Test: Mini Cooper S Cabrio- malá oslava leta

Leto sa začalo a Mini na jeho príchod zareagovalo spustením predaja novej generácie svojho kabrioletu. Dopĺňa tak nový modelový rad, ktorý už zahŕňa hatchbacky a Clubman. Mini Cabrio je pripravené vyraziť v ústrety letnej sezóne plnej slnka a tepla. Po novom si prináša viac miesta v interiéri a automatické otváranie strechy. Novinku sme vyskúšali vo verzii „S“ a teda pod kapotou bol 2,0 litrový preplňovaný benzínový štvorvalec.

19.06.2016 07:00
debata (5)
Štýl tomuto autu rozhodne nechýba. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Mini Cooper S Cabrio Štýl tomuto autu rozhodne nechýba.

Nový kabriolet od Mini bol predstavený na tokijskom autosalóne a do predaja vstúpil počas jari tohto roka. Napriek tomu, že na Slovensku vozidlá bez strechy nemajú hlbokú tradíciu, najmä počas letných mesiacov ich počet na našich cestách pocitovo stúpa. Štýlový Brit tak má šancu.

Plátno všetko mení

Mini Cabrio ostáva aj v tejto generácii verné textilnej streche. V porovnaní so svojim generačným predchodcom je však o 65 mm dlhšie a o 44 mm širšie. Jeho konečné rozmery teda sú na dĺžku 3 821, na šírku 1 727 a na výšku 1 415 mm. Rázvor má hodnotu 2 495 mm.

Stiahnutím strechy som si symbolicky dovolil... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Mini Cooper S Cabrio Stiahnutím strechy som si symbolicky dovolil otvoriť letnú sezónu.

Dizajnom exteriéru sa kabriolet jasne hlási k rodinnému klanu novej generácie, z ktorej už existuje troj a päťdverový hatchback a model Clubman. Dominujú mu veľké svetlá a barokové línie. Avšak kabriolet je autom dvoch tvárí.

Kým s rozloženou strechou vyzerá trochu rozpačito, všetko sa mení po jej stiahnutí. Textilná strecha môže za príplatok do nebies ukazovať vlajku Union Jack. Po jej automatickom zložení naberá auto línie pravého kabrioletu. Za čelným sklom vytŕčajú nad líniu dverí už len sedadlá. Vozidlo má pyrotechnické bezpečnostné oblúky, ktoré sa ukážu až vo chvíli, keď hrozí, že automobil sa prevráti. Dovtedy jeho vzhľad nekazia.

So strechou je to nie je ono. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Mini Cooper S Cabrio So strechou je to nie je ono.

Kabriolet nie je nasilu dynamický. Na trhu sú vozidlá bez strechy, ktoré pôsobia evokujú omnoho väčšiu dravosť. Mini sa drží svojho štýlu a nenecháva sa strhnúť týmto trendom ani po zhodení strechy.

Štyria ľudia s batožinou?

Interiér testovaného auta pôsobil skutočne luxusne. Napomáhali tomu najmä sedadlá s hnedou prešívanou kožou. Podstatné však je, že vo vnútri sú štyri sedačky. Pred tými zadnými je o 36 mm viac miesta ako v predošlej generácii. To znamená, že zadné sedadlá už nie sú absolútne nepoužiteľné. Teraz existuje teoretická šanca, že sa do nich niekto zmestí. Spravidla musí ísť o nízkeho človeka. Podmienkou však je, aby nízky človek sedel aj vpredu a odkrojil si zo svojho miesta pre nohy. Za mňa s výškou 186 cm si mohol s pokojom sadnúť niekto, kto nemal nohy.

Za 186 cm vysokého vodiča sa toho už veľa... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Mini Cooper S Cabrio Za 186 cm vysokého vodiča sa toho už veľa nezmestí. Dozadu si je možné sadnúť, ak sa jedno z predných sedadiel posunie o niečo viac dopredu.

Medzigeneračne sa však zväčšil aj batožinový priestor. So zloženou strechou sa do neho zmestí 160 litrov, po jej zatvorení ešte o 55 litrov viac. Do batožinového priestoru sa pristupuje prostredníctvom výklopných tretích dverí, ktoré je možné v otvorenom stave zaťažiť maximálne 80 kg. Škoda, že výrobca ich neurobil odolnejšie, dalo by sa na ne aj sadnúť.

