Test: Škoda Rapid Spaceback 1,0 TSI – klasik s novým srdcom

Trojvalce sú už dekádu pevnou súčasťou automobilov v Európe. Po novom sa tri valce s turbom nasťahovali aj pod kapotu Rapidu. Je to dôvod na plač, alebo dobrá evolučná zmena?

04.03.2018 07:00
debata (2)
Verzia Monte Carlo má dvojfarebnú karosériu. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Škoda Rapid Spaceback Monte Carlo Verzia Monte Carlo má dvojfarebnú karosériu.

Škoda Rapid Spaceback sa pre obyvateľa strednej Európy, ktorý netrpí zvýšeným záujmom o autá, môže javiť ako ideál. Zo začiatku to však s modelom Rapid vôbec nevyzeralo tak ružovo. Automobil prišiel na trh v roku 2012 ako liftback.

Malo ísť o vozidlo cenovo posadené pod Octaviu, no stále s veľkým vnútorným priestorom. Niečo ako Peugeot 301. Vo vnútri však vládol sparťanský duch a cena nebola najnižšia. V roku 2013 však na scénu prišla verzia Spaceback, ktorá priniesla viac praktickosti. V minulom roku automobil získal facelift a mierne sa zmenila ponuka motorov. Rapid postupne dozrieval a časom dostal aj verziu Monte Carlo. Teda verziu, v ktorej má viac štýlu ako obvykle.

Spaceback je rozhodne praktickejší ako liftback. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Škoda Rapid Spaceback Monte Carlo Spaceback je rozhodne praktickejší ako liftback.

Pár dizajnových zmien

V rámci faceliftu, ktorý bol predstavený presne pred rokom na ženevskom autosalóne, Rapid dostal niekoľko zmien najmä v prednej časti. Iné sú svetlá, hmlovky aj mriežky sacích otvorov. Full-LED technológiu si Rapid neosvojil, dostal však napríklad bi-xenónové svetlomety aj s denným LED svietením.

Vo vnútri Rapid pôsobí omnoho hodnotnejšie ako v čase svojho príchodu. Sivé kráľovstvo tvrdých plastov nahradil kvalitnejšie materiály. V rámci faceliftu sa zmenili výplne dverí, čalúnenie aj palubná doska.

Zmenami prešli predné svetlá. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Škoda Rapid Spaceback Monte Carlo Zmenami prešli predné svetlá.

Výrobca taktiež obnovil volant alebo výduchy klimatizácie. Výbava Monte Carlo na palubu prináša panoramatickú strechu s dvojdielnou clonou, ktorá sa zaťahuje manuálne. Vodič má v rukách kožou potiahnutý volant a sedí na špeciálnych sedadlách. Okrem toho sme v našom prípade mali k dispozícii aj bezkľúčové štartovanie.

S výbavou Monte Carlo Rapid nepatrí k najlacnejším autám a prispôsobil sa tomu aj interiér, aj keď na niektorých miestach tvrdé plasty stále pripomínajú, kde model začínal. Posádka má dostatok miesta vpredu aj vzadu. Ani dlhšie cesty nemusia pre cestujúcich v druhom rade znamenať trápenie. Do kufra sa zmestí 415 litrov batožiny a po sklopení zadných sedadiel až 1381 litrov.

V interiéri verzie Monte Carlo nájdete ako kožu... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Škoda Rapid Spaceback Monte Carlo V interiéri verzie Monte Carlo nájdete ako kožu (na volante), tak aj tvrdé plasty.

Ostro sledované tri valce

Napriek tomu, že automobilky sa nás už roky snažia presvedčiť, že znižovanie objemov a počet valcov je tá správna cesta, vo všeobecnosti tomu motoristická verejnosť chce veriť len veľmi ťažko.

Výkonnejšia verzia litrového trojvalca je... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Škoda Rapid Spaceback Monte Carlo Výkonnejšia verzia litrového trojvalca je dôstojným nástupcom štvorvalca.

Rapid po facelifte stratil 1,2 litrový preplňovaný štvorvalec a nahradil ho agregát 1,0 TSI s tromi valcami. My sme dostali možnosť vyskúšať silenejšiu verziu s výkonom 110 koní, krútiacim momentom 200 Nm a manuálnou 6 stupňovou prevodovkou. Pred niekoľkými týždňami sme zhodnotili, že malý motor obstál v menšej Fabii. Ako je to však s väčším Rapidom?

Do veľkej miery podobne. Po naštartovaní je motor tichý a neotravuje ani vibráciami. Pomerne rýchlo sa zohrieva, no zázraky čakať nemožno. Nie je to rýchlovarná kanvica. Pohonná jednotka je však nepresvedčivá v pásme otáčok do 2-tisíc. V takom prípade len veľmi neochotne reaguje na povely plynového pedálu a tento jav je občas otravný aj pri potrebe mierneho zrýchlenia pri jazde mestom rýchlosťou 50 km/h.

Vzadu je dosť miesta aj pre dve dospelé osoby. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Škoda Rapid Spaceback Monte Carlo Vzadu je dosť miesta aj pre dve dospelé osoby.

