Dlhodobý test: Kia e-Niro – život s elektromobilom II.

S elektrickým Nirom sme od novembra najazdili už viac ako 2 200 kilometrov. To je dosť na to, aby ukázalo prednosti aj limity, ktoré súvisia s elektrickým pohonom. Môžete si byť ale istí, že zásadné užívateľské kompromisy od vás nežiada. Je to celkom normálne auto až na to, že netankuje benzín ani naftu.

06.01.2021 07:00
debata (23)
S elektrickým e-Nirom sme najazdili už viac ako... Foto: Ľuboš Pilc
Kia e-Niro - dlhodobý test 2021 S elektrickým e-Nirom sme najazdili už viac ako 2 300 kilometrov. Až na obmedzenia, súvisiace s nabíjaním, sme zatiaľ žiadne iné nezaregistrovali.

Prechod k elektromobilu je dnes stále drahý a je tiež pravdou, že sa spája s mnohými predsudkami. Lenže za posledných desať rokov došlo k obrovskému technologickému pokroku. Skrátila sa doba nabíjania a dojazd predĺžil natoľko, že s batériovým autom môžete pokojne vyraziť mimo mesta. Skvelým príkladom je práve Kia e-Niro, ktorú máme v redakcii od konca novembra. Keď sme ju preberali, a hneď prezuli na zimné pneumatiky, svietil na odometri údaj 26 918 km. Od vtedy ich pribudlo takmer 2 300. Absolvovali sme viaceré dlhé trasy, z ktorých majú mnohí obavy, zvlášť v zime, ktorá elektromobily oberá o cenné kilometre dojazdu. Lenže so žiadnym zásadný problémom nás e-Niro nekonfrontovalo. Chce to len trochu viac plánovania, ale to len do času, kým bude na Slovensku dostatočná sieť nabíjačiek.

Sympatické je, že Niro, ako sme ho doteraz poznali, sa ani po konverzii na elektromobil príliš nezmenilo. Je to plnohodnotný kompaktný crossover so všetkým čo k tomu patrí. Dĺžkou 4 375 sa blíži Škode Karoq. Vzhľadom však pripomína skôr zvýšený hatchback. Tomu zodpovedá aj rázvor náprav s hodnotou 2 700 mm, na hornej hranicu nižšej strednej triedy. Elektrická verzia sa od hybridnej a plug-in hybridnej líši len minimálne. Tradičnú mriežku nahradilo e-Niro zaslepenou prednou maskou. Na ekologickú povahu upozorňujú v podstate len modré akcenty. Farebný lem sa nachádza napríklad na prednom nárazníku či v oblasti denných svetiel. Vzadu je zmien ešte menej. Jediným rozdielom sú opäť modré akcenty, tentoraz pod cúvacími svetlami. Celé to dotvárajú aerodynamicky optimalizované disky kolies s priemerom 17-palcov, ktoré obúvajú pneumatiky s profilom 215/55 R17.

V podstate, celkom bežné auto

Konektor nabíjania sa nachádza pod krytom na ľavej strane prednej masky, čo je veľmi praktické. S káblom k nemu vždy dočiahnete, či je auto napravo alebo naľavo od nabíjacieho stojanu. Podobne je to v interiéri. Niro vás prekvapí už pri nastupovaní masívnym spracovaním dverí. Možno by ste pri elektromobile čakali šetrenie každého nadbytočného gramu, ale Kia kompromisy nerobila. Napokon, vidieť to aj na celkovom spracovaní kabíny plnej kvalitných plastov, dekoráciách z klavírnej černe či iných obkladových materiáloch. Nelíši sa ani ergonómia. Sedadlá so solídnymi rozmermi aj kožený volant majú príklade veľký rozsah nastavenia. Za tvarovanie venca by sa nemusela hanbiť ani Kia Stinger. Elektrifikácia zasiahla len „plávajúcu“ konzolu, ktorá nadväzuje na opierku rúk, kde je umiestnený otočný ovládač „prevodovky“, tlačidlá vyhrievania sedadiel a volantu, parkovacia brzda a ovládač jazdných režimov.

