Test: VW Polo 1,0 TSI - Bez chýb, ale aj bez nápadov

Novému Polu ťažko niečo vyčítať. Je to brilantné auto s minimom nedostatkov. No napriek tomu mu čosi chýba. Niečo, čo by pritiahlo mladšiu klientelu. Jednoducho, je príliš konzervatívne. Nová Ibiza mu v tomto smere dáva poriadne na frak.

13.01.2018 07:00
debata (4)
Nové Polo si na ulici príliš nevšimnete. Jeho... Foto: Ľuboš Pilc
VW Polo 1,0 TSI Highline - test 2017 Nové Polo si na ulici príliš nevšimnete. Jeho dizajn je síce precízne „vybrúsený“, ale stále veľmi konzervatívny. Aj najvyššia úroveň Highline si musí vystačiť s 15-palcovými diskami a halogénovými svetlami.

Volkswagen Polo je podobne ako Golf legendou. Už desaťročia patrí k európskym lídrom triedy. To napriek tomu, že každá z jeho generácií ostávala v ponuke dlhšie, než jeho konkurenti a nikdy nepatrila k dizajnovým predátorom. Platilo to aj o tej predchádzajúcej. Na trhu vydržala s jediným faceliftom sedem rokov. Od nového Pola šiestej generácie sa teda očakával veľký pokrok. A v podstate aj prišiel. Po Ibize je práve Polo druhým koncernovým modelom postaveným na kompaktnej platforme MQB A0. Práve tá umožnila „čarovať“ s jeho formátom.

Najväčšie v histórii

Po prvýkrát v histórii prekonalo Polo hranicu štyroch metrov. Na dĺžku má presne 4 053 mm, čo je o 81 mm viac. A tiež viac, ako má konkurenčný Renault Clio, Opel Corsa alebo Ford Fiesta. Ešte väčší náskok však získava na rázvore, ktorý sa natiahol o 94 mm, na rekordných 2 564 mm. Toľko mal ešte pred pár rokmi Golf. Proporciám výrazne prospela šírka 1 751 mm, kde pribudlo až 61 mm. Len výška ostala na prakticky identických 1 446 milimetroch. Ubudlo z nej iba sedem milimetrov. Polo má tak výrazne dospelejšie proporcie, z ktorých plynie množstvo výhod.

Medzigeneračne Polo poriadne narástlo. Po... Foto: Ľuboš Pilc
VW Polo 1,0 TSI Highline - test 2017 Medzigeneračne Polo poriadne narástlo. Po prvýkrát v histórii prekonalo štvormetrovú hranicu. Na rázvore pribudlo až 94 mm. Výsledných 2 564 už nie je ďaleko od nižšej strednej triedy.

Problémom je, že na ulici si ho prakticky nevšimnete. Dizajn sa opäť drží prísne evolučného princípu. Známe tvary síce štylisti vybrúsili priam k dokonalosti aj za pomoci množstva hrán, ale emocionálnym faktorom Polo príliš nenadchne. Volkswagenu sa vždy oplatilo staviť na konzervatívnu kartu, ale dnes sa svet mení. Autá musia byť aj trochu „šik“, najmä v časoch, keď už mladých prestáva baviť šoférovať. A to veru Polo nie je. V porovnaní so „sexi" Ibizou vyzerá ako auto, ktoré už má pár rokov kariéry za sebou.

Aj zozadu pôsobí Polo ako malý Golf. Rozdielom... Foto: Ľuboš Pilc
VW Polo 1,0 TSI Highline - test 2017 Aj zozadu pôsobí Polo ako malý Golf. Rozdielom je tretie bočné okienko.

