Test: Toyota C-HR 1,2 D-4T - futurizmus bez 'trapasov'

Toyotu máme zapísanú ako konzervatívnu značku. O to viac šokovala futuristickým crossoverom C-HR. Jej dizajnéri sa doslova utrhli z reťaze. Sympatické však je, že extravagancia nešla na úkor kvality ani úžitkových vlastností. C-HR je jednoducho obrovským prekvapením.

15.04.2017 07:00
debata (37)
Nový crossover dizajnom doslova šokuje. Toyota... Foto: Ľuboš Pilc
Toyota C-HR 1,2 Turbo - test Nový crossover dizajnom doslova šokuje. Toyota ním prekročila svoj konzervatívny tieň. Toto kupé SUV sa síce nemusí páčiť každému ale rozhodne vytŕča z davu.

V tlačových správach Toyota rada skloňuje slovíčko „emócia“, najmä potom, čo založila vlastné európske dizajnové štúdio ED2 v blízko francúzskeho Marseille. Realita je ale iná. Jej produkty patria k najkonzerva­tívnejším. Snáď s výnimkou puristického kupé GT86. Inak je to v podstate nuda. Lenže s novým crossoverom C-HR, ktorý to má namierené priamo proti kráľovi triedy, Nissanu Qashqai, prekročila svoj tieň. Na ulici vyzerá akoby ktosi ukradol koncept priamo z autosalónu. Napokon, konceptom to začalo. Lenže málokto veril, že ho Toyota dotiahne do série v takmer nezmenenej podobe. Podarilo sa, C-HR je tu a rozhodne vytŕča z davu.

Viac kupé než SUV

Svoje DNA má zapísané už v názve. Skratka C-HR totiž znamená „Coupé High Rider“, teda zvýšené kupé. Aj to dokladuje, že hoci chcela Toyota postaviť konkurenta pre modely akými sú spomínyný Qashqai, Renault Kadjar, Peugeot 3008 alebo Opel Mokka X, urobila to po svojom. C-HR má naozaj splývavú siluetu kabíny posadenú na robustnom pontóne a množstvo futuristických prvkov. Stačí si pozrieť dizajn LED svetiel, a to aj tých zadných, množstvo bočných prelisov, neuveriteľne zložitú spleť liniek v oblasti utajených zadných kľučiek, strešný spojler akoby z dielne Gazoo Racing či centrálne umiestnenú hmlovku, ako odkaz na svet monopostov.

Toyota C-HR tak trochu tají svoje rozmery. V... Foto: Ľuboš Pilc
Toyota C-HR 1,2 Turbo - test Toyota C-HR tak trochu tají svoje rozmery. V skutočnosti je ale väčšia akoby sa mohlo zdať. Na dĺžku má 4 360 mm čo je len o 20 mm menej než má líder segmentu – Nissan Qashqai. Darí sa to aj vďaka minimálne 17-palcovým diskom kolies.

Dôležité ale je, že táto bohatá nádielka dizajnu nepôsobí vôbec trápne. Aj vďaka skvelým proporciám a solídnemu postoju na minimálne 17-palcových diskoch kolies. Možno by ste to netipovali, ale C-HR je len o 20 mm kratšie ako Nissan Qashqai. Strecha sa však vznáša nad asfaltom o 25 mm nižšie, pričom rázvorom náprav a šírkou sú si títo konkurenti veľmi podobní. Základom je úplne nová modulárna platforma TNGA, ktorú využíva zatiaľ len hybridný Prius. Takže C-HR je autom novým od podlahy. A napriek tomu, že úspešne tají svoje rozmery, ponúka prekvapivo priestrannú kabínu. Futurizmus sa tak zaobišiel bez zásadných kompromisov.

Viac miesta než čakáte

Za volantom máte dosť miesta na nohy, nad hlavou aj v šírke ramien. Zvlášť veľkú pochvalu si zaslúžia pohodlné sedadlá. Cítite sa tu skôr ako v kokpite útulného kupé, než v SUV. Môže zato vysoko umiestnená spodná hrana okien a nízka kabína. Nájsť si ideálnu polohu nie je vďaka veľkému rozsahu nastavenia volantu a sedadla problém. Skvelú ergonómiu dopĺňa radiaca páka, ktorá vám padne doslova do ruky. Lakťovú opierku síce nastavovať nemôžte, ale je umiestnená na vysokom stredovom tuneli, takže funkciu určite plní. Výhľadu pomáha vyššie umiestnenie sedadiel, typické pre crossovery, a tiež úzke predné stĺpiky.

