Test: Ford EcoSport 1,0 EcoBoost – dobrý kompromis

Mestský crossover dnes už patrí medzi segmenty, ktoré nesmú chýbať v ponuke automobiliek. Väčšinou ide o alternatívu k malým mestským hatchbackom. Ford postavil do boja v konkurencii nabitej triede model EcoSport.

18.08.2018 07:00
DSCN1275 Foto:
Ford EcoSport je v podstate alternatívou k hatchbacku Fiesta.
debata (12)

Módna vlna SUV a crossoverov neutícha, a tak sa výrobcovia snažia ulahodiť zákazníkom vo všetkých smeroch. V ponuke majú preto niekoľko veľkostných variantov športovo-úžitkových vozidiel. Výnimkou nie je ani Ford. Okrem pikapu Ranger a veľkého SUV Edge môžu zákazníci voliť aj malé SUV Kuga a crossover EcoSport.

Práve posledný menovaný má potenciál osloviť široké spektrum záujemcov. Ide totiž o najnovší model z daných segmentov, ktorý je v podstate alternatívou k hatchbacku Fiesta. Dizajnovo však jasne dáva najavo snahu vyzerať terénne. Pomáha tomu najmä svetlá výška 190 mm a zadné dvere otvárajúce sa do strany. Za príplatok je možné mať na piatych dverách upevnené rezervné koleso.

Ford EcoSport dáva dizajnovo jasne najavo snahu... Foto: Pravda, Matej Mikula
DSCN1277 Ford EcoSport dáva dizajnovo jasne najavo snahu vyzerať terénne.

Ostrým líniám karosérie dodávajú eleganciu nápadné chrómové doplnky. Vpredu aj vzadu nechýba výrazná plastová ochrana a súboje s obrubníkmi pomáhajú vyhrávať šestnásťpalcové disky kolies obuté do pneumatík s profilom 205/60.

Výborný podvozok

Pri crossoveroch sa bežne stáva, že jazdné vlastnosti idú na úkor vzhľadu. Väčšinou sa pod horšie správanie na ceste podpisuje vyššie položené ťažisko a väčšia hmotnosť. Konštruktérom z Fordu sa však podarilo potlačiť negatívne vlastnosti crossoveru na výbornú. Podvozok Eco Sportu je naladený príjemne tuho a veľmi dobre drží stopu pri prejazde zákrut. Náklony karosérie sú len minimálne a riadenie nie je preposilňované.

Napriek športovejšiemu prejavu podvozka sa posádka nemusí báť ani nerovností na ceste. EcoSport ich dokáže do značnej miery odfiltrovať. Horšie je to už s odhlučnením, ktoré je len priemerné. Okrem nárazov sa do kabíny prenáša aj aerodynamický hluk pri jazde po diaľnici.

Vpredu aj vzadu nechýba výrazná plastová ochrana. Foto: Pravda, Matej Mikula
DSCN1278 Vpredu aj vzadu nechýba výrazná plastová ochrana.

O pohon sa stará trojvalcový jednolitrový zážihový agregát EcoBoost s výkonom 92 kW (125 k) a krútiacim momentom 170 Nm. Ten spolupracuje so šesťstupňovou manuálnou prevodovkou, ktorá prenáša výkon na prednú nápravu. Pre auto vážiace 1 250 kilogramov výkon motora postačuje. Navyše radiaca páka má krátke a presné dráhy, čo umožňuje aj dynamickú jazdu. Nevýhodou pohonnej jednotky je zvukový prejav. Pri voľnobehu motor takmer nepočuť, no pri zrýchlení svoj charakter neutají.

O pohon sa stará trojvalcový jednolitrový... Foto: Pravda, Matej Mikula
DSCN1305 O pohon sa stará trojvalcový jednolitrový zážihový agregát EcoBoost s výkonom 92 kW (125 k) a krútiacim momentom 170 Nm.

Počas testu sme dosiahli priemernú spotrebu 5,8 l/100 km. V meste sa odber paliva z nádrže zväčšil na takmer 7 litrov na sto kilometrov. Pri rýchlosti 130 km/h, keď motor pracuje pri zhruba 3 000 ot./min, bola spotreba benzínu 6,5 l/100 km. Mimo obce sa dá jazdiť okolo piatich litrov na sto kilometrov.

Uhladený plastový interiér

Vnútro Fordu EcoSport možno označiť za praktické a konzervatívne. Palubná doska je zložená z tvrdých a mäkčených plastov, ktoré sú ozdobené kovovými lištami a čiernym lesklým plastom. Interiéru dominuje 6,5-palcový dotykový displej systému SYNC3 s perfektnou grafikou. Ovládanie kúrenia a klimatizácie ostalo našťastie analógové. Cez multifunkčný volant možno ovládať telefonovanie, tempomat a palubný počítač.

