Prvá jazda: Kia ProCeed – športové crossovery ostali v hanbe

V kórejskej automobilke namiešali zmes duše a rozumu. Vznikla zmes emócií a praktickosti. Na Slovensku bude Kia nový model ProCeed predávať minimálne za 21 090 eur. Svojimi líniami necháva ProCeed robustné oplastované SUV a crossovery blednúť závisťou.

27.01.2019 07:00
debata (10)
Kia ProCeed je dostupná vo verzii GT a GT-Line. Foto: Kia
Kia ProCeed Kia ProCeed je dostupná vo verzii GT a GT-Line.

Nenechajte sa pomýliť označením ProCeed. Kým v minulosti toto pomenovanie niesol trojdverový hatchback, teraz je všetko inak. Trh s trojdverovými autami sa v Európe neustále zmenšuje.

Dizajnéri skombinovali krivky kupé s kombi. Vzniklo praktické auto s dramatickou siluetou a celkovo lákavým výzorom. Kia, tak využila príležitosť a marketingovo novinke nasadila nálepku „shooting brake“. ProCeed je treťou karosárskou verziou aktuálnej generácie modelu Ceed. Celkovo ich má byť päť. Všetky „ceedky“ schádzajú z výrobných liniek neďaleko Žiliny.

Záujemcovia o nižšie verzie ako GT a GT-Line... Foto: Kia
Kia ProCeed Záujemcovia o nižšie verzie ako GT a GT-Line musia siahnuť po obyčajnom kombi.

Emocionálna záležitosť

Kým SUV a crossovery majú dnes už takmer všetci, štíhle a dynamické línie sú vzácne. Nebudeme chodiť okolo horúcej kaše a rovno priznáme, že model ProCeed sa nám páči. Dramaticky sa zvažujúca strecha má niečo do seba. A to všetko pri štandardnom batožinovom priestore s objemom 594 litrov.

Kým predná časť je zhodná so štandardným hatchbackom a kombi, rozdiel nájdete najmä vzadu. Zadnej časti ProCeedu dominujú celou šírkou sa tiahnuce svetlá. Ako perfekcionistom nám vadí, že sa v strede nedotýkajú a nesplývajú. Namiesto toho je medzi nimi asi dvojcentimetrová medzera. Mnohí navyše tvrdia, že auto sa zo zadnej strany podobá na Porsche Panamera.

Predná časť Kie ProCeed je zhodná s kombi a... Foto: Kia
Kia ProCeed Predná časť Kie ProCeed je zhodná s kombi a hatchbackom.

Žeby bola podoba čisto náhodná? Ako majitelia Kie by sme boli radi, ak by si nás na ceste mýlili s majiteľmi Porsche. Verzia ProCeed je navyše dostupná len vo verziách GT a GT-Line. Teda so športovými doplnkami, ktoré sú v jednom prípade podporené aj športovými schopnosťami.

Interiér je zmesou praktickosti a elegancie. Do batožinového priestoru sa pristupuje cez piate elektricky otvárateľné dvere. Posádka má vo vnútri k dispozícii športové sedadlá, kontrastné prešívanie, volant so skosenou spodnou časťou a doplnky v chrómovej farbe.

Kia ProCeed má kontrastné prešívanie sedadiel a... Foto: Kia
Kia ProCeed Kia ProCeed má kontrastné prešívanie sedadiel a aj na spodku skosený volant.

204 benzínových koní aj diesel

Kia ProCeed je v ponuke s troma motormi. Pre verziu GT-Line sú vyhradené dva z nich. Benzínovú ponuku zastupuje 1,4 litrový preplňovaný benzínový štvorvalec s výkonom 140 koní. Kto chce cestovať na dlhšie vzdialenosti, ten siahne po 1,6 litrovom naftovom štvorvalci CRDi s výkonom 135 koní, ktorý spĺňa najprísnejšie emisné normy.

Pre plné využitie športového potenciálu auta, ktorý je podporený lákavým dizajnom Kia pripravila 1,6 litrový agregát T-GDI spaľujúci benzín s výkonom 204 koní. Z 0 na 100 km/h s ním štíhle kombi zrýchľuje za 7,5 sekundy.

V  ponuke ProCeed je aj naftový motor.... Foto: Kia
Kia ProCeed V ponuke ProCeed je aj naftový motor. Najvýkonnejší benzínový agregát dodáva 204 koní.

