Test: Hyundai Kona Electric+ – elektromobil na dlhé cesty? Takmer

Elektrické autá sa stále snažia odpútať od svojich nabíjačiek. Kým mestské jazdy zvládajú bez problémov, dlhšie trasy sa stále nezaobídu bez kompromisov. S testovaným Hyundaiom som prešiel 350 kilometrov na jedno nabitie. Zatiaľ môj osobný rekord.

28.04.2019 07:00
debata (19)
Hyundai Kona Electric nemá prednú mriežku... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Hyundai Kona Electric Hyundai Kona Electric nemá prednú mriežku chladiča.

Kórejská automobilka pritom nie je špecialistom na elektromobily. V portfóliu má dva modely. Testovaná Kona dokonca ani nemá extra aerodynamický a futuristický dizajn, na aký sme pri elektrických autách zvyknutí. Mohli by sme povedať, že ide o obyčajné SUV.

V prvej fáze Kona na trh prišla v benzínovej verzii. Po nej sa na trhu objavil elektrický model. Naftová verzia sa v rámci príchodov do predajní dostala až na posledné miesto. Elektromobil má dve verzie. Jednu s väčšími (64 kWh) a druhú s menšími (39 kWh) batériami.

Až na chýbajúcu mriežku chladiča a špeciálne... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Hyundai Kona Electric Až na chýbajúcu mriežku chladiča a špeciálne disky vyzerá elektrická Kona "obyčajne".

Ako v laboratóriu

Na prvý pohľad je elektrická Kona takmer identická s verziami so spaľovacími motormi. Chýba jej akurát mriežka chladiča. Namiesto nej má elektromobil vpredu plastový kryt, ktorý má zlepšiť aerodynamiku.

Z iných uhlov ide o takmer klasické SUV. Karosériu v oblasti kolies zdobia plastové kryty. Vpredu sú svetlá. Rovnako aj vzadu. Posádka môže dovnútra nastúpiť cez štvoricu dverí. V zadnej časti však chýba koncovka výfuku a na boku karosérie hrdlo nádrže. Konektor pre nabíjačku sa nachádza v plastovom kryte, ktorý nahrádza prednú mriežku chladiča.

Nabíjací konektor sa nachádza v prednej časti... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Hyundai Kona Electric Nabíjací konektor sa nachádza v prednej časti auta.

Interiér elektrickej Kony mi prišiel chladný a neosobný. Akoby išlo o laboratórium a ja som do neho mal nastupovať len v bielom plášti a v gumených rukaviciach. Vnútru testovaného auta dominujú svetlé farby. Hyundai zabudol na emóciu. Medzi použitými materiálmi kraľuje plast. Je to daň za vysokú cenu batérií, takže výrobca musí šetriť kde sa dá, aby udržal cenu na uzde. Kožou je potiahnutý jedine volant. V najvyššej výbave sú polokožené aj sedačky. Za kožené sedadlá sa pripláca.

Interiér pôsobí až príliš sterilne. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Hyundai Kona Electric Interiér pôsobí až príliš sterilne.

Funkčnosťou interiéru sa elektrická Kona vyrovnáva svojim štandardným súrodencom. Batérie z interiéru neubrali takmer žiadne miesto. Výnimkou je batožinový priestor. Batérie sú uložené v podlahe. Stredový tunel medzi posádkou na predných sedadlách je široký, no pod ním sa nachádza celkom veľké odkladacie miesto, kde bez problémov odložíte napríklad peňaženku.

Batožinový priestor je v porovnaní s konvenčnými verziami o čosi menší. Zmestí sa do neho 332 litrov. Do benzínovej Kony naložíte až 544 litrov.

Batožinový priestor je v porovnaní s ostatnými... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Hyundai Kona Electric Batožinový priestor je v porovnaní s ostatnými verziami modelu menší.

Najväčšie batérie a 204 koní

Na palube testovanej Kony bola batéria s kapacitou 64 kWh, ktorá sľubuje slušný dojazd. Podľa WLTP by v kombinovanom režime mala Kona s výkonom 204 koní prejsť 449 km. A to je už porovnateľná hodnota s autami so spaľovacími motormi.

