Test: Toyota RAV4 2,2 D-4D – väčšia, pohodlnejšia, úspornejšia

Nová „ravka“ je skutočnou generačnou zmenou. Stvoriteľka segmentu SUV sa konečne odpútala od svojich kompaktných rozmerov a na palubu priniesla podstatne viac komfortu. Vyskúšali si ju s najsilnejším dieselom a najvyššou úrovňou vybavenia Style.

25.10.2013 06:00
Toyota RAV4 Foto:
Štvrtá generácia Toyoty RAV4 je až o 20 centimetrov dlhšia. To prináša posádke viac miesta, ale aj väčší kufor.
debata (3)

Štvrtá generácia je v histórii RAV4 doslova velikánom. Nejde len o korekcie. Do dĺžky narástla o viac ako 20 cm, je o tri širšia a na rázvore pribudlo rovných desať. Na dĺžku má takmer 4,6 metra, čím sa konečne dotiahla k mladšej konkurencii. Dôvodom je, že Toyota zjednotila svoju európsku a americkú ponuku. Jednoducho, kým Američania boli na dlhú RAV-ku zvyknutí už z predošlej generácie, dnes je štandardom aj pre Európanov.

Dizajn je opäť o niečo civilnejší. Môžete na ňom vystopovať prvky z nového Aurisu či Versa. Cítiť tu tiež veľký dôraz na aerodynamiku, čo pri SUV nebýva práve zvykom. Napríklad predná maska je „slepá. Vzduch sa k motoru privádza výlučne cez otvory v nárazníku. Zakrytovaný je aj podvozok a celková výška karosérie klesla o 25 mm.

Na druhej strane sa však RAV predsa len celkom nevzdala off-roadovýchgénov. Kolesá lemujú výrazné oblúky blatníkov. Prahy aj nárazníky súchránené plastom. A k tomu pridáva svetlú výšku 184 mm, čo síce nie je ničextra, ale na poľné cesty to stačí. Sympatické je, že chrániče prahov sú súčasťou dverí, takže pri nastupovaní alebo vystupovaní sa nezašpiníte. Škoda len nízkeho umiestnenia výfuku, ktorý zmenšuje zadný nábehový uhol.

Snahu o lepšiu aerodynamiku prezrádza zaslepená... Foto: Tomáš Andrejčák
Toyota RAV4 Snahu o lepšiu aerodynamiku prezrádza zaslepená predná maska.

Viac miesta a luxusu

Prístup do interiéru je vďaka širokým dverám bezproblémový. Nárast rozmerov a rázvoru prináša posádke citeľne viac miesta. RAV4 doslova exceluje priestorom na predných aj zadných sedadlách, nevynímajúc dostatočnú rezervu nad hlavou či v šírke ramien. Byť stredným pasažierom vzadu nemusí byť v tomto prípade utrpením. Zadní cestujúci navyše profitujú z nastaviteľného sklonu operadiel.

V interiéri síce opäť nenájdete mäkčené plasty,... Foto: Tomáš Andrejčák
Toyota RAV4 V interiéri síce opäť nenájdete mäkčené plasty, no vďaka obkladom a koži má veľmi solídnu atmosféru.

Zmenila sa aj celková atmosféra. Z RAV-ky máte konečne prémiový pocit. Podieľajú sa na tom napríklad aj mimoriadne pohodlné predné sedadlá. Toyota dokonca dokázala úspešne zakamuflovať svoju averziu k mäkčeným plastom. Nenájdete ich tu ani teraz, no štruktúrovaním povrchu palubnej dosky, a najmä koženým čalúnením jej horizontálnej konzoly či častí výplní dverí sa môže smelo pustiť do boja s materiálovo sofistikovanou konkurenciou. Dizajn palubnej dosky je síce strohý, priam geometrický, ale pri SUV sa takýto prístup hodí. Dojem zlepšujú aj dekorácie evokujúce hliník či robustné lemy inak lacných kruhových prieduchov ventilácie.

Miesta na zadných sedadlách je na rozdávanie.... Foto: Tomáš Andrejčák
Toyota RAV4 Miesta na zadných sedadlách je na rozdávanie. Byť tu tretím pasažierom nie je utrpením.

No sú tu aj chybičky krásy. Napríklad zúfalo nudný prístrojový panel, ktorý v časoch TFT-displejov pôsobí ako z minulého storočia. Retro „digitálky“ už radšej komentovať ani nebudeme. Sčasti to RAV4 dobieha moderným dotykovým rozhraním, ktoré má na rozdiel od Aurisu či Yarisu vyňaté ovládače pre priamy vstup do hlavných vetiev menu, čo je veľmi praktické. Grafika displeja, ktorý dokáže zobrazovať napríklad priebeh spotreby po minútach či obraz cúvacej kamery, nie je však opäť nič zvláštne.

