najmodernejších elektronických asistenčných systémov sa spolieha skôr na naladenie vlastnej mechaniky, jedinou záchrannou sieťou, ktorú občas použije, je tak elektronický stabilizačný systém.

Palubná doska nevyzerá zle, problematické je... Foto: Václav Lipavský
Peugeot 301 1.6 VTi Palubná doska nevyzerá zle, problematické je však malý rozsah výškového nastavovania volantu (rovnako ako kedysi v Peugeote 206).
Ovládanie hlasitosti týmito malými tlačidlami... Foto: Václav Lipavský
Peugeot 301 1.6 VTi Ovládanie hlasitosti týmito malými tlačidlami je nešťastné. Počas jazdy sme sa na ne nevedeli poriadne trafiť. V najvyššej výbave tento problém čiastočne rieši ovládanie hlasitosti pod volantom. V základnej výbave žiadne autorádio nedostanete (môžete ho mať za príplatok 250 eur).
Displej zobrazujúci úroveň teploty a intenzitu... Foto: Václav Lipavský
Peugeot 301 1.6 VTi Displej zobrazujúci úroveň teploty a intenzitu ventilátora navodzuje pocit, že v aute máte automatickú klimatizáciu. V skutočnosti je to len klasická manuálna klimatizácia. Šikovný trik.
Odporový drôt pod látkovým čalúnením dokáže... Foto: Václav Lipavský
Peugeot 301 1.6 VTi Odporový drôt pod látkovým čalúnením dokáže predné sedadlá pekne rozpáliť. Jednoduchý termostat sa však stará o potrebnú ochranu, takže v pravidelných cykloch vyhrievanie zapína a vypína. Pod zadkom tak cítite horúco, následné chladnutie, znova ohrev a tak dookola.

Zhodnotiť jazdné vlastnosti Peugeotu 301 jednou vetou však nejde. Rozhodne tu totiž neplatí známe klišé o komfortnom, ale nestabilnom podvozku. Občas síce dokáže vystrašiť poriadnym bočným náklonom a na diere uprostred zákruty hodí zadkom poriadne do boku, no pri normálnom jazdení vás ničím zákerným nepodrazí. Hodnotenie jeho dynamických schopností ovplyvňujú predovšetkým vaše priority. Ak vám má auto primárne slúžiť na bezpečný prevoz z miesta A na miesto B, bude Peugeot 301 ideálny partner. Najmä ak sa presúvate po rozbitých cestách, ktoré dokáže jeho poddajné zavesenie s neuveriteľnou účinnosťou odfiltrovať. A je jedno, či má pod kapotou turbodiesel 1.6 HDi alebo benzínový liatinový štvorvalec 1.6 VTi. Rozdiel v hmotnostiach benzínovej a naftovej verzie je totiž len 5 kg.

Do bočných dverí vedie jediný elektrický kábel... Foto: Václav Lipavský
Peugeot 301 1.6 VTi Do bočných dverí vedie jediný elektrický kábel ovládajúci servomotor sťahovania okna. Všetky ostatné vodiče sú v mene vyššej spoľahlivosti presmerované na miesta, kde sa pri otváraní a zatváraní dverí mechanicky nenamáhajú. Ovládanie okien je tak na stredovej konzole a ovládanie spätných zrkadiel na palubnej doske pred ľavým kolenom vodiča.

Situácia sa mierne skomplikuje až vo chvíli, keď po ňom začnete vyžadovať obratnosť pri dynamickej jazde. Vzhľadom na mäkšie pruženie aj tlmiče a z toho vyplývajúce výraznejšie bočné náklony sa podvozok skôr dostáva na hranicu svojich limitov. Jednoducho povedané, vyžaduje rýchlejšie reakcie vodiča a ak sa mu ich nedostane, preventívne zakročí stabilizačný systém. V niektorých momentoch sa tak môže zdať ESP ako zbytočne aktívne. Tak to však nie je, pri autách s mäkkým podvozkom a výraznými presunmi ťažiska je totiž pre elektroniku (najmä komunikujúcu v staršej a pomalšej elektrickej sieti) mimoriadne dôležité, zasiahnuť včas. Dlhý zadný previs (v tomto prípade má dĺžku až 974 mm) dokáže v zlomku sekundy nabrať toľko kinetickej energie, že by vás, napriek dlhému rázvoru, pred jeho nekontrolovaným odstrelením neuchránili ani tie najrýchlejšie ruky na volante. S poriadne naloženým kufrom má navyše v rýchlych zákrutách tendenciu meniť mieru svojej nedotáčavosti (v rytme toho, ako sa na vlnách presúva hmotnosť medzi prednou a zadnou nápravou). Pri dvojičkách C-Elysée/301 preto považujeme sériovo dodávanú stabilizáciu za viac než užitočnú vec.

