Test: Mazda 2 SkyActive G90 - malá s veľkým motorom

Mestské autá dostávajú malé trojvalcové motory. Mazda 2 nie. Japonský výrobca necháva pod kapotou 1,5 litrový benzínový štvorvalec, ktorým sa nemôžu pochváliť ani niektoré väčšie crossovery.

31.03.2019 07:00
debata (2)
Kompaktné rozmeru predurčujú Mazdu 2 na život v... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Mazda 2 Kompaktné rozmeru predurčujú Mazdu 2 na život v meste.

Okrem netradičnej pohonnej jednotky chce Mazda osloviť svojich zákazníkov aj vďaka kvalitnému vypracovaniu interiéru. Aktuálne je na trhu štvrtá generácia tohto modelu. Automobilka ju do predaja uviedla v roku 2014. Automobil sa vyrába v Thajsku, v Mexiku a v Japonsku.

Mazda 2 má dĺžku o šesť centimetrov väčšiu ako štyri metre. Široká je takmer 1,7 metra a výška dosahuje necelých 1,5 metra. Prevádzková hmotnosť, v rámci ktorej je započítaná aj hmotnosť 75 kg vážiaceho vodiča, je 1 050 kg.

Dizajn nie je opozeraný aj napriek tomu, že... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Mazda 2 Dizajn nie je opozeraný aj napriek tomu, že auto je na trhu od roku 2014.

Dizajn vhodný do mesta

Pocit po nastúpení do malej Mazdy vzdialene pripomína pobyt v interiéri Fiatu 500. Len vnútro je menej retro. Vodič po otočení sa má pocit, že dosiahne na zadné okno. V rámci šírky miesto na rozdávanie chýba.

Priamo pred vodičom sa rozprestiera veľký tachometer. Otáčkomer dostal miesto po jeho ľavej strane. Prístrojový štít kombinuje digitálne displeje s tradičnými ukazovateľmi. Zvyšok palubnej dosky pôsobí jednoduchým a prehľadným dojmom.

Krátke previsy pomáhajú pri parkovaní. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Mazda 2 Krátke previsy pomáhajú pri parkovaní.

Centrom interiéru je displej umiestnený na vrchu palubnej dosky. Jeho ovládanie prebieha prostredníctvom kruhového ovládača, ktorý je uložený medzi sedadlom vodiča a spolujazdca. Ovládanie ventilácie a klimatizácie je na samostatnom paneli, ktorý nie je digitálny. Napriek tomu klimatizácia má aj automatický režim.

Pred zadnými sedadlami je miesta dostatok pre dospelé osoby len na kratšie jazdy. Dlhší pobyt na druhom rade sedadiel sa nezaobíde bez kompromisov. Sedadlá najmä v prednom rade ponúkajú na danú triedu auta dobrý komfort a nadštandardné bočné vedenie. Pri dlhších jazdách môže posádke na predných sedadlách chýbať priestor v oblasti ramien. Najmä ak na predných sedadlách sedia väčšie postavy.

Interiér je jednoduchý a prehľadný. Miesta môže... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Mazda 2 Interiér je jednoduchý a prehľadný. Miesta môže byť málo napríklad na šírku.

Do batožinového priestoru sa v štandardnom režime zmestí 280 litrov. To je o viac ako 20 litrov menej, ako napríklad v prípade konkurenčného Fordu Fiesta. Po sklopení zadných sedadiel priestor narastá na 887 litrov.

Veľký objem s dobrou spotrebou

Kým väčšina ostatných automobiliek sa vydala cestou znižovania objemu, odoberania valcov a pridávania preplňovania, Mazda nie. Pod kapotou najmenšej Mazdy pracuje 1,5 litrový benzínový štvorvalec, ktorý nemá turbo.

Motor s objemom 1,5 litra nemá turbo. Nechýba mu. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Mazda 2 Motor s objemom 1,5 litra nemá turbo. Nechýba mu.

Testovaná verzia má jeho výkonnejšiu verziu, ktorá dosahuje výkon 90 koní. Maximálny krútiaci moment má hodnotu 148 Nm. Zrýchlenie na 100 km/h s 5-stupňovou manuálnou prevodovkou trvá 9,7 sekundy, pričom maximálna rýchlosť je 183 km/h.

V ponuke je aj slabšia verzia tohto motora s výkonom 75 koní, ale aj silnejší variant so 115 konskými silami. Naftový motor chýba.

