Test: Peugeot 5008 GT – leví kráľ

Francúzska automobilka sa doťahuje na prémiový segment. Ale ešte ho nedosiahla. Najväčšie SUV v ponuke ponúka niekoľko prvkov z oblasti drahších áut. Ide o exkluzívny vzhľad, hodnotný interiér a luxusnú výbavu. Model 5008 GT po novom plní prísnejší emisný limit a automatická prevodovky pracuje až s 8 stupňami.

18.11.2018 07:00
debata (4)
Peugeot 5008 GT do seba pojme 7 pasažierov. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Peugeot 5008 GT Peugeot 5008 GT do seba pojme 7 pasažierov.

Peugeot 5008 existuje od roku 2009, kedy na trh prišla jeho prvá generácia. Tá nepatrila do segmentu SUV. Išlo o MPV so strohým a konzervatívnym dizajnom. Druhá generácia prišla k slovu v roku 2017. Nudné oblé línie vymenila za ostro rezané hrany a prestúpila z upadajúceho segmentu veľkopriestorových MPV do raketovo stúpajúcej oblasti SUV.

To však neznamená, že snaha o veľký priestor sa stratila v prepadlinách dejín. Do interiéru 5008 sa zmestí až 7 pasažierov. Jeho konkurenciu tak tvoria modely ako Škoda Kodiaq a Hyundai Santa Fe. Druhá generácia modelu 5008 sa vyrába vo francúzskom závode v meste Rennes a v čínskom meste Čcheng-tu.

Najväčší Peugeot sa z prednej strany podobá na... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Peugeot 5008 GT Najväčší Peugeot sa z prednej strany podobá na model 3008.

Ostro a luxusne

Peugeot 5008 pôsobí na prvý pohľad robustným dojmom. Automobil sa svojim dizajnom hlási k rodinnému klanu, no už nepôsobí tak mierumilovne ako jeho predchodca. Ostré línie vytvárajú omnoho dynamickejší vzhľad.

Model sa najmä z prednej strany podobá na svojho menšieho súrodenca 3008. Rozdiely sú badateľné najmä pri pohľade z boku a zozadu. Verzia GT exteriéru dodali niekoľko chrómových doplnkov a špeciálne 19 palcové zliatinové kolesá.

Panoramatická strecha je za príplatok 1 200 eur. Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Peugeot 5008 GT Panoramatická strecha je za príplatok 1 200 eur.

Hodnotný pocit v posádke zanechá aj interiér. Palubná doska je potiahnutá Altancarou. Volant výrobca obalil do kože a sedadlá sú z kombinácie oboch materiálov. Sedadlá navyše majú výrazné prešívanie. Vodič má v rukách typicky malý volant nad ktorým sa nachádza i-Cocpit, teda digitálne ukazovatele. Tie si môže vodič prispôsobiť a okrem klasického otáčkomera a rýchlomera môžu zobrazovať aj napríklad navigáciu.

Všetky ovládacie prvky sú výrazne orientované smerom na vodiča. Spolujazdcovi sa akoby chceli ukryť. Základné ovládacie prvky palubného systému sa nachádzajú pod displejom a sú inšpirované svetom lietadiel. Detailnejšie operácie prebiehajú prostredníctvom dotykovej obrazovky. Systém i-Cocpit vodič ovláda prostredníctvom volantu. Zvládnuť všetky funkcionality tohto systému vyžaduje istú dávku praxe.

Interiér pôsobí hodnotným dojmom. Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Peugeot 5008 GT Interiér pôsobí hodnotným dojmom.

Cestujúci v druhom rade posuvných sedadiel majú pred sebou k dispozícii napríklad výklopný stolík. Nechýbajú ani výduchy ventilácie spolu s reguláciou intenzity prúdiaceho vzduchu. Zadným sedadlám však chýba akékoľvek bočné vedenie. Cestujúci majú priemernú porciu priestoru.

Tretí rad sedadiel je ukrytý v podlahe. Po ich vyklopení v interiéri pribudnú Ďalšie dve miesta na sedenie. Ako to už býva zvykom v 7-miestnych SUV, ide skôr o núdzové sedenie, ktoré budú dobrovoľne vyhľadávať len deti.

Tretí rad sedadiel poslúži najmä na krátke... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Peugeot 5008 GT Tretí rad sedadiel poslúži najmä na krátke vzdialenosti.

Emisie splnené

Pod kapotou GT verzie pracuje len 2,0 litrový naftový štvorvalec BlueHDI. Ten s nástupom prísnejšej emisnej normy stratil z výkonu 3 kone. Pod kapotou ich tak pracuje namiesto 180 len 177. Nie je dôvod na obavy z nedostatku výkonu. Krútiaci moment 400 Nm svoju prácu odvádza veľmi dobre. Oživenie motora prebieha bezkľúčovo. Vodič musí podržať štartovacie tlačidlo.

