Test: Audi Q4 e-tron 50 quattro - tichá voda brehy myje

Testované Audi Q4 e-tron síce váži približne 2,2 tony, dva elektromotory a dobrý krútiaci moment mu však poskytujú naozaj mimoriadnu dynamiku. Dokonca aj spotreba tentokrát príjemne prekvapila.

31.10.2021 07:00
debata (10)
Auto možno na prvý pohľad nezaujme dizajnom, má... Foto: Pravda, Martin Domček
Audi Q4 50 e-tron quattro (2021) Auto možno na prvý pohľad nezaujme dizajnom, má však naozaj obrovský vnútorný priestor, výborné jazdné vlastnosti a čo je dôležité - minimálne v základe rozumne nastavenú cenu.

Vyzerá to tak, že situácia s predajom elektromobilov vo vyspelej Európe a na Slovensku je v tomto roku diametrálne odlišná. V Európe bol pre elektrické autá – a hlavne pre Teslu – neuveriteľne úspešný najmä september. Ukazujú to údaje od agentúr JATO Dynamics a aj Focus2Move.

Elektrické Slovensko verzus Európa

V septembri sa Tesla Model 3 stal historicky vôbec prvým elektromobilom, ktorý kraľuje európskemu rebríčku najpredávanejších áut a zároveň sa do čela európskeho predaja prvýkrát v histórii dostalo auto, ktoré bolo vyrobené mimo Európy. Navyše pokiaľ ide o rebríček najpredávanejších čisto elektrických áut, tam mu kraľuje nie jedna, ale hneď dve Tesly. Popri Modeli 3 to bol Model Y, ktorý sa dostal na 2. priečku.

Na Slovensku sa však modely využívajúce alternatívne palivá v tomto roku predávajú naozaj zle. Veľmi nepriaznivé sú podľa údajov ZAP registrácie vozidiel, ktoré využívajú nabíjaciu infraštruktúru. Elektrických vozidiel a plug-in hybridných vozidiel bolo od začiatku roku spolu zaregistrovaných len 1 545. Ich podiel na celkových registráciách kategórie M1 je iba 2,63 percenta. Týmto stavom podľa ZAP patrí Slovensko k najhorším krajinám v Európskej únii (EÚ).

Čistých elektromobilov sa za prvé tri kvartály v kategórii M1 na Slovensku predalo len 714 a aspoň jeden predalo 21 značiek. Rebríček Top 10 značiek s najvyšším predajom elektromobilov za prvých 9 mesiacov tohto roku vyzerá nasledovne:

Značka Predaj 01–09/21 (ks)
1. Volkswagen 129  
2. Škoda 108  
3. Mercedes-Benz 72  
4. Kia 59  
5. – 6. Hyundai 44  
5. – 6. Peugeot 44  
7. Opel 40  
8. – 9. Audi 34  
8. – 9. Renault 34  
10. Citroën 28  
  Zdroj: ZAP  

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobil #Audi #quattro #Audi Q4 e-tron #test auta
Články podľa značiek