Až na stredovú konzolu a špecifický prístrojový... Foto: Ľuboš Pilc
Kia e-Niro - dlhodobý test 2021 Až na stredovú konzolu a špecifický prístrojový panel sa interiér e-Nira ničím nelíši od jeho hybridných súrodencov.

Klimatizácia má, tak ako doteraz, samostatný panel, čo obzvlášť oceňujeme. Veľké rozdiely nenájdete ani v infotainmente. Digitálny kokpit je však upravený pre potreby elektrického pohonu. Otáčkomer vystriedal ukazovateľ nabitia, výkonu a rekuperácie. Ručičku nenájdete ani na rýchlomere. Okamžitá rýchlosť sa zobrazuje výlučne digitálne. Sedempalcová dotyková obrazovka dokáže zobraziť na mape navigácie akčný rádius s aktuálnou zásobou elektrickej energie a to v režime s aktivovanou alebo vypnutou klimatizáciou, ale tiež podrobný priebeh spotreby elektrickej energie. Pomôže aj s navigovaním k nabíjacím staniciam. V tomto smere je ale lepšie využívať aplikáciu nabíjacej siete, ku ktorej máte prístup, pretože údaje v nej sú neustále aktualizované. Aplikácia ZSE Drive, ktorú využívame my, vás navyše informuje o tom, či je nabíjacia stanica voľná alebo obsadená a tiež o cene za kilowatthodinu. Prácu s rozhraním uľahčujú tradičné tlačidlá pre vstup do hlavného obsahu menu.

Priestor bez kompromisov

Neutrpel ani priestor. Batérie zapracované v podlahe neubrali z kabíny ani milimeter. Miesta je dosť nielen vpredu, a to na nohy, v šírke pliec i nad hlavou, ale dokonca aj vzadu. Traja cestujúci sa tu posadia bez väčších problémov. Áno, e-Niro je päťmiestne, tak ako jeho hybridní súrodenci. Navyše pomáha takmer rovná podlaha. Škoda krátkych „sedákov“. Naopak, operadlá sú až prehnane veľkorysé. Ak by sa dal nastavovať ich sklon, prospelo by to pohodliu aj možnostiam využitia kufra. Ten má slušných 401 litrov, čo je identická hodnota s verziami so spaľovacím motorom. Prekvapí však mäkkou podlahou. Príliš nepoteší ani vysoká nakladacia hrana a veľký schod, ktorý vznikne po sklopení operadiel. Podlaha sa totiž nedá prestaviť. Chválime však miesto pre dojazdovú rezervu a veľký objem odkladacích priestorov v kabíne. Napríklad schránku medzi sedadlami, ktorá sa skrýva pod roletkou, box pre nabíjanie telefónov aj schránky vo dverách.

Priestoru je dostatok aj na zadných sedadlách.... Foto: Ľuboš Pilc
Kia e-Niro - dlhodobý test 2021 Priestoru je dostatok aj na zadných sedadlách. Sú určené trom pasažierom. Ani tu sa teda kompromisy nekonali.

