Test: Volkswagen Golf Alltrack 4Motion - crossovery sa naň ‘nechytajú‘!

Zvýšené kombi s pohonom 4x4 je komfortné na ceste, poradí si aj s miernym terénom a s benzínovým dvojlitrom vie byť aj pomerne úsporné.

13.02.2022 07:00
debata (5)
Golf v prevedení Alltrack sa predáva výhradne... Foto: Pravda, Martin Domček
Volkswagen Golf Alltrack 2.0 TSI 4Motion (2022) Golf v prevedení Alltrack sa predáva výhradne ako kombi a vo verzii s pohonom 4x4.

Koncern Volkswagen koncom roku neprežíval najlepšie obdobie, automobilku postihli rozsiahle výpadky v podobe nedostatku čipov a ďalších dielov a tieto problémy budú ešte nejaký čas trvať a podpisovať sa na množstve vyrobených a predaných áut. A ani najnovší Golf nemal práve na ružiach ustlané.

Komplikovaný rok pre VW a aj Golf

Nielenže stále bojoval s „neposlušným“ softvérom infotainmentu, ale po rokoch prišiel o prestížny titul kráľa európskych ciest. V roku 2021 ho z pozície najpredávanejšieho auta v Európe podľa predbežných výsledkov agentúry Focus2Move zosadil Renault Clio. Ale ak by niekto chcel byť škodoradostný, treba po A povedať aj B.

A konkrétne to, že Volkswagen Golf síce prišiel o titul najpredávanejšieho auta v Európe, ale samotná automobilka rozhodne neobišla zle. Nielenže Golf skončil druhý, ale hneď za ním obsadilo stupeň víťazov aj tretie Polo. A aby toho nebolo málo, piaty bol Tiguan a deviaty skončil T-Roc. Mať štyri modely v najlepšej európskej desiatke je stále viac než slušný výsledok.

Volkswagen Golf Alltrack 2.0 TSI 4Motion (2022)
Volkswagen Golf Alltrack 2.0 TSI 4Motion (2022)
+11Volkswagen Golf Alltrack 2.0 TSI 4Motion (2022)

A keď sme už pri číslach, pozrime sa aj na to, ako sa Golfu darilo na Slovensku. Pravdu povediac, bolo to tiež také nemastné-neslané. V rebríčku najpredávanejších áut na Slovensku skončil až na 15. mieste a medziročne si o tri priečky pohoršil. V slovenskom Top 10 ho však nahradil iný model VW – T-Cross. Tomu sa mimoriadne darilo, do prvej desiatky, ktorú uzatvára, sa katapultoval až 37. miesta.

Možno to z vyššie napísaného vyzerá, akoby Golfu po rokoch dominancie v Európe dochádzal dych. Ale nie je to celkom tak. Napríklad model, o ktorom práve čítate, teda Volkswagen Golf Alltrack 2.0 TSI 4Motion je mimoriadne vydarené auto.

Aj keď nepatrí k najlacnejším, pokiaľ sa v rámci nižšej strednej triedy rozhliadate po univerzálnom kombíku, ktorý rovnako dobre jazdí na cestách, ako aj „necestách“ a nejaký ten mierny terén mu nerobí žiadny problém, toto auto určite stojí za pozornosť. Mimo asfaltových ciest sa naň určite môžete spoľahnúť viac ako na nejaký „vyčačkaný“ telom klamajúci crossover bez pohonu 4×4, alebo v lepšom prípade s nejakou jeho chabou elektronickou­/elektrickou náhradou.

Pre všetkých, ktorí si chcú pozrieť viac detailov financovania, je k dispozícii aj finančná kalkulačka, na ktorej je presne vidno mesačné náklady pri kúpe.

V ďalšej časti článku nasleduje test Volkswagenu Golf Alltrack 2.0 TSI 4Motion DSG.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen Golf #test auta #autotest #VW Golf Alltrack 4Motion #kombi s pohonom 4x4
Články podľa značiek