Test: BMW 745Le - vyskúšali sme luxus politikov

Hybridizácia sa nevyhýba ani vlajkovým lodiam. BMW radu 7 vo verzii 745Le spája radový benzínový šesťvalec s elektrickým pohonom. Luxus na palube ostáva pre posádku na zadných sedadlách zachovaný. Vodič musí častejšie auto nabíjať a tankovať. Najväčší sedan od BMW si obľúbili politici. Pozrite sa, ako to vyzerá na palube.

08.03.2020 07:00
debata (1)
Video

Korene BMW radu 7 siahajú až do 1977, kedy prišla na trh prvá generácia najluxusnejšieho sedanu od bavorskej automobilky. Tento automobil s obľubou používajú politici. Vo vozidlách sedia ministri, prezidentka a aj premiér. Dnes je na trhu šiesta generácia. Rad 7 prekonal zmenu tisícročí a aj nástup modelov SUV, s ktorými však stále bojuje.

Posledná generácia je na trhu od roku 2015. V blízkej dobe je teda možné očakávať príchod jej nástupcu. Facelift vozidlo dostalo začiatkom roka 2019. Automobil je na trhu v dvoch verziách. Generačné označenie G11 patrí štandardnému sedanu. G12 označuje verziu s predĺženým rázvorom a teda s väčším miestom pre nohy v druhom rade sedadiel.

BMW 745Le je dlhé 5 268 mm. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc, BMW 745Le
BMW 745Le BMW 745Le je dlhé 5 268 mm.

BMW produkuje svoju vlajkovú loď vo fabrike v Nemecku, v Thajsku a v Indonézii. V Thajsku dochádza len k výrobe verzie s predĺženým rázvorom. V USA sa rad 7 so štandardným rázvorom nepredáva. Dostupná je iba predĺžená verzia. Automobil bol predstavený v máji 2015 v nemeckom Mníchove. Hybridná verzia na trh dorazila v roku 2016.

Nárazové testy BMW radu 7 oficiálne neabsolvovalo. Technicky najpríbuznejší rad 5, ktorý s väčším súrodencom zdieľa platformu aj technológie, má v hodnotení EuroNCAP zisk plného počtu piatich hviezdičiek.

Dizajn vlakovej lode BMW je pomerne nenápadný. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
BMW 745Le Dizajn vlakovej lode BMW je pomerne nenápadný.

V hlavnej úlohe mriežka chladiča

BMW radu 7 je vo svojej podstate nenápadným sedanom. Prehliadnuť ho nie je vôbec žiadny problém. Navonok auto okázalo nedemonštruje svoje svaly, ani cenu. V rámci faceliftu BMW zmenilo niekoľko dizajnových detailov. Hlavným prvkom je však mriežka chladiča.

Tá narástla do absurdných rozmerov a stala sa ústredným motívom prednej časti auta. Ukázalo sa, že nejde o ojedinelý zjav v dizajne vozidiel BMW. Prednú masku s podobnými proporciami má napríklad aj najväčšie SUV v ponuke X7.

Po facelifte narástla najmä maska chladiča. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
BMW 745Le Po facelifte narástla najmä maska chladiča.

V predĺženej verzii je automobil dlhý 5 268 mm. Ide o poriadne dlhý sedan, ktorý z väčšiny parkovacích miest vytŕča. Predĺženú verziu je možné spoznať najmä podľa mimoriadne dlhých zadných dverí.

Vzadu sedí šéf, vpredu zamestnanec

Hlavné miesto v BMW radu 7 sa nachádza vzadu vpravo. To je miesto, na ktoré je sústredená celá luxusná pozornosť auta. V rámci dôležitosti je druhé v poradí ľavé zadné miesto. Obe sedadlá sú polohovateľné, vyhrievané, ventilované a masážne.

Do vnútra BMW 745Le sa zmestia štyria pasažieri. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
BMW 745Le Do vnútra BMW 745Le sa zmestia štyria pasažieri.

Pravé zadné sedadlo je dokonca možné dostať do akejsi ležadlovej polohy, keď sa sedadlo spolujazdca sklopí smerom dopredu a vysunie sa opierka na vyloženie nôh. Vodič v takom prípade na 70 percent stráca výhľad do pravého spätného zrkadla.

Pred zadnými sedadlami sa nachádzajú obrazovky, prostredníctvom ktorých je možné ovládať systémy vozidla. Obrazovky sú za príplatok. Okrem toho monitory zobrazia navigáciu alebo prehrajú film. Automobil má taktiež vo výbave prijímač televízneho vysielania.

Obrazovky slúžia nielen na zábavu, ale aj na... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
BMW 745Le Obrazovky slúžia nielen na zábavu, ale aj na ovládanie systémov auta.

Komu nestačí ovládanie prostredníctvom obrazoviek, v stredovej lakťovej opierke je dotykový telefón, vďaka ktorému je taktiež možné ovládať systémy auta. Okrem toho má posádka na zadných sedadlách k dispozícii rolety, ambientné podsvietenie dverí a strešného okna. Osvetlenie sa nachádza aj v B-stĺpikoch auta.

BMW však zabudlo podsvietiť priestor vo dverách, ktorý má posádka chytiť pre zatvorenie dverí. Potme sa na prvýkrát dosť ťažko hľadá. Na druhej strane, za príplatok môže byť pre cestujúcich na zadných sedadlách k dispozícii aj chladnička.

Interiér je možné premeniť na obývačku. Foto: Pravda, Martin Majerníček
BMW 745Le Interiér je možné premeniť na obývačku.