Nové emisie na palubu priviedli 8-stupňovú automatickú prevodovku, ktorá radí bezproblémovo. Motor vďaka vyššiemu počtu prevodových stupňov častejšie beží v ideálnom spektre otáčok. Vodič o práci prevodovky takmer ani nevie.

Naftový motor prišiel kvôli emisiám o tri kone.... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Peugeot 5008 GT Naftový motor prišiel kvôli emisiám o tri kone. Prevodovka získala dva stupne navyše.

Zrýchlenie na 100 km/h má hodnotu 9,2 sekundy, čo je zhoršenie o 0,1 sekundy. Maximálne dokáže Peugeot 5008 GT vyvinúť rýchlosť 215 km/h. V kombinovanom prežime výrobca sľubuje odber 4,9 litra nafty na 100 km. Nám sa počas testu spotreba ustálila na hodnote 6,3 l/100 km.

Výkon Peugeot prenáša len na prednú nápravu. V prípade veľkého SUV je to pomerne škoda. Model by si určite zaslúžil aj pohon oboch náprav. Ten však koncern PSA neponúka v žiadnom svojom modeli.

Automat radí bezproblémovo. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Peugeot 5008 GT Automat radí bezproblémovo.

Pokojnejšie tempo mu pristane

Ak čakáte od výbavy GT nekompromisné jazdné vlastnosti, tak ich nečakajte. Peugeot nepripravil zmeny týkajúce sa podvozku ani jazdných vlastností. Vo všeobecnosti by sme mohli povedať, že podvozok je naladený komfortne.

V zákrutách sa tak nehanbí nakloniť, no náklony ostávajú v norme. Vzadu sa nenachádza viacprvkové zavesenie kolies len jednoduchá náprava. Tá jazdným vlastnostiam neškodí. Pri tempe, ktoré Peugeotu vyhovuje sú jej schopnosti postačujúce.

Na palube je prítomný aj športový režim, ktorý mení odozvu plynového pedálu, správanie automatickej prevodovky a účinok posilňovača riadenia. Do reproduktorov navyše púšťa umelý zvuk motora. Jazdné vlastnosti sa pod vplyvom tohto režimu nemenia.

Záver

Peugeot 5008 GT je dobre vyzerajúce auto s vkusným interiérom. Nenechajte sa pomýliť označením GT. Nie je to športovec. Skôr rozvážne rodinné SUV, ktoré v prípade potreby do seba ubytuje 7 pasažierov.

Do batožinového priestoru sa zmestí 1 940... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Peugeot 5008 GT Do batožinového priestoru sa zmestí 1 940 litrov nákladu.

Interiér ponúka aj luxusné prvky ako napríklad masážnu funkciu sedadiel. Posádka si taktiež môže zvoliť druh a intenzitu vône v interiéri. Základná cena modelu 5008 je 21 790 eur. V tomto prípade pohon zabezpečuje 1,2 litrový benzínový trojvalec s výkonom 130 koní a 6-stupňová manuálna prevodovka.

Výbava GT stojí na vrchole ponuky. Peugeot v jej prípade pod kapotu montuje len jeden motor. Základná cena je 37 190 eur. Na palube je bez príplatkov bezkľúčové odomykanie a štartovanie, navigácia a cúvacia kamera. Automobil pred seba svieti LED svetlami a pred vodičom je digitálny i-Cocpit. Za príplatok 850 eur je prémiový audiosystém Focal. Za panoramatickú strechu zákazníci priplácajú 1 200 eur a koža Nappa stojí ďalších 1 900 eur.

Rozmery, objemy, hmotnosti

Dĺžka (mm) 4 641
Šírka (mm) 1 844
Výška (mm) 1 646
Rázvor (mm) 2 840
Svetlá výška (mm) 236
Objem batožinového priestoru 952/1 940 l
Objem palivovej nádrže 56 l
Priemerná prevádzková hmotnosť 1 698 kg

Technické údaje

Typ Motora vznetový radový štvorvalec s prepĺňaním
Zdvihový objem motora 1 997 cm3
Výkon 130 kW (177 k ) pri 3 750 ot./min
Max. krútiaci moment 400 Nm pri 2 000 ot./min
Prevodovka 8-stupňová automatická
Pohon predná
Max rýchlosť 215 km/h
Zrýchlenie z 0 na 100 km/h 9,2 s
Spotreba (kombi) 4,9 l/100 km
Spotreba (test) 6,3 l/100 km

Cena a záruka

Základná cena 31 790 EUR
Cena testovaného auta od 37 190 EUR
Záruka 2 roky bez obmedzenia počtu najazdených kilometrov
Peugeot 5008 GT
Peugeot 5008 GT
+27Peugeot 5008 GT

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #test #gt #SUV #Peugeot #BlueHDi #Peugeot 5008
Články podľa značiek