Test: Ford Focus 1.6 EcoBoost – kvôli motoru mu všetko odpustíte

Ford sa pochlapil a v novom Focuse ukázal, že aj prepĺňaný benzínový motor môže mať charakter.

03.08.2011 15:26

Správa o dopravnej nehode - stiahnite si vo... Foto:
Päťdverový hatchback je najžiadanejšou karosárskou verziou.
debata (9)

Predstaveniu a prvým dojmom z tretej generácie Focusu som sa venoval v článku Prvá jazda: Ford Focus chce dobyť vrchol, nebudem sa tu preto o Focuse rozpisovať znova. Len pripomeniem, že tretia generácia je Focusom určeným pre celý svet. Ford totiž najnovšie útočí taktikou globálnych modelov, čo znamená, že si ich návrhári musia pri stavbe poradiť s mnohými kompromismi vyplývajúcimi z rozdielnych očakávaní zákazníkov na jednotlivých kontinentoch. Napriek tomu im ide robota pekne od ruky a v prípade posledného Focusu je výsledkom auto kladúce dôraz na komfort a každodennú použiteľnosť.

Jeho dizajn museli navrhnúť tak, aby sa páčil... Foto: Václav Lipavský
Správa o dopravnej nehode - stiahnite si vo formáte alebo . Jeho dizajn museli navrhnúť tak, aby sa páčil na všetkých kontinentoch.

Testoval som päťdverový hatchback poháňaný benzínovým prepĺňaným motorom 1.6 EcoBoost SCTi (110 kW/150 k) spolupracujúcim so šesťstupňovou manuálnou prevodovkou.

Funkčný interiér

Interiéru opäť nechýba nápad. Síce nie je tak radikálny ako v prvej generácii, no na rozdiel od tej druhej prináša „trojka“ viac originality a tlačidiel porozhadzovaných po celej stredovej konzole.

Širší stredový tunel obmedzuje miesto na... Foto: Václav Lipavský
Správa o dopravnej nehode - stiahnite si vo formáte alebo . Širší stredový tunel obmedzuje miesto na spolujazdcovu ľavú nohu.

Volant má výborný tvar, jeho veniec dobre padne do ruky a čo znie neuveriteľne, môže mať na sebe až 21 tlačidiel. Samozrejme zorientovanie sa v nich dá spočiatku poriadne zabrať, ale po čase vám rozmiestnenie mnohých z nich príde celkom prirodzené.

Na toto množstvo tlačidiel si budete musieť... Foto: Václav Lipavský
Správa o dopravnej nehode - stiahnite si vo formáte alebo . Na toto množstvo tlačidiel si budete musieť jednoducho zvyknúť.

Palubný počítač aj centrálny displej na vrchu stredovej konzoly majú slušnú grafiku a za každého počasia výbornú čitateľnosť. To isté platí aj o prístrojovom paneli. Trochu zvyku si vyžaduje len ovládanie palubného počítača (tlačidlami na volante).

Ford dokázal na volant umiestniť až 21 tlačidiel. Foto: Václav Lipavský
Ford Focus Ford dokázal na volant umiestniť až 21 tlačidiel.

Stredová konzola je v mieste, kde nadväzuje na stredový tunel pomerne široká a najmä zo strany spolujazdca obmedzuje šírku priestoru na kolená. Je to trochu škoda, pretože inak je palubná doska tvarovaná tak, aby čo najmenej obmedzovala priestor pre nohy predných pasažierov.

Páka parkovacej brzdy má nezvyčajný tvar, ale... Foto: Václav Lipavský
Správa o dopravnej nehode - stiahnite si vo formáte alebo . Páka parkovacej brzdy má nezvyčajný tvar, ale výborne sa s ňou manipuluje.

Na stredovom tuneli sú dva držiaky na pollitrové fľaše, veľký odkladací priestor nájdete aj v stredovej lakťovej opierke a pollitrové fľaše bez problémov postavíte aj do predných a zadných dverí. Keď som už pri dverách, tvarovanie ich vnútorných výplní je navrhnuté tak, aby čo najmenej obmedzovalo nohy pasažierov (vybratie smerom do dverí). Rovnaký trik použili konštruktéri pri predných aj zadných dverách a v praxi to funguje výborne.