Prístrojový panel vyzerá ako spred pätnástich... Foto: Tomáš Andrejčák
Toyota RAV4 Prístrojový panel vyzerá ako spred pätnástich rokov. Dojem však zlepšuje multimediálne rozhranie so šikovnejším ovládaním ako v Yarise či Aurise.

Takmer ako v kombi

Základná ergonómia je veľmi príjemná. Cítite sa tu takmer ako v bežnom osobnom aute. Samozrejme, s výhodou lepšieho výhľadu. Pri cúvaní zas pomôžu vzorovo veľké spätné zrkadlá. Volant aj radiaca páka, hoci je na pravej strane stredového tunelu (akoby podľa vzoru japonskej verzie), sú v správnej pozícii, chýba len nastaviteľná lakťová opierka. Ale tej sa od Toyoty asi tak skoro nedočkáme. Našťastie je dosť široká a príjemne čalúnená. Aj ručná brzda má lepšiu pozíciu než napríklad v novom Verse.

To sa však nedá povedať o vyslovene skrytých tlačidlách režimu Lock a ovládania zadného elektrického veka pod stĺpikom riadenia, nehovoriac o „utopenom“ tlačidle režimu Sport v spodnej časti stredovej konzoly. To všetko by mohlo byť kdesi v okolí radiacej páky. A tiež je na mieste otázka, načo vám je multifunkčný volant, ak na ňom nenájdete ovládače tempomatu. Tie sa krčia na malej páčke pod pravou stranou venca. Aj ovládačom okien na dverách trochu zavadzia vnútorné držadlo.

Toyota RAV4 urobila veľký krok vo variabilite. Obrovský kufor so základným objemom 547 litrov je prístupný cez elektricky ovládané veko. Krídlové dvere sú teda definitívne minulosťou. Diaľkovo sa dá nielen otvoriť, ale aj zatvoriť, čo nie je bežný štandard. Nakladacia hrana je na SUV relatívne nízko a s podlahou kufra tvorí rovinu. Podlaha je rozdelená na dve časti a tak ju možno jednoducho preklopiť, čím sa otvorí hlboké dvojité dno. Nie je tu len na parádu, skrýva rovných 100 litrov!

Spolu s operadlami zadných sedadiel sa zníži aj... Foto: Tomáš Andrejčák
Toyota RAV4 Spolu s operadlami zadných sedadiel sa zníži aj poloha sedákov. Vďaka tomu dokáže RAV 4 vytvoriť vodorovnú podlahu.

V SUV by sme tu však radšej videli plnohodnotnú rezervu, no nájdete tu len alibistickú lepiacu súpravu. Šokujúco, rezervné koleso nie je ani súčasťou príplatkového cenníka, dokonca ani paketu SUV! Zato v ňom nájdete zbytočnosti, ako napríklad chrómové lišty v prednom ochrannom ráme.

Ale späť ku kufru. Zväčšiť ho možno sklopením zadných operadiel a keďže spolu s nimi klesnú aj sedadlá, vytvorí RAV úplne vodorovnú ložnú plochu. Vtedy sa objem zväčší až na 1 746 litrov, čo je rekord triedy. Praktickú stránku dopĺňa horizontálna prestaviteľná sieťka či množstvo odkladacích priestorov. No z tvaru niektorých z nich, napríklad pred radiacou pákou, len ťažko hádať, na čo by asi tak mohli slúžiť.

Výbava najvyššej úrovne Style je naozaj bohatá. Je tu tempomat, bi-xenónové svetlá, dvojzónová klimatizácia, Bluetooth, kožené čalúnenie, bezkľúčové štartovanie a odomykanie aj slušné audio, bohužiaľ však len so šiestimi reproduktormi. Na druhej strane mrzí, že priplácať musíte za navigáciu a tiež za nové asistenčné systémy ako monitorovanie slepého uhla či automatické prepínanie diaľkových svetiel.

Veľký, ale úsporný

Diesel 2,2 D-4D sa nehrá na výkonového rekordéra. V tomto smere je Toyota skôr konzervatívna. Tých 110 kW nie je naozaj z viac ako dvoch litrov žiaden zázrak. Prednosť však dostala pružnosť, ekonomika a kultúra chodu. Motor je mimoriadne dobre vyvážený a netrpí turbodierou. Ťahá kontinuálne od 1 500 až do 4 500 otáčok a až potom pozvoľna „vädne“. Viac hluku do kabíny prepúšťa len pri plnom zaťažení nad 2 500 otáčkami za minútu, teda pri prudkej akcelerácii. Ak mu však prestanete šliapať na krk, rýchlo stíchne.

Dieselový motor 2,2 D-4D neexceluje výkonom, je... Foto: Tomáš Andrejčák
Toyota RAV4 Dieselový motor 2,2 D-4D neexceluje výkonom, je však veľmi pružný a úsporný.