Zadné delené sedadlo je k dispozícii až od... Foto: Václav Lipavský
Peugeot 301 1.6 VTi Zadné delené sedadlo je k dispozícii až od druhej výbavy (Active). V základnej výbave Access bude sedadlo nedlené.
Šetrilo sa aj na podlahe kufra. Je z mäkkého... Foto: Václav Lipavský
Peugeot 301 1.6 VTi Šetrilo sa aj na podlahe kufra. Je z mäkkého kartónu, ktorý sa pod všetkým prehýba.
Chýba aj vnútorné čalúnenie veka. Komu by to... Foto: Václav Lipavský
Peugeot 301 1.6 VTi Chýba aj vnútorné čalúnenie veka. Komu by to však chýbalo? Zákazníci tohto sedanu skôr ocenia, že za obkladové plasty nemusia vôbec platiť.

Férová hra

Výborný motor 1.6 VTi je k dispozícii len v dvoch vyšších výbavách (Active, Allure) Cenový rozdiel medzi nimi predstavuje 800 eur, no vzhľadom na fakt, že sa svoje peniaze dostávate naozaj užitočné veci, to zo strany Peugeotu považujeme za férovú ponuku. A čo za spomínaný príplatok dostanete? Zliatinové 15-palcové disky, digitálne zobrazovanie k manuálnej klimatizácii, ďalšie dva reproduktory a Bluetooth na autorádiu, jeho ovládanie pod volantom s kožou čalúneným vencom, pár chrómovaných líšt pod bočnými oknami, elektrické ovládanie bočných okien a strednú lakťovú opierku vpredu.

Hoci malo novinárske auto najazdených len 5134... Foto: Václav Lipavský
Peugeot 301 1.6 VTi Hoci malo novinárske auto najazdených len 5134 km, látkou čalúnená lakťové opierka vo dverách vyzerala ako z podstatne staršieho auta. Tento druh látky sa ľahko ušpiní, no pomerne ťažko čistí.

Kritizovať toto auto by bolo mimoriadne jednoduché. Koniec koncov, najmä v kabíne vám na to dáva najmenej milión dôvodov. Bolo by to však nepochopenie jeho existencie. Tento Peugeot má jasný účel – byť spoľahlivým a odolným autom za dostupnú cenu. A zdá sa, že presne tým aj je.

Je navrhnutý ako chladnička, zameraný výhradne na praktickú stránku veci. Akoby mu zámerne odopreli všetko, čo robí auto zaujímavým a príťažlivým. Až na to, že on príťažlivý je. Vďaka jednoduchosti je na ceste zábavnejší, než väčšina športových hatchbackov, je ľahký, dynamický a na jednoduchom podvozku vám pri každom rýchlejšom prejazde zákrutou ponúkne zážitok s výrazným nádychom dobrodružstva. A tým konkurenciu s prehľadom poráža.

Autá sa neustále zväčšujú, Peugeot 301 tak... Foto: Václav Lipavský
Peugeot 301 1.6 VTi Autá sa neustále zväčšujú, Peugeot 301 tak rozmermi prekonáva aj legendárny Peugeot 405 (auto kedysi patriace do segmentu strednej triedy).
Výhody Nevýhody
komfort lacné detaily v kabíne
jednoduchosť stabilita pri rýchlej jazde
motor citlivosť na bočný vietor
Technické údaje
Model: 301 1.6 VTi Allure
Počet valcov/ventilov: 4/16 DOHC
Objem motora (cm3): 1587
Výkon (kW/ot.): 85/6050
Krútiaci moment (Nm/ot.): 150/4000
Prevodovka: 5-manuál
Dĺžka/šírka/výška (mm): 4442/1741/1477
Rázvor náprav (mm): 2652
Objem bat. priestoru/nádrže (l): 506/50
Maximálna rýchlosť (km/h): 188
Akcelerácia 0 – 100 km/h (s): 9,4
Komb. spotreba (l/100 km): 6,5
Cena: 11 790 €
Sériové vybavenie Allure (vybrané prvky):
ABS, ESP, 4 airbagy, elektrický posilňovač riadenia, elektricky ovládané predné aj zadné okná, volant v koži, predná lakťová opierka s úložným priestorom, spodné chrómové lišty okien, ovládanie rádia pod volantom, rádio s CD, MP3 + 4 reproduktory, zliatinové 15-palcové disky kolies (185/65 R 15), manuálna klimatizácia, predné hmlové svetlomety, elektricky ovládané a vyhrievané vonkajšie spätné zrkadlá.
Peugeot 301 1.6 VTi
Peugeot 301 1.6 VTi
+37Peugeot 301 1.6 VTi
10 debata chyba
Články podľa značiek