Test: Ford Ka 1.2 Duratec

Nahradiť prvú generáciu "káčka" nebolo pre Ford iste jednoduché. Hoci po technickej stránke predstavovalo so svojimi archaickými motormi s rozvodom OHV takmer konštrukčný stredovek, vďaka dizajnu sa z neho stala ikona a miláčik ženského publika.

26.10.2009 06:59
Ford Ka Foto:
Ford Ka
debata

S pribúdajúcim vekom prvej generácie „káčka“ musel Ford počítať s tlakom novej konkurencie, ktorá v čase jeho vzniku, teda pred neuveriteľnými dvanástimi rokmi, prakticky neexistovala. Aby to nebolo jednoduché, za súpera dostalo Ka svoje dvojča, nový okúzľujúci Fiat 500. Ako si automobilka s touto úlohou poradila, sme zisťovali počas testu Verzie Ka 1.2 Duratec.

Exteriér

Pri pohľade zvonka by ste asi neuhádli genetickú príbuznosť s Fiatom 500, s ktorým má Ford Ka spoločnú techniku. Ford si dal záležať na identite a z Ka vytvoril čosi ako malú Fiestu, presne podľa receptúry svojho súčasného kinetického dizajnu. Hoci tým Ka tak trochu stratilo z pôvodnej hravosti minulej generácie, nápaditosť mu určite nechýba a navyše pôsobí modernejšie a solídnejšie.

Rázvor druhej generácie je menší ako malo... Foto: Ford
Ford Ka Rázvor druhej generácie je menší ako malo pôvodné "káčko".

Sympatický „vajíčkovitý“ profil dopĺňajú typické forďácke identifikátory, ako päťuholníková predná maska či hlavné svetlá, ktoré akoby z oka vypadli faceliftovanému Focusu. Aj zadná partia je vydarená. Hoci prišla o originálne oválne piate dvere, oživujú ju na malé auto vskutku veľkolepo dimenzované svetlá. A je tu ešte celý rad príplatkových nálepiek, ktoré vám zaručia, že rovnaké Ka v meste určite nestretnete.

Nový Ford Ka zdieľa techniku s Fiatom 500. Foto: Ford
Ford Ka Nový Ford Ka zdieľa techniku s Fiatom 500.

Že Ford nechcel „káčkom“ robiť prípadné problémy novej Fieste, dokladuje rozmermi. Nové Ka si totiž ponechalo takmer zhodný formát so svojím predchodcom. Na dĺžku má nezmenených 3620 mm, čím sa od Fiesty „vzdialilo“ až o 33 centimetrov. Narástlo však tam, kde to pri malom aute najviac treba. Do výšky pribudlo až 18 centimetrov. Prekvapením je určite medzigeneračné skrátenie rázvoru, čo sa naozaj nestáva.

Interiér

Dizajn interiéru hýri hravými motívmi. Niektoré z prvkov, ako napríklad guľové prieduchy ventilácie sú však možno až príliš „prepísknuté“. Pocitu solídnosti nenapomáha ani rozsiahle nasadenie sivých plastov v spodnej časti palubnej dosky a ich drsný povrch. Situáciu zlepšuje čierny povrch hornej časti a možnosť výberu efektných dekoratívnych obkladov stredovej konzoly a vnútorných rukovätí dverí, za ktoré si však priplatíte.

Tvrdé plasty Ford prekrýva kontrastnými... Foto: Ford
Ford Ka Tvrdé plasty Ford prekrýva kontrastnými obkladovými panelmi.

Interiér je však dostatočne priestranný. Pomohli mu vyššie situované sedadlá, premiestnenie radiacej páky na stredovú konzolu, úsporné riešenie palubnej dosky pred spolujazdcom a takmer kolmé boky kabíny. Vpredu preto nájdete prekvapujúco veľa miesta na nohy aj nad hlavou. Vzadu je to trošku horšie. Nielen pre sťažený prístup cez predné dvere a nepochopiteľnú absenciu pamäte predných sedadiel pri sklápaní. Kým na nohy sa totiž Fordu podarilo vyčarovať primerané miesto, klesajúci profil strechy limituje priestorovú rezervu nad hlavou. Otázne je aj to, čo by sa stalo pri náraze. Skôr ako by sa vaša hlava pri spätnom pohybe dotkla zadnej opierky, stretla by sa celkom určite s čalúnením strechy. Nezabúdajte tiež na to, že Ka je na rozdiel od Fiesty len štvormiestnym automobilom.

Displej palubného počítača odhaľuje príbuznosť... Foto: Ford
Ford Ka Displej palubného počítača odhaľuje príbuznosť s Fiatom.

Volant sa dá síce nastavovať len výškovo, no oceníte sériovú ponuku výškovej regulácie sedadla vodiča. Škoda len, že operadlá predných sedadiel nemajú napriek príjemnému čalúneniu, veľkorysým rozmerom a tvarovaniu lepšie bočné vedenie.

Vzadu je viac miesta ako by ste čakali. Foto: Ford
Ford Ka Vzadu je viac miesta ako by ste čakali.

Skvelý tvar má aj volant a radiaca páka, ktoré vám hneď padnú do ruky. Z ovládacích prvkov sa však budete určite sťažovať na vstavanú audiosústavu. Tlačidlá rádia sú jednoducho tragicky malé. Naštve vás tiež „fiaťacké“ zobrazovanie údajov palubného počítača, ktoré trvá dlho a zbytočne odpútava pozornosť. Z permanentného pribuchovania bezpečnostného pásu do dverí a zlého prístupu pri jeho zapínaní dostanete asi migrénu.

