Porovnávací videotest: Hyundai Ioniq vs. Nissan Leaf

Elektrické autá vďaka sprísňujúcim sa emisným limitom prenikajú do ponúk takmer všetkých automobiliek. Napriek tomu ich stále trápi pomerne obmedzený dojazd, vysoká cena a hmotnosť.

04.11.2018 07:00
debata (1)
Hyundai Ioniq má v porovnaní s Leafom menšie... Foto: Martin Majerníček, Pravda
Hyundai Ioniq vs Nissan Leaf Hyundai Ioniq má v porovnaní s Leafom menšie batérie.

V súčasnosti elektromobily našli svoje uplatnenie najmä v mestách. Spolu s ich rozvojom sa však stupňuje tlak na to, aby dokázali jazdiť aj na dlhšie vzdialenosti. Vyskúšali sme dvojicu najdostupnejších elektrických áut nižšej strednej triedy. Nissan Leaf druhej generácie spolu s elektrickým Hyundaiom Ioniq sme porovnali trase dlhej 110 kilometrov vedúcej vo vysokom tempe najmä po diaľnici.

Video
Ktorý elektromobil si lepšie poradil s diaľničným tempom? Zistíte vo videu.

Kľúčový je dojazd

Napriek tomu, že ide o autá rovnakej triedy, rozdiel v kapacite ich batérií je výrazný. Kým Hyundai Ioniq si vystačí 28 kWh akumulátorom, Nissan Leaf so sebou vezie až 40 kWh. Prechod zo starších testov NEDC na nový spôsob testovanie WLTP vytvoril chaos v oficiálnych dojazdoch automobilov. Niektoré automobilky uvádzajú dojazd podľa nových pravidiel WLTP, iné podľa starších testov NEDC.

Elektrický Ioniq spoznáte podľa plnej masky... Foto: Hyundai
Hyundai Ioniq Elektrický Ioniq spoznáte podľa plnej masky chladiča. Hybridné verzie majú štandardnú mriežku.

Nissan tvrdí, že podľa starších testov NEDC druhá generácia Leafu prejde na jedno nabitie 350 kilometrov, niektoré zdroje uvádzajú dojazd až 370 kilometrov. Podľa testov WLTP, ktoré sú povinné pre všetky autá od septembra tohto roka, dojazd predstavuje 270 kilometrov.

Na druhej strane Hyundai ešte podľa starších a nepresnejších testov NEDC deklaruje dojazd 280 kilometrov. Reálny dojazd oboch elektromobilov je však veľmi podobný. Rozdiel je vo výkone. Kým Leaf má pod kapotou 150 koní, Ioniqu musí stačiť 120 koní. Rovnako je na tom aj krútiaci moment. Elektromotor spoločnosti Hyundai dodáva 295 Nm. Nissan má k dispozícii 320 Nm.

Interiér Nissanu Leaf na prvý pohľad ničím... Foto: Nissan
Nissan Leaf Interiér Nissanu Leaf na prvý pohľad ničím nenapovedá, že ide o elektromobil.

Trasa

Skúšobná trasa, ktorú sme s oboma elektrickými autami absolvovali, viedla od rýchlonabíjačky spoločnosti Greenway pri bratislavskom nákupnom centre Avion. Cieľom bola rýchlonabíjačka rovnakej spoločnosti vo Veľkých Bierovciach neďaleko Trenčína.

Celú trasu, ktorá má dĺžku približne 110 kilometrov, sme absolvovali v bežnom tempe na hornej hranici rýchlostných limitov. Medzi Bratislavou a Trnavou sme išli rýchlosťou 110 km/h. Následne sme tempo zvýšili na 130 km/h.

  Hyundai Ioniq Nissan Leaf
Výkon 120 koní 150 koní
Krútiaci moment 295 Nm 320 Nm
Maximálna rýchlosť 165 km/h 144 km/h
Akcelerácia 0–100 km/h 9,9 sekundy 7,9 sekundy
Dĺžka 4470 mm 4480 mm
Šírka 1820 mm 1790 mm
Výška 1450 mm 1540 mm
Rázvor 2700 mm 2700 mm
Kapacita batérií 28 kWh 40 kWh
Dojazd 280 km (NEDC) 350 km (NEDC) – 270 km (WLTP)
Pohotovostná hmotnosť 1420 kg 1545 – 1600 kg
Cena od 35290 eur 34250 eur

Plusy a mínusy Nissanu Leaf

Nissan Leaf má v rámci testovanej dvojice akumulátory s väčšou kapacitou o 12 kWh. Rovnako má aj vyšší výkon a vyšší krútiaci moment. Veľké batérie so sebou prinášajú aj veľkú hmotnosť. Pohotovostná hmotnosť Leafu sa pohybuje v závislosti od výbavy od 1 545 kg po 1 600 kg.

