Test: Seat Arona Beats 1,0 TSI DSG – hudba, dizajn a mesto

Mestské crossovery nie sú o terénnych schopnostiach. Zákazníkov lákajú najmä na dizajn. Seat pripravil pre svoj model Arona limitovanú edíciu Beats. Vylepšený dizajn dopĺňa špeciálny audiosystém.

05.05.2019 07:00
debata (22)
Pozrite si redakčný test Seatu Arona vo verzii Beats.
Video

Seat v roku 2017 dal mestskému modelu Ibiza vyšší podvozok a vznikla Arona. Malý mestský crossover, ktorého koncept sa šíri celým koncernom VW. Ako posledná predstavila najmenší crossover Škoda. Model Kamiq česká automobilka priviezla aj na tohtoročný autosalón v Bratislave.

Dvojfarebný exteriér

Hlavným poznávacím znakom verzie Beats je dvojfarebná karoséria. Strecha môže byť sivá, čierna alebo oranžová. Bez príplatku. Spätné zrkadlá sú lakované v oranžovej farbe. Automobil stojí na špeciálnych 17 palcových zliatinových diskoch.

Dvojfarebná karoséria je žiadaná. Arona ju má... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Seat Arona Beats Dvojfarebná karoséria je žiadaná. Arona ju má aj v tejto limitovanej edícii.

Verzia Beats vychádza z výbavy Style. Dizajn masky chladiča si požičala z verzie Xcellence. O tom, že na palube sa nachádza špeciálny audiosystém, informuje nápis na dverách batožinového priestoru.

Vo vnútri je digitálny prístrojový štít a poťahy sedadiel, ktoré kombinujú textil a alcantaru spolu s oranžovým prešívaním. V noci atmosféru v interiéri dotvára podsvietenie dverí. Palubnú dosku tvoria najmä plastové časti. Sivé odtiene dopĺňa oranžová dekoračná lišta. Koža sa nachádza na volante, hlavici radiacej páky a na ručnej brzde.

Interiér spája plasty, kožu a farebné dekoračné... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Seat Arona Beats Interiér spája plasty, kožu a farebné dekoračné lišty.

Predné sedadlá majú dostatočné bočné vedenie, ktoré však chýba zadným sedadlám. Miesta v interiéri je podobné množstvo, aké ponúka Ibiza. Rozdiel je jedine v priestore pre hlavy cestujúcich na zadných sedadlách. Rázvor modelu Arona má hodnotu 2 566 mm, čo je o dva milimetre viac ako v prípade Ibizy. Do batožinového priestoru sa zmestí 400 litrov. Do menšej Ibizy sa v základe zmestí 355 litrov.

Špeciálny audiosystém Beats pozostáva zo šiestich reproduktorov a jedného subwoofera. Ich výkon dosahuje 300 W. Arona sa v tejto verzii radí k mestským autám svojej cenovej kategórie s najlepším ozvučením. S príplatkovými audiosystémami prémiových automobiliek tento zvukový systém nie je možné porovnávať.

Do batožinového priestoru sa zmestí 400 litrov.... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Seat Arona Beats Do batožinového priestoru sa zmestí 400 litrov. To je o 45 litrov viac ako v prípade Ibizy.

Bez vibrácií

Pod kapotou testovaného auta pracuje 1,0 litrový trojvalcový benzínový motor TSI spojený so 7-stupňovým automatom. Výkon 115 koní a krútiaci moment 200 Nm stačia na zrýchlenie na 100 km/h za 10 sekúnd. Maximálna rýchlosť je 182 km/h.

Benzínový litrový trojvalec dosahuje výkon 115... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Seat Arona Beats Benzínový litrový trojvalec dosahuje výkon 115 koní.

Trojvalcový motor prekvapuje hneď po naštartovaní. Do interiéru neprenikajú žiadne vibrácie. Práve trojvalcové motory sú známe svojim drsnejším chodom, ktorý je spôsobený nepárnym počtom valcov. Motor je veľmi dobre odhlučnený aj počas jazdy. Do vnútra sa okrem vibrácií nedostáva ani hluk. Typický trojvalcový zvukový prejav sa posádke dostane do uší až po výraznejšom pridaní plynu.

