Test: Renault Kangoo 1.5 dCi – nastrojený pracant

Čakali sme len nastrojenú pracovnú dodávku, namiesto toho sme však objavili komfortný rodinný kočiar

22.06.2012 11:33
Renault Kangoo Foto:
Renault Kangoo je dodávka s ambíciou poslúžiť aj vašej rodine. A prečo nie? V podstate je komfortnejší než väčšina súčasných rodinných vanov.
debata (3)

Pozrite, hneď na začiatok musíme prezradiť, že toto auto nás poriadne prekvapilo. Do každého testu totiž prichádzate s nejakými očakávaniami a čím dlhšie túto prácu robíte, tým presnejší odhad nakoniec aj máte. A aj keď vás z času na čas niečo prekvapí, nikdy nie tak, aby ste kvôli tomu viditeľne hýbali obočím. Renaultu Kangoo sa to nakoniec podarilo.

Cena testovanej verzie sa aj s príplatkami... Foto: Václav Lipavský
Renault Kangoo Cena testovanej verzie sa aj s príplatkami vyšplhala na 22 140 eur.

Na začiatku týždňa sme preberali kľúče od obyčajnej dodávky. Aspoň tak nejako sme k novému Kangoo pôvodne pristupovali. Autá podobného razenia sme už predsa skúšali a zakaždým to končilo rovnakým poznaním – pár plastov navyše zázraky nerobí. Pach pracovného náradia tam skrátka ostáva a môžete sa snažiť ako chcete, šľachticov z nich nevychováte. Je to niečo ako nútiť partiu drevorubačov piť pivo z pohárov na stopke a negrgať pri tom. Zbytočné, smiešne a nepredstaviteľné. A s rovnakými pocitmi sa môžete pozerať aj na testovaný Renault. Svoj robotnícky pôvod maskuje akýmsi kusom lesklého plastu na prednom nárazníku, no základné proporcie unimobunky ho vždy spoľahlivo odhalia. Navyše sa nám zdá, že vďaka veľkým svetlám, nápadnému logu a nasávaciemu otvoru lemovanému spomínaným plastom pripomína klauna. Alebo veselého hlodavca. Nie vážne, nevyzerá ako obézna myška z nejakej rozprávky? Nakoniec vám to však môže byť jedno, to auto je totiž tak pohodlné, že si na to za jeho volantom ani nespomeniete. Za to vám ručíme.

Pozeráte sa na jedno z najkomfortnejších áut... Foto: Václav Lipavský
Renault Kangoo Pozeráte sa na jedno z najkomfortnejších áut svojho segmentu. Utiahne brzdený príves s hmotnosťou 1050 kg.

Takto vyzerá komfort

Trochu netradične preskočíme opis kabíny a rovno sa zameriame na jeho najsilnejšiu stránku. A tou je komfort jazdy. Pozrite, nemudrovali by sme, keby sa u nás v redakcii v jednom týždni nestretli Kangoo a rovnako zameraný Opel Combo 1.6 CDTI. A aj keď Combo rozhodne nie je zlé auto, pri každom výjazde sme vždy podvedome siahli po kľúčoch od Renaultu. Jeho predné sedadlá vás totiž rozmaznávajú príjemne mäkkým čalúnením a podvozok filtruje nerovnosti spôsobom, z ktorého sa nám zastavoval rozum. Pridajte k tomu výborné odhlučnenie podvozku a máte auto, v ktorom nad žalostným stavom našich ciest len mávnete rukou. Prejazdy veľkých nerovností podfarbuje vzdialený zvuk pneumatík (Michelin Energy Saver 195/65 R 15) a jemné otrasy volantu len decentne upozornia na horšiu kondíciu asfaltu pod kolesami. Takto nejako si predstavujeme auto na zlé cesty. A keď sa časom podvozok rozvoľní, jeho dobrá rozoberateľnosť je zárukou jednoduchého servisu.

