Test: Škoda Rapid Spaceback ScoutLine 1,2 TSI- s novými koňmi

Škoda Rapid síce nie je auto do terénu, no dokáže sa tak tváriť. Okrem toho pred niekoľkými mesiacmi dostalo posilnený 1,2 litrový benzínový štvorvalec a napríklad novú pistáciovú farbu. Ako sa darí Rapidu vychystanému na výlet do drsných podmienok aj po niekoľkých rokoch od uvedenia na trh?

04.09.2016 07:00
debata (6)
Spaceback ScoutLine je pripravený na výlet. Foto: Pravda, Martin Majerníček
Škoda Rapid Spaceback ScoutLine Spaceback ScoutLine je pripravený na výlet.

Začiatky bývajú ťažké. Novodobý Rapid by o tom vedel rozprávať. V začiatkoch výroby automobil bojoval s tvrdým podvozkom a až príliš lacnými plastmi. V Mlade Boleslavi museli zvoliť iný prístup. Rapid je však po štyroch rokoch od uvedenia na trh omnoho lepším autom, aj keď niektoré neduhy mu ostávajú.

Označenie Rapid Škoda po prvýkrát použila v roku 1935 a neskôr aj v roku 1984. V roku 2012 nastal čas pre jeho opätovné nasadenie do predajní. Nový automobil prišiel vo verzii liftback čo znamená, že kufor sa mu otvára spolu so zadným sklom rovnako ako v Octavii.

Pistáciová farba je v ponuke nová. Foto: Pravda, Martin Majerníček
Škoda Rapid Spaceback ScoutLine Pistáciová farba je v ponuke nová.

Veľkosťou automobil zapadol medzi menšiu Fabiu a väčšiu Octaviu. V septembri 2013 na trh dorazila verzia Spaceback, ktorá označuje hatchback. Bohužiaľ, automobilka presedlala, rovnako ako iní výrobcovia, na unifikovaný dizajn. Rapid a Octavia sa na seba mimoriadne podobajú.

Výbava do lesa sa páči

Dokonca ešte aj dnes nám počas testu Rapidu ľudia chválili peknú Octaviu. Spaceback vo výbave ScoutLine na seba prevzal zaujímavú dvojfarebnú kombináciu. Na karosérii dominovala svetlozelená farba, ktorú výrobca označuje ako pistáciovú.

Plastové doplnky sa nachádzajú pozdĺž celého auta. Foto: Pravda, Martin Majerníček
Škoda Rapid Spaceback ScoutLine Plastové doplnky sa nachádzajú pozdĺž celého auta.

Strecha a zadná časť sa zaodeli do čiernej farby, ktorá s tou dominantou vynikajúco kontrastovala. Strecha však nemá čierny lak. Na miesto neho má panoramatické strešné okno, ktoré budí dojem, že strecha je tiež čierna.

ScoutLine autu pridal plastové terénne svaly, ktoré sa ľuďom páčia. Plastové lemy, alebo plastový zadný difúzor nenechajú chladnými nejedného estéta. Faktom však ostáva, že Rapid týmito doplnkami nezískal ani miligram schopností v teréne navyše.

Kvôli podobnému dizajnu si Rapid ľudia často... Foto: Pravda, Martin Majerníček
Škoda Rapid Spaceback ScoutLine Kvôli podobnému dizajnu si Rapid ľudia často pletú s Octaviou a naopak.

Viditeľne lepší interiér

Vnútro Rapidu už dávno nie je kráľovstvom sivých plastov, o ktoré si človek môže poškriabať ruky. Po otvorení dvier testovaného Rapidu nás privítalo solídne pracovisko vodiča a miesto pre ostatných cestujúcich.

Panoramatická strecha je vo výbave Style bez... Foto: Pravda, Martin Majerníček
Škoda Rapid Spaceback ScoutLine Panoramatická strecha je vo výbave Style bez príplatku.

Interiér sa skladá z niekoľkých druhov plastov, z ktorých je väčšina príjemná na dotyk. Volant bol dokonca potiahnutý kožou. V strede palubnej dosky sa nachádza veľký displej informačno-zábavného systému a nechýba ani menší displej na ovládanie klimatizácie alebo ovládanie rádia spolu s palubným počítačom priamo na volante.