Výplne dverí majú praktické vybranie do vnútra.... Foto: Václav Lipavský
Správa o dopravnej nehode - stiahnite si vo formáte alebo . Výplne dverí majú praktické vybranie do vnútra. Kabína je tak na najpotrebnejšom mieste o niečo širšia.

Vpredu sa sedí výborne, sedadlá majú veľkorysé sedáky aj dobre tvarované anatomické operadlá, vzadu však môžu vyšší cestujúci (nad 185 cm) naraziť na obmedzenie v oblasti priestoru pre hlavu a čiastočne aj kolien. Golf je vzadu priestrannejší, v porovnaní s Astrou je na tom však Focus lepšie.

Sedadlá majú veľkorysé rozmery, ale na hlavu... Foto: Václav Lipavský
Správa o dopravnej nehode - stiahnite si vo formáte alebo . Sedadlá majú veľkorysé rozmery, ale na hlavu môžu mať vyšší pasažieri menej miesta.

Polemika okolo kufra

Nový Focus dodnes trochu prekvapuje skromným objemom svojho kufra. No, pravdupovediac, 277 l (s plnohodnotnou rezervou) je na rodinný hatchback nižšej strednej triedy naozaj málo (so sadou na lepenie defektu sa využiteľný objem kufra zvýši na 363 l).

Sériovo dostanete dojazdovú rezervu, za... Foto: Václav Lipavský
Správa o dopravnej nehode - stiahnite si vo formáte alebo . Sériovo dostanete dojazdovú rezervu, za plnohodnotnú rezervu si na Slovensku musíte priplatiť 59 €.

Radšej však zabudnite na suché čísla a sústreďte sa na to, čo všetko do kufra dokážete reálne nabaliť. V tejto disciplíne to zasa až tak tragické nie je. Samozrejme tým nechcem konštruktérov Fordu nijako obhajovať, Focus je predsa len rodinné auto, trochu viac miesta vzadu by preto určite neuškodilo. Radosť vám však budú robiť dve dobre navrhnuté rukoväte na zatváranie veka batožinového priestoru, jeho praktický tvar s rovnými bočnými stenami a minimálne zasahujúcimi vnútornými podbehmi alebo dobre vyriešený systém sklápania zadných sedadiel, kedy sa zadné delené operadlo zloží takmer do roviny s podlahou kufra.

Dôležitejší ako papierový objem je pravidelný... Foto: Václav Lipavský
Správa o dopravnej nehode - stiahnite si vo formáte alebo . Dôležitejší ako papierový objem je pravidelný tvar batožinového priestoru.

Na problém okolo skromného kufra sa však treba pozrieť z viacerých pohľadov. Osobne verím tomu, že menší batožinový priestor má svoj konštrukčný dôvod. Minimálne je ním vyššia pevnosť celého skeletu (dôraz na pevnosť prezrádza aj mimoriadne široký B-stĺpik karosérie).

Praktický detail: Ak otvoríte kufor, zadné... Foto: Václav Lipavský
Správa o dopravnej nehode - stiahnite si vo formáte alebo . Praktický detail: Ak otvoríte kufor, zadné plató sa pritlačí na otvor za zadnými operadlami, čím v zime zabráni prieniku chladu do kabíny počas nakladania a vykladania batožiny.

Excelentný motor aj prevodovka

Je možné, že časom moje nadšenie z prepĺňaného motora 1.6 EcoBoost opadne, momentálne ma však uchvátil natoľko, že som ochotný veriť jeho dominantnej pozícii v objemovej kategórii do 1,6 litra. Je úžasné sledovať, ako s rastúcimi otáčkami stúpa jeho chuť do života. Čím viacej ho točíte, tým viac ožíva a núti vás ísť mu poriadne po krku. Je to zábava pripomínajúca skôr „žmýkanie“ atmosférického motora Hondy. Prepĺňaný motor totiž už z princípu pri vysokých otáčkach nepracuje tak efektívne, ako v strede otáčkového rozsahu. Neviem ako sa prejavuje jeho silnejšia verzia (134 kW/182 k), no agregát vyladený na skromnejších 110 kW/150 k predvádzal veľmi vyvážené dávkovanie výkonu, prirodzene ťahal odspodu a pritom nestrácal hlavu ani pri maximálnych otáčkach. Hnaný na hranicu svojich schopností pôsobil nadšenejšie ako agregáty TSI.

