Prvá jazda: BMW X2 – atraktívny dizajn prináša hravosť

Modelový rad X z dielne mníchovskej automobilky je vyvážený a dokáže zaujať viacero cieľových skupín zákazníkov. Najmladším prírastkom medzi obľúbenými modelmi SUV je kompaktné BMW X2. Svieži vzhľad a športový duch si priaznivcov určite nájde.

19.03.2018 16:00
BMW X2 v areali niklovej huty v Seredi  ktora... Foto:
BMW X2 v areáli niklovej huty v Seredi, ktorá je v zozname organizácie Čierne diery.
debata

BMW X2 možno z hľadiska kategorizácie vnímať dvojako. Na jednej strane ide o ďalší kupé derivát po modeloch X4 a X6, no na druhej strane je „X-dvojka“ športovou alternatívou k modelu X1. My sa skôr prikláňame k druhej možnosti. Vzhľad je určite najsilnejšou stránkou nového modelu. Dynamická silueta spolu so širokým postojom jednoznačne definuje úlohu tohto auta.

Nové BMW X2 odštartuje predaj s tromi pohonnými... Foto: Pravda, Matej Mikula
IMG 20180221 103620 Nové BMW X2 odštartuje predaj s tromi pohonnými jednotkami, ktoré budú zároveň tými najvýkonnejšími v ponuke.

Móda plastových doplnkov karosérie zdôrazňujúca príslušnosť k segmentu SUV neobišla ani novinku od BMW. Výraznú plastovú ochranu podvozka badať hlavne pri pohľade zboku a zozadu. Okrem verzií s pohonom prednej nápravy bude k vybraným pohonným jednotkám k dispozícii aj pohon oboch náprav xDrive. Práve vďaka nemu možno o BMW X2 hovoriť ako o malom SUV a nezaraďovať ho len ku crossoverom.

Nové BMW X2 odštartuje predaj s tromi pohonnými jednotkami, ktoré budú zároveň tými najvýkonnejšími v ponuke. Spočiatku bude jedinou benzínovou možnosťou verzia sDrive20i s výkonom 141 kW (189 k). V tomto prípade bude silu motora prenášať na prednú nápravu sedemstupňová automatická dvojspojková prevodovka. Dvomi naftovými možnosťami budú xDrive20d a xDrive25d. V ich prípade bude dvojlitrový naftový agregát posielať výkon na všetky štyri kolesá cez osemstupňový automat s hydrodynamickým meničom. Slabšia verzia má výkon 140 kW (187 k) a silnejšia 170 kW (228 k).

Vozidlo, ktoré sme si vyskúšali malo... Foto: Pravda, Matej Mikula
IMG 20180221 102218 Vozidlo, ktoré sme si vyskúšali malo osemnásťpalcové disky kolies a vďaka adaptívnemu podvozku dobre filtrovalo nerovnosti vozovky.

V rámci novinárskej prezentácie sme dostali možnosť vyskúšať si verziu xDrive20d. Vzhľadom na kompaktné rozmery a neveľkú hmotnosť je vznetový dvojliter viac než postačujúci. Auto ochotne zrýchľuje aj vo vyšších otáčkach. Do interiéru preniká zvuk motora len minimálne a výborne je potlačený aj aerodynamický hluk. Pri prejazde zákrut sa vozidlo nakláňa len minimálne.

Vozidlo, ktoré sme si vyskúšali malo osemnásťpalcové disky kolies a vďaka adaptívnemu podvozku dobre filtrovalo nerovnosti vozovky. V športovom režime podvozok o niečo stuhol a reakcie prevodovky a plynového pedála sa upravili v prospech dynamickej jazdy. Z pozície vodiča a spolujazdca ide o veľmi atraktívne auto, ktoré k veľmi dobrým jazdným vlastnostiam pridáva aj príťažlivý dizajn.

Cestujúci na zadných sedadlách už musia rátať s menším komfortom. Vzadu sa pohodlne odvezú len nízki, nanajvýš stredne vysokí ľudia. Do kufra je dobrý prístup a v základom stave sa doň zmestí 470 litrov nákladu. Z hľadiska bezpečnosti má zákazník na výber z množstva asistenčných systémom ako napr. udržovanie v jazdnom pruhu, adaptívny tempomat, sledovanie mŕtveho uhla alebo predkolízne brzdenie. V interiéri vodičovi jazdu spríjemní digitálny prístrojový panel a za príplatok aj head-up displej premietajúci údaje na čelné sklo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #BMW #SAV #SUV #crossover #BMW X2
Články podľa značiek