Test: Dacia Duster 1,5 dCi 4x4 - nafta mu svedčí, ale nechutí

S Dusterom druhej generácie sme sa už stretli v podobe benzínovej verzie 1,2 TCe. Teraz sa nám dostal do rúk osvedčený diesel 1,5 dCi, opäť s manuálom a štvorkolkou. Spotrebou vie naozaj prekvapiť. Cena s príplatkami ale vyskočila dosť vysoko.

24.11.2018 07:00
debata (16)
Nový Duster má opäť robustné línie vrátane... Foto: Ľuboš Pilc
Dacia Duster 1,5 dCi 4x4 Prestige - test Nový Duster má opäť robustné línie vrátane bohato modelovaných blatníkov, ktoré sa dnes len tak ľahko nevidia. Nešetrilo sa ani na ochrane podvozka. Verzia Prestige sa môže pochváliť lakovanými nárazníkmi, saténovými strešnými nosičmi či 17-palcovými diskami kolies.

Daciu Duster druhej generácie prišla na trh koncom minulého roka a začiatkom toho súčasného sme otestovali verziu 1,2 TCe 4×4. Nešetrili sme chválou, no Dusteru sa dostala do cesty nová procedúra homologizácie WLTP. To znamenalo náhly výpadok tohto motora z ponuky, len pár mesiacov po jeho predstavení. Čaká sa na celkom nový benzínový agregát 1,3 TCe. Bližšie k dnešnej realite je tak náš nový test verzie 1,5 dCi 4×4. No tiež nie úplne. V cenníku Dacie už totiž nájdete nový diesel 1,5 Blue dCi splňujúci vďaka systému SCR vyššiu emisnú normu. Navyše je o päť kilowattov silnejší. No základné charakteristiky by to až tak zásadne zmeniť nemalo. Takže sme to predsa len skúsili.

Vydarená evolúcia

Duster sme minule pochválili za evolučný dizajn, ktorým sa posunul do novej éry, to napriek tomu, že nemenil rázvor náprav pôvodnej platformy B0 a v podstate ani vonkajšie rozmery. Je len o 25 mm dlhší (4 341 mm), o dva milimetre nižší (1 693) a o 18 mm užší (1 804 mm). Nestratil nič zo svojej charakteristickej DNA, no predsa pôsobí sviežejšie. Najmä vďaka väčšiemu sklonu čelného okna, ktorý mu priniesol atraktívnejší profil a vďaka pár ozdobám, napríklad v podobe plastového výlisku so smerovým svetlom na prednom blatníku a originálnej grafike zadných svetiel. Ak sa rozhodnete investovať, môže byť ešte viac „šik“.

Zadné jednodielne svetlá upútajú originálnou... Foto: Ľuboš Pilc
Dacia Duster 1,5 dCi 4x4 Prestige - test Zadné jednodielne svetlá upútajú originálnou grafikou evokujúcou Jeep Renegade. Svetlá výška je až 210 mm. Takže Duster sa na rozdiel od mnohých drahších konkurentov na SUV nehrá.

Dôkazom je práve verzia Prestihge na 17-palcových dvojfarebných diskoch s lakovanými nárazníkmi obsahujúcimi chrómové dekorácie, saténovými strešnými nosičmi a navyše príplatkovými parádne zdobenými prahmi. V tejto podobe nevyzerá Duster naozaj lacno. A platí to aj o jeho interiéri. Priestorové parametre sa síce zásadne nezmenili, ale pocit z kvality určite áno. Tvrdé plasty majú lepšiu povrchovú úpravu, neporovnateľné je aj spracovanie palubnej dosky, výplní dverí a prístrojového panelu s TFT displejom. Nový štvorramenný volant s dvojosovou reguláciou a podstatne kvalitnejšie sedadlá posúvajú Duster z hľadiska pohodlia o stupeň vyššie.

Na palube luxusné prvky

Multimediálne rozhranie síce neutají lacnejší korienok tohto rumunského SUV, no na druhej strane vám ponúkne za bezkonkurenčnú cenu výhodu navigácie či cúvacej kamery. A na palubu sa dostali aj ďalšie prvky, o ktorých sa v predošlej generácii mohlo majiteľom Dusterov len snívať. Novinkou je bezkľúčový prístup a štartovanie, automatická klimatizácia s elegantnými ovládačmi so sústrednými displejmi ale aj nové bezpečnostné prvky. Duster môže byť vybavený napríklad sledovaním slepého uhla zrkadiel. No sú tu aj chybičky. Tou najväčšou je horší výhľad. Väčší sklon stĺpikov, menšia plocha okien a znížená strecha ubrali totiž zo zorného poľa vodiča.