Oficiálnym číslam jazdnej dynamiky teda preplňovanie nechýba. Za volantom vodič cíti, že výkon neprichádza náhle v plnej sile. Motor sa k nemu musí prepracovať otáčkami. Maximálny krútiaci moment sa nachádza v oblasti 4-tisíc otáčok.

Najväčší ukazovateľ zobrazuje údaje o rýchlosti. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Mazda 2 Najväčší ukazovateľ zobrazuje údaje o rýchlosti.

Prevodové stupne manuálnej prevodovky sú dlhé. Aj v tomto je Mazda iná ako konkurencia a nezhustila stupne tak, že vodič môže zaradiť najvyšší stupeň v mestskej premávke. Spotrebu japonský výrobca udržal na uzde. Podľa oficiálnych údajov má odber v kombinovanej premávke dosiahnuť 4,5 litra benzínu na 100 km. Nám sa v kombinovanom režime darilo jazdiť so spotrebou na úrovni piatich litrov.

Motor bez preplňovania navyše nie je tak citlivý na štýl jazdy. Keď sa vodič ho rozhodne “popreháňať”, nárast spotreby je akceptovateľný. Aj v mestských podmienkach sa spotreba drží na úrovni 6 litrov.

V batožinovom priestore po sklopení sedačiek... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Mazda 2 V batožinovom priestore po sklopení sedačiek takmer vzniká rovná podlaha.

Dospelé jazdné vlastnosti

Domovom Mazdy 2 je mesto. V uliciach je obratná a rýchla. Parkovanie s ňou nie je problematické ani pre menej zdatných vodičov. Vo výbave Takumi parkovaniu pomáha aj zadná parkovacia kamera.

Vodič za volantom cíti ľahkosť samotného auta, takže kľukatá cesta nie je žiadnym utrpením. Mazda navyše udržala odhlučnenie kabíny na dobrej úrovni. Do interiéru preniká väčší hluk jedine počas jazdy po diaľnici.

Testovaná Mazda 2 mala k dispozícii len halogénové svetlomety. Hlavné LED svetlomety sú dostupné len od výbavy Revolution. Riadenie malej Mazdy je až prekvapivo komunikatívne a presné. Rovnako aj správanie manuálnej prevodovky hodnotíme pozitívne. Jednotlivé prevodové stupne zapadajú isto a presne. Dĺžka radiacich dráh patrí k priemeru.

Záver

Mazda 2 patrí k tým štýlovejším malým autám, ktoré sa v našich mestách objavujú. Krátke previsy a celkovo kompaktné rozmery ju predurčujú k jednoduchému parkovaniu a preplietaniu sa cez mestskú premávku.

Halogénové svetlá mestskému autu stačia. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Mazda 2 Halogénové svetlá mestskému autu stačia.

Japonský malý automobil však rozhodne nezaujme najnižšou cenou. Jeho základná cenovka je 10 890 eur. Vo výbave Revolution Top s najvýkonnejšou verziou 1,5 litrového motora sa jeho cena šplhá na 18 090 eur.

Pri Mazde je už tradičné, že priplácať takmer nie je za čo. Za príplatok je dostupný len navigačný systém, metalický, resp. perleťový metalický lak a predĺžená záruka.

Rozmery, objemy, hmotnosti  
Dĺžka (mm) 4 060
Šírka (mm) 1 695
Výška (mm) 1 495
Rázvor (mm) 2 570
Objem batožinového priestoru (l) 280/950
Objem palivovej nádrže (l) 44
Prevádzková hmotnosť (kg) 1 050
Technické údaje  
Typ Motora zážihový
Zdvihový objem motora (cm3) 1 496
Počet valcov 4
Výkon (kW/k pri ot./min) 66/90 pri 6 000
Max. krútiaci moment (Nm pri ot./min) 148 pri 4 000 ot.
Prevodovka 5-stupňová manuálna
Poháňaná náprava predná
Max rýchlosť (km/h) 183
Zrýchlenie z 0 na 100 km/h (s) 9,7
Spotreba (kombi) (l/100km) 4,5
Spotreba (test) (l/100km) 5,1
Ceny a záruka  
Základná cena 10 890 EUR
Cena testovaného auta vo výbave Takumi 13 190 EUR
Záruka 3 roky/100 000 km
Mazda 2
Mazda 2
+18Mazda 2

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #test #Mazda #Mazda 2 #Skyactiv-G
Články podľa značiek