Ani vzadu C-HR nápadmi nepoľavuje nápadmi.... Foto: Ľuboš Pilc
Toyota C-HR 1,2 Turbo - test Ani vzadu C-HR nápadmi nepoľavuje nápadmi. Klesajúca silueta strechy končí obrovským spojlerom a svetlá prerastajú obrys karosérie.

Zo zadného zorného uhla si však poriadne „odhryzli“ široké C stĺpiky a malé okná, vrátane toho zadného. Lenže C-HR má proti tomu liek v podobe štandardne dodávanej cúvacej kamery. Ani vzadu to s priestorom nie je zlé. Za „utajenými“ dverami, mimochodom dostatočne širokými, by ste asi očakávali stiesnenosť kupé. No opak je pravdou. Ak nemáte viac ako 180 cm, C-HR vám dá k dispozícii dosť miesta na nohy aj primeranú priestorovú rezervu nad hlavou. Škoda len kratších sedákov. Klaustrofobický pocit vyvolávajú iba miniatúrne bočné okná. Najmä deti si vzadu veľa výhľadu neužijú. To je spolu s nie príliš praktickou kľučkou zadných dverí jedinou daňou za krásu.

Prémiová kvalita aj vybavenie

Ďalším prekvapením C-HR je priam prémiové spracovanie interiéru. Toto akoby ani nebola Toyota. Vládnu tu veľmi kvalitné materiály. Mäkké plasty nájdete dokonca aj na výplniach dverí. Vo verzii Executive je syntetickou kožou potiahnutá aj palubná doska. Športovú atmosféru umocňuje kosoštvorcové prešívanie čalúnenia. Napokon, tento motív sa objavuje na viacerých miestach vrátane originálnych prelisov strešného obkladu. Ani dizajn palubnej dosky nemá nič spoločné so súčasnými Toyotami. Prístrojový panel dostal klasické a dobre čitateľné „budíky“ umiestnené v dvoch tubusoch a stredová konzola sklon smerom k vodičovi.

Za interiér C-HR by sa nemusel hanbiť ani... Foto: Ľuboš Pilc
Toyota C-HR 1,2 Turbo - test Za interiér C-HR by sa nemusel hanbiť ani Lexus. Nápaditý dizajn dopĺňajú mimoriadne kvalitné materiály a brilantné spracovanie.

Multimediálne rozhranie Toyota Touch II disponuje 8-palcovou dotykovou obrazovkou. Na logiku ovládania sa dá zvyknúť, škoda len, že Toyota nevycibrila grafiku. Tá súčasná má už po zenite. Chýbal nám tiež analógový ovládač hlasitosti. Trafiť sa prstom počas jazdy do malej ikonky na displeji nie je práve komfortné. Pochopiteľne, je tu stále možnosť ovládania na volante. Pochváliť však musíme samostatný panel klimatizácie. Toyota teda nešla cestou extrémnej redukcie ovládacích prvkov a to je užívateľsky veľmi príjemné. Podobne ako bohaté bezpečnostné vybavenie Toyota Safety Sense vrátane adaptívneho tempomatu, monitoringu jazdných prúdov a slepých uhlov zrkadiel či automatického prepínania diaľkového režimu svetiel.

Osempalcová obrazovka rozhrania Toyota Touch 2... Foto: Ľuboš Pilc
Toyota C-HR 1,2 Turbo - test Osempalcová obrazovka rozhrania Toyota Touch 2 má dobrú čitateľnosť ale trochu zastaranú grafiku. Chýbal nám tiež klasický ovládač hlasitosti. Dotykový displej nie je vždy praktický.

Toyota myslela aj na odkladacie priestory. V stredovom tuneli zafixujete fľašu, pohár aj mobil. Ďalšie odkladacie priestory nájdete vo dverách a to dokonca aj na tých zadných. Napríklad držiaky nápojov, keďže v operadle chýba výklopná opierka, kde zvyčajne bývajú. A keď sme už pri úžitkových vlastnostiach, spomeňme, že kufor má objem 372 litrov. To je síce o približne 30 menej, než v Qashqai, ale zas neide o zásadný hendikep. Vadiť vám bude skôr vysoká nakladacia hrana a schod, ktorý vznikne po sklopené operadiel, keďže C-HR nevie čarovať dvojitou podlahou. Pod dnom batožinového priestoru sú už len schránky na drobné predmety a najmä na lepiacu súpravu, pretože s rezervným kolesom už C-HR neráta.

