Test: Kia Proceed GT Line 1,6 CRDi - najkrajšia, no nie bezchybná

Hľadáte kombi nižšej strednej triedy, no konvenčné tvary sa vám nepáčia? Automobilka Kia našla odvahu a vytvorila najkrajšie kombi danej triedy. Verzia modelu Ceed s najdynamickejším dizajnom má aj svoje nevýhody. Naftový agregát však patrí k motorom s veľmi nízkou spotrebou.

17.11.2019 07:00
debata
Zmestili sme sa na zadné sedadlá Kie Proceedu? Pozrite si Showroom!
Video

Označenie Kia Pro_Cee'd v minulosti patrilo trojdverovému hatchbacku. Tieto autá však nikto nechce a ide o mŕtvy segment trhu. S najnovšou generáciou Kie Ceed označenie Proceed zdedilo kombi. Špeciálna verzia kombi v štýle shooting brake.

Tretia generácia Kie Ceed je na trhu od roku 2018. Kórejská automobilka odstránila z názvu apostrof a svoj ťažiskový model výrazne prekopala. Na trh dorazili štyri karosárske verzie (hatchback, kombi – Sportswagon, Proceed, XCeed). Všetky výrobca produkuje vo svojej továrni neďaleko Žiliny.

Výroba prebieha pri Žiline. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Kia Proceed GT Line Výroba prebieha pri Žiline.

Automobil zdieľa základ so sesterským modelom Hyundaiom i30. Verzia Proceed sa vyrába od konca roku 2018. Nárazové testy EuroNCAP automobil absolvoval v roku 2019. Hatchback, vybavený bezpečnostnými systémami zahrnutými pod “Safety Pack”, získal plný počet piatich hviezdičiek.

Najkrajší na trhu

Kia Proceed sa od svojich modelových súrodencov líši najmä zadnou časťou a líniou strechy. Predná časť auta je takmer zhodná s hatchbackom, crossoverom aj s kombi. Proceed je dlhý 4 605 mm, na šírku meria 1 800 mm a vysoký je len 1 422 mm. Rázvor kolies je 2 650 mm. Proceed je tak odsúdený na dlhé previsy. Vpredu ide o 885 mm dlhý previs. Ten zadný je dlhý až 1 070 mm.

Proceed má dlhé previsy karosérie. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Kia Proceed GT Line Proceed má dlhé previsy karosérie.

Hlavným dizajnovým prvkom automobilu sú jeho zadné svetlá. Tie sa tiahnu naprieč celou šírkou vozidla. Proceed je v ponuke len ako GT a GT Line. Exteriér je teda vyšperkovaný rôznymi doplnkami. Automobil stojí na diskoch s priemerom 17 palcov.

Proceed sa taktiež vyznačuje výrazne klesajúcou líniou zadného okna a hornej línie bočných okien. Zadné okno je uložené pod ostrým uhlom. Posledný c-stĺpik má opačný sklon ako prvé dva.

Krátky rázvor a dlhá karoséria majú na svedomí málo miesta pred zadnými sedadlami. Dve dospelé osoby s výškou 186 cm si za seba sadnú bez akéhokoľvek miesta nazvyš. Takmer žiadne miesto navyše neostane ani nad hlavou pasažiera na zadnom sedadle.

V strede zadných sedadiel chýba otvor pre lyže.... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Kia Proceed GT Line V strede zadných sedadiel chýba otvor pre lyže. Zvyšok modelového radu ho má.

Na druhej strane, batožinový priestor je vďaka tomu pomerne veľký. Zmestí sa doň 594 litrov nákladu. Po sklopení zadných sedadiel až 1 545 litrov. Zadné sedadlá sú delené v pomere 2/3 . V strede nám však chýbal otvor pre lyže. Sesterské modely ho majú.

V prednej časti je Proceed zhodný s klasickým kombi, crossoverom alebo hatchbackom. Centrom interiéru je 10,25 palcový dotykový displej, ktorý okrem iného zobrazuje aj navigáciu. Pred vodičom sa nachádzajú klasické ukazovatele. Digitálny prístrojový štít je za príplatok 800 eur len pre verziu GT. GT Line sa musí zaobísť bez digitálneho prístrojového ští­tu.

Interiér pôsobí kvalitne. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Kia Proceed GT Line Interiér pôsobí kvalitne.

Posádku poteší bezdrôtová nabíjačka mobilných zariadení, ktorá sa nachádza pod panelom ventilácie. Kia ju ponúka bez príplatku. Rovnako bez príplatku je aj vyhrievanie volantu a predných sedadiel.

Naftový motor vyniká nízkou spotrebou

Pod kapotou modelu Proceed GT Line môže byť buď benzínový štvorvalec 1,4 T-GDi, alebo naftová pohonná jednotka 1,6 CDRi. Testovaný automobil poháňa práve naftový štvorvalec s výkonom 136 koní.

1,6 litrový naftový motor má výkon 136 koní. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Kia Proceed GT Line 1,6 litrový naftový motor má výkon 136 koní.

Maximálny krútiaci moment pohonnej jednotky spojenej so 7-stupňovou automatickou prevodovkou je 320 Nm. Verzia so 6-stupňovým manuálom má 280 Nm. Naftový Proceed s automatom zrýchli na 100 km/h za 10,1 sekundy. Maximálna rýchlosť je 200 km/h.

