Test: Mercedes-Benz C220d All-Terrain - nafta stále dáva zmysel!

Mercedes-Benz C220d All-Terrain zaujal dizajnom, vysokým cestovným komfortom, schopnosťami v teréne a aj úsporným motorom. Nepatrí však k najlacnejším.

20.02.2022 07:00
debata (8)
Mercedes-Benz C220d All-Terrain je naozaj... Foto: Pravda, Martin Domček
Mercedes-Benz C220d All-Terrain (2022) Mercedes-Benz C220d All-Terrain je naozaj elegantný a môže sa pochváliť aj podvozkom so zlepšenou svetlou výškou.

Kombíky so zvýšenou priechodnosťou terénom a pohonom 4×4 považujeme za praktickejšiu alternatívu nielen k imidžovým crossoverom, ale aj k menším SUV. Ich nevýhodou však je, že cenovo sú často postavené tak, že v tomto smere sa vyrovnajú nielen menším, ale aj väčším SUV.

Aj preto nepatria práve k rozšíreným autám. Napriek tomu sa nám v krátkom čase dostali do rúk hneď tri – už skôr sme tento rok uverejnili test Octavie Scout a jej koncernového súrodenca, ktorým je Golf Alltrack. Ak vás zaujímajú, kliknite na linky.

V hi-tech štýle

Ako sa hovorí, do tretice všetko dobré, respektíve to najlepšie z tejto trojice na koniec. Minimálne pokiaľ ide o imidž a technologickú vyspelosť. Do rúk sa nám totiž dostal Mercedes-Benz triedy C v prevedení kombi a vo verzii All-Terrain, samozrejme aj s pohonom 4×4, ktorý v Mercedese označujú 4Matic.

Mercedes-Benz C220d All-Terrain (2022)
Mercedes-Benz C220d All-Terrain (2022)
+8Mercedes-Benz C220d All-Terrain (2022)

Je postavený na základe novej generácie „céčka“, ktorú sme mali možnosť prvýkrát otestovať v júni minulého roku. Zhodou okolností tiež vo verzii 220 d, avšak ako sedan a bez pohonu 4×4. Vtedy sme konštatovali, že nová trieda C je de facto zmenšenou triedou S – aspoň pokiaľ ide o luxus a použité technológie.

A nielen to, je to jeden z najdôležitejších modelov značky. Stačí sa pozrieť na čísla. Od roku 1982 sa z tohto modelu predalo 10,5 milióna kusov a z predchodcu generácie, ktorý práve testujeme, sa od roku 2014 predalo 2,5 milióna kusov.

Porovnanie s luxusnou triedou S nie je len klišé. Od vlajkovej lode preberá nová trieda C základný koncept interiéru aj s veľkým vertikálne orientovaným infotainmentovým displejom, ktorý je navyše jemne, o šesť stupňov, naklonený k vodičovi. Rovnaký nájdete aj v triede S.

Len pre zaujímavosť – rovnako, ako do vlajkovej lode, aj do novej triedy C prišla druhá generácia infotainmentu MBUX s lepšou grafikou, prepracovanými štýlmi a režimami zobrazenia na centrálnom displeji aj v digitálnom kokpite a s vylepšeným hlasovým ovládaním, pri ktorom niektoré pokyny, napríklad prijatie hovoru za jazdy, už netreba aktivovať obligátnym „Hej, Mercedes…“

Mercedes-Benz C220d All-Terrain (2022)
Mercedes-Benz C220d All-Terrain (2022)
+3Mercedes-Benz C220d All-Terrain (2022)

V prvom rade sa trieda C vo verzii All-Terrain odlišuje od „obyčajného“ kombíku o 40 mm vyššou svetlou výškou, čo rozhodne nie je málo. Vpredu sú odolnejšie čapy riadenia, vzadu je viacprvková náprava. A prirodzene nechýba ani obligátne ochranné oplastovanie blatníkov, nárazníkov a prahov. Pri pohľade spredu nemožno prehliadnuť upravenú prednú masku s výraznou hviezdou uprostred ozdobnej striebornej lišty a taktiež pozmenený nárazník.

Nejde len o imidž

Drsnejšie „céčko“ vďaka úpravám exteriéru aj mierne zmenilo rozmery – je o 4 mm dlhšie (4755 mm), širšie o 21 mm (1841 mm) a s upraveným podvozkom dosahuje výšku 1494 mm. Objem kufra sa oproti „obyčajnému“ kombíku nezmenil, štandardne ponúkne 490 litrov, po sklopení druhého radu sedadiel (v pomere 40:20:40) až 1510 litrov.

Pozrite si na fotkách aj zvláštny tvar sedadiel – majú úzku chrbtovú časť, aby sa zväčšil priestor pre nohy cestujúcich vzadu a vertikálne orientovanú opierku hlavy – ide o úplne nové riešenie napojenia opierky na zvyšok sedadla. V interiéri treba pochváliť ambientné osvetlenie. Je viacfarebné a osvetlené môže byť temer všetko – prístrojová doska, priestor pre nohy, mriežky reproduktorov, výduchy ventilácie, kľučky, lakťové opierky… Ak sa s tým chvíľu pohráte, výsledný efekt je pri jazde večer, respektíve v noci naozaj výnimočný.

Mercedes-Benz C220d All-Terrain (2022)
Mercedes-Benz C220d All-Terrain (2022)
+13Mercedes-Benz C220d All-Terrain (2022)

A keď sme už pri osvetlení – treba spomenúť aj to vonkajšie. Inteligentné svetlá s technológiou LED Matrix, teda s premenlivým tvarom a dĺžkou svetelného kužeľu fungujú v tomto aute naozaj vynikajúco, majú rýchle a presné reakcie, ani raz sa nám nestalo, že by protiidúci vodiči mali problém s tým, že ich „náš“ mercedes oslňuje. Ak jazdíte viac v noci, respektíve po cestách, kde sa častejšie na krajniciach vyskytujú zvieratá, tak v prípade, že nie sú súčasťou zvolenej výbavy, určite odporúčame tieto svetlá si priplatiť.