Kufor svojim 377 litrami nijako neohúri. Navyše... Foto: Ľuboš Pilc
Toyota C-HR 1,2 Turbo - test Kufor svojim 377 litrami nijako neohúri. Navyše má vysokú nakladaciu hranu a po sklopení operadiel nedokáže bez dvojitej podlahy vytvoriť rovnú ložnú plochu.

Malý motor neohúri, prevodovka áno

Pod kapotou dáva C-HR na výber len z dvoch možností. Prvou je benzínový 4-valec 1,2 Turbo označovaný aj D-4T a druhou neodmysliteľná hybridná verzia 1,8 Hybrid. My sme mali prvú z nich v kombinácii s pohonom prednej nápravy ( tento motor je možné kombinovať s pohonom AWD). Agregát známy z Aurisu bol prvým počinom Toyoty na poli downsizingu. A v celku úspešným. Toyota pri ňom nešla po výkone, ale najmä po redukcii spotreby. Preto má striedmych 85 kW a krútiaci moment 185 Nm. Navyše vie pri nízkom zaťažení pracovať v Atkinsonovom cykle. V kombinácii s crossoverom nevyvolávajú tieto údaje nadšenie, no realita je lepšia než by ste očakávali.

Benzínový 4-valec 1,2 D-4T má skromných 85 kW a... Foto: Ľuboš Pilc
Toyota C-HR 1,2 Turbo - test Benzínový 4-valec 1,2 D-4T má skromných 85 kW a 185 Nm krútiaceho momentu. Vynikajúci podvozok C-HR by zvládol nepochybne viac.

Netreba zabúdať, že C-HR má vďaka novej ľahkej platforme TNGA na váhe aj s vodičom akceptovateľných 1 450 kg. Stovku tak zvláda za 10,9 sekundy a aj maximálna rýchlosť 190 km/h vám dáva dostatok rezervy nad diaľničným limitom. Prítlaky do sedadla však rozhodne neočakávajte. Užívať si môžete skôr tichý chod a harmonický záber, ktorý je výsledkom malého turbodúchadla s nízkou zotrvačnosťou. Motor tak ťahá od 1 500 otáčok a chuť nestráca ani nad 5 000 otáčkami, hoci ho už o 1000 ďalej „zhaltuje“ obmedzovač. Červené pole začína už pri číslici 5 500!

Prevodovka má veľmi presné dráhy, navyše vám... Foto: Ľuboš Pilc
Toyota C-HR 1,2 Turbo - test Prevodovka má veľmi presné dráhy, navyše vám C-HR môže pomáhať automatickým medziplynom, čo je jedna z jeho technologických vychytávok.

Jazdu spríjemňuje mimoriadne presná 6-stupňová prevodovka. Jednotlivé rýchlosti zapadajú mäkko a precízne aj vďaka vychytávke v podobe automatického medziplynu Intelligent Manual Transmission. Jednoducho, elektronika automaticky zvýši otáčky pri radení smerom nadol. Vzhľadom na priemerný výkon to príde iste vhod. Predbiehacie manévre pri plne obsadenom aute si totiž vyžadujú nejaké to podradenie, najmä ak je prevodovka odstupňovaná ekonomicky. Na šestke točí motor pri rýchlosti 100 km/h 2 200 a pri diaľničnej stotridsiatke 2 750 otáčok za minútu.

Podvozok na jednotku

Spotreby sa báť nemusíte. Teda pokiaľ máte ľahšiu nohu na plyne. Náš priemer skončil výsledkom 6,6 litra benzínu na 100 km, čo je len o 0,6 viac ako udáva výrobca. V meste a na diaľnici však môže C-HR atakovať 7,5 litrovú hranicu, pri dynamickom zaobchádzaní aj osem. To je už osud maloobjemových túrb. Naopak, mimo mesta podleziete tesne šesť litrov. Spomeňme ešte, že automatický medziplyn prináša výhodu aj pri radení smerom nahor a pri rozbiehaní z miesta, čo ocenia najmä začínajúci vodiči, ktorí nemajú dostatočný cit pre prácu so spojkou a plynom.