Nová palubná doska, nový prístrojový panel,... Foto: Ľuboš Pilc
Dacia Duster 1,5 dCi 4x4 Prestige - test Nová palubná doska, nový prístrojový panel, nový volant a kontrastné sfarbenie prinášajú Dusteru omnoho solídnejšiu atmosféru na palube. Prím ale naďalej hrajú tvrdé plasty. Viac nám však prekážal horší výhľad.

Navyše Duster šokuje krátkymi stieračmi. Veľká nezotretá plocha, a to hlavne na strane spolujazdca v zlom počasí veru nepomáha. Dojem kazia aj neosvetlené tlačidlá multifunkčného volantu. Pracovať s tempomatom či palubným počítačom je v noci naozaj umením. A potom je tu úzka lakťová opierka bez možnosti výškovej regulácie či kratšie sedáky zadných sedadiel. Kufor narástol medzigeneračne len o pár litrov. Verzia 4×4 s rezervným kolesom tak ponúka skromnejších 376 litrov. Oceníte však, že po sklopení operadiel delených v pomere 40:60 dokáže Duster vytvoriť takmer vodorovnú podlahu, v čom pomáhajú sklopné dosky zakrývajúce medzeru medzi dnom kufra a operadlami.

Diesel je tichší a úspornejší

Pod kapotou pracoval známy diesel 1,5 dCi, ktorý prevzala druhá generácia z tej prvej. Rozdiel však spozorujete prakticky hneď po štarte. Je totiž lepšie izolovaný. To znamená menej hluku a vibrácií v kabíne. V tomto smere sa Duster nemá naozaj za čo hanbiť a to ani pri vyšších rýchlostiach. Akustickému komfortu napomáha aj nižší aerodynamický hluk. Postarala sa o to lepšia aerodynamika a nové tesnenia vo dverách. Dynamikou síce dieselový Duster neohúri, veď na stovku mu to trvá cez 12 sekúnd, ale za volantom to až tak necítiť. Mnohé zahľadí 260 Nm krútiaceho momentu a najmä zvláštne naladená 6-stupňová prevodovka, na ktorú si treba naozaj zvyknúť.

Motor 1,5 dCi s výkonom 80 kW Dusteru... Foto: Ľuboš Pilc
Dacia Duster 1,5 dCi 4x4 Prestige - test Motor 1,5 dCi s výkonom 80 kW Dusteru nepochybne svedčí. Presviedča krútiacim momentom a vie byť vzorovo úsporný. Navyše je lepšie odhlučnený ako v minulosti. Za zmienku stoja plynové vzpery kapoty, ktoré nenájdete ani v oveľa drahších autách.

Ani nie tak z dôvodu ovládania, radiace dráhy sú pomerne presné, nič čoho by ste sa mali báť, ale z dôvodu odstupňovania. Jednotka je extrémne krátka. Supluje totiž redukčný prevod. A akoby o stupeň nižšie sú situované aj prevod dva tri, štyri a päť. Rozbiehať sa tak môžete pokojne na dvojku a päťku radiť už pri štyridsiatke. Naopak, šestka je ostatným prevodom výrazne vzdialená, radiť ju skôr ako pri rýchlosti 70 km/h nemá význam. Kým pri stovke točí motor na šestke len 2 050 otáčok, na päťke je to až 2 800 otáčok. Takže prevodovka Dusteru pôsobí, akoby vlastne klasický piaty stupeň nemala a zo štvorky „preskočila“ rovno na šestku.

Šesťstupňový manuál má až na šiesty prevodový... Foto: Ľuboš Pilc
Dacia Duster 1,5 dCi 4x4 Prestige - test Šesťstupňový manuál má až na šiesty prevodový stupeň nezvyklo krátke prevody. Jednotka je vlastne „redukciou“. Na prácu s ním si treba chvíľu zvykať.