Navyše jazdné výkony sú taktiež zaujímavé. Z 0 na 100 km/h testovaná Kona zrýchľuje za 7,6 sekundy. Maximálna rýchlosť je síce len 167 km/h. Krútiaci moment 395 Nm je dostupný vždy.

Elektrický motor je pod prednou kapotou. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Hyundai Kona Electric Elektrický motor je pod prednou kapotou.

V meste je dojazd absolútne postačujúci. Ak jazdíte do práce, na nákupy, prípadne dochádzate do mesta zo satelitných oblastí, Konu budete dobíjať raz za týždeň, prípadne ešte menej často. Automobil pri mestských rýchlostiach veľmi dobre pracuje s dojazdom. Čím viac kolón, tým lepšie, pretože sa znižuje tempo cestovania a z batérii uniká energia pomalšie.

Zo Spiša do Bratislavy na jedno nabitie

Je však tento elektromobil konečne vhodný aj na dlhšie cestovanie? Alebo je jeho majiteľ odsúdený na nekonečné nabíjanie a pomalú cestu po diaľnici? Zisťoval som. Vyrazil som na 350 kilometrov dlhú cestu z Bratislavy do Spišskej Novej Vsi.

Pri dlhších cestách je najpraktickejšie... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Hyundai Kona Electric Pri dlhších cestách je najpraktickejšie používať nabíjačky spoločnosti Greenway. Sú rozmiestnené takmer po celom Slovensku.

Smerom na východ som na batériu nebral ohľad. Doplna nabité auto, traja ľudia na palube, v tempomate aktivovaná rýchlosť 140 km/h. V Banskej Bystrici v batériách ostáva dojazd 80 km. Musím nabíjať. Použijem na to 50 kW rýchlonabíjačku spoločnosti Greenway. Nabíjací stojan ma informuje, že do 80 percentného nabitia mi ostáva približne jedna hodina. Čím väčšie batérie, tým dlhšie nabíjanie.

Po 40 minútach nabíjania pokračujem. Predo mnou leží 150 km, v batériách mám dojazd na 300 km. Elektrická Kona je prvý elektromobil, s ktorým som sa nebál ísť cez Čertovicu. Mohol som tak obísť nabíjačku Greenway v Ružomberku. Do Spišskej Novej Vsi prichádzam so 40-kilometrovým dojazdom. Auto pripájam v garáži cez bežnú zásuvku a štandardnú nabíjačku, ktorá je súčasťou auta. Kona ma na displeji informuje, že plne nabitá bude o 30 hodín.

Zo štandardnej zásuvky sa Kona dobíja aj viac... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Hyundai Kona Electric Zo štandardnej zásuvky sa Kona dobíja aj viac ako 30 hodín.

Cestou späť do Bratislavy volím kompromisný režim jazdy. Idem sám. Cestovnú rýchlosť som znížil na 130 km/h. V diaľničných stúpaniach pri Spišskom Štvrtku, Štrbe a Východnej rýchlosť znižujem na 110 km/h. V Banskej Bystrici mi v ostáva 63 % kapacity batérií. Verím, že sa mi podarí dostať na odpočívadlo Zeleneč, kde auto nachvíľu dobijem.

Pri Nitre dostávam nádej, že batérie zvládnu cestu bez zastavenia až do Bratislavy. Tempo jazdy klesá na 110 km/h. Míňam odpočívadlo Zeleneč aj odbočku na Voderady, kde je posledná rýchlonabíjačka pred Bratislavou. Pri Senci sa Kona začína dožadovať elektrickej zásuvky. Rýchlosť klesá na 100 km/h. Vonku prší. Kvôli zahmlievaniu okien nie je možné vypnúť kúrenie a predĺžiť tak dojazd. Pri vjazde do Bratislavy Kona ukazuje stav batérii na úrovni 4 percent.

Prístrojový štít pred vodičom je prehľadný. Vo... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Hyundai Kona Electric Prístrojový štít pred vodičom je prehľadný. Vo výbave Electric+ nechýba ani head-up displej.

