Test: Súboj Citroënov – C3, C-Elysée a C4 Cactus

Ktorý model s rovnakým základom je najvýhodnejší? Na túto otázku sa pokúšame nájsť odpoveď spomedzi troch áut – C3, C-Elysée a C4 Cactus. Jedno z nich síce má označenie C4, no tým sa nedáme zmiasť. S väčším hatchbackom Cactus nemá nič spoločné.

17.09.2017 07:00
debata (1)
Tri testované autá zdieľajú rovnakú platformu. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Citroën C3 Tri testované autá zdieľajú rovnakú platformu.

Na Slovensku vyrábanému modelu Citroënu C3 sa vo svete darí. Výrobné linky v Trnave pracujú naplno. Denne z nich zíde 1 350 automobilov, pričom až 70 percent tvorí práve C3, ktorá sa vyváža do celého sveta. Ale je to skutočne najvýhodnejšia ponuka?

Všetky tri vozidlá zdieľajú rovnaký základ. Vo svete automobiliek to nie je nič nové. Výrobcovia bežne používajú rovnaké platformy pre rôzne modely s cieľom znižovať vývojové a výrobné náklady.

C3 do mesta a štýlovo

Nová generácia C3 konečne opustila svoj oblúkovitý dizajn. Novinka v porovnaní so svojimi predchodcami pôsobí doslova revolučne. Zvonku auto vyzerá masívne. Najmä predná časť auta je omnoho vyššia ako v prípade predchodcov a dokonca aj konkurentov iných značiek. Malý hatchback má doslova vzhľad v štýle crossoveru. A to sa ľuďom páči.

Navyše na svojej karosérii má aj plastové doplnky, tzv. airbumps. Tie sa osvedčili už aj v C4 Cactus. Automobilka taktiež ponúka vysokú mieru individualizácie exteriéru a interiéru vozidla. Dvojfarebná karoséria je v prípade novinky bežnou záležitosťou.

Citroën C3 má najväčšiu slabinu v podobe miesta... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Citroën C3 Citroën C3 má najväčšiu slabinu v podobe miesta pred a nad zadnými sedadlami.

Čo sa z vonkajšej strany javí ako výhodou, môže byť z vnútra nevýhodou. Pri pohľade z vonkajšej strany na auto máte pocit, že vo vnútri bude omnoho viac miesta, ako tam v skutočnosti je. Najmä cestujúci na zadných sedadlách sa musia uskromňovať. Priestor chýba najmä vyšším cestujúcim na hlavu.

Výhodou tohto typu karosérie je však fakt, že po sklopení zadných sedadiel je možné v C3 previezť aj väčšie predmety. V základe sa do batožinového priestoru zmestí 300 litrov, po sklopení zadných sedadiel až 922 litrov.

C3 v prípade potreby odvezie aj väčšie veci. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Citroën C3 C3 v prípade potreby odvezie aj väčšie veci.

Ponuka motorov je pomerne široká. Z benzínových pohonných jednotiek sú dostupné len trojvalce. Do pozornosti dávame verziu jazdiacu na LPG. Je síce drahšia ako model jazdiaci na benzín, ale lacnejší ako naftová verzia. Naftový motor BlueHDI sa však vyznačuje mimoriadne nízkou spotrebou.

Cenníková cena štartuje na sume 8 990 eur. Z testovanej trojice tak ide o najlacnejšie a najmenšie auto. Absolútne najlacnejšie však nie je.

Citroën C3
Citroën C3
+25Citroën C3

C4 Cactus ako kombi s automatom

Pred niekoľkými rokmi bolo bežné, že hatchback mal svoju trojdverovú verziu a kombi. V súčasnosti však automobilky toto tradičné delenie už často nepoužívajú. C3 však nikdy nemala ani kombi, ani trojdverovú verziu. C4 Cactus však môžeme považovať za akúsi náhradu chýbajúceho kombi. Je od C3 väčší aj napriek tomu, že zdieľajú rovnaký základ.

Cactus dostal po rokoch na trhu automatickú... Foto: Pravda, Martin Majerníček
Citroën C4 Cactus Cactus dostal po rokoch na trhu automatickú prevodovku. Robotizovaný manuál v ponuke ostáva.

Rozhodne je však najvýstrednejší. Ľuďom sa buď páči, alebo nie. Výrazne plastové doplnky pokrývajú veľkú plochu karosérie. Robustný vzhľad radí auto rozhodne do kategórie crossoverov.

Cactus nemá neduhy, ktoré trápia C3. Vo vnútri je dostatok miesta aj pre cestujúcich na zadných sedadlách. Dizajn interiéru je v porovnaní s C3 ešte extravagantnejší. Obe autá však zdieľajú kráľovsky veľké a pohodlné predné sedadlá.

Batožinový priestor je väčší ako v prípade C3. Foto: Martin Majerníček, Pravda
Citroën C4 Cactus Batožinový priestor je väčší ako v prípade C3.

Aj do C4 Cactus však môžete naložiť väčšie predmety. Tvar karosérie a možnosť sklopenia zadných sedadiel to dovoľujú. Batožinový priestor bez rezervného kolesa pojme 358 litrov a po sklopení zadných sedadiel až 1 170 litrov.

Ponuka motorov je veľmi podobná ako v prípade C3. Benzínový štvorvalec taktiež nehľadajte, no dostupná nie je ani verzia spaľujúca LPG. Cactus konečne dostal aj plnohodnotný automat. Doteraz bola dostupná len robotizovaná manuálna prevodovka, ktorú rozhodne neodporúčame. Základná cena je stanovená na 10 990 eur. C4 Cactus vychádza v rámci porovnávania ako najdrahšia.

