Test: BMW X7 Dark Shadow - vyrobilo sa ich len 500!

BMW X7 v limitovanej 500-kusovej edícii prichádza už z výroby so špeciálnym matným metalickým šedým lakom, ktorý vytvára zaujímavý kontrast s čiernymi doplnkami. Zvonku nenájdete ani kúsok strieborného chrómu.

21.03.2021 07:00
debata
Auto je naozaj široké a dlhé vyše 5,1 metra - s... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
BMW X7 40d xDrive Dark Shadow (2021) Auto je naozaj široké a dlhé vyše 5,1 metra - s tým treba v užších mestských uličkách rátať.

Na test sa nám teraz dostalo auto, ktoré je výnimočné samo osebe – BMW X7, najväčšie a najimpozantnejšie SUV bavorskej značky. Jeho výnimočnosť ešte umocnil prívlastok „Dark Shadow“, označujúci limitovanú sériu, vyrobilo sa celosvetovo len 500 kusov.

Spoznať ju na prvý pohľad nie je ťažké. Je totiž lakovaná špeciálnym šedým matným metalickým lakom Frozen Arctic Grey od BMW Individual. Ide o prvý model, sériovo dostupný s matnou metalízou. Tento lak by sa mal postupne dostať do ponuky aj pri ďalších modeloch rodiny X, konkrétne X5 a X6. Táto matná šedá metalíza sa už postupne začína objavovať aj pri ďalších modeloch, priplatíte si za ňu, podľa konkrétneho auta – okolo 3 600 až 4 600 eur.

Naozaj impozantné

Matná šedá metalíza je navyše doplnená lesklými čiernymi dizajnovými prvkami, konkrétne vysokolesklá čierna je na B a C stĺpikoch vonkajších zrkadlách, lištách okien, čierne sú aj koncovky výfukov (M Sport) a na čierno je pochrómovaná aj maska chladiča.

Spolu s matnou šedou, stmavenými zadnými oknami a čiernymi 22-palcovými diskami z ľahkých zliatin a tmavými lyžinami to vytvára zaujímavý kontrast, auto takto vyzerá naozaj impozantne, pričom aj napriek svojej veľkosti (dĺžka presahuje 5 metrov) nepôsobí vôbec nejakým predimenzovaným opulentným dojmom. A super je, že zvonku prakticky nikde nenájdete ani kúsok lesklého strieborného chrómu.

BMW X7 40d xDrive Dark Shadow (2021)
BMW X7 40d xDrive Dark Shadow (2021)
+12BMW X7 40d xDrive Dark Shadow (2021)

Do tmava, navyše v zaujímavej kombinácii čiernej, modrej a matného chrómu je dizajnovaný aj interiér, ktorý podľa nášho názoru vyzerá naozaj dobre s modrým ambientným podsvietením. Na prvý pohľad v ňom zaujmú kožené športové sedadlá s kontrastným prešívaním v kombinácii modrej a čiernej, tmavé čalúnenie stropu so strešným oknom, ktoré má v noci zaujímavé modré podsvietenie, kožou je potiahnutá aj palubná doska a lakťové opierky.

Za zmienku stoji aj možnosť automatického ovládanie konfigurácie 7-miestneho interiéru. Všetko môžete nastavovať aj tlačidlami v batožinovom priestore. Jedno z nich má označenie maximálny priestor pre náklad – ak ho aktivujete, tak bez ohľadu na východziu polohu sa sedadlá vo všetkých troch radoch samy poposúvajú do optimálnej pozície, aby sa všetky mohli sklopiť. A naopak – ak aktivujete tlačidlo pre maximálny počet cestujúcich, stane sa pravý opak – vysunú sa všetky sedadlá a nastavia sa do ideálnej pozície tak, aby mali dosť priestoru aj cestujúci v treťom rade.

BMW X7 40d xDrive Dark Shadow (2021)
BMW X7 40d xDrive Dark Shadow (2021)
+3BMW X7 40d xDrive Dark Shadow (2021)

A keďže BMW X7 je fakt veľké, tak je tam skutočne dosť miesta aj pre priemerne vysokých dospelých. Kufor má delené piate dvere, tlačidlom sa automaticky otvára nielen ich horná časť, ale ďalším sa ovláda aj spodná. A máte tam ešte jedno, ktorým pri nakladaním môžete znížiť svetlú výšku vozidla tak, aby nakladacia hrana bola čo najnižšie.