Vybavenie a variabilita

Ford ponúka len dve úrovne výbav, no za rovnakú cenu. Niet pochýb, že výhodnejšia je verzia Titanium X, ktorá síce nemá metalický lak, no zato dostávate štyri airbagy, diaľkové centrálne uzamykanie, predné hmlové svetlá, palubný počítač, elektrický balík na okná a zrkadlá či výškovú reguláciu sedadla vodiča a praktické delené zadné sedadlá. V sérii je tiež klimatizácia, ABS a základné audio. Takže veľa dôvodov na príplatky v „káčku“ nenájdete. Azda len hliníkové disky stoja z dôvodu imidžu za úvahu.

Dvere batožinového priestoru sa dajú otvoriť... Foto: Ford
Ford Ka Dvere batožinového priestoru sa dajú otvoriť len kľúčom.

Pri dĺžke 3,6 metra nemôžete čakať zázraky v úžitkových vlastnostiach. Pod zadným vekom je 225 litrov na batožinu. To nie je zlé, no nakladacia hrana je príliš vysoko a „fiaťacké“ otváranie kufra vám urobí vrásky na čele. Kufor môžete otvoriť len kľúčom alebo diaľkovým ovládačom. Na veku aj v interiéri totiž chýba tlačidlo otvárania. Ak by ste teda chceli otvoriť kufor s kľúčom v zapaľovaní, nemáte šancu. Veľmi biedna je aj ponuka odkladacích priestorov. Na stredovej konzole sa na ne miesto nenašlo a schránky vo dverách sú priúzke. Medzi sedadlami je jediný prelis na nápoje, čo určite nestačí.

Motor a prevodovka

Aj motor si najmenší Ford požičal od svojho talianskeho súrodenca. To nie je zlé. Fiat to s malými objemami naozaj vie. Štvorvalcová jednadvojka s výkonom 51 kW mestskému Fordu úplne postačuje a jej dvojventilová technika zaručuje to, čo v meste najviac potrebujete – pružnosť pri nízkych otáčkach. Pritom má sýty zvuk, ktorý skôr imponuje, ako obťažuje.

V meste je ľahké Ka naozaj šťukou, no na diaľnici, najmä pri plnom obsadení, mu dochádza dych. Zato je veľmi úsporné. Na 5,1 litra udávaných výrobcom sa síce nedostanete, no za šesť sa v priemere jazdiť dá. Ani v meste nemusíte prekročiť sedemlitrovú hranicu. Päťstupňová prevodovka vás však svojou obsluhou príliš neočarí. Páka je síce poruke a radiace dráhy sú krátke, no nie veľmi presné. K tomu musíme pripočítať nie príliš prakticky umiestnenú poistku spiatočky.

Jazdné vlastnosti

Tu urobilo „káčko“ veľký pokrok a je verné povesti Fordu, ako výrobcu áut s nadštandardnými jazdnými vlastnosťami. Vychádza síce z konštrukcie Fiatu 500, ale vo Forde si dali záležať na vlastnom naladení. Odlišná je geometria, pružiny aj tlmiče, takže v porovnaní s päťstovkou je Ford Ka v zákrutách oveľa istejší a svoju nedotáčavosť dáva najavo oveľa neskôr, ako by ste čakali. Karoséria sa v zákrutách nakláňa len mierne.

V zákrutách sa správa lepšie ako Fiat 500. Foto: Ford
Ford Ka V zákrutách sa správa lepšie ako Fiat 500.

Skrátený rázvor, v porovnaní s predchádzajúcou generáciou, ho robí v meste ešte obratnejším. Parkovať s ním je doslova radosť. Presné riadenie s optimálnym účinkom posilňovania patrí určite na špičku tejto triedy. Rovnako ako komfortom. Ka vie aj pri svojej nízkej hmotnosti ponúknuť slušné odpruženie. Dojem kazí len slabá izolácia podblatníkov, takže do interiéru prenikajú zvuky vody a kamienkov.

Problémom je hluk od podblatníkov. Foto: Ford
Ford Ka Problémom je hluk od podblatníkov.

Brzdová sústava využíva zadné bubnové brzdy, no vzhľadom na výkon a mestské určenie jej niet čo vyčítať.

Aj cenou Ka je slušnou ponukou. Samozrejme v triede áut do 10 000 eur nájdeme veľa alternatív, no v prospech Ka hrá jednoznačne bohatá výbava, štýl a veľmi dobré jazdné vlastnosti.

Výhody Nevýhody
 dizajn  ovládanie audia
 ergonómia  slabší motor
výbava  chýba pamäť predných sedadiel
Technické údaje
Model: Ford KA 1.2 Duratec Titanium X
Počet valcov/ventilov: 4/8 OHC
Objem motora (cm3): 1242
Výkon (kW/ot.): 51/5500
Krútiaci moment (Nm/ot.): 102/3000
Prevodovka: 5-manuál
Dĺžka/šírka/výška (mm): 3620/1660/1505
Rázvor náprav (mm): 2300
Objem bat. priestoru/nádrže (l): 225/35
Maximálna rýchlosť (km/h): 159
Akcelerácia 0 – 100 km/h (s): 13,1
Priemerná spotreba na l/100 km: 5,1
Cena: 9290 €
Sériové vybavenie Titanium X (vybrané prvky):
ABS, 4× airbag, posilňovač riadenie, centrálne uzamykanie, predné hmlové svetlá, výšková regulácia volantu a sedadla vodiča, manuálna klimatizácia, palubný počítač, kožený volant, elektricky ovládané okná a zrkadlá, delené zadné sedadlá, audio s CD.
debata chyba
Články podľa značiek