Spotreba veľmi záleží na štýle jazdy. Náš... Foto: Ľuboš Pilc
Toyota C-HR 1,2 Turbo - test Spotreba veľmi záleží na štýle jazdy. Náš výsledný týždňový priemer sa ustálil na 6,6 litra, ale s ľahkou nohou na plyne.

Priemerná dynamika C-HR je určite na škodu. Nie, že by ste sa s týmto autom cítili brzdou v premávke, ale jeho podvozok by zvládol podstatne viac. C-HR sa totiž môže pýšiť nezávislým zavesením všetkých kolies a vďaka TNGA aj relatívne nízkym ťažiskom. Do zákrut sa vrhá vcelku suverénne a s menšími náklonmi než by ste čakali. Pritom nie je stabilita vykúpená tvrdým odpružením. Práve naopak, C-HR ponúka komfortne naladený podvozok a k tomu nadpriemernú filtráciu nerovností. Jazda mimo spevnených povrchov mu jednoducho nevadí. Slušná je aj akustická izolácia. Podblatníky vystlané textilným materiálom dobre tlmia odstrekujúcu vodu či kamienky.

Jazdné vlastnosti ťažia z nezávislého zavesenia... Foto: Ľuboš Pilc
Toyota C-HR 1,2 Turbo - test Jazdné vlastnosti ťažia z nezávislého zavesenia všetkých kolies, teda aj tých zadných uchytených na lichobežníkových ramenách.

Pocit pohodlia už len zvyšuje príjemné riadenie i keď s pomerne dlhým prevodom. Na vychýlenie kolies potrebuje C-HR dve a trištvrte otáčok volantom. Toyota mohla možno zapracovať viac na redukcii aerodynamického hluku. No tento faktor môže byť spôsobený práve dobrou izoláciou motora a podvozku. Obtekajúce prúdnice vzduchu tak nemá čo prehlušiť. Celkový dojem je ale perfektný. S C-HR Toyota rozhodne prekvapila. Nie je to len auto na imidž. Nápadný dizajn sprevádza kvalitne spracovaný interiér, komfortný podvozok, výborné jazdné vlastnosti a bohaté vybavenie. Aj to stojí za vyššou cenou než akú zaplatíte za Auris s rovnakým motorom.

Cena sedí

Japonský crossover štartuje na 18 790 eurách, ale v základe má napríklad adaptívny tempomat, autonómne brzdy, výstrahu pred kolíziou, monitorovanie jazdných prúdov, automatické prepínanie svetiel či hill-holder. Za nami testovanú verziu v najvyššej úrovni Executive si Toyota pýta 23 790 eur. Na palube si však už môžete užívať komfort koženého čalúnenia, dvojzónovej klimatizácie, vyhrievaných sedadiel a volantu či zvuku výkonnej aparatúry JBL. Uvidíme, či časom privedie Toyota na svet aj výkonnejšiu verziu. Motor 1,2 D-4T rozhodne ešte rezervy má. Podvozok C-HR by si to zaslúžil. S dieselom ale už nerátajte. Napokon, Toyota s ním skoncovala aj pri väčšom SUV RAV4.

Rozmery, objemy, hmotnosti

Dĺžka (mm) 4 360
Šírka (mm) 1 795
Výška (mm) 1 565
Rázvor náprav (mm) 2 640
Pohotovostná hmotnosť + vodič (kg) 1 450 – 1 500
Objem kufra/nádrže (l) 377 (372 so subwooferom)/50

Technické údaje

Motor 1,2 D-4T
Objem motora (ccm) 1 197
Valce/ventily 4/16 DOHC Turbo
Max. výkon (kW) 85/5 600
Max. krútiaci moment (Nm) 185/1 500 – 4 000
Prevodovka 6M
0 – 100 km/h (s) 10,9
Max. rýchlosť (km/h) 190
Spotreba na 100 km (l) 6,0
Spotreba počas testu (l/100 km) 6,6
Základná cena modelu 18 790 €
Základná cena verzie 23 790 €
Cena testovaného vozidla 27 110 €
Toyota C-HR 1,2 Turbo - test
Toyota C-HR 1,2 Turbo - test
+31Toyota C-HR 1,2 Turbo - test

© Autorské práva vyhradené

37 debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #Toyota C-HR. Toyota C-HR 1.2 Turbo #D-4T
Články podľa značiek