V zadnej časti sa nachádza dostatok miesta ako pre deti, tak aj pre dospelých členov posádky. Cestujúci na zadných sedadlách si navyše v testovanom aute mohli užívať panoramatickú strechu, ktorú bolo možné zatiahnuť dvojdielnou manuálnou clonou.

Pred zadnými sedadlami je skutočne dostatok... Foto: Pravda, Martin Majerníček
Škoda Rapid Spaceback ScoutLine Pred zadnými sedadlami je skutočne dostatok priestoru.

Do batožinového priestoru sa zmestí 415 litrov a po sklopení zadných sedačiek až 1 380 litrov. Škoda, že o rovnej ploche po sklopení druhého radu sedadiel sa nedá hovoriť. Nakladanie dlhších predmetov bude navyše komplikovať schod, ktorý sedadlá vytvoria.

Po sklopení zadných sedadiel rovná plocha... Foto: Pravda, Martin Majerníček
Škoda Rapid Spaceback ScoutLine Po sklopení zadných sedadiel rovná plocha nevzniká.

Vďaka za štyri valce

Rapid po novom môže poháňať aj 1,2 litrový benzínový štvorvalec s výkonom 81 kW. V predošlých rokoch daný motor pôsobil pod kapotou daného modelu tiež, no produkoval maximálne 77 kW. Krútiaci moment pohonnej jednotky sa však nezmenil. Maximálne aj naďalej dosahuje 175 Nm, no je dostupný už od 1 400 otáčok. Pred modernizáciou ležal o 150 otáčok vyššie.

Pohonná jednotka dodáva 110 koní. Foto: Pravda, Martin Majerníček
Škoda Rapid Spaceback ScoutLine Pohonná jednotka dodáva 110 koní.

Slabšia verzia s výkonom 66 kW je dostupná len s 5 stupňovou prevodovkou alebo 7 stupňovým automatom. Testovaná silenejšia pohonná jednotka má k dispozícii 6 manuálnych prevodov. Výkon, samozrejme, prechádza na predné kolesá.

V minulosti bol motor 1,2 TSI kritizovaný za mnohé svoje problémy. Ale aj on už medzičasom vyrástol z detských chorôb. Jeho najväčšou výhodou je fakt, že má štyri valce. Mnohí výrobcovia totiž v pohonných jednotkách s týmto objemom siahajú po troch valcoch. V prípade Škody, resp. koncernu VW, to neplatí. Našťastie.

Priemerná spotreba sa vo väčšine prípadov... Foto: Pravda, Martin Majerníček
Škoda Rapid Spaceback ScoutLine Priemerná spotreba sa vo väčšine prípadov pohybuje pod hranicou 6 l/100 km.

Prejav agregátu na voľnobehu je kultivovaný. Do interiéru neprenikajú takmer žiadne vibrácie. Zvukový prejav je v poriadku aj vo vyšších otáčkach. Do interiéru preniká len priemerné množstvo zvukových decibelov vychádzajúcich od pohybujúcich sa valcov.

Stádo 110 koní veľmi dobre cvála najmä v meste, kde je Rapid agilným autom. Už menej veselé je to v stúpaniach za mestom s obsadeným interiérom. Krútiaci moment dosahuje predsa len 175 Nm a je to cítiť. Avšak pohonná jednotka aj napriek tomu vo väčšine bežných prípadov akcelerovať dokáže, akurát pocit agility je menší.

Vo výbave Style testovaný Rapid svieti na cestu... Foto: Pravda, Martin Majerníček
Škoda Rapid Spaceback ScoutLine Vo výbave Style testovaný Rapid svieti na cestu xenónovými svetlami. Diaľkové sú halogénové.

V oficiálnych dokumentoch sa píše, že na 100 kilometrov Škoda Rapid s testovaným motorom spotrebuje 4,9 litra. Nám sa darilo jazdiť s priemernou spotrebou 6 l/100 km. Je však nutné dodať, že celý týždeň sa klimatizácia nezastavila a auto strávilo niekoľko stoviek kilometrov na diaľniciach.