Inak je vnútro totožné s hatchbackom. V strednej časti palubnej dosky sa už nenachádza tachometer pripomínajúci kuchynskú váhu. Namiesto neho je tam väčší displej informačno-zábavného systému a LED diódy meniace farbu podľa rôznych okolností. Systém zobrazujúci navigáciu, rádio a iné požiadavky modernej doby je ovládateľný prostredníctvom známeho otočného ovládača. Vodič má v rukách štýlový volant a priamo pred očami plnohodnotný tachometer a otáčkomer.

Batožinový priestor nie je veľký, no dve menšie... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Mini Cooper S Cabrio Batožinový priestor nie je veľký, no dve menšie cestovné tašky sa do neho zmestia. Cabrio však bude častejšie voziť tašky na pláž a na kúpalisko.

Už žiadna manuálna práca

Skladanie textilnej strechy je po prvýkrát v prípade Mini úplne automatické. Vodič už nemusí nič uvoľňovať ani zaisťovať. Stačí mu podržať ovládač a strecha mizne, prípadne sa objavuje. Po prvýkrát má daná strecha k dispozícii taktiež možnosť stiahnutia len jednej časti, čo vytvára efekt strešného okna.

Operácia so strechou je možná do rýchlosti 30 km/h a trvá 18 sekúnd. Nová strecha má zaistiť lepšiu tepelnú a zvukovú izoláciu. Počas jazdy pod holým nebom by posádka v porovnaní s predchodcom mala byť viac uchránená pred vibráciami.

Pri manipulácii so strechou už nie je potrebné... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Mini Cooper S Cabrio Pri manipulácii so strechou už nie je potrebné vykonať žiadne odistenie ani nič podobné.

Jazda s rozloženou strechou je ako jazda s hocijakým iným autom. Úroveň hluku je o niečo vyššia, no predsa len, nad hlavou máte plátno. Po jej zložení však nastanú dve veci. Kvôli jej naskladaniu stratíte výhľad dozadu, no na druhej strane získate závistlivé pohľady okolia. Zisk sa udeje však len v prípade, že neprší, nesneží alebo nie je zima.

Ak sú zadné sedadlá neobsadené, posádka na ich mieste môže rozložiť vzduchový deflektor, ktorý zabraňuje víreniu vzduchu v interiéri. V meste nie je problém jazdiť aj so stiahnutými oknami. Vietor vo vlasoch je síce o niečo výraznejší, no veď je leto.

Výhľad dozadu je so stiahnutou strechou zlý. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Mini Cooper S Cabrio Výhľad dozadu je so stiahnutou strechou zlý.

Po vytiahnutí bočných okien jedným ovládačom sa poryvy vetra výrazne redukujú. A to až do takej miery, že s takto poskladaným autom môžete jazdiť aj po diaľnici. Tam je však už úroveň aerodynamického hluku väčšia. Avšak, kto si rád užíva závistlivé pohľady, ten si príde na svoje v kolónach.

Nikdy sme si tak neužívali pobyt v zamrznutej automobilovej rieke ako v tomto Mini. Pobyt so stiahnutou strechou sme pomerne úspešne absolvovali aj v teplotách pod 15 stupňami. Samozrejme, bolo potrebné si zakúriť. Mini však nemá žiadne špeciálne systémy, ako udržať posádku v teple pri nižších teplotách pri jazde bez strechy.

Union Jack je za príplatok. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Mini Cooper S Cabrio Union Jack je za príplatok.

Aby sme lepšie počuli

Jazda bez strechy mala ešte jednu výhodu. Lepšie sme počuli zvukový prejav 2,0 litrového preplňovaného motora spaľujúceho benzín. Pohonná jednotka dosahuje výkon 141 kW (192 koní) spolu s krútiacim momentom 280 Nm. V kombinácii so šesťstupňovým automatom to stačí na zrýchlenie z 0 na 100 km/h za 7,1 sekundy a maximálnu rýchlosť 228 km/h.

Dvojlitrový motor v sebe ukrýva 192 koní. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Mini Cooper S Cabrio Dvojlitrový motor v sebe ukrýva 192 koní.

Motor v spolupráci s výfukovým systémom však dokážu divy. Doslova vedia rozohrať symfóniu automobilového nadšenca. Pri preraďovaní vo vyšších otáčkach, alebo pod záťažou výfuk zachrochtá. Ak sa teda ľudia neotočili kvôli tomu, že idete bez strechy, tak pre tento efekt to urobia určite. Podraďovanie a brzdenie motorom v športovom režime z vyšších otáčok je navyše sprevádzané ďalšou kanonádou, ktorá vychádza z dvojitej koncovky výfuku umiestnenej v strede zadného nárazníka.