Elektrické Niro je tiež plnohodnotné z pohľadu výbavy. Naša úroveň Platinum má bezkľúčový prístup, vyhrievané sedadlá a volant, automatickú, aj keď len jednozónovú klimatizáciu, navigáciu, 7-palcový TFT displej Supervision a kompletný balík asistenčných systémov. Nechýba udržiavanie v jazdnom prúde, autonómne brzdy, adaptívny tempomat spojený s rekuperáciou, monitoring jazdných prúdov a slepých uhlov zrkadiel, ako aj automatické prepínanie diaľkového režimu full-LED svetiel. Dokúpiť si ešte môžete kožený paket s elektricky nastaviteľným sedadlom vodiča (1 090 €) či lepšie audio s digitálnym rádiom a 8-palcovým monitorom navigácie (690 €). Obrovskou výhodou je rýchle kúrenie. Elektrické e-Niro nemusí totiž čakať, kým sa zohreje jeho motor. Teplo dodáva okamžite. To znamená, že aj v treskúcich mrazoch môžete zabudnúť na škrabku či rozmrazovač. Stačí nasmerovať teplý vzduch na okná a za dve minútky sa roztopí akákoľvek námraza. Rovnako pohotové je e-Niro pri zohrievaní sedadiel a volantu. Ešte väčší luxus vám dopraje, ak máte vo výbave infotainment UVO Connect. Potom si môžete vyhriať interiér ešte predtým, než prídete k autu, stačí dotyk na obrazovku vášho mobilu.

Očarí tichom aj dynamikou

A ako e-Niro jazdí? Úžasne! Kto si raz vyskúša elektromobil, rýchlo pochopí, že elegantnejší hnací systém neexistuje. Zabudnite na hluk a vibrácie. Dynamikou pritom e-Niro schová do vrecka hybrid aj plug-in hybrid, ale tiež benzínový či hybridný Xceed. Pod kapotou má totiž 150 kW a v rukáve krútiaci moment 395 Nm. Ale pozor, ten je k dispozícii prakticky od nulových otáčok, takže Niro vyráža po zošliapnutí plynu s neuveriteľnou razanciou. Až tak, že jeho chúťky musí krotiť protipreklzový systém. Na stovke je za 7,6 sekundy. Lenže ani to celkom nevyjadruje jeho schopnosti. Je tu totiž pružnosť. Z rýchlosti 60 km/h na 100 km/h sa e-Niro dostane len za 3,8 sekundy. Fascinujúce o to viac, že na zošliapnutie „plynu“ reaguje kedykoľvek s rýchlosťou svetla. A nebráni sa ani vyšším rýchlostiam. Maximálka 167 km/h, je vysoko nad diaľničným limitom. Pritom sa všetko odohráva lineárne a v tichu. Až takom, že do rýchlosti 30 km/h musí e-Niro generovať umelý zvuk, aby o ňom vedeli chodci.

Elektromotor s výkonom 150 kW a krútiacim... Foto: Ivan Majerský, Tomáš Andrejčák
Kia e-Niro - test 2019 Elektromotor s výkonom 150 kW a krútiacim momentom 395 Nm vie e-Niru poriadne rozprúdiť krv. Je to hotový atlét.

Elektrické Niro ponúka jazdné režimy – od Eco+ až po Sport. My sme si najviac obľúbili ekonomický mód, ktorý predlžuje dojazd. Aj v ňom je e-Niro stále dostatočne živé a na rozdiel od mnohých iných elektromobilov vyhrieva kabínu rovnako intenzívne, ako v iných režimoch. Eco, teda neznamená zimu. Na režimy je viazaná aj úroveň rekuperácie. Pri Eco a Eco+ možno vozidlo ovládať v podstate len plynovým pedálom. Ako náhle uberiete plyn, začne e-Niro výrazne spomaľovať. Brzdy prídu k slovu naozaj zriedka. Treba si na to chvíľu zvyknúť. Ak vám ale príliš silná rekuperácia nevyhovuje, môžete jej úroveň znížiť, alebo dokonca ju úplne vypnúť. Potom e-Niro využíva naplno svoju zotrvačnosť. A tá je ohromná, pretože elektrická verzia e-Nira je vôbec najťažšia. Tento elektromobil síce nepotrebuje ťažký spaľovací motor, prevodovku, množstvo príslušenstva ani nádrž, lenže jeho batérie majú 457 kg, čo znamená, že pohotovostná hmotnosť sa vyšplhá až na 1 79 1kg, o 376 vyššie, ak e-Niro porovnáme so základnou hybridnou verziou.