Kvôli výmene čapov nemusíte vyhadzovať celé... Foto: Václav Lipavský
Renault Kangoo Kvôli výmene čapov nemusíte vyhadzovať celé ramená. Dajú sa meniť samostatne.

Ak teraz čakáte, že sa budeme rozplývať aj nad jazdnými vlastnosťami, sklameme vás. V rýchlych zákrutách máte pocit, že vás Kangoo vyklopí do najbližšej záhrady, ale v rámci rýchlostí, na ktoré je určené, sa správa vcelku predvídateľne. Riadeniu chýba cit aj presnosť, no pravdupovediac, tie pri rodinných výletoch nepotrebujete. Dôležitejšie je, že auto so sebou pri prejazde dier nešklbe a vzorne drží stopu. A nepomáha si pritom ani prehnane vysokou hmotnosťou, prázdne má totiž len 1261 kg (+ nejaká tá výbava). Za dobrým komfortom tak vidíme skôr slušnú prácu podvozkových inžinierov, ktorí napriek finančným mantinelom nerezignovali a testovanú verziu vyladili s obdivuhodným citom pre hľadanie kompromisu.

Zadné uchytenie predných ramien je mäkké a... Foto: Václav Lipavský
Renault Kangoo Zadné uchytenie predných ramien je mäkké a poddajné, pri prejazde nerovností preto volant trochu kope.

Nechcite po nás dojmy zo športovej jazdy, s francúzskou dodávkou sa tak naozaj nejazdí. Namachrovaný šofér sa v tomto prípade rovná mŕtvy šofér a podľa tohto hesla by ste mali k Renaultu Kangoo aj pristupovať. V kolenách síce pekne pruží, ale atlét to rozhodne nie je.

Uchytenie tlmičov pred osou kolies nie je z... Foto: Václav Lipavský
Renault Kangoo Uchytenie tlmičov pred osou kolies nie je z pohľadu účinnosti ideálne, napriek tomu ani prázdne auto veľmi neodskakuje (v rámci noriem v tomto segmente).

Praktický a účelový

Nech už je jeho interiér vyčačkaný ako chce, stále zostane predovšetkým účelným a praktickým miestom pre život. Pozrite sa už len na taký detail, akým je sklápanie operadla zadného deleného sedadla. Žiadne dômyselné a sofistikované systémy, jednoducho vezmete za páku, napnete paže a operadlo odhodíte smerom dopredu. Výsledkom je takmer rovná ložná plocha bez schodu. Ak ste už niekedy do auta pchali dlhé a ťažké predmety, určite chápete, prečo napríklad absencii schodu medzi sedadlom a kufrom pripisujeme takú dôležitosť.

Rovná a dobre chránená podlaha je pri autách... Foto: Václav Lipavský
Renault Kangoo Rovná a dobre chránená podlaha je pri autách ako toto na nezaplatenie.
Krídlové dvere prídu v stiesnených priestoroch... Foto: Václav Lipavský
Renault Kangoo Krídlové dvere prídu v stiesnených priestoroch vhod.

Mäkké predné sedadlá sme už spomínali. Na dlhé cesty to síce nie je (niekto ich však naopak vyhľadáva), no pri každom nastúpení doprajú vášmu zadku nečakaný pocit komfortu. Vzadu je to už o niečo horšie, čo len pripomína pracovné zameranie pôvodnej verzie. Narodila sa ako prepravník pre chlapov v pracovných košeliach a lepšie čalúnenie, či poličky nad hlavami to nezmenia. Sedáky sú krátke, ploché a pomerne tvrdé. Sú však príjemne vysoko, takže počas jazdy nesedíte v podrepe charakteristickom pre väčšinu súčasných rodinných MPV.

Vzadu sa sedí vyššie, sedáky sú však krátke a... Foto: Václav Lipavský
Renault Kangoo Vzadu sa sedí vyššie, sedáky sú však krátke a pomerne tvrdé.