S presnou 6-stupňovou prevodovkou si dobre rozumie. Vďaka kratším prevodom ponúka slušné zrýchlenie. Na stovku to s RAV4 2,2 D-4D zvládne tesne pod desať sekúnd. Krútiaci moment 340 Nm ju však dokáž rozhýbať aj pri predbiehaní vo vyšších rýchlostiach. A pritom si nepýta veľa paliva. Aj bez stop-štart systému sa spotreba v mestskej premávke pohybovala pod siedmimi litrami na 100 km.

Údaj v palubnom počítači však obsahoval aj starší rekord neuveriteľných 3,9 litra. Ten sme síce nedosiahli, no ani sme sa o niečo také nepokúšali. Podstatné je, že na okreskách nemusí RAV aj s ťažšou nohou „zožrať“ viac ako 5,5 litra a že na diaľnici nie je vďaka aerodynamike a dlhej šestke (na šestke točí pri 130-ke obligátnych 2 500 otáčok) oveľa smädnejšia než v meste. To sú skvelé čísla pre SUV s pohotovostnou hmotnosťou nad 1700 kg.

Na asfalte istejšia

Veľký pokrok si všimnete aj v jazdných vlastnostiach. RAV nie je prehnane tvrdá, ako dnes býva pri SUV zvykom, ale ani príliš ležérna. V zákrutách prekvapí odolnosťou proti nedotáčavosti. Riadi sa skoro ako klasické kombi strednej triedy. Podpisuje sa na tom aj priamejšie riadenie s len 2,75 otáčky potrebnými na vychýlenie kolies. RAV4 tak reaguje na vaše pokyny naozaj veľmi pohotovo aj s potrebnou spätnou väzbou.

Na bežných cestách posádku slušne rozmaznáva. Dokonca aj na 18-palcových kolesách si vie poradiť s nejakou tou dierou. Je to proste vydarený kompromis. Len zadné podblatníky mohli mať účinnejšiu izoláciu proti hluku odvaľujúcich sa pneumatík.

Lepšia aerodynamika sa postarala o akustický komfort vo vyšších rýchlostiach. A ako je to v teréne? Od svetlej výšky 184 mm nemôžete očakávať zázraky. Ani systém pohonu 4×4 s rozdelením 90:10 v prospech prednej nápravy nepatrí práve do sveta off-roadov. Podstatné však je, že systém dokáže dozadu poslať 50 % hnacieho momentu – buď automaticky, alebo prostredníctvom režimu AWD Lock. Takže RAV4 sa rozhodne nebojí šotoliny či snehu. Z off-roadovej výbavy dostala aj hill-holder a kontrolu klesania.

Cena našej verzie 2,2 D-4D Style sa vyšplhala na 32 300 eur. Vzhľadom na bohatú výbavu, priestrannosť, komfort, pohon 4×4 a univerzálnosť konkurujúca vanom to nie je rozhodne zlá ponuka. Veď tieto peniaze si dnes od vás vypýta aj Škoda za „nadupanú“ Octaviu bez štvorkolky.

Výhody Nevýhody
priestranný interiér hluk od zadných kolies
veľký kufor chýba rezervné koleso
variabilita nudný prístrojový panel
Technické údaje
Model: RAV4 2,2 D-4D AWD Style
Objem motora (cm3): 2231
Výkon (kW/ot.): 110/3600
Krútiaci moment (Nm/ot.): 340/2000
Prevodovka: 6-manuál
Dĺžka/šírka/výška (mm): 4 570/1 845/1 660
Rázvor náprav (mm): 2660
Objem bat. priestoru/nádrže (l): 547 – 1746/60
Maximálna rýchlosť (km/h): 190
Akcelerácia 0 – 100 km/h (s): 9,6
Komb. spotreba (l/100 km): 5,7
Cena: 32 300 €
Sériové vybavenie Style (vybrané prvky):
7× airbag, stabilizačný systém VSC, AWD, hill-holder, parkovacia kamera, kontrola klesania, kontrola tlaku v pneumatikách, aktívne opierky hlavy, xenónové svetlá, denné LED svetlá, predné hmlové svetlá, dažďový a svetelný senzor, elektrochromatické zrkadlo, výšková regulácia sedadla vodiča, dvojosová regulácia volantu, dvojzónová klimatizácia, el. balík na okná a zrkadlá, bezkľúčové štartovanie a odomykanie, el. ovládanie zadného veka, tempomat, kožené čalúnenie, dotykové rozhranie Toyota Touch, audio s CD + 6× repro., Bluetooth, palubný počítač, USB-port, režim Sport, režim AWD Lock, 18-palcové hliníkové disky, strešný spojler.
Toyota RAV4
Toyota RAV4
+26Toyota RAV4
3 debata chyba
Články podľa značiek