Naftový mild hybrid

Ďalšou zásadnou zmenou pri novom „céčku“ je, že motory využívajú mild-hybridnú architektúru so 48-voltovou technikou a integrovaným štartér-generátorom. Týka sa to aj „našej“ testovanej verzie C 220d 4Matic, čo je naftový dvojliter s výkonom 147 + 15 kW. Doplnený bol automatickou 9-stupňovou prevodovkou. Tých 15 kW navyše a k tomu pár desiatok Nm má na svedomí výpomoc elektromotoru. Oceníte ho napríklad pri predbiehaní – auto má naozaj veľmi dobrú dynamiku a aj pružné zrýchlenie. Koniec-koncov, stovka za 7,8 sekundy pri takomto aute je naozaj dobrá hodnota.

V interiéri zaujme najmä veľký stredový... Foto: Pravda, Martin Domček
Mercedes-Benz C220d All-Terrain (2022) V interiéri zaujme najmä veľký stredový vertikálne orientovaný displej.

Jazda je komfortná, nič iné sme ale ani od tohto modelu ale neočakávali. Zvýšenú svetlú výšku, respektíve o niečo vyššie ťažisko ani pri ostrejších prejazdoch zákrut prakticky necítiť. Z hľadiska spotreby sme sa po najazdení takmer 800 kilometrov s miernou prevahou diaľnic nad okreskami a cestami v meste dostali na priemer 6,3 litra, ktorý považujeme za naozaj dobrý. Testované „céčko“ vo verzii All-Terrain je ideálne aj na dlhé jazdy. Nielen vďaka nízkej spotrebe, naozaj silnej bezpečnostnej a preventívnej výbave a vysokému jazdnému komfortu, ale aj výbornému odhlučneniu interiéru.

Samozrejme, jeho špecialitou je zlepšená priechodnosť ľahším, respektíve miernym terénom. Má na to dokonca špeciálne jazdné režimy Offroad a Offroad+ (vrátane asitentu pre jazdu dole kopcom), zaisťujúce lepšiu ovládateľnosť kombíka na nespevnenom povrchu.

Voliteľne prináša Mercedes aj rozšírené funkcie LED svetlometov, ktoré v rámci off-road režimu osvetľujú širšie pole pred vozidlom. Funkciu je možné využívať do rýchlosti 50 km/h. Samozrejme, dostupnosť niektorých špecifických funkcií, vrátane tejto, závisí aj od dostupnosti čipov. Môže sa stať, že niektoré výbavové prvky (nielen) pri tomto modeli budú dočasne oklieštené.

Auto sa na povrchoch s horšou trakciou môže... Foto: Pravda, Martin Domček
Mercedes-Benz C220d All-Terrain (2022) Auto sa na povrchoch s horšou trakciou môže spoľahnúť na pohon 4x4, k dispozícii sú aj špeciálne jazdné programy pre terén.

Z nášho pohľadu je testovaná verzia naozaj univerzálne použiteľným autom. Vďaka mild hybridnej technológii má výborné zrýchlenie, motor je dostatočne výkonný a pritom úsporný a pohon 4×4 oceníte nielen v teréne, ale aj pri dynamickejšej jazde zákrutami. Priestor vnútri, rovnako ako aj veľkosť kufra, sú na danú triedu priemerné, cestovný komfort však vysoko nadštandardný, rovnako ako aj bezpečnostná výbava.

Nie je to však najlacnejšie auto, v testovanej kombinácii začína na hranici 60-tisíc eur a so všetkou doplnkovou výbavou sa jeho cena posunula až niekam k sume 75-tisíc. Z nášho pohľadu, najmä ak hľadáte univerzálne prémiové auto, ktoré nielen dobre vyzerá, ale má aj nadštandardné schopnosti a pohon 4×4, tak tento model určite stojí za úvahu.

Technické údaje, rozmery a ceny

Rozmery, objemy, hmotnosti

Mercedes-Benz C220d All-Terrain,
Dĺžka (mm) 4 751
Šírka (mm) 1 820 (bez zrkadiel)
Výška (mm) 1 494
Rázvor náprav (mm) 2 865
Objem kufra (l) 490
Objem pal. nádrže (l) 40
Pohotovostná hmotnosť, s vodičom 75 kg 1 875
   

Technické údaje

Motor 2,0 diesel, mild hybrid 4×4
Počet valcov/ventilov 4/16
Zdvihový objem (ccm) 1 993
Max. výkon (kW/k) 147 + 15/200 + 20
Max. krút. moment (Nm pri ot. za min.) 440 pri 1 800 – 2 800
Prevodovka automat 9 st.
0 – 100 km/h (s) 7,8
Max. rýchlosť (km/h) 231
Komb. spotreba na 100 km WLTP (l) 4,9 – 5,6
Komb. spotreba na 100 km, test (l) 6,4
Ceny (vrátane DPH)  
Základná cena Mercedes-Benz triedy C kombi (C 200 d, 120 kW) 51 918 eur
Základná cena Mercedes-Benz triedy C kombi All-Terrain (C 200 4MATIC All-Terrain) 57 588 eur
Cena testovaného auta C 200 d 4MATIC All-Terrain od 60 444 eur

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Mercedes-Benz #naftový motor #test auta #autotest #Mercedes-Benz C220d All-Terrain
Články podľa značiek