Test+video: Mazda MX-5 2,0 SkyActive- legendárna legenda

Nie každé auto má na to, aby sa stalo legendou. Mazda MX-5 však legendou už je. Absolútna dokonalosť v nedokonalosti už desaťročia teší automobilových fanúšikov po celom svete. Na trhu je už štvrtá generácia, ktorá sa vracia ku koreňom ľahkosti a jednoduchosti.

14.08.2016 07:00
debata (21)
Mazda MX-5 pozná recept na úspech. Foto: Pravda, Martin Majerníček
Mazda MX-5 Mazda MX-5 pozná recept na úspech.

Úspešný príbeh modelu MX-5 začala Mazda písať v roku 1989, kedy predstavila prvú generáciu. Odhaleniu však predchádzalo 7 rokov vývoja. Na trhu vydržala až do roku 1997, kedy ju nahradila generácia druhá.

Tú paradoxne dnes stretávame na cestách asi najčastejšie. Jej životná púť trvala do roku 2005. Tretia generácia na trhu vydržala viac ako 10 rokov, no bola zo všetkých svojich sestier najťažšia.

Pozrite si krátke video

Zatiaľ posledná štvrtá generácia sa predáva od roku 2015. Automobil hneď po svojom príchode získal ocenenie Svetové auto roka 2016 a mieri za úspechom. V čom však ten úspech tkvie? Preto práve malé dvojmiestne auto s textilnou strechou spôsobuje v automobilovom svete hystériu? Odpoveď je jednoduchá. Automobil plní na 100 percent účel, kvôli ktorému vznikol. Mazda MX-5 je ľahké a jednoduché športové auto. To znamená, že má prinášať potešenie z jazdy a nemá byť drahé. Kým BMW Z4 je cenovo pre väčšinu bežných ľudí nedostupný artikel, malá Mazda stojí približne toľko ako auto strednej triedy. MX-5 svoj účel plní úplne dokonalo.

Šteniatko

Mazda MX-5 má unikátny dizajn a je úplne jednoducho rozoznateľná. Kdekoľvek príde, tam púta pohľady. So strechou či bez nej. Štvrtá generácia sa však tvári akosi najzlostnejšie o všetkých.

Štvrtá generácia vyzerá najagresívnejšie. Foto: Pravda, Martin Majerníček
Mazda MX-5 Štvrtá generácia vyzerá najagresívnejšie.

Výrobca chcel malej Mazde vtisnúť do tváre zamračený výraz pravdepodobne preto, aby zdôraznil jej dynamiku. Najnovšia MX-5 vyzerá pravdepodobne najlepšie zo všetkých svojich predchodkýň. Oblúky nad kolesami vidieť dokonca aj na bočnej línii auta. Skvelá grafika zadných svetiel dotvára správnu atmosféru.

No MX-5 nebola nikdy o guľometoch po bokoch auta a striekajúcom testosteróne. Nemá prebytok výkonu. Má skvelé jazdné vlastnosti. A namosúrený výraz pôsobí akurát milo. Všetci dobre vieme, že MX-5 nehryzie, no chce, aby sme si to o nej mysleli. Alebo hryzie?

Dizajnu okrem iného dominujú veľké oblúky... Foto: Pravda, Martin Majerníček
Mazda MX-5 Dizajnu okrem iného dominujú veľké oblúky blatníkov.

Dva plus nič

Vnútro auta je pomerne jednoduché, no nie sparťanské. Do interiéru sa zmestia dvaja ľudia, ktorí však majú k dispozícii klimatizáciu, airbagy alebo vyhrievanie sedadiel. V žiadnom prípade teda nejde o prázdne auto, ktorého jediným cieľom je byť ľahké.

Športové sedačky Recaro, ktoré sú dostupné len v najvyššej výbave, telo obopnú. Pozor, kto má veľký zadok, bude sa do správnej polohy dostávať ťažšie. Po nastúpení má vodič všetko na dosah ruky. „Jazdec a kôň sú jedno.“

Do vnútra sa posadia dve osoby. Foto: Pravda, Martin Majerníček
Mazda MX-5 Do vnútra sa posadia dve osoby.

Je to možno prekvapivé, no batožinový priestor odvezie aj niečo viac ako balenie cukríkov. Dve stredne veľké cestovné tašky sa dovnútra dajú vložiť bez problémov. V číselnom vyjadrení batožinový priestor dosahuje objem 130 litrov.