Ide už o druhú generáciu modelu. Prvá generácia Leafu, ktorá bola na trhu v rokoch 2010 až 2017, bola elektromobilovým hitom. Leaf sa v istých fázach svojho života mohol pýšiť titulom „Najpredávanejší elektromobil na svete“. Druhá generácia urobila veľký krok smerom dopredu.

Nová generáciu Nissanu Leaf sa zbavila... Foto: Nissan
Nissan Leaf Nová generáciu Nissanu Leaf sa zbavila vypuklých hlavných svetiel.

Vozidlo vyzerá ako bežný automobil a na prvý pohľad ničím nedáva najavo, že jazdí na elektrinu. Na Slovensku sa jeho základná cena pohybuje od 34 250 eur v základnej výbave Acenta. Najvyššia výbava Tekna má cenovku 37 850 eur. Jednotlivé výbavy nemenia výkon ani kapacitu akumulátorov. Líšia sa len vo vnútornej výbave automobilu. Testovaný automobil bol vo výbave Tekna, teda mal najvyššiu hmotnosť.

Nissan ponúka záruku na bežné súčasti automobilu v dĺžke trvania 3 rokov alebo 100-tisíc kilometrov. Elektrické komponenty majú záruku 5 rokov alebo 100-tisíc kilometrov. Na batériu dáva japonský výrobca garanciu 8 rokov alebo 160-tisíc kilometrov.

Ovládač "prevodovky" Leafu je... Foto: Nissan
Nissan Leaf Ovládač "prevodovky" Leafu je komplikovanejší ako má Ioniq.

Plusy a mínusy Hyundaiu Ioniq

Hyundai predstavil model Ioniq hneď v troch verziách – hybrid, plug-in hybrid a elektromobil. Elektrická verzia je prvým elektromobilom, ktorý sa dostal do ponuky kórejskej značky. Vďaka nižšej kapacite batérií je Ioniq v porovnaní s Leafom ľahší. Váži 1 420 kg.

Vodič v Ioniqu mení smer pohybu jednoduchým... Foto: Hyundai
Hyundai Ioniq Vodič v Ioniqu mení smer pohybu jednoduchým stlačením tlačidla.

Má však aj nižší výkon spolu s krútiacim momentom. Výrobca svojim zákazníkom ponúka len jednu výbavu v rámci elektrickej verzie modelu. Základná cena je 35 290 eur, čo je o 1 040 eur viac ako v prípade Leafu.

Záujemcovia si však takmer nemajú za čo priplácať. Dostupný je len metalický lak spolu s Premium Packom, ktorý obsahuje kožené čalúnenie sedadiel a ventiláciu predného radu sedadiel. Hyundai ponúka svojim zákazníkom na model Leaf záruku v dĺžke trvania 5 rokov bez obmedzenia počtu najazdených kilometrov.

Video
Ktorý elektromobil si lepšie poradil s diaľničným tempom? Zistíte vo videu.

Záver

Vo Veľkých Bierovciach sme na rýchlonabíjačke spoločnosti Greenway opätovnej nabili oba elektromobily doplna. Nissan Leaf prostredníctvom konektoru CHAdeMO za 1 hodinu a 3 minúty z nabíjačky odobral 29 kWh energie. Hyundai Ioniq sa nabíjal 39 minút, kým došlo k jeho odpojeniu z dôvodu nabitia. Za ten čas do batérií cez konektor CCS načerpal 19,3 kWh energie.

Ak by sme s Ioniqom išli pomalšie, dokázali sme dôjsť na jedno nabitie až do Žiliny. Bolo by to však na úkor rýchlosti cestovania. Leaf by pravdepodobne na jedno nabitie do Žiliny nedošiel. Nižšia hmotnosť a lepšia aerodynamika môžu mať na dojazd pri vysokých rýchlostiach väčší vplyv, ako sa na prvý pohľad zdá.

Nissan Leaf
Hyundai Ioniq
+14Hyundai Ioniq

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Hyundai #test #elektromobil #Nissan #elektromobily #Nissan Leaf #porovnanie #elektromobilita #Hyundai Ioniq Electric
Články podľa značiek