Je to kompromis, ale nie zlý. Krátka jednotka sa totiž postará o dostatok sily v teréne a dlhá šestka zas stojí za úsporou paliva pri vyšších rýchlostiach. A verte, že naftový Duster vie naozaj šetriť palivom. V meste, čo nebýva práve ideál pre ekonomickú jazdu, sme s ním podliezli hranicu piatich litrov. Aj vďaka režimu Eco a štart-stop systému. Pri diaľničnej stotridsiatke, kedy motor točí asi 2 700 otáčok za minútu je síce smädnejší, ale ani tu sa nemusíte dostať nad 6,5 litra. Takže priemer dokáže Duster držať hlboko pod hranicou šiestich litrov. To verzia 1,2 TCe (92 kW) z minulého testu bola minimálne o 1,5 litra „smädnejšia“. Ale priznajme, aj tichšia a dynamickejšia.

Komfort na úkor stability

Jazda s Dusterom je pohodlnejšia ako kedykoľvek predtým. Nielen z dôvodu spomínaného akustického komfortu, ale najmä mäkko naladenému odpruženiu. Možno až príliš, takže v zákrutách treba jednoznačne rešpektovať náklony karosérie a sklon k nedotáčavosti, zvlášť pri diesely, ktorý je „na predok“ ešte o čosi ťažší. Pri štvorkolkách pomáha nezávislé zavesenie zadných kolies. Podobne je to s preposilňovaným riadení. Sila na ovládanie volantu klesla medzigeneračne až o 35 %. Takže Duster môžete riadiť takmer jedným prstom, na druhej strane ho to pripravilo o akúkoľvek spätnú väzbu. O tom, čo sa deje pod prednou nápravou nemáte ani tušenie.

Mäkké odpruženie a preposilňované riadenie vás... Foto: Ľuboš Pilc
Dacia Duster 1,5 dCi 4x4 Prestige - test Mäkké odpruženie a preposilňované riadenie vás síce rozmaznáva, ale pre jazdu vyššími rýchlosťami to výhoda nie je. V teréne naopak.

V teréne to síce môže byť výhoda, keď sa zaborené kolesá ľahko natáčajú, ale na asfalte nie. A ak sme už v teréne spomeňme, že Duster je naň dobre pripravený. V ťažších podmienkach môžete využiť režim Lock, ktorý rozdelí hnací moment medzi nápravami v pomere 50 : 50 a po ruke je dokonca hill-holder a kontrola klesania. Duster teda považujeme za vydarený kompromis. Pôsobí hodnotnejšie ako jeho predošlá generácia a dopraje vám aj viac komfortu. Pritom si dokázal ustrážiť svoju cenu. Základná verzia štartuje stále pod 10 000 eur. Tá naša však stála takmer dvojnásobok.

Dieselový Duster 4×4 Prestige štartuje síce na 17 390 eurách a to aj s parádnymi exteriérovými doplnkami a 17-palcovými diskami, ale nami testovaný model ešte prihodil doplnky za 1 619 eur. Okrem metalízy (490 €) aj automatickú klimatizáciu (300 €), kamerový systém zobrazenia okolia (250 €), vyhrievané sedadlá či bezkľúčové odomykanie s kartou (200 €) a mapové pokrytie Európy (119 €). Lenže aj výsledných 19 009 eur je stále suma, kde konkurenčné SUV zväčša len štartujú, a to bez pohonu oboch náprav a úsporného naftového motora. Duster si tak zachoval svoj najväčší tromf a pritom lacný korienok navonok solídne tají.

Rozmery, objemy, hmotnosti

Dĺžka (mm) 4 341
Šírka (mm) 1 804
Výška (mm) 1 682
Rázvor náprav (mm) 2 676
Predný previs (mm) 841
Zadný previs (mm) 1 580
Svetlá výška (mm) 210
Pohotovostná hmotnosť (kg) 1 320
Objem kufra (l) 376
Objem nádrže (l) 50
Predný nájazdový uhol 30
Zadný nájazdový uhol 33
Prejazdový uhol 21

Technické údaje

Verzia Dacia Duster 1,5 dCi 4×4 Prestige
Počet valcov/ventilov 4/8 SOHC
Zdvihový objem (ccm) 1 461
Max. výkon (kW/ot.) 80/4 000
Max. krút. moment (Nm/ot.) 260/1 750
Prevodovka 6M
0 – 100 km/h (s) 12,4
Max. rýchlosť (km/h) 169
Spotreba na 100 km (l) 4,7
Spotreba počas testu (l) 5,3
Cena verzie 17 390 €
Cena testovaného exempláru 19 009 €
Dacia Duster 1,5 dCi 4x4 Prestige - test
Dacia Duster 1,5 dCi 4x4 Prestige - test
+31Dacia Duster 1,5 dCi 4x4 Prestige - test

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #test #Dacia #Dacia Duster
Články podľa značiek