Test: Mini JCW Countryman - brutálny výkon s výrazom anjelika

Mini nemusí byť malé mestské autíčko. Značka pod krídlami BMW ponúka aj pomerne rozmerné a výkonné modely. Dôkazom je existencia tohto Countrymana. Síce sa to na prvý pohľad nemusí zdať, pod kapotou má 306 koní.

29.03.2020 07:00
debata
Countryman na dĺžku meria 4 313 mm. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Mini John Cooper Works Countryman Countryman na dĺžku meria 4 313 mm.

Mini Countryman je päťdverový crossover dizajnovo vychádzajúci z modelu Mini Cooper. Za skratkou JCW sa ukrývajú slová John Cooper Works, teda označenie vrcholnej, najvýkonnejšej a najrýchlejšej verzie.

V súčasnosti je Countryman na trhu v druhej generácii. Mini ju predstavilo na autosalóne v Los Angeles v roku 2016. Do predaja sa dostala začiatkom nasledujúceho roka. V druhej polovici tohto roka čaká Countrymana facelift.

Automobil stojí na platforme UKL2, ktorú zdieľa napríklad s BMW radu 1, BMW radu 2 alebo s modelmi X1 a X2. BMW, pod ktoré Mini patrí, vyrába model Countryman v Indii, v Indonézii a v Malajzii. Nárazové testy EuroNCAP Countryman druhej generácie absolvoval v roku 2017 so ziskom plného počtu piatich hviezdičiek.

Rázvor je dlhý 2 670 mm. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Mini John Cooper Works Countryman Rázvor je dlhý 2 670 mm.

JCW je o výkone

Pod kapotou veľkého a výkonného Mini pracuje 2 litrový benzínový preplňovaný štvorvalec. V minulom roku mu výrobca doprial vyšší počet koní. Nárast výkonu nie je len kozmetický. V útrobách crossoveru zaparkovalo 75 koní navyše. To znamená, že celkový výkon sa dvíha na 306 koní.

Spolu s koňmi pricválal aj maximálny krútiaci moment, ktorý sa zvýšil o 100 Nm na 450 Nm. A rozdiel je rozhodne cítiť.

Z benzínového dvojlitrového motora vychádza 306... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Mini John Cooper Works Countryman Z benzínového dvojlitrového motora vychádza 306 koní.

Tento Countryman sa spolu s rovnako vybaveným Clubmanom stali v čase svojho uvedenia najrýchlejšími Mini všetkých čias. Zrýchlenie na 100 km/h trvá 5,1 sekundy. Maximálna rýchlosť je po prvýkrát elektronicky limitovaná na 250 km/h.

Dramatické zvýšenie výkonu neprebehlo len zmenou softvéru riadiacej jednotky. Automobil dostal väčšie turbo, nové piesty a ojnice. Kompresný pomer sa znížil z 10,2 na 9,5. Pohonné ústrojenstvo dostalo dvojicu chladičov a výkonnejší elektrický ventilátor. Vstrekovanie benzínu do valcov prebieha pod tlakom 350 barov.

Mini má po prvýkrát obmedzovač rýchlosti.... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Mini John Cooper Works Countryman Mini má po prvýkrát obmedzovač rýchlosti. Maximálka je 250 km/h.

Mini navyše zosilnilo hnací hriadeľ a prevodovka dostala externý chladič oleja. Mimochodom, výkon prechádza na obe nápravy prostredníctvom 8-stupňového automatu.

Pohon je vďaka úpravám vychystaný skôr na okruh, ako do bežnej premávky. V bežných podmienkach neexistuje situácia, kedy by Mini nemalo dostatok sily. Automatická prevodovka radí bezproblémovo. Výkon okrem iného sprevádza aj vynikajúci zvuk.

Mini dostalo aj nový ovládač automatickej... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc, PILC
DSCF0400 Mini dostalo aj nový ovládač automatickej prevodovky.

Výrobca udržal spotrebu na relatívne dobrých úrovniach. Na diaľnici si takto vybavené Mini vypýta na 100 km 9,3 litra benzínu. V meste spotreba stúpa približne k desiatim. Mimo mesta je možné na palubnom počítači vidieť aj údaj 7,4 l/100 km. Ak budete od dvojlitra požadovať plný výkon, hodnoty bez problémov minimálne zdvojnásobíte.

Ide aj o jazdné vlastnosti

S vyšším výkonom, samozrejme, prichádza aj prepracovaný podvozok a upravený softvér stabilizačného systému. Všetko s cieľom poskytnúť vodičovi čo najlepší zážitok.

Spoza volantu vodič bez problémov zabudne na to, že šoféruje crossover. Reakcie automobilu na plynový pedál sú okamžité. Oneskorenie turba takmer neexistuje. V zákrutách je auto absolútne suverénne.

Testované auto stojí na 19-palcových diskoch. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Mini John Cooper Works Countryman Testované auto stojí na 19-palcových diskoch.

Zážitok umocňuje aj príplatkové adaptívne tlmenie. Countryman v športovom režime spevnie a nekompromisne kopíruje cestu. Náklony sú vďaka tomu v zákrutách minimálne. Niežeby sa Countryman v štandardnom režime (“MID”) nakláňal. Športový režim toto Mini skutočne posiela na okruh. Aj keď s crossoverom sa na takéto miesta dostáva málokto.

