Test: Land Rover Discovery Sport TD4- mestom aj lesom

Britská značka dala svojmu kompaktnému SUV nazývanému Discovery Sport vlastné motory. Staré, požičané agregáty, nahradili koncernové pohonné jednotky. Land Rover však aj naďalej vo svojich autách spája svoju tradíciu s moderným zameraním. Môže sa však stať, že slovenskí motorista sa stráca v označovaní jednotlivých Land Roverov a má problém pochopiť, ako Discovery Sport vlastne vznikol.

05.06.2016 07:00
debata (1)
Grafika zadných a predných svetiel je takmer... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Land Rover Discovery Sport Grafika zadných a predných svetiel je takmer rovnaká.

Land Rover zaznamenal veľký úspech so svojim typom Range Rover Evoque. Nový dizajn sa verejnosti evidentne zapáčil, no automobil má jedno veľké ale. Je malý. Britský výrobca preto potreboval moderné SUV s väčším priestorom pre cestujúcich vzadu, v ktorom sa ľudia nebudú hanbiť jazdiť ani do divadla, no aj napriek tomu vozidlo zvládne aj určitú dávku terénu.

Pre naplnenie tohto cieľa však automobilka poslala do histórie svoj typ Freelander, ktorý bol na trhu od roku 1997 a počas svojej existencie sa dočkal dvoch generácií. Na jeho „hrobe“ vznikol práve Discovery Sport. Evoqom inšpirované SUV, ktoré je väčšie a praktickejšie. Dizajn majú veľmi podobný a dokonca zdieľajú aj 50 percent komponentov.

Automobil je príťažlivý nielen zo svojich... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Land Rover Discovery Sport Automobil je príťažlivý nielen zo svojich koncov, ale aj z bočného pohľadu.

Objednávkové knihy Briti otvorili v septembri roku 2014 a prvé kusy k svojim majiteľom prišli začiatkom roka 2015. Avšak v tom čase ešte pohon zabezpečovali motory od značky Ford. Teraz však automobilka prichádza s vlastnými agregátmi z dielne koncernu Jaguar Land Rover.

Evoque vo väčšom

V súčasnom svete, keď väčšina ľudí hľadá vo veľkých SUV bezpečnosť a rešpekt, dizajn týchto vozidiel sa stáva tým najdôležitejším. Inak to nie je ani v tomto prípade. Range Rover Evoque odštartoval úspešné ťaženie, na ktoré výrobca chce nadviazať a dostať z neho maximum. V prednej časti auta zaujme najmä grafika denného LED svietenia. Nejde o jednoduchý pásik alebo štvorec. Na dobrodružného ducha automobilu navyše upozorňuje nápis tiahnuci sa pozdĺž prednej hrany kapoty, ktorý pripomína názov auta.

V základnej výbave sa nachádzajú len halogénové... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Land Rover Discovery Sport V základnej výbave sa nachádzajú len halogénové svetlomety. Tieto sú za príplatok.

Z bočnej strany dodáva autu dynamiku C stĺpik, ktorý je naklonený smerom k prednej časti auta. V zadnej časti môžeme badať rovnakú grafiku zadných svetiel ako majú predné denné svetlomety. Kým z vonkajšej strany auto dostalo do vienka lákavé línie a tvary, vo vnútri boli dizajnéri o čosi konzervatívnejší. Kým exteriér pôsobí ako britský mešťan, vo vnútri vidieť dedičstvo z vidieka.

Land Rover sa netlačil do dotykového všetkého. Jeden displej stačí. Mnoho prvkom má aj naďalej hardvérové ovládače. Vyhrievanie sedadiel, ovládanie klimatizácie a ventilácie spolu s jazdnými režimami a štart stop systémom. To všetko vie vodič nastaviť stlačením bežného tlačidla a nemusí sa k tomu preklikávať cez ovládač alebo dotykovú obrazovku.

Interiér pôsobí pomerne stroho a odolne. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Land Rover Discovery Sport Interiér pôsobí pomerne stroho a odolne.

Informačno-zábavný systém má však pomerne pomalý softvér a automobilka už pripravila jeho náhradu, ktorá má tento problém vyriešiť. Kritiku si zaslúžia aj pomerne lacné plasty použité na niektorých miestach v interiéri. Na druhej strane aspoň veľa vydržia, no predsa len väčšina ľudí s týmto autom už po lese jazdiť asi nebude.

Pri prejazde nerovností sa navyše občas v aute vyskytol vrzgot. A to by sa rozhodne stávať nemalo. Chýbajúca lakťová opierka, ktorá je za príplatok, už bola len detailom. Na druhej strane však pochvalu si zaslúžia sedadlá, v ktorých sa sedí pohodlne aj pri dlhšom pobyte.

Mnohé veci sa dajú vyriešiť stlačením tlačidla... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Land Rover Discovery Sport Mnohé veci sa dajú vyriešiť stlačením tlačidla a netreba ich hľadať prostredníctvom dotykovej obrazovky.

Na rozdiel od typu Evoque cestujúci zadných sedadlách už nie sú utláčanými ľuďmi a odvezú sa bez väčších problémov. Dostupná je aj verzia, kde sa do interiéru zmestia 7 ľudia. Posledné dve sedadlá však budú rozhodne len núdzovým riešením.

Vlastné dva litre

Na začiatku výroby automobilka montovala do testovaného modelu jeden naftový a jeden benzínový motor od značky Ford. Naftový mal objem 2,2 a benzínový 2,0 litra. Po novom už pohon zabezpečujú štvorvalcové motory s označením Ingenium, ktoré pochádzajú priamo z dielne koncernu Jaguar Land Rover. V ponuke je jeden benzínový a jeden naftový motor s objemom dva litre.