Pohodlie na prvom mieste

Šoférovať BMW radu 7 vám neprinesie najlepší šoférsky zážitok. Za volantom väčšinou nesedí tá hlavná postava v interiéri. Ide skôr o pracovné miesto. Riadenie je mimoriadne odfiltrované a volant vodičovi neprezrádza, čo sa deje pod prednými kolesami.

Rad 7 sa najlepšie cíti na diaľnici. S rázvorom dlhým 3 210 mm je stabilný aj vo vysokých rýchlostiach. Podvozok vozidla sa snaží čo najviac tlmiť nerovnosti. V meste a pri pomalých rýchlostiach to vedie k pomerne plavnej jazde.

Športový režim spevní postoj BMW radu 7 a vodič môže s ministrom na zadných sedadlách unikať pred nebezpečenstvom. Ani v takom prípade z riadenia nevyplynú žiadne špeciálne emócie.

Šofér má k dispozícii viacero asistenčných systémov. Na diaľnici sa k slovu dostane systém poloautonómnej jazdy. Za zmienku stoja aj adaptívne laserové svetlá, ktoré sú vynikajúce. Najmä ich adaptívna funkcia je rýchlejšia ako v prípade LED svetiel.

Hybrid sa osvedčí najmä v meste

Hybridný rad 7 má v hlavnej úlohe benzínový radový šesťvalec s výkonom 286 koní a s maximálnym krútiacim momentom 450 Nm. Elektromotor má výkon 113 koní a 265 Nm krútiaceho momentu. Systémový výkon tak dosahuje 394 koní a krútiaci moment 600 Nm.

Hlavné slovo má benzínový šesťvalec s objemom 3... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
BMW 745Le Hlavné slovo má benzínový šesťvalec s objemom 3 litre.

Elektrická energia je uložená v batérii s kapacitou 12 kWh. V reálnej premávke energia vystačí maximálne na 35 kilometrov jazdy. Rýchlonabíjanie chýba. Z verejnej nabíjačky je vozidlo možné dobiť za približne 4 hodiny. Elektrický režim je využiteľný len v meste.

Pri jazde na dlhšie trasy je batéria vybitá veľmi rýchlo. Elektromotor následne v prípade potreby dodáva potrebný výkon pre spaľovací motor. Riadiaca jednotka si v batériách stále necháva určité množstvo využiteľnej energie.

Rýchlonabíjanie chýba. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
BMW 745Le Rýchlonabíjanie chýba.

Pri bežnom diaľničnom tempe s vybitou batériou šesťvalcový motor dosahuje spotrebu približne 9 litrov benzínu na 100 km. BMW však do vozidla montuje len 46 litrovú nádrž. Na dlhých cestách je potrebné tankovať približne každých 400 km. Po meste je možné jazdiť aj s nulovou spotrebou, s tým je však spojené časté a dlhé dobíjanie.

Zhodnotenie a záver

BMW radu 7 je luxusnou vlajkovou loďou, ako sa patrí. Mali by sme si zvykať na to, že tieto vozidlá budú čoraz častejšie čeliť hybridizácii. Malá nádrž a malá kapacita batérie je na zameranie tohto auta nevhodná. Hybridy sú vhodné skôr na kratšie cesty a do mesta.

Dobrou správou je, že BMW v rámci hybridu zvolilo šesťvalcový motor. Štvorvalec si najväčší sedan od BMW rozhodne nezaslúži. V rámci pohodlia a luxusnej výbavy patrí BMW radu 7 k najlepším ponukám na trhu.

Za predné laserové svetlá sa oplatí priplatiť. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
BMW 745Le Za predné laserové svetlá sa oplatí priplatiť.

Jeho základná cena je 94 550 eur za 265 koňový naftový šesťvalec. Vrcholná 12-valcová verzia M760Li má cenovku 172 900 eur. Základná cena testovaného hybridu je 114 950 eur. Konečná cena je 157 311 eur vrátane DPH.

Príplatkový katalóg tohto modelu má 28 strán. Na palubu si môžete priplatiť desiatky vecí. Ide napríklad o laserové svetlomety, chladiaci box, nočné videnie, systém pre diaľkové parkovanie vozidla, audiosystém Bowers & Wilkins alebo iné.

Rozmery, objemy, hmotnosti  
Dĺžka (mm) 5 268
Šírka (mm) 1 902
Výška (mm) 1 479
Rázvor (mm) 3 210
Priemer disku (palce) 20
Objem batožinového priestoru (l) 420
Objem palivovej nádrže (l) 46
Prevádzková hmotnosť EÚ (kg) 2 160
Technické údaje  
Typ spaľovacieho motora zážihový
Zdvihový objem motora (cm3) 2 998
Počet valcov 6
Výkon (kW/k pri ot./min) 210/286 pri 5 000 – 6 000
Max. krútiaci moment (Nm pri ot./min) 450 pri 1 500 – 3 500
Prevodovka 8-stupňová automatická
Výkon elektromotora (kW/k pri ot./min) 83/113 pri 3 170
Max. krútiaci moment elektromotora (Nm pri ot./min) 265 pri 0 – 2 700
Systémový výkon (kW/k) 290/394
Systémový krútiaci moment (Nm) 600
Poháňaná náprava obe
Max. rýchlosť (km/h) 250
Zrýchlenie z 0 na 100 km/h (s) 5,1
Spotreba (kombinovaná) (l/100km) 2,7
Spotreba (test) (l/100km) od 0 do 10
Kapacita batérii (kWh) 12
Ceny (s DPH) a záruka
Základná cena BMW radu 7 (G12) 94 550 eur
Základná cena verzie 745Le 114 950 eur
Cena testovaného auta 151 311 eur
Záruka 5 rokov/100 000 km
BMW 745Le
BMW 745Le
+24BMW 745Le

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #test #BMW #sedan #plug-in hybrid #showroom #BMW 7
Články podľa značiek