BMW spolu s Mini patria k špecialistom na podvozky. Posádku tvrdý podvozok pri bežnej jazde po meste nebude otravovať. Na druhej strane, treba myslieť na to, že toto auto nie je špecialistom na plavnú jazdu.

Športový duch prenikol aj do interiéru. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Mini John Cooper Works Countryman Športový duch prenikol aj do interiéru.

Kompromis v interiéri

Countryman je päťdverový crossover, do ktorého sa zmestí päť pasažierov. Ide o pomerne praktický automobil, do ktorého po sklopení zadných sedadiel naložíte napríklad aj bicykel.

Zadné dvere sú vcelku malé. Miesto pred druhým radom sedadiel patrí k podpriemeru. Dvaja dospelí ľudia si za seba síce sadnú, no miesto nazvyš mať nebudú. Do batožinového priestoru sa zmestí 450 litrov nákladu. Po sklopení zadných sedadiel dovnútra naložíte až 1 390 litrov.

Mini John Cooper Works Countryman nemá... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Mini John Cooper Works Countryman Mini John Cooper Works Countryman nemá plnohodnotný head-up displej.

Pred vodičom sa nachádza klasický interiér s netradičným tvarom. Žiaden digitálny prístrojový štít preto vo vnútri nehľadajte. Dokonca ani plnohodnotný head-up displej. Mini si musí vystačiť s výsuvným panelom. Aj ten je za príplatok 611 eur.

Centrom interiéru je 8,8-palcový displej umiestnený v strede palubnej dosky. Pozitívne hodnotíme jeho ovládanie prostredníctvom panelu umiestneného pri hlavici radiacej páky. V kruhovom dizajnovom prvku sa však tento displej stráca a pôsobí malým dojmom.

Sedadlá sú športové. To znamená, že majú výrazné bočné vedenie a integrovanú hlavovú opierku. Šírka sedákov myslí aj na rozmernejších ľudí, ktorí sa do nich zmestia.

Z vonkajšej strany však testovaný Countryman vyzerá pomerne civilne. Výnimkou sú červené pásy na karosérii, stoja 244 eur navyše, a dvojitá koncovka výfukového systému. Countryman dostal dizajn po vzore svojho menšieho súrodenca. Typické sú pre neho oblé, takmer až barokové, tvary. Podľa exteriéru by len málokto tipoval, že sa v tomto aute ukrýva 306 koní. Nápisy “John Cooper Works” to nezmenia.

Zhodnotenie a záver

Mini Countryman nie je masovou záležitosťou. Vo verzii John Cooper Works má ešte užšiu klientelu. Spravidla po ňom siahnu ľudia, ktorí hľadajú vysoký výkon, praktický tvar karosérie a chcú sa odlíšiť dizajnom. Navyše nesmú byť zaťažení na najmodernejšie technologické vychytávky na palube, pretože tie ako prvé dostáva BMW.

Verzia John Cooper Works so sebou prináša aj... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Mini John Cooper Works Countryman Verzia John Cooper Works so sebou prináša aj takéto logá na karosérii.

Mini JCW Countryman je aj napriek svojmu dizajnu pomerne nenápadný crossover, ktorý na ceste prešprintuje omnoho okázalejších súperov. Okrem toho bez problémov odvezie rodinu, napríklad na lyžovačku.

Základná cena vozidla Mini Countryman je 23 150 eur. S odznakom JCW a výkonom 306 koní jeho hodnota stúpa na 42 900 eur. Testovaný automobil dosiahol s príplatkovou hodnotou cenníkovú cenu 56 777 eur vrátane dane.

Rozmery, objemy, hmotnosti  
Dĺžka (mm) 4 313
Šírka (mm) 1 821
Výška (mm) 1 557
Rázvor (mm) 2 670
Objem batožinového priestoru (l) 450 – 1 390
Objem palivovej nádrže (l) 51
Prevádzková hmotnosť (kg) 1 555
Technické údaje  
Typ motora zážihový
Zdvihový objem motora (cm3) 1 998
Počet valcov 4
Výkon (kW/k pri ot./min) 225/306 pri 5 000 – 6 250
Max. krútiaci moment (Nm pri ot./min) 450 pri 1 750 – 4 500
Prevodovka automatická 8-stupňová
Poháňaná náprava obe
Max. rýchlosť (km/h) 250
Zrýchlenie z 0 na 100 km/h (s) 5,1
Spotreba (kombinovaná) (l/100km) 7,1 – 7,4
Spotreba (test) (l/100km) 8,6
Ceny (vrátane DPH) a záruka  
Základná cena Mini Countryman 23 150 eur
Základná cena Mini JCW Countryman 42 900 eur
Cena testovaného vozidla 56 777 eur
Záruka a bezplatný servis 2 roky bez obmedzenia počtu najazdených kilometrov
Mini John Cooper Works Countryman
Mini John Cooper Works Countryman
+28Mini John Cooper Works Countryman

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #test #Mini #crossover #John Cooper Works #Mini Countryman
Články podľa značiek