Citroën C4 Cactus
Citroën C4 Cactus
+13Citroën C4 Cactus

C-Elysée je outsider, ktorý prekvapuje

Citroën C-Elysée pôsobí pri predchádzajúcich dvoch ako chudobný a nudný príbuzný. V prvom rade ide o sedan určený pre východnú Európu a severnú Afriku. Z toho vyplýva, že jeho podvozok je najodolnejším a aj najpohodlnejším z testovanej trojice.

C-Elysée je dizajnovo najmenej zaujímavý. Foto: Pravda
Citroën C-Elysée C-Elysée je dizajnovo najmenej zaujímavý.

Dizajn je však nuda. Automobil sa dokonalo stratí v dave a nepripúta žiadne pohľady. V interiéri je to podobné. S C3 a C4 Cactus nemá nič spoločné. Po facelifte dostal dotykovú obrazovku, ktorá môže zobrazovať aj navigáciu.

V interiéri je však cítiť tlak na cenu. Elektrické otváranie okien je umiestnené v strede pri páke prevodovky. Posádka má k dispozícii minimum odkladacích priestorov a vodič si počas jazdy nemá kde položiť smartfón.

V základe má najväčší kufor, no je najmenej... Foto: Pravda, Martin Majerníček
Citroën C-Elysée V základe má najväčší kufor, no je najmenej praktický.

Cestujúci vzadu majú však definitívne najviac miesta. Aj dvojmetroví ľudia nebudú mať problém s miestom pre nohy. Do batožinového priestoru sa v základe taktiež zmestí najviac, 560 litrov. Väčšie predmety do auta nedostanete. Výrazne limitujúcim faktorom je tvar karosérie typu sedan. Sedadlá sa síce sklopiť dajú, no vzniká len akýsi prielez smerom dopredu. Viac ako 640 litrov sa do batožinového priestoru nezmestí.

Ponuka motorov je o čosi iná. C-Elysée ako jediný môže mať aj 1,6 litrový benzínový štvorvalec s výkonom 115 koní. Rokmi overený agregát bez preplňovanie je dnes už na pokraji vyhynutia. Nepárujte ho však s automatom.

Základná cena auta je 9 990 eur. Ak porovnáme C3 s C-Elysée vo výbave Feel s naftovým motorom BlueHDI s výkonom 100 koní, tak sedan cenovo vyhráva. Trnavská C3 stojí 12 990 a C-Elysée 11 990 eur.

Citroën C-Elysée
Citroën C-Elysée
+19Citroën C-Elysée

Nový crossover v hre

V posledných mesiacoch sa na scéne objavilo nové SUV s označení C3 Aircross. Veľkosťou má byť zaradené pod C4 Cactus a na výber ponúkne až 90 farebných kombinácií. Uvádzacia slovenská cena je stanovená na 11 990 eur. Novinku sme však ešte nemali možnosť vyskúšať.

Citroën C3 Aircross zdieľa platformu s modelom... Foto: Citroën
Citroën C3 Aircross Citroën C3 Aircross zdieľa platformu s modelom Opel Crossland.

Automobil nestojí na platforme rovnakej ako testovaná trojica. Jeho základ sa nachádza vo vozidle Opel Crossland, ktorý nahrádza Merivu.

Záver

Ak jazdíte najmä po meste, pre vás je rozhodne najvýhodnejší model C3. Jeho kúpou navyše podporíte trnavskú fabriku a teda ekonomiku Slovenska. Dostanete ho pravdepodobne najskôr (ak si nevyberiete skladový kus), pretože v tomto prípade odpadáva pomerne dlhotrvajúca doprava z továrne priamo k dílerovi.

Ponúka najviac "muziky" za... Foto: Pravda, Martin Majerníček
Citroën C-Elysée Ponúka najviac "muziky" za najnižšiu cenu práve C-Elysée?

Nepodceňujte však C-Elysée. Ak si nepotrpíte na štýl a chcete odolné auto, tak rozhodne by ste o ňom mali uvažovať. Za málo peňazí dostanete najväčší kus auta. Ani táto voľba sa nezaobíde bez kompromisov.

C4 Cactus je pre tých, ktorí chcú najštýlovejšie auto. Karty v jeho predaji teraz môže zamiešať novinka C3 Aircross. Ide síce o čosi menšie auto, no jeho základná cena je nateraz vyššia. Taktiež pri zvažovaní netreba zabúdať na LPG verziu C3, ktorá dosiahne výrazne nižšie náklady na prevádzku.

C3: rozmery a cena

Dĺžka (mm) 3 996
Šírka vrátne zrkadiel (mm) 1 749
Výška (mm) 1 474
Rázvor (mm) 2 540
Objem batožinového priestoru 300/ 922 l
Objem palivovej nádrže 42 l
Cena od 8 990 €

C-Elysée: rozmery a cena

Dĺžka (mm) 4 419
Šírka (mm) 1 748
Výška (mm) 1 466
Rázvor (mm) 2 652
Objem batožinového priestoru (l) 506/640
Objem palivovej nádrže (l) 50
Cena od 9 990 €

C4 Cactus: rozmery a cena

Dĺžka (mm) 4 157
Šírka (mm) 1 729
Výška (mm) 1 480
Rázvor (mm) 2 595
Objem batožinového priestoru 348/1 170 l
Objem palivovej nádrže 50 l
Cena od 10 990 €

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #test #Citroen #video #porovnávanie #Citroën C4 Cactus #Citroen C3 #Citroen C-Elysee #Citroën C3 Aircross
Články podľa značiek