Posadnutosť výrobcu nízkou hmotnosťou a celkového vyváženia auta je prítomná aj vo vnútri. Zabudnite na priehradku pred spolujazdcom. Žiadnu tam nenájdete. Presunula sa za lakťovú opierku, do stredu auta. Rovnako poznačené sú aj slnečné clony. Nie, nepresťahovali sa k zadným svetlám ale sú úplne tenké a ľahké.

Volant sa dá nastaviť len výškovo. Pozdĺžne... Foto: Pravda, Martin Majerníček
Mazda MX-5 Volant sa dá nastaviť len výškovo. Pozdĺžne nastavenie chýba.
Aj do kufra sa predsa len niečo zmestí. Foto: Pravda, Martin Majerníček
Mazda MX-5 Aj do kufra sa predsa len niečo zmestí.

Bez turba s rozumom

Mazda do MX-5 montuje len dva motory s technológiou SkyActive. Menší má objem 1,5 litra a výkon 130 koní, väčší dosahuje 2,0 litra spolu so 160 konskými silami. Ani v jednom prípade na palube nie je prítomné turbo. Spomenuté výkony sú v dnešnej dobe úplne bežné u hocijakých iných áut. Tak prečo je práve toto auto s nimi také zaujímavé? Opäť do hry vstupuje hmotnosť.

Väčší motor s objemom 2,0 litra dosahuje výkon... Foto: Pravda, Martin Majerníček
Mazda MX-5 Väčší motor s objemom 2,0 litra dosahuje výkon 160 koní.

MX-5 dokáže so slabším motorom akcelerovať na 100 km/h za 8,3 sekundy. Silnejšia pohonná jednotka stláča zrýchľovanie ešte o sekundu nižšie. Výhodou je aj fakt, že malej Mazdy sa nemusíte báť.

Vysokovýkonné autá tohto typu posielajú na zadnú nápravu často aj niekoľko stoviek koní výkonu. Bežný vodič ich nikdy nevyužije a ak sa o to pokúsi, auto ho pripraví o všetky ilúzie. V Mazde sa nič také nedeje. Stlačenie plynu neznamená okamžité katapultovanie do stratosféry a výkon prichádza dávkovaný postupne a čitateľne.

Výkon nie je tak vysoký, aby neskúseným vodičom... Foto: Pravda, Martin Majerníček
Mazda MX-5 Výkon nie je tak vysoký, aby neskúseným vodičom spôsoboval problémy.

Napriek tomu MX-5 nie je auto s ktorým by sa nedalo zabávať. Motory majú dostatok sily na to, aby zadné pneumatiky nechávali v oblaku dymu a zákruty vodič prechádzal dverami napred. Navyše treba počítať s príjemným koncertom, ktorý vychádza z dvojitej koncovky výfukového potrubia.

Spotreba najsilnejšieho motora taktiež nebola likvidačná. K slovu sa opäť dostáva malá hmotnosť, ku ktorej sa pridáva nízky aerodynamický odpor. Výrobca tvrdí, že kombinovane z nádrže bude benzín ubúdať tempom 6,7 l/100 km. My sme sa pohybovali na hranici 7,1 l/100 km, no vôbec sme palivo nešetrili. Pri úspornej jazde je možné dosiahnuť možno aj nižšiu spotrebu, akú uvádza výrobca.

Na palube nechýba klimatizácia alebo... Foto: Pravda, Martin Majerníček
Mazda MX-5 Na palube nechýba klimatizácia alebo informačno-zábavný systém.

Zážitok

Mnoho ľudí, ktorí nemali možnosť šoférovať Mazdu MX-5 a nemajú záľubu v autách, ju nedokážu oceniť tak, ako ja nedokážem oceniť dvojkilovú pečeň zo štopkanej husi. Jazda v tomto aute je ako stroj na radosť, liek na neduhy, aj na hnačku. Čistá esencia šoférovania a jazdy sa dnes už tak ľahko nevidí.