Platí to dokonca aj o nami testovanej verzii Highline, ktorá môže počítať s hliníkovými „pätnástkami“ či s lakovanými spätnými zrkadlami. Pochopiteľne, dizajn je subjektívnou disciplínou, ale myslíme si, že v tomto smere urobil výrobca naozaj malý krok vpred. Toto je predsa vlajková loď koncernových subkompaktov, a mala by to dať jasne najavo. Prvky, ako je horizontálna lišta masky zabiehajúca do reflektorov, poznáme už niekoľko rokov z Passatu alebo Golfu a tých pár nových ostrých prelisov je jednoducho málo. Podobne „chladné“ a málo invenčné je Polo v interiéri.

Viac priestoru vo všetkých smeroch

Najväčšou inováciou je presunutie multimediálneho rozhrania nad prieduchy ventilácie a jeho natočenie na vodiča, takže je k nemu lepší prístup. Virtuálny kokpit môže síce dojem zlepšiť, ale je len za príplatok a v súčasnosti pre Polo ešte nie je k dispozícii. Dostane ho neskôr. Opäť platí, že kabíne prakticky niet čo vyčítať. Priestoru je tu citeľne viac ako v minulosti. Najmä v šírke, kde si Polo výrazne polepšilo. Nižšie umiestnené sedadlá zas priniesli niekoľko plusových milimetrov nad hlavou. To napriek miernej redukcii celkovej výšky. Podobne je to na zadných sedadlách, kde si môžete zasunúť nohy pod predné sedáky.

Interiér Pola pôsobí dosť chladne. Je však... Foto: Ľuboš Pilc
VW Polo 1,0 TSI Highline - test 2017 Interiér Pola pôsobí dosť chladne. Je však precízny a najmä širší. Úzke stĺpiky zabezpečujú bezchybný výhľad.

Ergonómia je brilantná. Volant aj sedadlo vodiča majú príkladný rozsah nastavenia. Oceníte dlhé sedáky, ktoré v tejto triede nebývajú zvykom, dobrú bočnú oporu aj príjemne komfortné čalúnenie. Multifunkčný trojramenný volant má optimálny tvar a nové tlačidlá tempomatu a funkcií audia. Predošlé „valčeky“ sa nám ale zdali o čosi intuitívnejšie. Prístrojový panel je perfektne čitateľný. Multimediálne rozhranie s 8-palcovým dotykovým monitorom nemá konkurenciu. Dokonalá grafika a reakcie displeja už na priblíženie ruky neznesú kritiku.

Multimediálne rozhranie sa po prvýkrát posunulo... Foto: Ľuboš Pilc
VW Polo 1,0 TSI Highline - test 2017 Multimediálne rozhranie sa po prvýkrát posunulo nad prieduchy ventilácie a je mierne natočené na vodiča. Jeho grafika aj obsluha sú perfektné.

Displej je zasadený do palubnej dosky a prekrytý sklom. Chválime ponechanie dvoch analógových ovládačov pre hlasitosť či mierku mapy navigácie a tiež samostatný ovládací panel klimatizácie. Integrácia funkcií do multimediálneho rozhrania tak nejde na úkor bezpečnosti. Radiaca páka vám padne rovno do ruky a sťažovať sa nebudete ani na výhľad. Úzke predné stĺpiky a veľké zrkadlá sú v tomto smere veľkým prínosom. V triede subkompaktov sa môže Polo chváliť aj mimoriadne plasticky tvarovanými výplňami dverí s masívnou rúčkou. Akoby ste sedeli v Golfe. No nejaké tie chybičky tu predsa len sú.

Nájdu sa aj chybičky

Napríklad stredovú lakťovú opierku nie je možné nastavovať výškovo a navyše zavadzia pri manipulácii s ručnou brzdou. Prekvapili nás tiež tvrdé plasty v hornej časti výplne dverí, ktoré kazia dojem z inak kvalitného výberu materiálov. Palubná doska je napríklad vyrobená z poddajného penového plastu. Možno sa zdá táto kritika príliš tvrdá, lenže toto nie je Ibiza ani Fabia. Toto je Polo a malo by byť presvedčivé vo všetkých aspektoch. Najmä ak sa nejde „pretrhnúť“ ani v štedrosti sériového vybavenia. Aj v najvyššej úrovni Highline si musíte priplácať za automatickú klimatizáciu, 8-palcové rozhranie infotainmentu a dokonca za diódové svetlá. V základe sú len halogény.