Prejav agregátu sa výrazne zlepšuje nad hranicou 2-tisíc otáčok, kde ochotne ide za plynom a do vyšších otáčok. Vodič však musí pracovať s prevodovkou. Rapid s malým motorom nemal problém akcelerovať a predbiehať autá aj v stúpaní na Donovaly. No predtým však musel byť zaradený správny prevodový stupeň. Nie je možné sa slepo spoliehať na turbo.

Podstatná je však spotreba, veď predsa kvôli nej a emisiám motory strácajú svoje valce a objemy. Priemerne sa dokázali s Rapidom jazdiť s odberom 5,7 litra benzínu na 100 km, čo vôbec nie je zlý výsledok. V Bratislave z nádrže ubúdalo tempom 7,3 l/100 km, mimo mesta spotreba klesla na hodnotu 5 litrov. Najvyššia spotreba bola na diaľnici, 7,5 litra. S nádržou s objemom 55 litrov dojazd Rapidu konkuruje naftovým autám.

Po sklopení zadných sedadiel rovná plocha... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Škoda Rapid Spaceback Monte Carlo Po sklopení zadných sedadiel rovná plocha nevzniká.

Motor teda vyhovie najmä mestským jazdám a prímestskému dochádzaniu. Dlhé jazdy po diaľnici mu nesedia.

Po nemecky naladený podvozok

Škoda za niekoľko rokov vylepšila aj naladenie podvozku tohto modelu. Subjektívne máme pocit, že po facelifte Rapid urobil ďalší krok vpred. Podvozok je príjemne tuhý a v rámci možností dobre filtruje nerovnosti. Pri prejazde väčších výmoľov sa od zadnej nápravy ozve výraznejší buchot.

Zmenami prešiel aj volant. Ovládanie tempomatu... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Škoda Rapid Spaceback Monte Carlo Zmenami prešiel aj volant. Ovládanie tempomatu sa na volant stále nedostalo.

Testovaný automobil stojí na 17 palcových diskoch, čo je pre Rapid už trochu príliš. Áno, dobre sekundujú vylepšenému dizajnu Monte Carlo, ale je to na úkor komfortu. Celkovo by sme mohli podvozok zaradiť k priemeru. Rovnako tak aj riadenie. Športovo založení vodiči alebo fajnšmekri spokojní rozhodne nebudú. Väčšine vodičov však jazdný prejav Rapidu postačí.

Záver

Škoda Rapid s trojvalcovým motorom nemusí byť žiadnym strašiakom. Vodič sa však musí pripraviť na to, že s prevodovkou bude pracovať možno viac, ako by v prípade preplňovaného motora čakal.

Súčasťou verzie Monte Carlo je aj panoramatická... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Škoda Rapid Spaceback Monte Carlo Súčasťou verzie Monte Carlo je aj panoramatická strecha.

Rapid je auto pre každý deň. Odvezie z bodu A do bodu B. Ponúka dostatok priestoru a praktickosti. Za srdce vás svojimi emóciami asi ale nechytí. Monte Carlo má zvýšiť práve jeho vzhľadovú atraktivitu, čo sa mu čiastočne darí.

Výbava však zvyšuje aj cenu Rapidu. Základná cenníková cena takto vybaveného auta je 16 670 eur a to je poriadna suma. Rapid však už dávno nie je lacnou Octaviou, no stále si so sebou túto auru nesie. Za skúšku možno stojí iná verzia ako Monte Carlo, ktorá by ušetrila viac ako tisíc eur.

Rozmery, objemy, hmotnosti

Dĺžka (mm) 4 304
Šírka (mm) 1 706
Výška (mm) 1 459
Rázvor (mm) 2 602
Objem batožinového priestoru (l) 415/1 381
Objem palivovej nádrže (l) 55
Pohotovostná hmotnosť (kg) 1 185
Celková hmotnosť (kg) 1 645

Technické údaje

Typ motora radový zážihový s preplňovaním
Zdvihový objem motora (cm3) 999
Počet valcov 3
Výkon (kW/k pri ot./min) 81/110 pri 5 000
Max. krútiaci moment (Nm pri ot./min) 200 pri 2 000 – 3 500
Prevodovka 6-stupňová manuálna
Poháňaná náprava predná
Max rýchlosť (km/h) 198
Zrýchlenie z 0 na 100 km/h (s) 9,8
Spotreba (kombi) (l/100km) 4,6
Spotreba (test) (l/100km) 5,7

Cena a záruka

Základná cena modelu 12 340 EUR
Základná cena testovanej verzie 16 8700 EUR
Záruka 5 rokov alebo 100-tisíc km (čo nastane skôr)
Škoda Rapid Spaceback Monte Carlo
Škoda Rapid Spaceback Monte Carlo
+20Škoda Rapid Spaceback Monte Carlo

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #test #trojvalec #Škoda #1.0 TSI #Škoda Rapid Spaceback Monte Carlo
Články podľa značiek