Motor 1.6 EcoBoost je hlavnou zbraňou nového... Foto: Václav Lipavský
Správa o dopravnej nehode - stiahnite si vo formáte alebo . Motor 1.6 EcoBoost je hlavnou zbraňou nového Focusu.

Nebudem tu zdržiavať zložitým opisom jeho konštrukcie, (aj keď mnohé technické riešenia by si zaslúžili pozornosť), dôležité je len vedieť, že ako celok všetko funguje na výbornú (v testovanom exemplári určite). Motor v žiadnom prevádzkovom režime nevibruje, v nízkych otáčkach je príkladne tichý a v tých vyšších prekvapuje príjemne sýtym zvukom.

Šesťstupňová prevodovka pracuje presne tak ako má. Foto: Václav Lipavský
Správa o dopravnej nehode - stiahnite si vo formáte alebo . Šesťstupňová prevodovka pracuje presne tak ako má.

Šesťstupňová manuálna prevodovka je odstupňovaním dobre prispôsobená nadpriemernej pružnosti agregátu, asistent radenia si napríklad už pri rýchlosti 50 km/h pýta piaty prevodový stupeň (1500 ot./min.). Ak totiž podradíte do štvorky, otáčky vyskočia na 1900 a asistent vás okamžite požiada o preradenie na vyšší prevod.

Rýchlosť 90 km/h znamená veľmi príjemných 2000 (VI.), alebo 2300 otáčok (V.). Spokojní však budete aj na diaľnici, pri rýchlosti 130 km/h motor točí 2400 otáčok a ak sa dostanete do Nemecka, pri cestovnej rýchlosti 180 km/h (ktorú tento motor zvláda aj dlhodobo bez problémov) agregát dosahuje stále rozumných 3800 otáčok.

Vo vyšších otáčkach vydáva výfuk príjemne sýty... Foto: Václav Lipavský
Správa o dopravnej nehode - stiahnite si vo formáte alebo . Vo vyšších otáčkach vydáva výfuk príjemne sýty zvuk.

Prevodová páka kladie príjemný odpor a do svojich polôh zapadá s nenápadným zacvaknutím. Ak máte citlivú ruku, dokážete podraďovať dokonca aj bez upreného pozorovania otáčkomera. Synchrónne krúžky totiž kladú vašej dlani malý odpor a ak by boli otáčky motora po zaradení nižšieho stupňa príliš veľké, odpor sa zväčší natoľko, že vás na to prevodovka intuitívne upozorní sama. Keď otáčky klesnú na potrebnú úroveň, odpor náhle zmizne a rýchlosť tam krásne zapadne. Takto by správne mali fungovať všetky prevodovky, v praxi to tak žiaľ často nebýva. Veru, dlho som sa s niečím podobným nestretol.

V spotrebe je skromný

Ďalšie príjemné prekvapenie ma čakalo pri sledovaní spotreby. Môj tradičný mestský úsek dlhý 25 km (vrátane diaľničného obchvatu a križovatiek so semaformi) som prešiel trikrát po sebe, pričom jazda skončila spotrebou 6,1 l/100 km. Potom som celý týždeň skúšal jazdiť bez ohľadu na ekonomiku jazdy (občasné prudké akcelerácie, ignorovanie asistenta radenia, ranné špičky s postávaním v kolónach) a dostal som sa na 7,5 l/100 km. Na motor s výkonom 110 kW/150 k veľmi slušné.

Používaním rozumu dokážete výrobcom udávanú... Foto: Václav Lipavský
Správa o dopravnej nehode - stiahnite si vo formáte alebo . Používaním rozumu dokážete výrobcom udávanú spotrebu dokonca podliezť.

Cez víkend ma čakala dlhšia cesta (cca 400 km) mimo Bratislavy, ktorá skončila hodnotou 5,5 l/100 km. Musím však napísať, že to bolo aj vďaka úspornému jazdnému štýlu a minimálnemu podielu diaľnice. Kým som sa po diaľnici D1 dostal z Bratislavy do Trnavy, palubný počítač ukazoval 6,5 l/100 km.

Bavíme sa tu o prepĺňanom motore, takže výsledná spotreba bude v konečnom dôsledku vo veľkej miere aj tak závislá na práci s plynovým pedálom a od intenzity využívania maximálneho potenciálu tohto motora.