Pohonná jednotka má ťah na rozdávanie. Vďaka príplatkovej výbave sme sa z miesta vodiča mohli pozerať dokonca aj na tlak turba alebo oleja. Spolupráca so šesťstupňovým automatom je príkladná. Spotreba sa v meste pohybuje okolo 9 litrov, kombinovane si vozidlo vypýtalo 7,8 l/100 km. To sme ho však nešetrili a nejazdili v „eko“ režime. Vieme si však predstaviť aj omnoho vyššiu spotrebu. Avšak automobil má len 44 litrovú nádrž a teda návštevy čerpacích staníc sú v jeho prípade častejšie.

Odtiaľto vychádzajú zvuky z ríše snov... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Mini Cooper S Cabrio Odtiaľto vychádzajú zvuky z ríše snov automobilového nadšenca.

Nezávislé zavesenie a 150 kíl

Kabriolety majú často problém s tuhosťou karosérie, ktorá sa po odstránení strechy stráca. Výrobcovia preto pridávajú do zvyšných častí karosérie výstuhy. Inak tomu nebolo ani v tomto prípade a Mini pribralo 150 kg.

Vďaka tomu sa však Mini pri jazde cez zákruty a nerovnosti neskrúca a pôsobí pevne. Mini je však motokára a je to cítiť aj v prípade kabrioletu. Navyše výrobca mu ponechal nezávislé zavesenie zadnej nápravy a vďaka tomu sú jazdné vlastnosti vynikajúce. Najmä v zákrutách s kvalitným asfaltom.

Krátky rázvor však vo vysokých rýchlostiach núti vodiča vozidlo doslova volantom „naháňať“ po jazdnom pruhu. Nerovnosti malé Mini tiež nemusí. Faktom však ostáva, že ak by sa daný kabriolet vydal trebárs aj na okruh, určite sa nestratí. Riadenie je presné a má aspoň nejakú spätnú väzbu. Kabriolet, podobne ako iné Mini, je zameraný na vodičský zážitok.

Záver

Mini pripravilo štýlový kabriolet s veľmi dobrým jazdným prejavom. Vo vnútri sa navyše teoreticky dokážu odviezť aj štyria ľudia. Kabriolet však bude stále najmä o štýle a užívaní si leta a to nové Mini rozhodne dokáže.

Mini Cabrio vie poskytnúť štýlové a drahé leto. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Mini Cooper S Cabrio Mini Cabrio vie poskytnúť štýlové a drahé leto.

Kto však siahne po tomto aute, pravdepodobne v garáži bude mať ešte minimálne jedno iné auto. Navyše Mini si pod krídlami BMW necháva platiť za svoje produkty na vysokej úrovni a inak to nie je ani v tomto prípade.

Cena najlacnejšieho kabrioletu štartuje na 23 900 eurách. Model Mini Cooper S stojí od 29 250 eur. Ak k tomu pripočítame výbavu, za ktorú si Nemci tradične radi vypýtajú dodatočné peniaze, razom sa blížime k hranici 50-tisíc eur.

Rozmery, objemy, hmotnosti

Dĺžka (mm) 3 821
Šírka (mm) 1 724
Výška (mm) 1 415
Rázvor (mm) 2 495
Objem batožinového priestoru 215 l
Objem palivovej nádrže 44 l
Pohotovostná hmotnosť 1 350 kg

Technické údaje

Typ Motora zážihový radový štvorvalec s preplňovaním
Zdvihový objem motora 1 998 cm3
Výkon 141 kW (192 k ) pri 5 000 – 6 000 ot./min
Max. krútiaci moment 280 Nm pri 1 250 – 4 600 ot./min
Prevodovka 6-stupňová automatická
Pohon FWD
Max rýchlosť 230 km/h
Zrýchlenie z 0 na 100 km/h 7,1 s
Spotreba (kombi) 6,1 l/100 km
Spotreba (test) 7,8 l/100 km

Cena

Základná cena vozidla od 23 900 EUR
Cena testovaného modelu od 29 250 EUR
Mini Cooper S Cabrio
Mini Cooper S Cabrio
+45Mini Cooper S Cabrio

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #test #Mini #kabriolet #Mini Cooper S #Mini Cabrio
Články podľa značiek