Do mesta aj mimo neho

Jazdný prejav testovaného auta sa najlepšie hodí do mesta. Nič na tom nemení výbava ScoutLine. Avšak vozidlo sa určite nestratí ani na cestách mimo zastavaného územia, alebo na už spomínanej diaľnici. Rozhodne nejde o vyslovene mestské auto.

Pomerne ľahký motor v prednej časti auta odsúva hranicu nedotáčavosti o niekoľko km/h vyššie. Za volantom je cítiť, že Rapid je pomerne ľahké auto. Váži len 1 170 kg. Riadenie veľa informácií o tom, čo sa deje pod prednými kolesami vodičovi nedáva.

Radenie je presné. No radiace dráhy 6 stupňovej manuálnej prevodovky mohli byť určite kratšie. Navyše pri radení sme mali „plastový pocit“ zo samotnej kulisy prevodovky. Radiaca skriňa vo vozidle, ktorého cena atakuje 15-tisíc eur by mala pôsobiť hodnotnejšie.

Faktom však ostáva, že šesť prevodových stupňov je dobre rozložených. Budúci majiteľ sa nemusí báť krátkych prevodov a toho, že najvyšší stupeň mu na diaľnici neušetrí ani deci benzínu. Šiesty prevodový stupeň sa k slovu dostáva najmä pri rýchlostiach mimo mesta.

V interiéri Škoda použila kvalitné plasty a na... Foto: Pravda, Martin Majerníček
Škoda Rapid Spaceback ScoutLine V interiéri Škoda použila kvalitné plasty a na volante dokonca kožu.

Záver

Škoda Rapid ScoutLine útočí najmä na vizuálne záľuby svojich budúcich majiteľov. Auto navyše vodičovi dáva pocit použiteľnosti aj mimo asfaltu. Avšak netreba sa nechať zmiasť. Rapid vyzerá inak, no na jazdu lesom rozhodne nie je stavaný.

Ale na začiatku lesnej cesty vyzerá zaparkovaný... Foto: Pravda, Martin Majerníček
Škoda Rapid Spaceback ScoutLine Ale na začiatku lesnej cesty vyzerá zaparkovaný Rapid Spaceback ScoutLine dobre.

Rapid Spaceback ScoutLine je dodávaný v dvoch verziách výbavy: Ambition a Style. Nižšia z nich dostala cenovku 14 840 eur a vyššia stojí 16 340 eur. Vyššia výbava Style však obsahuje xenónové svetlomety, panoramatickú strechu, audiosystém so šiestimi reproduktormi alebo kožou potiahnutý volant.

Automobil je vďaka svojmu tvaru praktický a do vnútra bez problémov vložíte aj bicykel s odmontovaným predným kolesom. Navyše testovaný motor je z benzínovej ponuky asi najlepšou voľbou pre dané auto. Rokmi dozrel a výrobca ho vylepšil. Rapid s ním získava pravdepodobne najlepší pomer medzi výkonom a spotrebou benzínu.

Rozmery, objemy, hmotnosti

Dĺžka (mm) 4 304
Šírka (mm) 1 706
Výška (mm) 1 459
Rázvor (mm) 2 602
Objem batožinového priestoru 415/1 380 l
Objem palivovej nádrže 55 l
Hmotnosť 1 170 kg

Technické údaje

Typ Motora zážihový radový štvorvalec s preplňovaním
Zdvihový objem motora 1 197 cm3
Výkon 81 kW (110 k ) pri 4 600 – 5 600 ot./min
Max. krútiaci moment 175 Nm pri 1 400 – 4 000 ot./min
Prevodovka 6-stupňová manuálna
Pohon FWD
Max rýchlosť 198 km/h
Zrýchlenie z 0 na 100 km/h 9,7 s
Spotreba (kombi) 4,9 l/100 km
Spotreba (test) 6,0 l/100 km

Cena

Základná modelu Rapid Spaceback od 12 450 EUR
Cena testovaného auta 16 340 EUR
Škoda Rapid Spaceback ScoutLine
Škoda Rapid Spaceback ScoutLine
+26Škoda Rapid Spaceback ScoutLine

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #test #TSI #Škoda Rapid Spaceback #Škoda-Auto #ScoutLine
Články podľa značiek