Vnútro Fordu EcoSport možno označiť za... Foto: Pravda, Matej Mikula
DSCN1288 Vnútro Fordu EcoSport možno označiť za praktické a konzervatívne.

Sedadlá sú čalúnené kombináciou kože a látky, pričom by sa im hodilo výraznejšie bočné vedenie. Na zadných sedadlách je dostatok miesta pre dve priemerne vysoké osoby. Vyššie postavy by mohli pociťovať nepohodlie v priestore pre kolená. Batožinový priestor poskytuje priemerný objem 356 litrov. Po sklopení druhého radu sedadiel vznikne priestor s objemom 1 238 litrov.

Skromné výbavy

Nevýhodou Fordu EcoSport sú pomerne skromné stupne výbav. My sme testovali najvyšší tretí stupeň Titanium a až ten obsahuje tempomat, dažďový senzor, automatické zapínanie svetiel, automatickú klimatizáciu a systém SYNC3 s väčším displejom. Alternatívou je aj výbava ST Line, ktorá pridáva exteriérové dizajnové vylepšenia.

Prvky ako tempomat, dažďový senzor, automatické... Foto: Pravda, Matej Mikula
DSCN1289 Prvky ako tempomat, dažďový senzor, automatické zapínanie svetiel, automatickú klimatizáciu a systém SYNC3 s väčším displejom sú súčasťou až navyššej výbavy Titanium.

Ford teda upriamuje pozornosť záujemcov na príplatkovú výbavu. K výbave Titanium sa dá dokúpiť bezkľúčové zamykanie dverí za 495 eur, vyhrievanie predných sedadiel za 275 eur, zadný športový spojler vo farbe karosérie za 255 eur, elektricky ovládané strešné okno s funkciou vyklápania za 525 eur, xenónové svetlomety za 695 eur, elektrické sklápanie vonkajších spätných zrkadiel za 175 eur, parkovacie senzory vpredu a vzadu za 415 eur alebo monitoring slepého uhla zrkadiel za 455 eur.

Za príplatok je možné mať na piatych dverách... Foto: Pravda, Matej Mikula
DSCN1297 Za príplatok je možné mať na piatych dverách upevnené rezervné koleso.

Základnú výbavu možno obohatiť aj prostredníctvom balíkov výbav, ktoré združujú tematicky blízke príplatkové prvky. Pokiaľ ide o exteriér priplatiť sa dá 555 eur za 17-palcové disky kolies, 225 eur za rezervné koleso umiestnené na zadných dverách a 555 eur za odnímateľné ťažné zariadenie. Za laky karosérie sa v závislosti od typu dopláca 195 až 795 eur.

Záver

Základná akciová cena Fordu EcoSport je 14 990 eur. V tomto prípade ide o kombináciu jednolitrového zážihového motora s manuálnou prevodovkou a základnej výbavy Trend. Spomínaná kombinácia motora a prevodovky vo výbave Titanium stojí 18 490 eur. Pri benzínovom motore je na výber aj šesťstupňová automatická prevodovka, za ktorú sa pripláca 1 990 eur. Pohon oboch náprav je k dispozícii len pre naftové motory. Výrobca poskytuje predĺženú záruku na päť rokov alebo do prejdenia 120 000 kilometrov.

Rozmery, objemy, hmotnosti

Dĺžka (mm) 4 096
Šírka (mm) 1 765
Výška (mm) 1 713
Rázvor (mm) 2 519
Svetlá výška (mm) 190
Objem batožinového priestoru (l) 356/1 238
Objem palivovej nádrže (l) 52
Prevádzková hmotnosť (kg) 1 250
Celková hmotnosť (kg) 1 730

Technické údaje

Typ motora zážihový s preplňovaním
Zdvihový objem motora (cm3) 998
Počet valcov 3
Výkon (kW/k pri ot./min) 92/125 pri 6 000
Max. krútiaci moment (Nm pri ot./min) 170 pri 1 400–5 000
Prevodovka 6-stupňová manuálna
Poháňaná náprava predná
Max rýchlosť (km/h) 160
Zrýchlenie z 0 na 100 km/h (s) 12,7
Spotreba (mesto/mimo/kombi) (l/100km) 6,2/4,6/5,2
Emisie CO2 (g/km) 119

Cena a záruka

Základná cena modelu 14 990 EUR
Základná cena testovanej verzie 18 490 EUR
Cena testovaného vozidla 19 895 EUR
Záruka 5 rokov alebo 120 000 km
Ford EcoSport 1,0 EcoBoost
Ford EcoSport 1,0 EcoBoost
+21Ford EcoSport 1,0 EcoBoost

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Ford #crossover #Ford EcoSport #1.0 EcoBoost
Články podľa značiek