Stále fenomenálny podvozok

To, čo teraz napíšem, vám možno bude pripadať ako papagájovanie už mnohokrát vysloveného, no pravdou je, že Focus má naozaj jeden z najfenomenál­nejších podvozkov svojho segmentu. Obrovský náskok z obdobia prvej generácie je síce minulosťou, ale to čo na ceste dokazuje aj vo svojej poslednej reinkarnácii, v niektorých momentoch vyráža dych. Nejde len o priľnavosť, či trakciu, ale o celkový mix schopností podporený výraznou mierou komfortu.

Na skokoch z vás nevytrasie dušu, menšie priečne nerovnosti (napr. dilatačné spoje na nekvalitnej panelovej ceste) sotva pocítite a bočné náklony skoro nevnímate. Veľmi dobré je aj odhlučnenie podbehov (najmä na hrubozrnnom asfalte). Pre úplnosť a objektivitu dodávam, že testované auto jazdilo na pneumatikách Michelin Primacy HP s rozmermi 215/50 R 17.

Sériové pneumatiky si s nastavením podvozku... Foto: Václav Lipavský
Správa o dopravnej nehode - stiahnite si vo formáte alebo . Sériové pneumatiky si s nastavením podvozku dobre rozumeli.

Skúste pred nájazdom do zákruty poriadne pribrzdiť, potom mierne zatočiť a nechajte auto skĺznuť na hranu priľnavosti sériových gúm. Zistíte, že horizontálne aj vertikálne náklony má pruženie pod kontrolou a presné riadenie vám dovolí Focus naviesť presne tam, kde potrebujete. Odpor volantu smerom ku krajným polohám pekne narastá, na rozdiel od predchádzajúcej generácie však prišlo elektrické riadenie (asistent udržiavania jazdného pruhu a parkovací asistent by s hydraulickým posilňovačom nedokázali spolupracovať) o cit. Bežný šofér to však ani nespozná, rozdiel nie je nijak dramatický.

ESP zbytočne nezasahuje a do hry sa vloží až vo chvíli, keď nad vzniknutou situáciou reálne strácate kontrolu. Stabilizácia dokonca toleruje malé vybočenie zadku do strany. Náznak hravosti tu tak predsa len nakoniec zostal.

Zadná náprava Focus podrží aj pri vyhýbacích... Foto: Václav Lipavský
Správa o dopravnej nehode - stiahnite si vo formáte alebo . Zadná náprava Focus podrží aj pri vyhýbacích manévroch.

Dovoliť si to však môže len vďaka podvozku schopnému zvládnuť aj zložitejšie jazdné situácie. Niečo iné je totiž len stabilita v oblúkoch a niečo iné pri náhlych zmenách smeru. Tu Focus vždy exceloval. Strhnite volant doprava, vzápätí doľava a znova opačne a budete žasnúť nad pohotovými reakciami riadenia a stabilitou zadnej nápravy. Namiesto zúfalých pokusov o udržanie sa na ceste cítite ako sa zadné kolesá stále zapájajú do deja. V tiahlych oblúkoch rozdiely nespoznáte, v krízových situáciách sprevádzaných prudkým prenosom hmotnosti áno. Focus ostáva za každých okolností všetkými štyrmi kolesami pevne na zemi a to je výsada, o ktorú neprišiel ani vo svojej najnovšej generácii.

Dobre naladené ABS

Pochváliť musím aj ABS testovanej verzie. Nestáva sa často, aby ste dokázali dosiahnuť takmer plný brzdný účinok aj na rozbitej ceste. Za výbornou schopnosťou brzdenia aj na výmoľoch sa pravdepodobne skrýva dobré zladenie pružín a tlmičov. Dávkovanie bŕzd je prispôsobené skôr jemným korekciám pri uvoľnenej jazde, problém s odhadom ich účinku však nebudete mať ani pri ostrej jazde v serpentínach (verzie s motorom 1.6 EcoBoost dostali výkonnejšie predné brzdy).

Otázna strata zábavnosti

Často počúvam kritiku na stratu jeho zábavnosti. S tým čiastočne súhlasím, aj tu však platí, že každá minca má dve strany. Mnohí dodnes ospevujú zábavnosť prvej generácie, no nikto nespomenie, že bola približne o 150 kg ľahšia ako tá súčasná (a to porovnávam verzie so základnou výbavou). Fyziku neoklamete, ak raz so sebou ťaháte 150 kg navyše, tak to jednoducho musíte cítiť. Jednoduché ako facka.