Vyváženosť a ľahkosť auta dáva naplno zmysel práve v zákrutách. Tam, kde iné autá dávno strácajú priľnavosť Mazda prejde akoby sa vôbec nič nedialo. Podvozok navyše nie je nezmyslene tvrdý. Auto s ním zvládne prejsť aj menej kvalitnú cestu bez toho, aby posádka musela navštíviť chiropraktika. Športovej jazde napomáhajú aj krátke prevody. Radenie je navyše absolútne presné a dráhy radenia krátke. Obdivuhodné je aj presné riadenie.

Pred vodičom sa rozprestiera pomerne dlhá kapota. Spoza volantu sú po stranách rozoznateľné oblúky nad kolesami. S MX-5 sa cúva ako s traktorom. Vodič sa otočí a vidí úplný koniec auta. Auto však nevzniklo na dlhé trasy. A práve preto je jazda po diaľnici otravná. Výfuk huláka, rádio nepočuť. Pri jazde bez strechy vzduch poctivo preskúša odolnosť vlasových korienkov. Ani so zatiahnutou strechou nie je dlhodobá jazdy vysokou rýchlosťou príjemná. Hluk prichádza ako z aerodynamiky, tak aj z motora a výfuka.

Ale jazda po okreskách so stiahnutou strechou je už o niečom inom. Či už vodič na plyn tlačí, alebo nie. Zvezenie sa s Mazdou MX-5 má svoje čaro v oboch prípadoch.

Domovom MX-5 sú kľukaté cesty mimo mesta. Foto: Pravda, Martin Majerníček
Mazda MX-5 Domovom MX-5 sú kľukaté cesty mimo mesta.

Záver

Pre Mazdu MX-5 je ťažké nájsť konkurenta. Podobné autá sú buď príliš drahé, alebo príliš silné, najčastejšie oboje. Ide o unikátne auto, ktoré sa postupom času nestalo ťažkým, ani príliš drahým. Rovnako pod kapotou nebýva ani prebytok výkonu.

Cena auta pre fanúšikov šoférovania začína na hodnote 23 990 eur. Za túto cenu v Mazde dostanete 1,5 litrový motor, hliníkové disky s priemerom 16 palcov, elektrické ovládanie okien alebo klimatizáciu.

Najvyššia výbava Revolution Top ponúka športové sedadlá Recaro potiahnuté kombináciou Altancary a kože, adaptívne predné svetlá, systém sledovania mŕtveho uhla alebo systém, ktorý sleduje premávku za vozidlo.

Šoférovať Mazdu MX-5 je úplná radosť. Foto: Pravda, Martin Majerníček
Mazda MX-5 Šoférovať Mazdu MX-5 je úplná radosť.

V žiadnej výbave však nedostanete elektricky sklápateľnú strechu. Určite to však nie je spôsobené tým, že Mazda nevie pridať elektromotor do útrob auta. Hmotnosť systému by narušila vyváženie auta. A preto posádka musí strechu ovládať vždy ručne.

Mazda MX-5 je živou spomienkou na to, aké skvelé autá môžu byť. Ľudí neohuruje praktickosťou, počtom odkladacích priestorov, ani robustnosťou. Na to tu máme úplne iné autá. Jedného dňa, keď ľudí spoza volantov vytlačia autopiloty a zo spaľovacích motorov ostane len nebezpečná zaostalá technológia, bude nám za Mazdou smutno.

Rozmery, objemy, hmotnosti

Dĺžka (mm) 3 915
Šírka (mm) 1 735
Výška (mm) 1 230
Rázvor (mm) 2 310
Objem batožinového priestoru 130 l
Objem palivovej nádrže 45 l
Pohotovostná hmotnosť 1 000 kg

Technické údaje

Typ Motora zážihový radový štvorvalec
Zdvihový objem motora 1 998 cm3
Výkon 118 kW (160 k ) pri 6 000 ot./min
Max. krútiaci moment 200 Nm pri 4 600 ot./min
Prevodovka 6-stupňová manuálna
Pohon RWD
Max rýchlosť 200 km/h
Zrýchlenie z 0 na 100 km/h 7,3 s
Spotreba (kombi) 6,7 l/100 km
Spotreba (test) 7,1 l/100 km

Cena

Základná modelu od 23 990 EUR
Cena testovanej verzie 31 490 EUR
Mazda MX-5
Mazda MX-5
+49Mazda MX-5

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #test #Mazda #roadster #Mazda MX-5
Články podľa značiek