Nepodceňujte jeho rozmery

Samozrejme, s tak veľkým a širokým autom sa o niečo horšie parkuje a treba dávať väčší pozor aj v úzkych uličkách, manévrovať s ním nie je najjednoduchšia, aj keď vám to uľahčujú natáčacie zadné kolesá. Pokiaľ ide o jazdný prejav, tak ten je maximálne komfortný, je to takmer doslova „veľká loď“. Kabína je dokonale odhlučnená, šesťvalcový naftový trojliter v nej vôbec nepočuť, takže high-edové audio Bowers&Wilkins si naozaj môžete maximálne vychutnať a vďaka vzduchovému podvozku menšie nerovnosti prakticky ani necítite.

Trojlitrový šesťvalec ponúka výkon 250 kW a krútiaci moment až 700 Nm, no kvôli rozmerom a hlavne hmotnosti od neho extra športovú jazdu nečakajte a ani vás k nej nejako veľmi neláka. Aj keď je pravda, že v športovom režime sa vie rozbehnúť aj vďaka zmenenému správaniu sa 8-stupňového úplne plynule radiaceho automatu, až s nečakanou ľahkosťou. Koniec-koncov, zrýchlenie na stovku tesne nad 6-sekundovou hranicou má výpovednú hodnotu samo osebe.

BMW X7 40d xDrive Dark Shadow (2021)
BMW X7 40d xDrive Dark Shadow (2021)
+11BMW X7 40d xDrive Dark Shadow (2021)

Na druhú stranu, takto veľké a ťažké auto nás príjemne prekvapilo spotrebou, priemer sa nám bez problému darilo udržať pod 10-litrovou hranicou, navyše pri jazde s prevahou mesta a diaľnic, okresky tentokrát tvorili približne len 20 percent z takmer 800 najazdených kilometrov.

BMW X7 už samo osebe pôsobí impozantným a luxusným dojmom, luxusná verzia Dark Shadow ho ešte viac umocňuje. Ponúka navyše v kabíne skutočne obrovský priestor v prvom aj druhom rade, no dokonca aj sedenie v treťom rade hodnotíme ako veľmi dobré. Spracovanie a vnímaná kvalita zodpovedajú autu, ktoré aj v základe stojí viac, než 80-tisíc eur.

V testovanej limitovanej výbave jeho cena prekračuje hranicu 120-tisíc, keď si ho trochu dovybavíte, ste na cene ultimátnej športovej verzie M. A to je vlastne aj úplne v poriadku, BMW takto pri svoje vlajkovej lodi v kategórii SUV dáva záujemcom vybrať medzi dvomi top vybavenými verziami – jedna je orientovaná hlavne na aktívneho vodiča, druhá bude dokonale vyhovovať tým, čo hľadajú komfort, dotiahnutý do maximálnej možnej úrovne.

Rozmery, objemy, hmotnosti BMW X7 xDrive 40d Dark Shadow
Dĺžka (mm) 5 151
Šírka (mm) 2 218
Výška (mm) 1 805
Rázvor (mm) 3 105
Objem batožinového priestoru(l) 750
Objem palivovej nádrže (l) 80
Photovostná hmotnosť (kg) 2 545
Technické údaje BMW X7 xDrive 40d Dark Shadow
Typ motora vznetový
Zdvihový objem motora (cm3) 2 993
Počet valcov 6
Výkon (kW/k) 250/351 pri 4 400 ot. za min.
Max. krútiaci moment (Nm pri ot./min) 700/1 750 – 2 250
Prevodovka automatická 8 st.
Poháňaná náprava predná a zadná
Max. rýchlosť (km/h) 245
Zrýchlenie z 0 na 100 km/h (s) 6,1
Spotreba (kombinovaná, WLTP) (l/100km) 8.7 – 9,0
Spotreba (test) (l/100km) 9,6
Ceny (vrátane DPH)  
Základná cena BMW X7 (xDrive 40i) 88 150 eur
Základná cena BMW X7 xDrive 40d Dark Shadow 122 082 eur
Cena testovaného auta 135 410 eur

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #SUV #BMW X7 #test auta #BMW X7 Dark Shadow
Články podľa značiek