Posádku obklopujú lacné plastové obklady, no žiadny z nich nevŕzgal (aj keď je pravdou, že v čase testu malo auto najazdených len niečo cez 4000 km). Keď to teda zhrnieme, miesta je v kabíne dosť, vzadu sa dokážu odviezť aj traja cestujúci a v kufor je tak veľký, že jeho polovicu môžete pokojne niekomu prenajať.

Kabína síce vyzerá ako hitparáda plastov, no... Foto: Václav Lipavský
Renault Kangoo Kabína síce vyzerá ako hitparáda plastov, no zásluhou dobrej povrchovej štruktúry mnohé z nich nepôsobia vyslovene lacným dojmom.

Zabudnúť by sme nemali ani na výbavu zahŕňajúcu palubný počítač, priemerné autorádio, dva airbagy a elektrické sťahovanie okien. Nedajte sa však zmiasť fotografiami, náš kus bol dovybavený elektrickým ovládaním zadných okien (+ 200 €), poličkami nad hlavami cestujúcich (po 80 € za každú), zadnými koberčekmi (+ 80 €), zadnými parkovacími senzormi (+ 240 €) a balíčkom obsahujúcim navigačný systém Carminat, tempomat a automatickú klimatizáciu (+ 1000 €). Tu je vidieť, že z auta viete urobiť aj komfortný rodinný prepravník, len musíte čosi priplatiť. Ani najvyššia výbava sa totiž bez príplatkov nehrá na päťhviezdičko­vý hotel.

Z tohto plastového výlisku nebudete omdlievať... Foto: Václav Lipavský
Renault Kangoo Z tohto plastového výlisku nebudete omdlievať blahom, no ak ho raz niekto ušpiní, umytie bude otázkou niekoľkých sekúnd. A to je pri autách tohto razenia dôležitejšie ako robenie dobrého dojmu.

Pozor na otáčky

Maloobjemový motor s nízkou kompresiou a vysoká karoséria zaváňajú problémami. A ak si nedáte pozor na otáčky, problémy naozaj prídu. Pri každom rozjazde totiž musíte motor poriadne popohnať, inak sa turbodúchadlo neroztočí a podvyživený motor prestane náhle ťahať.

Motor 1.5 dCi je tichý a silný, len si musíte... Foto: Václav Lipavský
Renault Kangoo Motor 1.5 dCi je tichý a silný, len si musíte dávať pozor, aby ste pod 1500 otáčkami nespadli do turbodiery.

Ak Kangoo pri rozjazde rozbehnete len na 2000 otáčok, po preradení do dvojky sa motor razom prepadne niekde ku hranici 1100 otáčok. Prázdnemu autu to nevadí, no naložené odmietne zrýchľovať. Chce to vyššie otáčky, inak pre vás bude prechod medzi jednotkou a dvojkou nočnou morou.

Motor 1.5 dCi s výkonom 81 kW/110 k používa... Foto: Václav Lipavský
Renault Kangoo Motor 1.5 dCi s výkonom 81 kW/110 k používa priame vstrekovanie Continental, v tomto prípade sme na ňom dokonca našli označenie "Made in Czech republic".

Ak sa však motor 1.5 dCi raz roztočí, ide ako z praku. S ľahkosťou sa nechá točiť až do nejakých 4500 otáčok (max 5200 ot./min.), no v praxi sa za hranicu 4000 otáčok ani nemusíte vydávať. Dokonca aj pri zošliapnutí plynu na podlahu a max. akcelerácii vám asistent radenia tesne pred štvortisícovou hranicou našepká, že je lepšie radiť vyššie. A má pravdu, od hranice 4000 otáčok krivka výkonu klesá, zatiaľ čo odpory rastú.

Plnohodnotnú rezervu Kangoo ukrýva pod autom. Foto: Václav Lipavský
Renault Kangoo Plnohodnotnú rezervu Kangoo ukrýva pod autom.