Dojazd nie je problém, problémom je sieť nabíjačiek

Absolútne najväčší stres vedia elektromobily spôsobiť majiteľom krátkym dojazdom. Lenže toto nie je celkom prípad e-Nira. Kia mu totiž dopriala batérie s kapacitou 64 kWh, väčšiu ako má množstvo konkurentov. A tá rieši tento problém veľmi úspešne. S e-Nirom sme si tak po nesmelých začiatkoch dopriali aj dlhšie trasy, napríklad z Bratislavy do Tatier. A nebol to žiaden stres. Chcelo to len trochu viac plánovania, ako keď ste vlastníkom klasického auta. Zvlášť v zime, ktorá nie je priateľom elektromobilov. Dôvod spočíva v kúrení. Samotný elektromotor má tak veľkú účinnosť, že neprodukuje dostatok tepla na vyhriatie interiéru. Všetka potrebná energia tak pochádza priamo z batérií. A musí je byť dosť, najmä ak je vonku povedzme mínus 5 stupňov Celzia a vy potrebuje mať v kabíne aspoň 22 stupňov. To je rozdiel 27 stupňov. Aby sme to ilustrovali. Z Bratislavy sme vyrážali pri mínusových teplotách s plne nabitými batériami. Palubný počítač ukazoval dojazd 318 km. S vypnutou ventilačnou sústavou sa údaj razom zvýšil na 402 kilometrov.

V zime sa dojazd e-Nira kvôli vykurovaniu... Foto: Ivan Majerský, Ivan Majerský
Kia e-Niro - test 2019 V zime sa dojazd e-Nira kvôli vykurovaniu interiéru skráti aj o 20 %. No aj pri mínusových teplotách si trúfa na približne 300 km. To naozaj nie je zlé.

Tepelný komfort vás tak oberie aj o viac ako 20 % dojazdu. To je viac, než si vyžiada v lete klimatizácia. Priemerná spotreba energie prekročí s ľahkosťou 20 kWh na 100 km. Naša spotreba do Tatier sa vyšplhala na 22,9 kWh. Kratšie vzdialenosti s častým zrýchľovaním a pomalým tempom si vypýtali až 25 či dokonca 26 kWh energie. To je zásadne viac ako oficiálnych 15,9 kWh/100 km, ktoré udáva výrobca a tiež viac ako 17,8 kWh, ktoré sme s e-Nirom dosiahli na jeseň v roku 2019 pri prvom teste v podstatne teplejšom počasí. V zime narazíte ešte na jeden paradox elektrického pohonu. Pomalá jazda nie je totiž automaticky zárukou predĺženia dojazdu. Ak idete na diaľnici napríklad rýchlosťou 90 km/h, miniete síce menej energie na pohon, ale do cieľa dorazíte neskôr, čo znamená, že kúrite podstatne dlhšie. Nám sa osvedčila diaľničná rýchlosť 110 km/h. Samozrejme, e-Niro vie udržiavať bez problémov aj povolené diaľničné tempo, no pri vysokých rýchlostiach si zas „potiahne“ veľa energie pohon, zvlášť ak nie je e-Niro práve „aerodynamickým kráľom“.

Vysoká stavba karosérie a s ňou rastúci... Foto: Ľuboš Pilc
Kia e-Niro - dlhodobý test 2021 Vysoká stavba karosérie a s ňou rastúci aerodynamický odpor nesvedčí rýchlej jazde. Elektrické Niro síce zvláda s prehľadom diaľničné tempo, no z batérií si potom pýta príliš veľa energie.