Verzie GT a GT-Line na prvý pohľad rozpoznáte podľa detailov. ProCeed GT je rozhodne emocionálnejší. Má iný nárazník, červené akcenty na prednej maske spolu s nárazníkom a 18 palcové disky. GT-Line si musí vystačiť so 17 palcovými kolesami, maskou bez červených doplnkov a inou ako červenou linkou na prednom nárazníku.

Na okruhu aj v kopcoch

Novú Kiu ProCeed sme mali možnosť vyskúšať na okruhu nachádzajúcom sa neďaleko Barcelony a na cestách hory Monserrat. Po niekoľkých desiatkach kilometrov môžeme konštatovať, že podvozok je rozhodne rýchlejší ako najvýkonnejší motor v ponuke.

Ale ani verzia GT nie je o nekompromisnom výkone. Sila prechádza predsa len výhradne na predné kolesá. Vo verzii GT do interiéru preniká veľmi pekný zvuk, ktorý silnie najmä v športovom režime. O decibely sa okrem výfukového potrubia starajú aj reproduktory auta.

Po deaktivácii športového režimu zvukový prejav auta nie je rušivý ani počas jazdy po diaľnici. Vo všeobecnosti je nová generácia modelu Ceed v porovnaní s minulou generáciu spoza volantu citeľne ľahšia. Vodič ani v prípade ProCeedu nemá pocit, že šoféruje ťažšie auto, prípadne kombi.

Po prekročení hraníc sa auto stáva nedotáčavým. Na druhej strane podvozok dokáže aj filtrovať určitú dávku nerovností, takže nie je nezmyselne tvrdý. Vec, ktorá nám počas jazdy vadila bol výhľad smerom dozadu. Vodič v stredovom spätnom zrkadle nevidí tak ďaleko za seba, ako je v iných autách bežné.

Záver

Kia ProCeed ide proti prúdu. Ignoruje vysoký podvozok, plasty na karosérii a off-roadový zjav. Automobil prináša vodičovi, posádke aj okoliu emóciu. V porovnaní so štandardným kombi, ktoré Kia označuje ako SW, má ProCeed výkonnejší motor a batožinový priestor menší o 6 litrov.

Kia ProCeed
Kia ProCeed
+39Kia ProCeed

Základná cena Ceedu SW je 14 390 eur. Základ tvorí 1,4 litrový benzínový štvorvalec bez turba, ktorý ProCeed nemá. Základnú ponuku modelu ProCeed s cenovkou 21 090 eur má na svedomí motor 1,4 T-GDI s výkonom 140 koní. Ceed SW s touto pohonnou jednotkou stojí minimálne 16 990 eur. Po modeli ProCeed teda budú siahať zákazníci, ktorí by inak mali záujem o vrcholné ponuky klasického kombi. Prípadne o neho budú mať záujem potenciálni záujemcovia o Optimu kombi.

Motor Palivo Výkon Prevodovka Výbava Cena
1,4 T-GDI benzín 103 kW/140 k 6-stupňový manuál GT-Line 21 090 €
1,4 T-GDI benzín 103 kW/140 k 7-stupňový automat GT-Line 22 890 €
1,6 T-GDI benzín 150 kW/204 k 6-stupňový manuál GT 24 790 €
1,6 T-GDI benzín 150 kW/204 k 7-stupňový automat GT 26 590 €
1,6 CRDi nafta 100 kW/135 k 6-stupňový manuál GT-Line 22 890 €
1,6 CRDi nafta 100 kW/135 k 7-stupňový automat GT-Line 24 690 €

Rozmery, objemy

Dĺžka (mm) 4 605
Šírka (mm) 1 800
Výška (mm) 1 422
Rázvor (mm) 2 650
Predný previs (mm) 855
Zadný previs (mm) 1 070
Svetlá výška (mm) 135
Objem batožinového priestoru 564 l

Technické údaje modelu Kia ProCeed GT

Typ Motora zážihový preplňovaný štvorvalec
Zdvihový objem motora 1591 cm3
Výkon 150 kW (204 k) pri 5 500 ot./min
Max. krútiaci moment 265 Nm pri 1 500 – 4 500 ot./min
Prevodovka 6-stupňová manuálna/7-stupňová automatická
Pohon predná náprava
Max rýchlosť 230/225 km/h
Zrýchlenie z 0 na 100 km/h 7,6/7,5 s
Spotreba (kombinovaná) 7,4/7,2 l/100 km (WLTP)

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Kia #gt #T-GDI #prvá jazda #Kia Proceed
Články podľa značiek