Videotest: Volkswagen California - skutočný „transformer“

Sen o domčeku na strome sa v dospelosti môže doslova transformovať na dom na kolesách. Pomôcť s tým vie Volkswagen California.

18.07.2021 18:00
debata (2)
Video

Sen všetkých hipisákov, cestovateľov a dobrodruhov. To je Volkswagen California. Toto auto je skutočný transformer, ktorý sa za pár minút vie z auta premeniť na záhradný domček, festivalový stan či karavan. Alebo aj na obyčajnú prepravnú dodávku.

Dvojfarebná California vo výbave Beach so vznetovým dvojlitrom o výkone 110 kW dosahovala najväčší krútiaci moment 340 Nm. Pre takéto pohodové vozidlo to znamená dostačujúcu alternatívu. Pre náročnejšieho klienta je možnosť prikúpenia biturba. Silu motora prenáša na kolesá tohto 2,5-tonového auta 7-stupňová automatická DSG prevodovka. Automatika spríjemňuje cestu hlavne v neznámom meste, keď sa potrebujte sústrediť na cestu.

Konečná spotreba agregátu sa ustálila na hodnote 9,2 litra nafty na sto kilometrov. Naše testovanie zahŕňalo asi tri stovky kilometrov na diaľnici. Podobnú porciu kilometrov sme absolvovali v našom hlavnom meste a ostatú tretinu na okresných cestách. Diaľničná jazda na hranici povolených rýchlostných limitov odobrala z nádrže podľa palubného počítača 8,6 litra nafty.

Testovaná California bola približne za tri tisíc eur zapísaná ako vozidlo na prepravu osôb, čo znamená, že v cene sú ďalšie dve miesta pre pasažierov. Celkovo je teda povolené odviezť až 7 osôb naraz. V príplatku je zahrnutá aj zásuvná mini kuchynka. Vyššia výbava Ocean už je zapísaná ako karavan a obsahuje pevnú kuchynskú linku, pričom maximálny počet prepravovaných osôb je päť. S testovanou verziou však môžete parkovať aj na miestach, kde to pre bežné karavany nie je povolené.

Za príplatok je možné vybaviť nami testované vozidlo aj externou prípojkou, ktorú využijete napríklad pri napájaní v autokempingu. Samotné auto obsahuje dve batérie, pričom jedna, uložená pod vodičovým sedadlom, je určená na kempingový režim. Svetlá výška vozidla 20 cm zvládne nerovnosti pri príjazde do prírody. Prikúpenie náhonu na štyri kolesá zamedzí obave zo zapadnutia. Pod autom sa nachádza taktiež plnohodnotná rezerva.

Volkswagen California vo výbave Beach je dostupný za výslednú cenu 77-tisíc eur, ktorá zahŕňa prvky ako nezávislé kúrenie, dvojfarebná karoséria (toto vyhotovenie stojí samo o sebe tri tisíc eur), vyhrievané čelné sklo, navigáciu s cúvacou kamerou či digitálny kokpit. Predĺžená záruka obsahuje aj povinnú kontrolu propán butánovej bomby v mini kuchynke. Tú treba absolvovať každé dva roky. Importér nám potvrdil, že po skončení záruky sa takáto kontrola vykonáva v zariadeniach STK na LPG vozidlá.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #auto #test auta #Volkswagen California
Články podľa značiek