Sprevodovanie zodpovedá vysokej karosérii, ktorej pretláčanie vzduchom dá motoru zabrať. Na diaľnici (130 km/h) tak Kangoo točí 2600 otáčok (VI.), čo sa odrazí na spotrebe presahujúcej sedemlitrovú hranicu (počas testu 7,5 – 7,8 l/100 km). Ak spomalíte na 90 km/h, otáčky klesnú na 1900 (VI.) a spotrebu viete zraziť pod päť litrov. Nám sa na medzimestských úsekoch darilo bežne jazdiť za 4,7 l/100 km, čo len krásne dokumentuje skutočnosť, koľko námahy s vysokou karosériou motor má (na diaľnici). Po meste sme jazdili približne za 6,5 l/100 km (väčšinou však s prázdnym autom).

Cez A-stĺpik toho veľa nevidíte. Foto: Václav Lipavský
Renault Kangoo Cez A-stĺpik toho veľa nevidíte.

Ak hodláte Kangoo poriadne zaťažovať, určite pravidelne kontrolujte stav oleja v jeho motore. Celkom ho je tam 4,5 l, no rozdiel medzi MIN a MAX. na olejovej ryske je až 1,5 l. Pri minimálnej hladine už môže mať preťažovaný motor 1.5 dCi problém. Sú známe prípady, kedy na ňom vo veľkých a ťažkých autách (Laguna, Scénic…) predčasne „odišli“ ložiská na kľuke. Predsa len sú namáhané viac ako v menších modeloch a dostatok oleja je pre ne životne dôležitý.

Na výhľad cez asymetrické zadné dvere si musíte... Foto: Václav Lipavský
Renault Kangoo Na výhľad cez asymetrické zadné dvere si musíte chvíľku zvykať.
Trochu zavadzajú aj v spätnom zrkadle. Foto: Václav Lipavský
Renault Kangoo Trochu zavadzajú aj v spätnom zrkadle.

Nesmejte sa mu

Aj keď sa testované Kangoo hrá na niečo, čím tak celkom nie je, pri troche skromnosti si ho dokážeme predstaviť v úlohe menšieho rodinného vanu. Ak cez týždeň tvrdo pracujete a v čase voľna chcete niekde vypadnúť aj s rodinou, Kango je riešením. Príplatková výbava je však v takom prípade skoro povinná. A aj keď je Kangoo z niektorých uhlov naozaj komické, rozhodne nie je na posmech. Komfortnejšiu rodinnú dodávku nezoženiete, na to dáme krk.

V najvyššej výbave a s príplatkami poslúži aj... Foto: Václav Lipavský
Renault Kangoo V najvyššej výbave a s príplatkami poslúži aj na rodinné výlety.
Výhody Nevýhody
výkon motora krátke sedáky vzadu
vnútorný priestor turbodiera pod 1500 ot./min.
komfortný podvozok výhľad cez A-stĺpiky
Technické údaje
Model: Renault Kangoo 1.5 dCi Privilege
Objem motora (cm3): 1461
Výkon (kW/ot.): 81/4000
Krútiaci moment (Nm/ot.): 240/1750
Prevodovka: 6-manuál
Dĺžka/šírka/výška (mm): 4213/1829/1882
Rázvor náprav (mm): 2697
Objem bat. priestoru/nádrže (l): 660–2866/60
Maximálna rýchlosť (km/h): 170
Akcelerácia 0 – 100 km/h (s): 13,0
Komb. spotreba (l/100 km): 5,3
Cena: 14 690 € (akciová cena)
Sériové vybavenie Privilege (vybrané prvky):
ABS s EBV, 2 airbagy, predné hmlové svetlomety, nárazníky vo farbe karosérie, kompletné plastové obloženie v priestore vodiča a spolujazdca, elektrický posilňovač riadenia s variabilným účinkom, výškovo nastaviteľné sedadlo vodiča, palubný počítač, autorádio s CD a MP3 s ovládaním pod volantom.
Autozor: Renault Kangoo – ceny, výbavy a porovnanie s konkurentmi
3 debata chyba
Články podľa značiek