Test: Mercedes-Benz C 400 e - plug-in hybrid, s ktorým jazdíte temer zadarmo

Pri väčšine áut by sme vás od plug-in hybridu zrejme odrádzali. Pri testovanom Mercedese zaň však dáme "ruku do ohňa".

05.03.2023 07:00
debata (6)
Nový Mercedes-Benz triedy C oproti predchodcovi... Foto: Pravda, Martin Domček
Mercedes-Benz C 400 e 4Matic (2023) Nový Mercedes-Benz triedy C oproti predchodcovi prakticky vo všetkých parametroch (až na výšku) narástol.

Plug-in hybridy sú zvláštnou prechodnou technológiou, nachádzajúcou sa na hranici dvoch kľúčových – spaľovacích motorov a elektromotorov. Zachovávajú si spaľovacie motory pre bezproblémovú mobilitu a jazdu na dlhšie vzdialenosti, no majú aj menšiu batériu a elektromotor pre bezemisnú jazdu v mestských aglomeráciách. Automobilky propagujú plug-in hybridy ako ideálne riešenie mobility v súčasnej dobe, keď sú ešte elektromobily príliš drahé a majú malý dojazd a spaľovacie autá sú už pomaly „na odchode“ z trhu.

Plug-in hybridy nelákajú

Zákazníci to ale zväčša tak nevidia, pre väčšinu z nich sú plug-in hybridy „ani ryba, ani rak“. Vyčítajú im najmä veľmi pomalé nabíjanie, slabý dojazd na elektrinu a vysokú spotrebu pri jazde s čisto spaľovacím motorom, keď si so sebou vozia záťaž v podobe batérie a elektromotoru. Cenovo síce plug-in hybridy nie sú tak drahé ako elektromobily, no obvykle sú výrazne drahšie ako porovnateľné modely so spaľovacími motormi.

Interiér "céčka" vyzerá... Foto: Pravda, Martin Domček
Mercedes-Benz C 400 e 4Matic (2023) Interiér "céčka" vyzerá naozaj exkluzívne.

O tom, že im zákazníci príliš neprišli na chuť svedčí aj fakt, že v roku 2022 sa v Európe predalo viac elektromobilov, než plug-in hybridov. Trhový podiel elektromobilov bol na konci minulého roku 12,1 percenta, plug-in hybridov len 9,4 percenta.

Konkrétne to znamená, že v roku 2022 sa v EÚ predalo 874 000 plug-in hybridov a 1 124 000 elek­tromobilov. Bezkonkurenčne najsilnejším trhom pre plug-in hybridy je nemecký, kde sa ich v roku 2022 predalo 362 000, čo značí vyše 40 percent z celoeurópskych predajov. A Nemci to s plug-in hybridmi naozaj vedia, dôkazom je auto, ktorého test práve čítate.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #plug-in hybrid #test auta #Mercedes triedy C #autotest #Mercedes-Benz C 400 e
Články podľa značiek