Naftový motor je v ponuke len jeden v dvoch... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Land Rover Discovery Sport Naftový motor je v ponuke len jeden v dvoch výkonových verziách.

Testované auto bolo vybavené najslabšou verziu naftového agregátu s výkonom 150 koní a s krútiacim momentom 380 Nm. Výkon prechádza prostredníctvom 9 stupňovej automatickej prevodovky na obe nápravy.

Rovnaký motor poháňal aj nedávno testovaný Jaguar XF. Vtedy však agregát disponoval stádom až 180 koní. Pocitovom bol však v Discovery motor odhlučnený lepšie. Do prostredia interiéru prenikalo aj menej vibrácií.

Autu vážiacemu 1 732 kg však pohonná jednotka prepožičiava len priemernú dynamiku. Z 0 na 100 km/h to zvládne za 9 sekúnd. Väčšine vodičov však táto porcia sily bude určite stačiť. Škoda, že automatická prevodovka pri pridaní plynu často zbytočne podraďuje a nenechá krútiaci moment naftového motora vyniknúť v plnej svojej kráse. Inak sme k práci automatu výhrady nemali. Na diaľnici vďaka dlhému poslednému prevodu drží spotrebu na uzde.

Najslabší naftový motor z Discovery Sport brzdu... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Land Rover Discovery Sport Najslabší naftový motor z Discovery Sport brzdu premávky určite neurobí.

Krútiaci moment však vodič určite využije v teréne, kde navyše môže voliť z niekoľkých jazdných režimov. Normovaná spotreba pohonnej jednotky hovorí o tom, že na 100 km vozidlo spotrebuje 5,3 litra nafty. Kombinovaná realita však bude v okolí 7,6 l/100 km. Nejde však o zlý výsledok ak uvážime rozmery auta, jeho hmotnosť a pohon všetkých kolies.

Tvrdosť

Podvozok Land Roveru Discovery Sport je naladený prekvapivo tvrdo. To len dokazuje snahu výrobcu nájsť kompromis medzi jazdnými vlastnosťami na asfalte a v teréne. Áno, vozidlo dokáže veľmi dobre prechádzať zákrutami, no posádka pocíti viac nerovností akoby mala.

Land Rovery nikdy primárne neboli o parkovaní v meste. Vždy si so sebou minimálne niesli terénne dedičstvo. Inak to nie je ani v tomto prípade. Automobil má k dispozícii niekoľko jazdných režimov, ktoré menia správanie motora a prevodovky pre jednotlivé podmienky.

S Discovery Sport sa navyše vodič nemusí báť ani trochu tvrdšieho terénu. Nájazdové uhly vozidla sú vpredu 25 a vzadu 21 stupňov. Prejazdový uhol dosahuje 31 stupňov. Vozidlo sa dokáže bez problémov brodiť vo vode vysokej 600 mm. Svetlá výška prednej nápravy má hodnotu 275 mm.

Záver

Podstatnou veličinou pri autách SUV je ich cena. Základná cena daného modelu s najslabším naftovým motorom je 35 678 eur. Briti sa však asi učili od Nemcov, pretože v základnej verzii nie je takmer nič. Vo výbave Pure má auto halogénové svetlá, manuálne nastavovanie sedadiel, inteligentný systém núdzového brzdenia a funkciu kontroly jazdných pruhov. Všetko ostatné je za príplatok.

Lakťová opierka chýbala, no ovládač... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Land Rover Discovery Sport Lakťová opierka chýbala, no ovládač automatickej prevodovky je rovnaký ako v Jaguari XF.

Testované vozidlo malo príplatkovú výbavu v celkovej hodnote 9 248 eur. V tejto sume sa nachádza automatická prevodovka, tempomat, multifunkčný kožený volant, parkovacie senzory, dvojzónová klimatizácia, navigačný systém, xenónové svetlá s LED denným svietením, vyhrievané sedadlá spolu s volantom, 18 palcové zliatinové disky a audiosystém s 10 reproduktormi. Celková cena testovaného auta je teda 44 926 eur.

Discovery Sport teda určite zaujme najmä svojim dizajnom a použiteľnosťou v teréne. Automobil má niekoľko nedostatkov, no v záplave nemeckej konkurencie ide o vítanú zmenu. Kto si nepotrpí na vysoký výkon, daná verzia naftového motora je ideálna. Naftový motor môže mať ešte 180 koní. Kto chce tankovať benzín, nech siahne po 240 koňovom štvorvalci, ktorý však šetriť palivo vo veľkom nebude.

Rozmery, objemy, hmotnosti

Dĺžka (mm) 4 599
Šírka (mm) 2 069
Výška (mm) 1 724
Rázvor (mm) 2 741
Svetlá výška prednej nápravy 275 mm
Objem palivovej nádrže 66 l
Pohotovostná hmotnosť 1 732 kg

Technické údaje

Typ Motora vznetový radový štvorvalec s preplňovaním
Zdvihový objem motora 1 999 cm3
Výkon 110 kW (150 k ) pri 3 500 ot./min
Max. krútiaci moment 380 Nm pri 1 750 ot./min
Prevodovka 9-stupňová automatická
Pohon AWD
Max rýchlosť 180 km/h
Zrýchlenie z 0 na 100 km/h 9,0 s
Spotreba (kombi) 5,3 l/100 km
Spotreba (test) 7,6 l/100 km

Cena

Základná cena vozidla 35 678 EUR
Cena testovaného auta 44 926 EUR
Land Rover Discovery Sport
Land Rover Discovery Sport
+26Land Rover Discovery Sport

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #test #Land Rover #Ingenium #Land Rover Discovery Sport
Články podľa značiek