Do kufra naložíte skvelých 351 litrov batožín.... Foto: Ľuboš Pilc
VW Polo 1,0 TSI Highline - test 2017 Do kufra naložíte skvelých 351 litrov batožín. Navyše je veľmi súmerný a dobre prístupný. Pod podlahou skrýva ešte dojazdovú rezervu.

Kufor s naozaj veľkorysým objemom 351 litrov je dobre prístupný cez široké zadné veko a má súmerné proporcie. Vďaka dvojitej podlahe vzniká po sklopení delených zadných operadiel takmer vodorovná úložná plocha. Pod dnom ešte nájdete dojazdovú rezervu, čo je v dnešných časoch lepiacich súprav dobrou správou. Batožinový priestor dopĺňa Polo vzorovo veľkým počtom odkladacích schránok a držiakov na nápoje. Začína to už obrovskou schránkou pred spolujazdcom, ďalšími odkladacími priestormi v stredovej konzole, napríklad na mobil, a rozmernými schránkami vo dverách, kde bezpečne umiestnite aj 1,5-litrové fľaše.

Trojvalec stačí, prevodovka nie

Pod prednou kapotou nášho Pola pracoval litrový trojvalec 1,0 TSI v slabšej verzii s výkonom 70 kW a krútiacim momentom 175 Nm. Je príkladne tichý, takmer bez vibrácií a na bežné denné využívanie plne postačuje. Na stovku s ním Polo zrýchli v kombinácii s manuálom za 10,8 sekundy. Dynamika však nie je zďaleka tak presvedčivá ako v prípade silnejšej verzie s výkonom 85 kW a krútiacim momentom až 200 Nm, ktorú sme si vyskúšali v Seate Arona, alebo dokonca o triedu väčšej Škode Karoq. Absencia newtonmetrov je zjavná najmä pri rýchlejšom tempe a predbiehacích manévroch.

Trojvalec 1,0 TSI s výkonom 70 kW je prekvapivo... Foto: Ľuboš Pilc
VW Polo 1,0 TSI Highline - test 2017 Trojvalec 1,0 TSI s výkonom 70 kW je prekvapivo tichý a kultivovaný. Dych mu dochádza až pri vyšších rýchlostiach.

Ak chcete od tohto motora viac, musíte mu trochu šliapať na krk. Kým silnejšia verzia ožíva už od 1 500 otáčok, tá slabšia potrebuje asi o 500 viac. A to aj z dôvodu nie práve ideálne odstupňovanej prevodovky. Tá má len päť stupňov, čo je na rozsah prevodových pomerov naozaj málo. Pri diaľničnej stotridsiatke točí len 2 900 otáčok. To je dobré pre ekonomiku jazdy, ale problém nastáva pri nižších rýchlostiach. Pre bežný mestský limit je trojka príliš krátka a štvorka zas dlhá. Takže napriek dokonale presným dráham páky si treba na radenie chvíľu zvykať. Rozstupy sú príliš veľké.

Päťstupňový manuál má extrémne veľké rozstupy... Foto: Ľuboš Pilc
VW Polo 1,0 TSI Highline - test 2017 Päťstupňový manuál má extrémne veľké rozstupy prevodov. To nie je užívateľsky dobré.

