Test: Opel Grandland X 1,6 CDTI – nový klasik

Pôvodom nemecká automobilka má francúzsku techniku. Dobrým príkladom nových mravov pod vlajkou značky Opel je nové SUV Grandland X, ktorý stojí na základoch Peugeotu 3008. Výrobca však pripravil použitie technológií koncernu PSA šikovne a na prvý pohľad by sme spojenie hľadali márne.

17.12.2017 07:00
debata (7)
Dvojfarebný interiér k dispozícii je,... Foto: Pravda, Martin Majerníček
Opel Grandland X Dvojfarebný interiér k dispozícii je, výstrednosti nie.

Opel sa odhodlal na veľkú SUV/crossover ofenzívu. Trh a záujemcovia o autá si žiadajú vyššie podvozky, plastové doplnky na karosériách, tak ich majú mať. Na trhu už niekoľko rokov figuruje model Mokka, ktorý po facelifte dostal prívlastok „X“. Ten má označovať všetky vozidlá s drsnejším výrazom.

Ďalším do rodiny bol model Crossland X, ktorý je rozmermi veľmi podobný Mokke. Najväčším a zároveň najmladším SUV je Grandland X. Konkurentmi automobilu sú okrem modelu Peugeot 3008 napríklad Seat Ateca alebo Škoda Karoq.

Grafika predných a zadných svetiel je rovnaká. Foto: Pravda, Martin Majerníček
Opel Grandland X Grafika predných a zadných svetiel je rovnaká.

S Peugeotom Grandland zdieľa viac prvkov, ako môže byť niekomu milé. Francúzska platforma EMP2 prináša rovnaký rázvor na úrovni 2 675 mm. Keďže je použitá rovnaká platforma, ponuka motorov taktiež bude zhodná. Aktuálne je Grandland na trhu len s dvomi pohonnými jednotkami. V ponuke je aktuálne benzínový trojvalec s objemom 1,2 litra a 1,6-litrový naftový štvorvalec. Oba agregáty majú francúzsky rodný list. Pohon predných kolies absentuje, no v budúcnosti by na trh mal doraziť aj naftový dvojliter alebo plug-in hybrid.

Nevlastní súrodenci sa nepodobajú

Dizajnové spojenia medzi Grandlandom a Peugeotom 3008 by sme hľadali márne. Opel si dal záležať na tom, aby sa od svojho francúzskeho darcu orgánov odlíšil. Žiadne extravagantné tvary ani doplnky sa na karosériu vozidla nedostali.

Grandland dostal uhladený a robustný dizajn. Na prvý pohľad pôsobí ako seriózny Nemec. Zároveň mu trochu chýba akási iskra. Napriek tomu vzhľad auta nehodnotíme negatívne. V porovnaní s Mokkou je to krok vpred.

Rodinný vzťah s Peugeotom 3008 by ste asi... Foto: Pravda, Martin Majerníček
Opel Grandland X Rodinný vzťah s Peugeotom 3008 by ste asi nehádali.

Štýl autu dodávala aj dvojfarebná karoséria. Tvar predných denných LED svetiel a zadná grafika svetiel sú rovnaké. Plastové doplnky nesmú chýbať a lemujú celé auto. Nielen exteriér je však z iného ako francúzskeho cesta.

V interiéri nie je na prvý pohľad po koncerne PSA ani stopa. Na mieste grafického i-Cocpitu sú obyčajné staromódne budíky. Grandland štýl svojho vnútra jasne prebral od svojich vlastných súrodencov, hlavne od Astry. Bližšie skúmanie však odhalí technologické prepojenie s Francúzskom.

Interiér pripomína Astru. Foto: Pravda, Martin Majerníček
Opel Grandland X Interiér pripomína Astru.

Sedadlá sú veľmi príjemné. V najvyššej výbave sa pod sedadlo vodiča podpísali špecialisti a lekári v oblasti bolestí chrbtice. Kožené čalúnenie však neodporúčame. Pomerne hrubá koža spôsobuje, že najmä v zimnom období vyhrievaniu trvá príliš dlho, kým prerazí cez daný prírodný materiál. Teplo tak nastupuje často potom, ako cestujúci alebo vodič sedadlo zohrejú vlastným telom.

Navigačný systém a celý informačno-zábavný systém poznáme práve z Peugeotov a Citroënov. Zástupcom klasického rozloženia interiéru bude vyhovovať viac Opel. Aj ovládanie ventilácie a klimatizácie ostalo v podobe klasických tlačidiel a nepresunulo sa do dotykového displeja.

Digitálne ukazovatele chýbajú. Foto: Pravda, Martin Majerníček
Opel Grandland X Digitálne ukazovatele chýbajú.

Vodič má priamo na volante tlačidlo na vyhrievanie volantu, ktorého umiestnenie je pre zimné mesiace veľmi dobré. K dispozícii je päť jazdných režimov na ovládači medzi sedadlom vodiča a spolujazdca za parkovacou brzdou. Toto umiestnenie už z hľadiska ergonomiky nie je veľmi šťastné.