Hlavná devíza motora, ktorý využíva systém selektívnej katalytickej redukcie, je v jeho spotrebe. Spotreba v meste málokedy prekročí hranicu 6 litrov nafty na 100 km. Mimo mesta klesá odber pod hranicu 5 litrov. Na diaľnici pri rýchlosti 130 km/h podľa GPS motor “žerie” približne 5,4 litra nafty. V priemere sme počas testu dosiahli priemernú spotrebu 5,2 l/100 km. Auto sme pri tom nešetrili.

Automatická prevodovka má dve spojky a 7 stupňov. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Kia Proceed GT Line Automatická prevodovka má dve spojky a 7 stupňov.

Pohonná jednotka je tichá, do interiéru vibrácie neprenikajú. Spolu s automatickou prevodovkou sú dobre zladené. Výhrady k radeniu rýchlostných stupňov nemáme. Výkon motora je, podľa nás, dostatočný. V bežných jazdných podmienkach si pohonná jednotka s autom poradí bez väčších problémov. Pri stlačení plynu prevodovka zbytočne neradí nižšie stupne. Namiesto toho nechá krútiaci moment, aby sa prejavil. Plný ťah nastáva od hranice 2-tisíc otáčok.

GT Line je bez špeciálnych jazdných vlastností

Jazdné vlastnosti Kie Proceed patria k priemeru. GT Line špeciálny zážitok za volantom neponúka. Ak chcete športové jazdné vlastnosti, musíte siahnuť po verzii GT, ktorá má len 1,6 litrový benzínový štvorvalec s výkonom 204 koní.

Za volantom vodič cíti, že Proceed s naftovým motorom je pomerne ťažký. Testovaná verzia váži bez 4 kg 1,5 tony. Riadenie je však presné a príjemne tuhé. Vodič má navyše v rukách športový volant s perforovanou kožou, ktorého veniec nie je príliš hrubý. Skôr patrí k tým tenším.

Jazdné vlastnosti označujeme za priemer. Na limite je automobil nedotáčavý. Pohon všetkých kolies v žiadnej verzii modelového radu Ceed dostupný nie je. S dynamickou jazdou si podvozok poradí bez väčších problémov, no špeciálny zážitok to pre vodiča nie je. Rovnako problémy nemá ani s bežnými nerovnosťami ciest.

Proceed s naftovým motorom je vhodný skôr na štýlové prekonávanie veľkého počtu kilometrov ako na ostré jazdenie po okresných cestách. Pri parkovaní nás však prekvapilo, že Proceed nemá parkovacie senzory v prednej časti. Tie sa nenachádzajú ani medzi príplatkovou výbavou. Vodičovi pomáha len zadná parkovacia kamera a zadné senzory.

Záver

Dizajn Kie Proceed sa nám mimoriadne páči. Naftový motor je úsporný a jeho výkon dostatočný. Jeho prítomnosť nás vzhľadom na dizajn auta nevyrušovala. Svoje zápory dokázal vykompenzovať nízkou spotrebou a kultivovanosťou. V porovnaní s benzínovým motorom je však drahší o 1 800 eur.

Jazdné vlastnosti patria k priemeru. Pre nadpriemer musia záujemcovia siahnuť po plnokrvnej verzii GT. Proceed nemá základné výbavy ako Amber, Silver, Gold a Platinum. Preto jeho cena začína na sume 21 290 eur. Naftový motor má minimálnu cenovku 23 090 eur.

Kia Proceed láka najmä na svoju zadnú časť. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Kia Proceed GT Line Kia Proceed láka najmä na svoju zadnú časť.

V tejto cene nájdete napríklad LED svetlá, svetelný senzor, parkovaciu kameru, svetelný a dažďový senzor, vyhrievaný volant spolu s prednými sedadlami a 8-palcový dotykový displej.

Za príplatok je metalíza. V balíkoch doplnkovej výbavy sa nachádza navigácia s väčším displejom, bezkľúčové odomykanie a štartovanie, adaptívny tempomat, niektoré bezpečnostné systémy, asistenčný systém pre jazdu v pruhoch a iné.

Rozmery, objemy, hmotnosti  
Dĺžka (mm) 4 605
Šírka (mm) 1 800
Výška (mm) 1 422
Rázvor (mm) 2 650
Objem palivovej nádrže (l) 50
Pohotovostná hmotnosť (kg) 1 496
Technické údaje  
Typ motora vznetový
Zdvihový objem motora (cm3) 1 598
Počet valcov 4
Výkon (kW/k pri ot./min) 100/136 pri 4 000
Max. krútiaci moment (Nm pri ot./min) 320 pri 2 000 – 2 250
Prevodovka 7-stupňový automat
Poháňaná náprava predná
Max. rýchlosť (km/h) 200
Zrýchlenie z 0 na 100 km/h (s) 10,1
Spotreba (kombinovaná – WLTP) (l/100km) 5,1 – 5,3
Spotreba (test) (l/100km) 5,2
Ceny a záruka  
Základná cena Kie Proceed 21 290 eur s DPH
Základná cena testovanej verzie 24 890 eur s DPH
Záruka 7 rokov/150 000 km (prvé 3 roky bez obmedzenia počtu km)
Kia Proceed GT Line
Kia Proceed GT Line
+35Kia Proceed GT Line

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kia #test #showroom #Kia Ceed #Kia Proceed #Kia Ceed GT-Line
Články podľa značiek