Polo je jednoducho ešte stále stavané na starú metodiku merania spotreby NEDC, kde päť stupňov znamená, nižšie emisie. Užívateľsky to výhra nie je. Riešením by bola silnejšia verzia 1,0 TSI štandardne spojená so 6-stupňovým manuálom alebo kombinácia so 7-stupňovou prevodovkou DSG. To si však vyžaduje väčšie investície. Spotreba paliva sa po týždňovom teste ustálila na 6,1 litra, pričom sme jazdili v meste aj mimo neho vrátane diaľnic. Dlhodobý priemer na palubnom počítači z viac ako tisíc kilometrov jazdy bol rovných šesť litrov. To je plne akceptovateľné až na to, že silnejšia verzia motora vo väčšej a ťažšej Arone nebola oveľa smädnejšia.

Komfort ako v Golfe

Jazda v Pole je mimoriadne komfortná. V tomto smere mu len ťažko nájdete súpera, teda ak nehovoríme o sesterskom Seate Ibiza. Interiér je skvelo izolovaný. A to nielen od aerodynamického hluku, ale najmä od podvozku. Úrovňou akustického komfortu si to môže Polo rozdať s väčším Golfom. A platí to aj o odpružení, ktoré nie je zbytočne tuhé. S filtráciou nerovností pomáha vyšší profil štandardne montovaných pneumatík, v našom prípade s rozmerom 185/65 R 15. Polo si môže takto komfortný podvozok dovoliť najmä vďaka dlhšiemu rázvoru a výrazne väčšiemu rozchodu kolies v porovnaní s minulosťou.

Spotreba paliva sa nám ustálila na 6,1 litra... Foto: Ľuboš Pilc
VW Polo 1,0 TSI Highline - test 2017 Spotreba paliva sa nám ustálila na 6,1 litra benzínu na 100 km. To je akceptovateľné. Nádrž má však len 40 litrov.

Svoje zohráva aj vyššia tuhosť karosérie. Takže aj s jednoduchou vlečnou nápravou a mäkkým prejavom drží v zákrutách stopu bez výraznej nedotáčavosti. Tú redukuje aj ľahký 3-valec. Rýchlostiam reakcií riadenia napomáha ostrý prevod. K vychýleniu kolies potrebuje Polo len 2,5 otáčky volantu. Pritom je riadenie príjemne ľahké. O športových ambíciách však hovoriť nemôžme. Napokon, to ani nie je jeho parketa. Polo na nás zapôsobilo dobrým dojmom. Jazdným komfortom, precíznosťou spracovania a ergonómiou patrí bez pochyby na vrchol triedy. Chýbajú mu však emócie, ktoré by pritiahli nových zákazníkov.

A práve štedré nie je ani vo výbave. Absolútnu väčšinu vychytávok ponúka len v príplatkových balíkoch. Takže základnú cenu verzie 1,0 TSI (70 kW) Highline s 5-stupňovým manuálom, ktorá začína na 14 030 eurách berte len orientačne. Ak chcete diódové svetlá, navigáciu, dvojzónovú automatickú klimatizáciu, adaptívny tempomat, adaptívne tlmiče, ale aj drobnosti, ako dažďový a svetelný senzor, musíte siahnuť do peňaženky oveľa hlbšie.

Rozmery, objemy, hmotnosti

Dĺžka (mm) 4 053
Šírka (mm) 1 751
Výška (mm) 1 446
Rázvor náprav (mm) 2 564
Objem kufra/nádrže (l) 351/40

Technické údaje

Verzia 1,0 TSI Highline
Počet valcov/ventilov 3/12
Zdvihový objem (ccm) 999
Max. výkon (kw/ot.) 70/-
Max. krút. moment (Nm/ot.) 175/2 000
Prevodovka 5M
0 – 100 km/h (s) 10,8
Max. rýchlosť (km/h) 187
Spotreba na 100 km (l) 4,5
Spotreba počas testu (l) 6,1
Cena verzie 14 030 €
Cena testovaného auta cca 16 500 €
VW Polo 1,0 TSI Highline - test 2017
VW Polo 1,0 TSI Highline - test 2017
+34VW Polo 1,0 TSI Highline - test 2017

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #VW #VW Polo
Články podľa značiek