Automatická prevodovka so 7 stupňami spolupracuje s malým motorom veľmi dobre. Arona nemá k dispozícii jazdné režimy. Športový režim má len automat. Jazdný prejav tohto spojenia je pre Aronu mimoriadne vhodný.

Za digitálny prístrojový štít sa nepripláca. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Seat Arona Beats Za digitálny prístrojový štít sa nepripláca.

V meste je auto agilné. Motor sa dokáže zohriať aj pri kratších trasách. Spotreba sa v mestských uliciach pohybuje na úrovni 7 litrov. Približne rovnakú porciu benzínu si auto pýta aj na diaľnici. V priemere testovaný Seat Arona dosahuje spotrebu 6,4 l/100 km. Mimo mesta odber klesá k hranici piatich litrov.

Jazdné vlastnosti v priemere

Modely koncernu VW sa vyznačujú tuhými podvozkami, ktoré kombinujú pohodlie pri čo najmenších náklonoch karosérie. Teraz to nie je inak. Podvozok Arony rozhodne nemôžeme označiť ako mäkký. Podvozok je podobne dobre odhlučnený ako motor.

V porovnaní s nižšou Ibizou si vodič v zákrutách bude musieť poradiť s vyšším ťažiskom. Najmä v zákrutách s asfaltom s priečnymi nerovnosťami má Arona tendenciu strácať istotu. V meste je auto obratné. Vodič má z neho lepší výhľad, keďže sedí vyššie ako v štandardnom hatchbacku. Parkovacia kamera je však len za príplatok.

Záver

Seat Arona v limitovanej edícii Beats je autom, po ktorom siahnu najmä mladí ľudia, ktorí si potrpia na kvalitnú hudbu. Arona v tejto verzii je štýlová a s testovaným motorom aj akčná. Vzhľadom k rozmerom a jazdným výkonom je pre Aronu ideálnym miestom mesto, prípadne prímestské dochádzanie.

Audiosystém má 6 reproduktorov a jeden subwoofer. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Seat Arona Beats Audiosystém má 6 reproduktorov a jeden subwoofer.

Základná cena Arony je 13 250 eur. Limitovaná verzia Beats má cenovku minimálne 17 660 eur. Silnejšiu verziu trojvalcového motora spolu s automatickou prevodovkou Seat predáva za 19 810 eur. V ponuke sú aj naftové motory, ktoré Arone uľahčia dlhšie diaľničné presuny. V takom prípade cena presahuje hranicu 20-tisíc eur.

Rozmery, objemy, hmotnosti  
Dĺžka (mm) 4 138
Šírka (mm) 1 780
Výška (mm) 1 543
Rázvor (mm) 2 566
Objem batožinového priestoru (l) 400
Objem palivovej nádrže (l) 40
Pohotovostná hmotnosť (kg) 1 212
Technické údaje  
Typ Motora zážihový
Zdvihový objem motora (cm3) 999
Počet valcov 3
Výkon (kW/k pri ot./min) 85/115 pri 5 000 – 5 500
Max. krútiaci moment (Nm pri ot./min) 200 pri 2 000 – 3 500
Prevodovka 7-stupňová automatická
Poháňaná náprava predná
Max rýchlosť (km/h) 182
Zrýchlenie z 0 na 100 km/h (s) 10,0
Spotreba (kombinovaná) (l/100km) 5,0
Spotreba (test) (l/100km) 6,4
Ceny a záruka  
Základná cena modelu Arona 13 250 Eur
Základná cena verzie Beats 17 660 Eur
Cena testovaného auta od 19 810 Eur
Záruka 6 rokov/150 000 km
Seat Arona Beats
Seat Arona Beats
+23Seat Arona Beats

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #test #crossover #Seat #Seat Arona #tvpravda
Články podľa značiek