Vyššia spotreba energie si teda pri dlhších cestách vyžaduje trocha viac plánovania. Platí, že cestou by ste nemali radšej ignorovať žiadnu príležitosť nabíjania. Aj keď na krátko, urobiť si krátku prestávku nezaškodí. Počítať totiž musíte s tým, že nabíjacia stanica, kde sa plánujete zastaviť, môže byť obsadená, alebo dokonca nefunkčná. Aj to sa nám stalo. Elektrické Niro podporuje nabíjanie s výkonom až 100 kW, takže za pomerne krátky čas vie rýchlo predĺžiť svoj dojazd. Určiť presný čas je ťažké, pretože čím sú batérie viac nabité, tým viac sa spomaľuje tempo nabíjania. Platí pravidlo, že nabitie z 10 na 80 % kapacity trvá približne rovnako dlho ako nabitie zvyšných 20 %. Preto nezaškodí investovať do batérií s vyššou kapacitou. Niro má vďak nim aj pri 80-percentnom nabití, ktoré je relatívne rýchle, stále slušný dojazd. O elektromobiloch, ktoré majú kapacitu maximálne 50 kWh, alebo dokonca len niečo nad 30 kWh, to rozhodne neplatí. Stanete sa s nimi otrokmi nabíjania. Mimo mesta určite.

Rýchle nabíjanie nie je lacné

My sme využívali sieť nabíjacích staníc ZSE Drive, ktorá je najrozsiahlejšia na Slovensku. Väčšina nabíjacích staníc má výkon 50 kW, niektoré až 175 či dokona 300 kW. Cestou na Banskú Bystricu tak môžete využiť veľkú rýchlonabíjačku v Beladiciach, ďalšiu v Budči, alebo niektoré nabíjacie stanice ZSE situované pri sieti rýchleho občerstvenia McDonald – od Bratislavy, cez Banskú Bystricu, Liptovský Mikuláš a podobne. Problémom je, že sieť nabíjacích staníc nie je na území Slovenska rovnomerná. Je tu stále veľa bielych miest na mape bez nabíjacej infraštruktúry, napríklad v oblasti južného Slovenska a Východu. A druhým problémom je nekompatibilita nabíjacích sietí. S kartou ZSE Drive nezaplatíte na nabíjačkách GreenWay a podobne. Je to, ako by ste mohli tankovať len na pumpách jednej distribučnej spoločnosti. To nie je dobré, pretože rýchlonabíjacích staníc je neporovnateľne menej, ako tých čerpacích. Dojazd Nira teda problémom nie je, naopak, medzi cenovo dostupnými elektromobilmi, patrí k tým vôbec najlepším, problémom je nedostatočná infraštruktúra. Ak sa v tom čosi nezmení, nebudú mať u nás elektromobily na ružiach ustlané. A to ani so štátnymi dotáciami na ich nákup.

Konektor CCS umiestnený v prednej maske, má... Foto: Ivan Majerský
Kia e-Niro - test 2019 Konektor CCS umiestnený v prednej maske, má ideálnu polohu. Pri nabíjaní je totiž jedno, či stojíte napravo alebo naľavo od stajanu.

Čo sa týka prevádzkových nákladov, je na tom e-Niro veľmi dobre. Teda, za podmienky, že bývate v Bratislave, kde je viacero možností nabíjania zadarmo, napríklad pri niektorých supermarketoch. To sa vám na žiadnej „pumpe“ nestane. Naopak, platené kilowatty nie sú úplne lacné. Cena záleží od výkonu nabíjacej stanice. Za nabíjanie bez paušálu si sieť ZSE Drive pýta pri výkone 22 kW 0,29 €, pri výkone 50 kW 0,49 € a pri najvýkonnejších nabíjačkách s výkonom 175 kW až 0,59 € za kilowatthodinu. To znamená, že v zime vás 100 km s e-Nirom pri priemernej spotrebe povedzme 23 kWh stojí 6,67, 11,27, respektíve 13,57 eura. To nie je naozaj málo. Rýchlonabíjacie stanice je teda vhodné využívať naozaj len pri dlhých cestách. Väčšinu nabíjaní by ste mali uskutočniť z domáceho wallboxu, kde je tarifa pre nabíjanie len 0,092 €/kWh, alebo využiť niektorý z paušálov, ktoré nabíjanie podstatne zlacňujú.