Focus trochu pribral a na ceste je s ním o... Foto: Václav Lipavský
Správa o dopravnej nehode - stiahnite si vo formáte alebo . Focus trochu pribral a na ceste je s ním o niečo menej zábavy. Vynahradzuje to však komfortom.

Samozrejme je tu možnosť reakcie riadenia ešte viac priostriť a urobiť niečo s geometriou náprav. Dá sa tak nasimulovať o niečo nižšia hmotnosť a získať dojem ľahkosti aj v prípadoch, keď má auto cez dve tony (v Bentley by o tom vedeli rozprávať). Aj tu však platí niečo za niečo. Ostrejšie reakcie znamenajú menej komfortu a výraznejšiu záťaž pre celý podvozok (s tým súvisí životnosť pneumatík, zavesenia, silentblokov a pod.). Skrátka, máme tu o niečo nemotornejší Focus preto, lebo nám pribral. A on je ťažší nie preto, lebo to konštruktéri nezvládli, ale preto, že zákazníci požadujú kilogramy komfortnej výbavy a na všetko máme nové bezpečnostné normy (pozrite sa na novú Astru, tá obezitou doslova trpí). Áno, je menej zábavný, ale môžeme si za to vlastne sami.

Viac komfortu, menej zábavy

Tak si to na záver bez dlhých rečí pekne zhrňme. Nový Focus je stále veľmi dobrým autom. Dostal neuveriteľnú výbavu, dobre navrhnutý interiér a nebyť malého kufra, nebolo by sa prakticky na čo sťažovať. Je komfortnejší, lepšie zvláda rozbité povrchy a na ceste plnej zákrut dodá väčšine vodičov viac istoty. Na druhej strane sa musíte zmieriť s faktom, že stratil niečo zo svojej pôvodnej živelnosti. A ešte jeden detail na záver – Ford si je kvalít Focusu pravdepodobne dobre vedomý, takže sa pripravte na to, že si zaň nechá v akejkoľvek verzii pekne zaplatiť.

Focus je dobrý, preto nečakajte, že ho... Foto: Václav Lipavský
Správa o dopravnej nehode - stiahnite si vo formáte alebo . Focus je dobrý, preto nečakajte, že ho dostanete zadarmo.
Výhody Nevýhody
výborný motor výhľad smerom vzad
komfort prepchatá stredová konzola
jazdné vlastnosti ambiciózna cena
K motoru 1.6 EcoBoost s výkonom 110 kW (150 k)... Foto: Václav Lipavský
Správa o dopravnej nehode - stiahnite si vo formáte alebo . K motoru 1.6 EcoBoost s výkonom 110 kW (150 k) dostanete vo výbave SportX šesťstupňovú manuálnu prevodovku.
Technické údaje
Model: Focus 1.6 EcoBoost SCTi
Počet valcov/ventilov: 4/16 DOHC
Objem motora (cm3): 1596
Výkon (kW/ot.): 110/5700
Krútiaci moment (Nm/ot.): 270/1600–4000
Prevodovka: 6-manuál
Dĺžka/šírka/výška (mm): 4360/1820/1480
Rázvor náprav (mm): 2648
Objem bat. priestoru/nádrže (l): 277–1148/55
Maximálna rýchlosť (km/h): 210
Akcelerácia 0 – 100 km/h (s): 8,6
Komb. spotreba (l/100 km): 6,0
Cena: 19 690 €
Sériové vybavenie SportX (vybrané prvky):
ABS, EBD (rozdelenie brzdnej sily), ESP, TCS (trakčná kontrola), EBA (brzdový asistent), TVC (systém stranového presmerovania krútiaceho momentu), EPAS (elektrický posilňovač riadenia), 6 airbagov, palubný počítač, športové predné sedadlá, výškovonastaviteľné sedadlo vodiča, predná lakťová opierka, elektrické ovládanie predných aj zadných okien, tónované sklá okien, automatická dvojzónová klimatizácia, predné svetlá s funkciou denného svietenia, predné svetlomety do hmly, integrovaný zadný spojler, dažďový senzor, tempomat, zliatinové disky s pneumatikami 215/55 R 16, dojazdová rezerva, ICE 32 – autorádio s CDE prehrávačom, 6 reproduktorov, USB, multifunkčný 3,5-palcový matricový displej.
Autozor: Ford Focus – aktuálne ceny, výbava a porovnanie s konkurentmi
9 debata chyba
Články podľa značiek