Na zadných sedadlách je pocitovo menej miesta ako v Peugeote. Postavy s výškami 180 cm si bez problémov sadnú za seba, potom začína dochádzať ako priestor nad hlavou, tak aj pred zadným sedadlom. Do batožinového priestoru sa zmestí 514 litrov nákladu, Peugeot 3008 odvezie 520 litrov. Po sklopení sedadiel v Grandlande objem narastá na 1 652 litrov. Praktickosť zvyšuje dvojitá podlaha a otvor v strede zadných sedadiel pre dlhšie predmety. Musíme však skonštatovať, že tak ako zvonku, aj vo vnútri nám chýbala akási iskra.

Vzadu je miesta menej ako v Peugeote. Foto: Pravda, Martin Majerníček
Opel Grandland X Vzadu je miesta menej ako v Peugeote.

Naftový motor je lepšia voľba

Testované auto bolo vybavené naftovým 1,6-litrovým motorom s výkonom 120 koní a krútiacim momentom 300 Nm. Spolu so 6-stupňovou automatickou prevodovkou vozidlo dostáva priemernú dávku dynamiky pri zachovaní prijateľnej spotreby. Napriek tomu, že sme nemali možnosť vyskúšať v tomto modeli trojvalcový benzínový motor, máme pocit, že táto pohonná jednotka by mala s pomerne veľkým autom problémy.

Naftový motor sa k autu hodí. Foto: Pravda, Martin Majerníček
Opel Grandland X Naftový motor sa k autu hodí.

Číselné údaje však stoja na strane benzínového motora. Testovaná naftová konfigurácia je najpomalšia v zrýchlení. Na 100 km/h sa z miesta dostane za 12,2 sekundy. Aj v maximálnej rýchlosti dosahuje z ponúkaných možností najhorší výsledok na úrovni 185 km/h.

Pohonná jednotka nás prekvapila kultivovanosťou. Opel ju dobre odhlučnil a posádku neotravuje ani zvýšenými vibráciami. Imidž jej kazí len automatická prevodovka, ktorá by si zaslúžila rýchlejšie reakcie. Napriek tomu je pocitová pružnosť pri predbiehaní dobrá. V prospech naftového motora hrá aj spotreba.

Prínos jazdných režimov je bez pohonu všetkých... Foto: Pravda, Martin Majerníček
Opel Grandland X Prínos jazdných režimov je bez pohonu všetkých kolies diskutabilný.

Oficiálne výrobca hovorí o 4,3 litroch nafty na 100 km. Realita hovorí o odbere na úrovni 6 litrov. Minimálne pol litra pritom pripisujeme na účet automatickej prevodovke. V meste si Grandland vypýta 7,2 litra. Mimo mesta je možné jazdiť so spotrebou na úrovni 5 l/100 km.

Priemerná jazda

Jazdné vlastnosti nového SUV patria k priemeru. Tak ako chýba iskra a emócia exteriéru a interiéru, tak aj za volantom si vodič veľa zábavy neužije. Riadenie je nekomunikatívne a nabáda skôr k defenzívnej jaz­de.

Podvozok je však nastavený komfortne. Rovnako aj hluk od kolies je blokovaný pomerne výrazne. Veľmi pozitívne hodnotíme LED svetlá. Ich účinok patrí k najlepším na trhu. Automatické prepínanie síce ešte má svoje muchy, no zapínať sa dajú aj manuálne.

Záver

Opel Grandland X je autom pre racionálne zmýšľajúcich vodičov, ktorí v aute vidia najmä dopravný prostriedok na cestovanie z bodu A do bodu B. Hlavnými atribútmi má byť ekonomika prevádzky a seriózny vzhľad.

Nemecká automobilka vo francúzskych rukách však nastavila veľmi pozitívne cenovku. Základná suma 18 290 eur podlieza aj základ svojho nevlastného súrodenca Peugeot 3008. Jeho štartovacia cena leží na úrovni 19 990 eur.

Batožinový priestor pojme 514 litrov. Foto: Pravda, Martin Majerníček
Opel Grandland X Batožinový priestor pojme 514 litrov.

Opel má však definitívne strohejší interiér aj exteriér. S naftovým motorom a automatickou prevodovkou sa cenovka šplhá minimálne na 23 190 eur, v najvyššej výbave Ultimate na 30 290 eur. Práve najvyššia výbava LED svetlá, ergonomické sedadlo vodiča, bezdrôtovú nabíjačku mobilov alebo navigačný systém.

Rozmery, objemy, hmotnosti

Dĺžka (mm) 4 477
Šírka (mm) 1 856
Výška (mm) 1 609
Rázvor (mm) 2 675
Objem batožinového priestoru (l) 514/1 652
Objem palivovej nádrže (l) 53
Pohotovostná hmotnosť (kg) 1 355

Technické údaje

Typ Motora vznetový
Zdvihový objem motora (cm3) 1 560
Počet valcov 4
Výkon (kW/k pri ot./min) 88/120 pri 3 750
Max. krútiaci moment (Nm pri ot./min) 300 pri 1 750
Prevodovka 6 stupňová automatická
Poháňaná náprava predná
Max rýchlosť (km/h) 185
Zrýchlenie z 0 na 100 km/h (s) 12,2
Spotreba (kombi) (l/100km) 4,3
Spotreba (test) (l/100km) 6

Cena a záruka

Základná cena modelu 18 290 EUR
Cena testovanej verzie vo výbave Ultimate 30 290 EUR
Opel Grandland X
Opel Grandland X
+22Opel Grandland X

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #test #Opel #SUV #Opel Grandland X
Články podľa značiek