Prekvapivo komfortné

A ako sa e-Niro správa na ceste? Jeho vysoká hmotnosť je pochopiteľne istou nevýhodou, napríklad pre spotrebu energie, no paradoxne, prináša aj bonus. „Gravitácia“ mu s úplne prepracovaným podvozkom prináša veľmi ladné správanie na nerovnostiach, či už je auto prázdne alebo s piatimi ľuďmi na palube. Kia navyše zapracovala na neporovnateľne lepšej izolácii kolies a aerodynamickom hluku. Na dlhších cestách tak v e-Nire vládne takmer relaxačná atmosféra. Iné to je ale v zákrutách. Elektrické Niro má síce nízke ťažisko, keďže batérie sú v podlahe, takže o veľkých náklonoch karosérie hovoriť nemožno a ťaží aj z nezávislého zavesenia všetkých kolies, ale ochota prudko meniť smer nie je zďaleka taká spontánna ako pri hybride. Za volantom by ste navyše mali myslieť na pneumatiky. Pri častých a prudkých akceleráciách si netrúfame odhadnúť ich životnosť. Aj na volante cítiť, že tie predné dostanú poriadne zabrať.

Inak na nás e-Niro urobilo dobrý dojem. Toto už nie je elektromobil plný kompromisov. Dokáže sa rýchlo nabíjať, má veľmi slušný dojazd, je výkonný, dynamický, skvelo vybavený, komfortný a rovnako praktický ako akýkoľvek klasický crossover so spaľovacím motorom. Ak máte dom či garáž, nemusí byť pre vás nabíjanie veľkým problémom. Otázne sú cesty do zahraničia, kde musíte presne vedieť, ktoré siete navzájom kooperujú. Nabiť a potom zaplatiť sa jednoducho nedá. Potrebujete registráciu. No a potom je tu cena, ktorou nedokáže e-Niro stále podliezť svojich konvenčných bratov. Tá môže naozaj odradiť. Elektrické Niro vo výbave Platinum stojí totiž podľa aktuálneho cenníka 44 790 eur, náš model, vyrobený ešte v roku 2019 mal cenovku 41 190 eur a s dodatočnou výbavou, ktorú sme rozoberali v predošlom diele, 43 770 eur. Časť prostriedkov však môžete ušetriť lacným nabíjaním a tiež nižšími servisnými nákladmi, na ktoré sa pozrieme v ďalšej časti nášho dlhodobého testu.

Rozmery, objemy, hmotnosti

Dĺžka (mm) 4 375
Šírka (mm) 1 805
Výška (mm) 1 560
Rázvor náprav (mm) 2 700
Objem kufra (l) 401 – 1 405
Hmotnosť batérií (kg) 457
Pohotovostná hmotnosť (kg) 1 737 – 1 791

Technické údaje

Model Kia e-Niro (64 kWh) Platinum
Motor synchrónny s permanentnými magnetmi
Max. výkon (kW) 150
Max. krút. moment (Nm) 395
Prevodovka jednostupňová
Kapacita batérií (kWh) 64
0 – 100 km/h (s) 7,8
Maximálna rýchlosť km/h 167
Spotreba na 100 km (kWh) 15,9
Spotreba počas testu (l) cca 22 (december)
Dojazd (km) 455
Dojazd počas testu (km) cca 350

Čas nabíjania

Výkon nabíjačky Čas
Nabíjačka 100 kW (80 %) 54 min
Nabíjačka 50 kW (80 %) 75 min
Domáce nabíjanie 6,6 kW (100 %) 9 h 35 min

Cena

Verzia e-Niro (64 kWh) Platinum
Cena 41 490 €
Cena testovaného exempláru 43 770 €
Cena s dotáciou (- 8 000 €) 33 490 €
Kia e-Niro - dlhodobý test 2021
Kia e-Niro - dlhodobý test 2021
+28Kia e-Niro - dlhodobý test 2021

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Kia #spotreba #test #Kia Niro #elektromobily #dojazd #Kia e-Niro
Články podľa značiek