Z posledných zvyškov energie sa s elektromobilom dostávam k prvej nabíjačke Greenway pri nákupnom centre blízko diaľnice D1. Kona to zvládla. Prvý redakčný testovací elektromobil, ktorý prešiel dve tretiny Slovenska bez potreby nabíjania. Čas cesty je na úrovni 4 hodín. S autom so spaľovacím motorom je možné túto cestu absolvovať za 3 až 3,5 hodiny.

Hyundai Kona Electric
Hyundai Kona Electric
+31Hyundai Kona Electric

Svoju hmotnosť maskuje dobre

Prvý elektromobil, ktorý som v živote šoféroval, bola prvá generácia Nissanu Leaf. Spomínam si, že spoza volantu sa mi auto zdalo obdivuhodne ťažké. A aj bolo. Prázdna Kona neváži dve tony, no taktiež nie je žiadnym atlétom. Pohotovostná hmotnosť sa pohybuje od 1 685 do 1 743 kg. Dôvod vysokej hmotnosti tkvie opäť v batériách.

Hyundai však vyššiu hmotnosť dobre zamaskoval. Vodičovi sa auto nezdá byť tak ťažké. Jeho kilogramy sa prejavia v zákrutách, no v meste sa elektrická Kona zdá byť omnoho ľahšia. Efektu pomáha aj riadenie. Účinok posilňovača riadenia je vysoký. Točenie volantu na parkovisku nevyžaduje takmer žiadnu námahu.

Odhlučnenie interiéru je zlé. Filtrovanie nerovností posiela do interiéru pomerne veľké zvukové vlny. Ešte horšie je to na diaľnici. Aerodynamický hluk a hluk z odvaľovania pneumatík je tak vysoký, že posádka sa nemôže rozprávať tlmeným hlasom.

Opäť ide o kompromisné riešenie. Výrobca chcel udržať na prijateľnej úrovni ako hmotnosť, tak aj cenu. Tlmiacich materiálov preto použil menej.

Záver

Elektrický Hyundai Kona so 64 kWh batériami je jedným z prvých elektromobilov, ktoré je možné používať ako rodinné auto na každý deň. Bez kompromisov sa to však stále nezaobíde. Tento elektromobil už nie je odkázaný na krátke mestské jazdy a neustálu prítomnosť elektrickej zásuvky. Ak však chcete auto nabíjať doma, mali by ste uvažovať o kúpe a inštalácii wall-boxu. Z pribalenej nabíjačky a štandardnej zásuvky sa auto nabíja doslova desiatky hodín.

Elektrická verzia tohto modelu je v porovnaní s... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Hyundai Kona Electric Elektrická verzia tohto modelu je v porovnaní s benzínovou Konou výrazne drahšia.

Dôležitá je aj cena. Kým benzínová Kona sa predáva od sumy 14 990 eur, elektrická Kona má cenovku minimálne 34 990 eur. V takom prípade je na palube batéria s kapacitou 39 kWh. Hyundai Kona Electric so 64 kWh batériou stojí od 38 490 eur. Automobilka poskytuje na batériu záruku 8 rokov, resp. 200-tisíc km.

Rozmery, objemy, hmotnosti  
Dĺžka (mm) 4 180
Šírka (mm) 1 800
Výška (mm) 1 570
Rázvor (mm) 2 600
Objem batožinového priestoru (l) 332/1 114
Kapacita batérii (kWh) 64
Pohotovostná hmotnosť (kg) 1 685 – 1 743
Technické údaje  
Typ Motora elektrický synchrónny s permanentným magnetom
Výkon (kW/k) 105/204
Max. krútiaci moment (Nm pri ot./min) 395 od 0 ot.
Prevodovka jednostupňová redukčná
Poháňaná náprava predná
Max rýchlosť (km/h) 167
Zrýchlenie z 0 na 100 km/h (s) 7,6
Dojazd (WLTP) (km) 449
Dojazd (test) (km) 360
Ceny a záruka  
Základná cena 34 990 Eur
Cena testovaného auta 43 490 Eur
Záruka 5 rokov bez obmedzenia počtu najazdených km
Záruka na batériu 8 rokov/200 000 km
Video: Pozrite si redakčné porovnanie dvojice elektromobilov. Hyundai Ioniq vs. Nissan Leaf.
Video

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Hyundai #test #elektromobil #SUV #Hyundai Kona Electric
Články podľa značiek